Ahojte,potrebujem radu.Ujala som sa túlavého kocúra....veterinár podla zubov posúdil že pôjde už asi o staršieho kocúra/nevedel udať presný vek/,neviem o ňom vôbec nič...asi 2 týždne som ho držala pod dozorom dnu,potom sme začali pomaličky na vodítku,nakoniec na volno.Pekne si zvykol i ked som s malou dušičkou čakala či sa vráti-vždy sa vrátil.No posledné 2 týždne sa mi 4x vrátil domov s krvavými ,doškriabanými ušami-rozširuje si asi teritórium?Neviem.Doslova sa pýta von akoby aj na klučku chcel vyskočiť...Zo začiaktu sa zdržal von 2-3 hodinky, prišiel,najedol,vyspal.Ale jeho výlety sa začínajú predlžovať-zmizol na celých 24 hodín-samozrejme sa vrátil ale uši krvavé,vzadu za ušami tiež.Bojím sa o neho...Dala som ho zaočkovať ,čaká ho kastrácia .Viem ,že nekastrované zvieratá toto robia ale mám záruku,že už nebude takto behať kade tade ak bol na to zvyknutý ? Mala som psíka dlhé roky ,s mačkou skúsenosti v podstate žiadne nemám.Prosím o rady.ďakujem
Ahoj, aj si si dala odpoveď - nie je kastrovaný. Ťažko povedať, keď je starší, že či bude ešte ochotný zmeniť svoj životný štýl. Ja som mala kocúra, ktorý k nám prišiel asi 6 ročný, tiež sa jeho vek len odhadoval. Bol v žalostnom stave, dlho som ho krotila, kým som si získala jeho dôveru. Po kastrácii už spával len doma, neskôr sa presťahoval k susedom, lebo tam mal väčší kľud. Teraz mám päť a pol ročného kocúra, ktorého sa nám konečne podarilo na jeseň vykastrovať, odvtedy je len u nás a v blízkom okolí. Tiež má inak zničené ušká od bitiek, v lete chodil v hroznom stave, ale málo, takže sme nevedeli naplánovať kastráciu. Takže ho určite dajte, lebo už čoskoro im začne sezóna trtošenia.
zvolila si úplne zlý postup. Keď si ho mala zatvoreného vo vnútri, hneď si ho mala dať kastrovať, hneď po očkovaní a odčervení. Je to dospelý, rujný kocúr, teraz začína mačacia ruja, keď nechceš behať k veterinárovi ošetrovať hnisavé rany, tak ho daj kastrovať čím skôr.
Presne...riešili sme s vetom či najskôr očkovať,či kastrovať.Zvolili sme očkovanie,čo asi bola chyba....Od 2.očkovania kázali čakať 2-3 týždne.Už máme termín .Len tie jeho uši neviem aké budú za týždeňBojím sa až nejakú infekciu nechytí.Aj si poviem že už ho nepustím a on žobroní,pri dverách sedí a len von a von.Mám ho na ten týždeň radšej nepúsťať von?On je kludný mojkací kocúr,možno sa ani biť nevie.Ved ked mu tam ublížia,nezapamatá si to?Netuším... ale viem že ide rovnakou cestou akoby presne vedel kde ide
Tlačia ho von hormóny. Mačky/kocúri sú veľmi teritoriálni a bijú sa. Nerieši, že sa už raz pobil. Pobije sa znova. Alebo sa nechá zbiť, ak je slabší. Kocúri vedia ísť riadne do seba, hlavne, keď im hrabe z hormónov. Poznala som jedného takého z okolia, prišiel nakoniec aj o jedno očko úplne. Pravdepodobne mu tam niekto zaškrabol pri bitke. Tieto bitky vedia zájsť riadne ďaleko. A ešte rátaj s tým, že kastrácia sa neprejaví hneď, chvíľku trvá, kým hormóny sa vyplavia z tela.
záhadou je že ti neznačkuje vo vnútri . Keď ho dáš vykastrovať v tomto veku , tak si myslím že správanie nezmení , bude sa túlať, len možno už nebude taký dorajbaný . Klesne v rebríčku hierarchie , kocúri ho nebudú považovať za konkurenciu a bude sa biť asi iba pri hájení si teritória. Ja mám 11 mesačného kocúra kastrovaného , je to fakt moja láska , mojkadlo ale neexistuje aby sa mu po dvore premával iný kocúr , to sa mláti ako o život.
