Morča - nočné pískanie

siskaadrianko
22. okt 2024

Dobrý deň.
Vedel by mi niekto alebo máte podobnú skúsenosť ako ja a poradiť ?
Chovám morčatá už dlho a aj máme jedno 3rocne samca doma ale včera sme si domov doniesli ešte jedno 2ročné tiež samca, ktoré žilo vo dvojici tiež so samcom - súrodencom.
No ostalo same ,lebo mu súrodenec uhynul.Tak sme si ho tak povediac adoptovali aj nášmu uhynula partneka.
Všetko je ok nedávali sme ich zatiaľ spolu ale večer naše pekne ticho spí..no toto 2ročné..začalo o 1 ráno tak pískať ako siréna na aute 😂 a bolo to tak cca do 4.30cca . Keďže bolo u nás prvú noc dala som si ho do izby aby som naň dozrela.
No ale o 4.30 som to vzdala a zaniesla ho do voľnej izby aby sme sa vôbec vyspali.
Dala som mu ráno šalát a kým ho jedol bol ticho no ako mu došiel začal znovu🙈🙈
Viete mi prosím poradiť prečo takto pištalo?
Mimochodom predtým bolo v nevhodnom prostredí kde bolo v hluku celý deň až večer malo kľud.
Je možné žeby mal prehodený deň noc?
Ďakujem za každú radu.

janamt
22. okt 2024

Morčatá niekedy takto pískajú, nevie sa veľmi prečo, pripomína to pískanie vtáčika. Niekedy je to zo strachu - to by mohol byť Váš prípad. Čítala som aj o tom, že takto signalizovali chorobu druhého morčaťa alebo niekoho v rodine - to nebude Váš prípad, je u Vás krátko. Skôr by som sa ale bála tejto kombinácie dvoch dospelých samcov. Chovatelia ju vôbec neodporúčajú. Dvaja samci v jednej klietke bude problém, uvádzajú sa dve možnosti, kedy by to mohlo fungovať: dvaja bratia vyrastajúci odmalička spolu a potom kombinácia dospelého samca a mláďatka.

colsami
22. okt 2024

Adaptacia, a dovodov moze byt hocikolko. Nove prostredie novi ludia nove pachy novy rezim. To asi nezistis. A ano ako je aj vyssie pisane, kombinacia dat k sebe 2 cudzich samcov (a nevykastrovanych) je velmi odvazna, pozor na to, ako budu reagovat...

hildicapupu
22. okt 2024

ved a nemoze to byt prave tym ze su obaja samci? my sme mali kedysi tiez morcata, no tie vacsinou piskali ked poculi ze sa otvara chladnicka a konkretne suflik so zeleninou 😀

majamat
22. okt 2024

ako pisali, 2 samci mozu byt problem,a j ked ak som spravne pochopila, este nie su spolu.
a teda adaptacia. uvidis casom. na zaciatkus a morca moze spravat inak. casom sa to mozno zlepsi. ked sme doniesli toho naseho, bol neskutocne zakryknuty, stale v domceku. mal ten plastovy, co bol v klietke a na domceku miska, kde mal granule. v noci potajomky chodil a vyzieral granule 😀
teraz ej to divoch. inak kazde morca ma tiez svoju povahu. ten nas je neskutocne uhundrany. ked chce jest, okusuje klietku,a le naucil sa uz potahovat mreze, co vyvola taky jemne dunivy zvuk. ked ho hladkame, ci je v klietke, ci na rukach, tak si mrmle, nepaci sa mu to, niekedy si skoby vrci, hlavne ked mu skrabkam chrbat a polzi sa na zem. ked niekto buchne dverami, tak piska, chce travu. akoze clekom ukecane morca.
staram sa trochu o morca u nas v praci a to v porovnani s ojim ani poriadne nepipne, len sem tam nejaky ten zvuk.

co sa tyka prehodeneho rezimu, myslim ze morca vyslovene nema rezim den - noc. morca ma chvilkove kratkodobe spanie a potom je hore a to kedykolvek. a aj v noci nieco potrebuje jest.
ma v klietke seno?