Pes nepočúva na privolanie

21. mar 2024

Ahojte psíčkarky, idem si k vám po radu, lebo som už zúfalá. Máme ročnú fenu, brali sme ju z útulku ako 4 mesačnú. Snažili sme sa venovať výcviku čo najviac, aj sme boli na niekoľkých cvičiskách. Poslúcha nás ale len keď sa jej chce. Priateľa väčšinou na slovo, mňa o dosť menej.
Keďže som s ňou ja väčšinu času (robím z domu), tak je to dosť problém. Potrebuje každý deň aspoň hodinovú prechádzku, kde sa vybehá. Lenže keď s ňou mám ísť sama som celý čas v obrovskom strese, či niekoho nestretneme. Vôbec v nej nemám dôveru, že poslúchne.:( Keď z diaľky vidím niekoho so psom už mi stiahne žalúdok, zavolám na ňu a niekedy pribehne, no niekedy sa rozbehne za tým psom a nemám šancu.
Neublížila by, je len príliš hravá, ale nie všetky psy to tak majú a hlavne nie všetci majitelia to berú. Hlavne je to silnejšie plemeno, takže mnohí majú asi aj strach.
Už som zažila aj pár nepríjemných situácií, kedy na mňa ľudia doslova ziapali, že prečo ju mam pustenú keď nepočúva (ale nikdy nezaútočila a v tomto jej 100% verím, že ani nezaútočí).
Už som zúfalá, poraďťe mi prosím ako ju to naučiť tak, že si budem vždy istá, že poslúchne.

autor
21. mar 2024

ešte dodám, že ju nemávam na voľno na miestach kde sa pohybuje veľa ľudí, ale na lúke, kde sa sem tam tiež nejaký psíčkar zjaví

januska12323
21. mar 2024

Psa, ktorý nepočúva nemáš na voditku? 100 % že neublíži? No iste, stále je to zviera. Ty môžeš ďakovať sile vesmíru, že sa ešte nikomu nič nestalo.

autor
21. mar 2024

@januska12323 čakala som takú poznámku, preto som dodala, že s ňou chodím do lesa, na lúky.. aj keď neni 100% vycvičená, stále je to živý tvor, ktorý potrebuje aj voľný výbeh + ako inak ju mam to privolanie naučiť? na vodítku?

pleby
21. mar 2024

Super je stopovačka aspoň 10m. Pes si pobehá a ty ho máš pod kontrolou a pomocou stopovačky trénovať dokola privolávačku. Nikdy nepúšťaj psa na voľno, keď neovláda privolanie. Tvoj ublížiť nemusí, ale Tvojmu môže ublížiť iný pes, prípadne sa môže zabehnúť, keď zbadá zver. Ja používam iba stopovačku, tiež poslúcha kedy sa mu chce, mám ale šteňa. Vyskúšaj. 🙂

gab1sol
21. mar 2024

Možno poradí niekto, kto sa tomu venuje, ale my máme tiež psa - muža počúva na slovo, on je hlavný pán. Mňa tiež, ale viem, že sú tam hranice. Ja mám nášho vždy na flexe, takže má svoj priestor. V lese a na lúke sme v začiatkoch využívali stopovačku, my sme mali 15m. Ak nepočúval, potiahla som ho a jasné dala tak najavo, kto je pán a kto dáva smer.

biglovemom
21. mar 2024

Ako pise pleby, stopovacka.
A trenovat. Stoppvackou mozes dopomoct potoahnut k sebe-odnmena.

simsalabim
21. mar 2024

NIKDY nemozes vediet, ze nezautocni. NIKDY!!! Na mna ako na dieta zautocil vycviceny pohranicnicky pes, s ktorym bol na prechadzke pubertalny syn jeho psovoda. Kebyze ma nebrani chlap s vidlami, okolo ktorej sme isli, tak neviem, ako by to dopadlo. A to bol pes vycviceny. ktoremu tiez 100% verili.

colsami
21. mar 2024

Ano pes ktory nema zvladnutu privolacku, nema co robit na volno. Ani v lese a na luke - aj kvoli zvieratam, aj kvoli ludom. A najma ked hovoris, ze je to vacsie a silnejsie plemeno.
Je to od vas velmi nezodpovedne. Neviem co ine chces pocut ale taka je pravda... Netreba cakat kym sa nieco stane, psa nieco/niekto vyprovokuje a mas zarobene na problem na cely zivot. Stoji Ti to za to?
Nehovoriac o to ze staci ze pes sa rozbehne zo zvedavosti, to je jedno ci za zverou (ktoru zbytocne ustve alebo vystresuje) alebo za rodinkou s malymi detmi, darmo budes vykrikovat ze nic neurobi. Decko bude mat fobiu a nejaky otecko aby to v zlosti nevyriesil. A presne kvoli takym situaciam (necudo) ludia psickarov nemaju radi.