ja viem že to mačacie naliehanie je hrozné, keď sa pýtajú von. Skús ho ignorovať a nepustiť, lebo môže prísť domlátený ešte viac. Ja by som ho nepúšťala
Ked chodi dobity, tak sa bit vie, inac by zdrhol. Nechodia k vam ine macky? Mozno im vliezol do rajona a chcu si ho branit, ale teda on sa uz citi byt doma a brani si ho. Alebo teda sa bije "o macky", to by kastracia mohla pomoct.
Ak ide o rajon, tak sa to vyriesi casom, ked cudzie macky pochopia, ze to teritorium je uz jeho. Ak je zvyknuty na von a ho to von proste "taha", tak si nepomozes a aj ked bude dnu spat 3/4 dna, tak proste ho to von bude stale tahat ...
My mame macku, rocna kastrovana, 99% casu dnu ale bude tak mnaukat na okne alebo pri dverach, ze chce ist von. Najduch po tulavych mackach, mame ju od pidimaciatka, proste len von a von ... Chodim ju "vypast sa", chodi na zahradu na travu, trosku si pobeha a ideme dnu. Aj teraz prave pred dverami mnauci dnes este nebola.
inak keď naše už nechcem pustiť von (večer ich už nepúšťam), tak im aspoň otvorím okno alebo ich pustím na balkón, väčšinou im to stačí
Uz mal byt vykastrovany. Zvysok ani necitam, kastracia spravi v tomto pripade vela.
@aalt Na dvore máme cudzie mačky,tým,že pes tam už rok nie je,prišli od susedov k nám,tu mali pokoj.Ale na dvore v záhrade u nás sa toto nedeje,záhradu ignoruje.Vždy ho to ťahá opačným smerom-pred chalupu a preč na koniec ulice.Akoby bol naprogramovaný ,no neviem kde sa môže 24 hodín túlať.Či niekde aj prespí alebo čo ale príde unavený to hned dnu, len sa naje a spí a spí.
Uvidím teda či ho tá kastrácia ukľudní,ved nech si pobehá ,to chápem.Ale dobitý chudák,to neviem ako budem riešiť ak to nepomôže
To je jedno, tula sa po doteraz "cudzich" reviroch a je v nich votrelec. Ale casom sa to ukludni. Ako kastovany sa nebude bit o macky, "oznaci" si svoj revir, kde prestanu chodit cudzie macky (teda prestanu ho povazovat za svoj) a aj celkovo sa zvycajne po kastracii trochu ukludni ... ale tulat sa moze chciet stale a ak pojde do "cudzieho" reviru, kotry mu nebudu chciet prenechat, tak moze byt "bitka".
My mame este starsiu macku a ta si tiez na novu postupne zvykala, kam moze aby ju nepovazovala za votrelca. A kym sme nemali ziadnu, tak k nam chodili cudzie, hlavne jeden kocur a jedna macka. Ta macka uz nechodi, ale kocur stale ale uz je opatrny a pride len pred dom, lebo vie, ze to uz jeho revir nie je. Zo zaciatku este chodil v noci "spinit" na zahradu (kym bola macka zavreta), ale aj to uz prestal. Proste pochopil, ze revir je obsadeny. A to je raz taky ako nasa macka - ale ta sa ho doma neboji a ak zhodnoti, ze zasiel "prihlboko", tak ho zenie. Inac spolu "na hranici" obcas aj vysedavaju.
Kastracia bude urcite v niecom pozitivna.
ďakujem krásne za rady a prajem všetkým pokojný deň
Už začala ruja u mačiek, predlžujú sa dni. Oni cítia rujnu mačku na 2-3 km. Bojuje proti iným kocurom.
Daj ho vykastrovať čím skôr, mačkám začína ruja, bude sa túlať a biť čoraz viac. Keďže je už starší, túlať sa možno neprestane, ale aspoň sa už nebude biť, cudzí nekastrovaní kocúri ho nebudú považovať za konkurenciu a nebudú ho napádať.