Používa niekto túto liaheň? Aké máte skúsenosti?
@rybkoava Máme aj kbočku, len je ešte dosť chladno. Ale dali sme zopár vajec aj pod ňu a zapli sme aj liaheň, že keby sa podarilo, nech má kvočka o koho sa starať.
Raz sme skúšali podhodiť kvôčke, aj za tmy aj za vidna no ďobala do nich, tak sme viac neriskovali aby ich náhodou nezabila. Nakoniec sme dali aj jej, nakoľko kvokala s menšími prestávkami pól roka. O tie sa príkladne starala. Vyliahli sa v novembri a až teraz sme ich od nej oddelili. Roky chováme sliepky no, ale takúto vytrvalú na ktorú žiadne odkvokavacie metódy nefungovali sme ešte nemali. A dokonca hovoria, že sliepky z liahne nekvojajú a ona bola vyliahnutá v Cleo.
@rybkoava Akú teplotu ste mali nastavenú v liahni? Našli sme rôzne údaje.
ja nechávam 37,7 max. 37,8 a posledné tri dni 37,3
37,7- 37.9, len tá teplota je u nej dosť nestála, takže ja ju mávam položenú na deke mimo prievanu a taktiež mimo radiátoru.
OK, ďakujem. Máme to tak aj my. Ale občas ukáže aj 38. Som zvedavá na výsledok. 🙂
70-72 %. Hlavne pri liahni kuriatok neotvárať liaheň, aby sa kuriatka bez problémov dostali z vajíčka.
@rybkoava Díky.
Dievčatá, tak mne sa to tentokrát asi nepodarí vyliahnuť kuriatka:( celý čas som si nevšimla, že inkubačná teplota je 37,3 stupňov. Myslela som si, že je 37,8 stupňa. Na displeji bola špinka, ktorá to prekrývala. Až včera keď som išla dať vajcia na mriežku a chcela znížiť teplotu, tak som si všimla túto chybu. Pri presvecovaní (včera) som vyhodila 3 vajíčka zo 49. Ostatné vyzerali "plné". Teraz som na posledné tri dni teplotu nestiahla, nechala som ju na 37,3. Neskúšala som teplotu iným teplomerom, lebo pred mesiacom som liahla a bolo všetko v poriadku...moja chyba :(. Nemáte skúsenosti, že by sa vyliahli aj pri takejto teplote?! Ďakujem skúsenejším...
Teraz mám liaheň Borotto Real
@ivka79 My sme "skúsení" v tom, že skúšame, ale nám sa nedarí. Mali sme 37,8, ale tá teplota sa kolíše ani neviem od čoho. Ukazovalo jeden deň aj 37,4, Dnes je 21 deň, Jedno sa začalo liahnuť na 19 deň a v noci sa aj vyliahlo živé zdravé. Odvtedy čakáme a nič. Dnes som otvorila 5 vajec. 1 - videli sme už pri presvecovaní, že neoplodnené, ok. 2 - umrelo 5. deň, ďalšie v rôznom čase cca 10-15 deň a 1 asi deň pred vyliahnutím. Mali sme takú malú liaheň z Aliexpresu, teraz cleo, snažíme sa všetko robiť podľa návodu, v tomto ani neodporúčajú ubrať teplotu tie posledné dni a výsledok je rovnaký. V rôznych časoch poumierajú a vyliahne sa 1-2. Ale pod kvočkou v tomto čase-nečase sa vyliahli všetky. Vonku v noci bolo 2-8 stupňov, kurín jednoduchý a žijú. Týmto nastavujeme teplotu vlhkosť, otáčame a doradu kapú.
A pod kvočkou som mala len symbolicky 6 vajec a vyliahli sa na 19, deň. Je to normálne? mala som dať opačne, 20 pod kvočku a 6 do liahne.
@ivka79 Kedy je termín liahnutia? Budeš pozerať, čo je vo vajíčkach?
Termín bol 14.3., ale začali sa liahnuť až 16.3. A nakoniec sa zo 45 vajíčok vyliahlo 35 - z toho prežilo 28. Na to, že bola celý čas nízka teplota celkom dobre. Až som bola prekvapená 🙂
@ivka79 Gratulujem, to je celkom dobrý výsledok. Nech sú zdravé a pekne rastú. 🙂 My sme teraz nastavovali teplotu, lebo sme zistili, že na displeji ukazuje +- 37,8, ale pri vajíčkach bolo 39,7. Ešte sa pohráme s vlhkosťou, lebo tá je teraz zas vysoká. Vajíčka sú naše vlastné.
Záleží od oplodnenosti vajec. Väčšinou z dedinského mixu bola 60 %, ostatné neoplodné. Záleží koľko sliepok je na jedného kohúta. Pre začiatočníkov a hobby chovateľov za mňa super. S kuriatkami je riadna prplačka. S kvočkou je to bez roboty. Úspešnosť pod kvočkou bola podobná ako pri Cleo. Liahla som v nej aj prepelice a tam bola až 90 % úspešnosť, ale to boli vajíčka od profi chovateľa. Hlavne sa treba držať návodu.