Ak mate za sebou cvicak a viete co robit, tak len trening a psika mat stale na stopovacke. Zo psa neubudne ked bude chodit na dlhom voditku, ak tu privolacku proste zvladnutu nema.

martinmmartin
21. mar 2024

Mali sme podobny problem . Ukazalo sa ze svokrin pes presvedcil sam seba ze sa vola Ticho

o__o
21. mar 2024

Urcite stopovacku, su aj dlhe 50m, my mame vzdy stopovacku, lebo na mna pes kasle ked zbada zajace.. 😀

bytc20
21. mar 2024

Mna zase pot oblieva, ked vidim, ze sa ku mne s mojim maltezakom, ktoreho mam stale na vodzke, ruti velky pes. Majitela nevidno, ja neviem co je to za psa a uz vidim, ze sa moj maly pes zacina startovat tiez. Pred ocami mi prebehne cely zivot, psika si stihnem v duchu oplakat, lebo je mi jasne, ze moj pes by pri potycke s takymto psom neprezil. Takze prosim vsetkych majitelov psikov, ktori nemaju zmaknute privolanie na 200%, aby si psa drzali na voditku. BTW- uz sa mi stalo asi 10x, ze sa k nam ruti pes a majtel na mna z dialky krici, ze ten ich neublizi. Samozrejme to vzdy dopadlo tak, ze som svojho psa branila pomaly telom a drzala ho nad hlavou, kym on zhora stekal jak blazon a henten velky sa snazil nanho vyskocit 😒

luliu
21. mar 2024

Nemala by si si dovoliť mať pusteneho psa, ktorý neposlúcha. Veľmi riskujes. Ty nemáš šajnu, čo všetko sa môže stať. Je to maximálne nezodpovedné.....

justxme
21. mar 2024

Ak mas aspon trochu ohladuplnosti voci ostatnym, prosim, zaobstaraj si stopovacku alebo maj psa na vodzke cely cas. Tiez som sa parkrat dostala so psom po kolena do situacie, ked sa na nas rozbehol vacsi navolno pusteny pes, a teda aj ked psy milujem, nebolo mi vsetko jedno. Stale su to zvierata a maju svoje pudy, ked este k tomu neovlada na 100% privolanie, tak sa nehnevaj ale je to velmi nezodpovedne. Toto ma vie strasne vytocit, lebo staci ze sa raz clovek dostane so svojim psom do situacie, ked k nemu pride vacsi volne pusteny, aj ked len trochu agresivnejsi pes, a ten strach tam uz ostane. Ako mam podla teba potom zachranovat svojho psa na vodzke a este aj seba pred velkym psom? A to ze neublizi hovorili aj ludia, ktorym psy roztrhali macky ci ine zvierata, alebo napadli deti. Nikdy nevies ako bude reagovat na psa, ktoreho vidi prvykrat v zivote.

dadka1997
21. mar 2024

Sice je to živý tvoj, ale je nevychovaná .. v tomto si nezodpovedná .. ma aspoň kôš na papuly ?

zafir01
21. mar 2024

Áno psík sa to učí na voditku zo začiatku .je to také dlhé . Alebo niekde na ihrisku ,dvore .niekde v uzavretom oplotenie mieste ,aby ti neušiel .ak to ujde v lese ,môže sa stať ,že ti ho nejaký aktívny polovnik zastrelí . Pes ti nemá čo voľbe pobehovať po lese ,keď je nevycviceni a nevieš si ho privolať . Môže spôsobiť pomerne veľké škody ,( čo si bežne veka psíčkarov neuvedomuje ) .
Chováme tibetskú dogu ,cane corso ,a vedľa u svokra je kríženec rotvajlera a cane corso . Chodím s nimi aJ do lesa ,psi sú vycvičení a privolavacka bol prvý povel ,ktorý som s nimi trénovala od šteniatka , bez toho by som ich navolno nepustila nikdy ..pozri má YouTube videá ,dajú sa dohľadať ,sú tam tipy ,ako to trénovať .tvoja fena je pravdepodobne teraz v puberte a prichádza prvé haranie . Je sterilizovana ?

zojazoja
21. mar 2024

no a ako vas to ucili na cvicakoch teda? na dlhej stopovacke a na odmeny a na velke vychválenie psa, nie?. tak kazdy bozi den ked s nou budes vonku si zober odmeny, pamlsky so sebou a na prechadzkach trenujte.niekolkokrat ju zavolaj tym povelom: Ku mne! a jak pride hned odmenit a vychváliť do nebies. chce to pravidelny trening a čas. je to este mlade psíča ročné, este mas vela casu ju to doučiť poriadne. len treba chciet.

btus
21. mar 2024

máme doma samojedy -dva. Doma poslúchnu na slovo, vonku nie. Nedovolím si ich pustiť na vólno. A ak áno, musím počítať s tým, že neprídu na zavolanie, že prídu o nejakých 5-15 min. Ja ich naozaj pustím lne na lúke pri lese, kde sú len srnky, jelene a medvede. Som rada, že ich neodstrelí horár alebo že nepribehnú s hnedým 200 kg kamarátom. A preto ich vlastne ani nepúšťam. Ak pes nevie poslúchnuť na slovo, nesmie byť pustený z vodítka!!! Ak sa s ním hodinu prechádzaš rýchlou chôdzou, musí mu to stačiť. Min 2x za deň.

