Mám si zadovážiť šteniatko?

miska_mysicka
19. dec 2024

Pekný večer,
máme dve deti 7,5 ročné a ja strašne túžim mať psíka. Je to fakt nereálne mať psa ak chodíme všetci domov okolo 16.00-16.30? CHS ma odradili že šteniatka potrebujú mať pri sebe niekoho… ako ste to riešili? Do práce ho vziať nemôžme. Nechcem byť sebecká, chcela by som aby bol šťastný ale to ozaj všetci ktorí majú doma psa robia home office alebo berú psa so sebou do práce?

svetlonos
19. dec 2024

@miska_mysicka
bábätko tiez nenechas same doma, ci?

ukgirls
19. dec 2024

o kolkej odchadzate z domu ? moj je doma sam cca 6 h .. ale ma cely barak pre seba plus ked prisiel k nam som mala volno a venovala som sa mu .. po praci s nim chodim na veeeeelku prechadzku do parku a ma aj zahradu ... stena musi stale von aby sa naucil kde sa cura a aj aby sa unavil a vyblaznil ... ak si 3/4 dna prec z domu a nemas ani nikoho,kto by ho kontroloval tak nebud sebec a stena si nezaobstaravaj ...

colsami
19. dec 2024

Ano je to narocne, prve tyzdne a mesiace su ako s malym dietatom. ALE nesuhlasim s tym, ked ludia to stavaju do role, ze normalne studujuci/pracujuci clovek nemoze mat psika. Velmi Ti odporucam pripravit sa ze prvy rok treba psov intenzivne venovat, aby bol spravne vychovany, vycviceny, socializovany. Je to velmi dolezite. Aj tie prve tyzdne urcite nie je vhodne psa nechavat 8-10h sameho. Ak sa prvy rok zanedba (obdobie stenata a puberty), tak vas caka 13 rokov starosti so psom a nie radosti.

Najdolezitejsi je spravny vyber plemena. Hovoris ze si kontaktovala uz chovky. O ake plemeno mas zaujem?

danieli
19. dec 2024

Hej my vazne psa vozime vsade s nami😂, s drobnymi vynimkami, nasa obcas aj sama zalezie do garaze, ked chce mat od nas pokoj🙈, nemate niekoho kto by bol so steniatkom kym ste prec? Babku susedu? U nas tie prve 4 mesiace nebola sama vobec a teraz ostava obcas sama tie 3-4hodinky a dokonca je spokojna, hadam jej to vydrzi

rozculena
19. dec 2024

Ja som mala dovolenku a učila som ju čakať,aby neskuvíňala,ale to bol pudlík a pochopila všetko extrémne rýchlo,aj privolanie na meno,aj základné povely.Okrem toho som robila na zmeny,takže nebývala často sama doma,keďže tam boli aj rodičia.
No neviem,k malým deťom by som si štenco rozhodne nebrala....

betulinka1
19. dec 2024

@miska_mysicka este pockaj kym budu mat deti tak 10 rokov. Myslim to v dobrom.

luccija
19. dec 2024

@miska_mysicka áno, maličkým sa treba venovať každú chvíľu po spánku dať von vycikať...my sme nášho priniesli cez letné prázdniny no je to ako ďalšie dieťa do rodiny s tým rataj aj prvé 2 noci knucal v noci, keď sa dcéra učila chcel byť na kolenach a plakal on je veľmi kontaktný aj teraz mi leží na nohách neexistuje,že ležím a nie je na mne Ale my sme mu to dovolili viem,že sú ľudia čo učia na pelech.Niektori ľudia si berú dovolenky, HO, keď prinesú psika

vanilkovazmrzka
19. dec 2024

Deti podla mna uz nie su take male. Ked im povies, ze nemaju psa tahat za chvost a za nohy, tak tomu asi rozumeju ci?

A inak myslim ze @colsami to zhrnula dobre

lija22
19. dec 2024

takto so stenatom je hrozne vela roboty, starosti a hej nevydrzi tak dlho same.

katkaseiner
19. dec 2024

my ked sme si doniesli labradorku tak sme mali obaja home office...teraz ma moj muz viac ho ako ja, ale ak sme obaja mimo, nasi si ju beru domov. Je zvyknuta byt vo vnutri ale nie nechana sama, len ked sme doma. Male steniatko by mi bolo luto nechat same vonku...

petracandle
19. dec 2024

@miska_mysicka no je aj rozdiel mať dospelého psa vhodného plemena - ten naozaj vydrží tých pár hodín bez problémov, a mať šteniatko - tam by som odporúčala venovať fakt väčšinu času cca rok

