Othematóm u psa

len_nig
27. máj 2024

Ahojte, máte tu niekto skúsenosť s Othematomom u psa (prasknutá cievka v uchu, čím sa ucho plní krvou)
Dnes sme boli u veterinára, ktorý mu túto krv odsal, avšak mám dojem že sa mu uško znova plní.
Máte niekto skúsenosť ako často sa to vracia? Vďaka za každú info

colsami
27. máj 2024

@len_nig ano mam s tym vela skusenosti 🙂

Nijako to u psa neovplyvnis. Vyskytuje sa najma v teplom pocasi a ano niektorym sa to zvykne vratit.
Odsatie tekutiny nie je dostatocne riesenie, to sa v 90% ucho naleje znovu. Je na to specialna operacna technika (daj si do googlu) ktora je jedina skoro istota, ze uz sa to najblizsi cas nevrati.
Najprv treba skludnit liekmi a potom chirurgicky vyriesit. Takze ak Ti veterinar tuto moznost neponukol a toto povazuje za riesenie, skus vyssie pracovisko, to odsatie naozaj nepomoze, vacsinou to je take SOS riesenie na pohotovosti a pod, ale nie celkove.

len_nig
autor
27. máj 2024

@colsami spomínal aj túto možnosť, ale že vzhľadom na vyšší vek psa skúsime najskôr takto, aby nemusel do narkózy. Tak uvidím, snáď to nebude nejako príliš často 🥹

colsami
27. máj 2024

@len_nig ok ak spominal a ma s tym skusenosti tak vyborne 🙂
Tym padom ale ak sa mu zas nalieva a nepomaha to (co vacsinou proste nepomaha) tak to bude treba spravit komplexne tak ci tak. Drzim palce.

len_nig
autor
27. máj 2024

@colsami robil mu to dnes doobeda ale mám taký dojem aspoň, že sa mu to opäť zväčšuje, tak uvidíme čo bude ďalej, on aj vravel že do 2 týždňov sa to môže objaviť opäť tak som nečakala hneď dnes. Nevieš prečo sa to vôbec robí?

colsami
27. máj 2024

@len_nig no tak ak sa to nalieva tak rychlo, isteze to nebude fungovat.
A ano bezne sa to nalieva do par dni (aj do dalsieho dna), ani som nevidela psa ze by taketo riesenie vydrzalo az dva tyzdne.

Lebo cievka praskne, staci hocijaky naraz, vpich, trauma, ale aj uplne bezne veci, to je to co som hovorila ze naozaj nijako neovplyvnis. Proste stane sa - a ta konzervativna terapia (lieky + taketo vypustanie sekretu) som videla naozaj uspesne mozno u 1 z 30, takmer vzdy to treba spravit chirurgicky.

engie11
29. jún 2024

Mám tiež starú fenku, uška mala robené dva krát , opäť sa nám to vrátilo,lenže ona je ťažký onkopacient,ťa narkóza opäť má desí 🥹