ropucha6
21. mar 2024

Asi si si z toho cviciska vela neodniesla. Ziaden trener ti nepovie pustit navolno psa, ktory nema zvladnute privolanie. A presne po takychto majiteloch ziapem aj ja. Ani moj pes napriek x vycvikom neposluchne vzdy, preto proste ostava na voditku.

ropucha6
21. mar 2024

Este dodam, kvoli takymto majitelom nosim slzny plyn, zatial nebolo nutne ho pouzit, ale uz sa stalo, ze manzel musel cudzieho psa doslova skopnut z naseho.

mikitilik29
21. mar 2024

Veď jej daj nahubok a máš po probléme a môžeš ju mat na voľno

rodinnefoto
21. mar 2024

Kúpiť stopovačku a mať ju stále zapnutú. Pracovať na privolaní.
Tvoj pes nemá čo obťažovať ostatných. Nevieš, či pes, ku ktorému dobehne nie je chorý, zranený, a pod. Preto sa prosím nediv, že Ťa ostatní psíčkari upozornia, že máš mať psa zapnutého. Pes nepotrebuje na unavenie lietať hore dole kde sa mu zachce, to je len výhovorka.

rodinnefoto
21. mar 2024

@mikitilik29 Náhubok nevyrieši to, že obťažuje kde koho. Neovládateľný pes nemá byť pustený.

mladena
21. mar 2024

ahoj, pozerávaj Cesara Millana, tvoj problém je úplne bežný s tak mladým psíkom.

tilly
21. mar 2024

Keď nemá 100% privolanie, musíš ju mať na voditku. Veď sú 20m stopovacky. To sa ti už vie vybehat. Aj keď ju pustíš na tej stopovacke, môžeš ju aspoň pristúpiť. Tiež by som ti niečo povedala, keby prišla za mojim psom. Neznášam presne takých majiteľov, čo nemajú zvládnuté svoje psy a púšťajú ich. Buď to vychovam alebo držím...
Najmi si trénera, veď ich je veľa. Aj Ferko teraz hlada nových do novej relácie. To je tvoja šanca

gejb
21. mar 2024

Ja ta nebudem hejtovat lebo som mala to isté doma.
Psa sme cvičili, aj na cvicak sme chodili, teoria zmaknuta ale náš pes nás aj tak na prechádzke ignoroval. Bolo tam príliš veľa vnemov. Takže jedine stopovacka. Keď mal dva roky zmenil sa zrazu o 180°, podľa mňa dozrel a viac už nebol pojasene stena. Poslúcha na slovo dokonca aj keď vidíme v lese srny tak okamžite príde keď ho zavoláme a sadne k nohe, tak isto ked ide iny pes uz nemusime ani hovorit a pride k nam a necha sa zapnut.
Takže ty si síce z toho zúfalá ale musis si uvedomiť ze máš stena a príliš veľké očakávania od neho. Musíš byť trpezlivá a trénovať ak chceš aby z neho bol ukážkový pes. Len musi dozrieť.
A k tomu ze si si 100% istá ze neublíži..ja ti verím. Ale keby sme sa stretli v tom lese a tvoj hravý psík dobehne ku mne a môjmu psovi tak by z neho len srsť lietala co by dostal výprask. Takže aj o tom to je a väčšina ľudí to nechápe ..ze ty tak chránis svojho psa keď mu nedovolis obťažovať ostatných kým ti oni nedajú "povolenie" ze je to bezpecne a mozu sa zahrať.

gab1sol
21. mar 2024

@gejb niečo podobné, ako si napísala v závere som išla práve písať aj ja. Minule k nám bežal menší psík štekajúc po našom ako zmyslov zbavený. Tak som kričala na majiteľku (slušne, len aby ma počula), nech si ho chytí. Ona odpovedala, že on nič neurobí, chce sa len hrať. Na to som jej odpovedala, že to je síce v poriadku, ale ten náš sa hrať nechce, je na vôdzke, takže nemôže odísť a teda, či chce riskovať konfrontáciu s dvakrát takým psom ako je ten jej. Hneď dobehla, vzala svojho na ruky a zazerajúc po mne bez slova odišla.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petronelag
21. mar 2024

Záleží to aj od rasy, niektoré rasy psov, keď ich niečo zaujme, tak si za tým bežia na nepočúvajú ani na meno.

majlo1234
21. mar 2024

Stopercentne privolanie sa da naucit len vtedy, ako ho vies stopercentne vynutit zo zaciatku. Cize stopovacka je nevyhnutnou sicastou vycviku. Ak sa potrebuje vybehat, riesila by som to na velkom otvorenom priestranstve s loptickou a aktivnou hrou, ked pes vnima mna, nie okolie, zatialco ty mas oci aj na chrbte a v pripade ineho cloveka si psa okamzite zapnes.
Mala som okolnosti, ked som svojho 50 kiloveho psa pustala z voditka na takychto dobiehacov a potom uz sa len modlit, aby mal moj pes dobry den 🙂 to len ako moznost, co sa moze stat, aj ked tvoj pes nejde ublizit, moze dobehnut k nejakmu, ktory ublizit vie a chce