wolf_
19. dec 2024

Drvivá väčšina psíčkarov má normálny život zahŕňajúci prácu (a fakt nie len HO alebo možnosť zobrať psa so sebou), či školu... Je úplne v pohode ak prichádzate 16:00-16:30 domov, pes to prespí (správne naučený). Podstatné je ako sa mu viete, chcete venovať v čase keď ste doma.
Drvivá väčšina ľudí príchod šteňaťa do domácnosti rieši dovolenkou v práci. A správny postup je učiť šteňa od prvého dňa na samotu (postupne, pomaly - ale to už je na inú debatu), nie s ním byť nonstop a potom sa trápiť s tým, že pes nevie byť aj sám...
Ale áno, prvý rok je náročnejší. Ako veľmi závisí od viacerých vecí - plemeno, individuálna povaha psa, pôvod psa (čo ne/zažilo za tie prvé 2 mes. života), vaše vedomosti/skúsenosti... Ale aj bez ohľadu na tieto faktory zostáva to, že prvý rok náročnejší skrátka je - lebo psíka treba tooooľko toho naučiť, že človek ani nevie kde začať 😁 A zrada je podľa mňa aj v tom, že sa nedá úplne presne určiť ako rýchlo to pôjde. Zatiaľ čo jedno šteňa sa naučí na hygienu za týždeň, ďalšiemu to trvá dlhééé týždne. To isté so samotou a aj s ďalšími vecami...
Neodrádzam ani neschvaľujem - to si musí každý zvážiť sám 🙂 Jedine vyjadrujem názor, že v pohode sa dá pes skĺbiť s normálnym životom. Nič nereálne ani divné.

biba_18
19. dec 2024

ku nám chodila aupairka moja mama strážiť, alebo sme ho nosili k nej. zo začiatku a na konci…

pikachu999
19. dec 2024

@miska_mysicka ak si na byte tak si radšej zozen mačku 🙂 dá sa naučiť aj na prechádzku

katica06
19. dec 2024

@miska_mysicka o adopcii trochu ,, staršieho,, psíka ste neuvažovali?

nynia
19. dec 2024

Pri steniatku (2-3m) e to prvych par tyzdnov naozaj nerealne ak chcete naucit poriadne hygienicke navyky. Ale CHS niekedy predavaju aj starsie ked im ostanu ako posledne z vrhu alebo niekto na poslednu chvilu zrusi rezervaciu alebo ak zistia ze neskor sa nedaju uchovnit napr prekrocia vysku, chyba zub... Takze do takeho okolo pol roka by som sa nebala uz ist aj ked ste cely den v robote, to uz by malo vydrzat... Alebo potom z utulku psika odtial mam aj ja a ked som brala fenku mala uz 100% hygienicke navyky.

nynia
19. dec 2024

Este som zabudla tie hygienicke navyky nie su jediny "problem" pri tak malom steniatku hned z odstavu ale aj krmenie tak male potrebuju aj 3-4x denne narozdiel od starsich steniat a dospelych psov, ktorym staci 1-2x denne. Dalej socializacia zaberie pri niektorych viac pri inych menej casu a vychova co potom sa vela psickarov cuduje preci male plemena su agresivnejsie ako velke lebo to uplne podcenia. Mozno idealne by bolo ked sa rozhodnete pre steniatko hned z odstavu zaobstarat cez letne prazdniny a nejak sa doma vystriedat na dovolenkach pri nom.

zuzinabila
20. dec 2024

@miska_mysicka my mame s muzom.home office,takze sme stena pestovali popri tom🙂viaceri znami si brali dovolenku kvoli stenatu aspon na isty cas. Teraz ma uz vyse roka,takze je to v pohode, vie ostat cely den sam na dvore aj ked sme prec. V lete sme isli na 10 dni z domu,to sa onho staral sused. Ale celkovo, co vnimam ten rok,tak v lete je to celkom ok,mota sa popri nas v zahrade. V zime sa musis prekonat a ist s nim von, lebo sa pes zblazni😀a to uz sa neda motat v zahrade. Kedze mame labradora,to je kopa energie,ten sa potrebuj ulietat do zblaznenia, zaroven je dost naviazani na ludi, to ked idem z doma,niekedy narieka ako male decko. byvame vedla luky a lesa,inak neviem ako by sme to riesili,po dedine sa mu prechadzat velmi nechce. Takto za kazdeho pocasia sa musime prekonat jednak kvoli tomu aby behal a aportoval jednak kvoli tomu aby bol chvilu s clovekim a nezdivocel😀 je to dost zivotna zmena,mat macku je uplne o inom,tu az tak neriesis

zuzinabila
20. dec 2024

@miska_mysicka pardon za kopec preklepov🙂

zuzinabila
20. dec 2024

Ale mozno si skus zvazit motivaciu preco pes. Pre mna to boli zistne dovody aby som nekysla doma prave aj v tu zimu a aby som sa nebala sama bez muza do prirody a tiez aby na pozemok nikto cudzi nevstupoval😀a nas pes dokonale plni tento ucel okrem toho posledneho😅na cudzich steka o dusu ale kto sa uz odvazi prekrocit plot je zrazu jeho kámoš a tesi sa ze ma spolocnost,no labrador.. To ze deti sa s nim chvilu zabavia je druha vec,lebo tie nie su dosledne v starostlivosti onho🙂

alyson29
20. dec 2024

S mužom robíme na striedačku (ja ranné, muž 3 smeny), takže sme vždy jeden z nás boli doma pri šteniatku a ak vyšli mužovi ranné spolu so mnou, tak nám chodila ku šteniatku svokra. Od 6-7m sme ho učili uz byť postupne samé, svokra chodila už len raz za tých 8 hodín ku nemu a od 11m, keď už bola po kastrácii, tak už bývala sama celých 8 hodín.

hyta
20. dec 2024

So šteniatkom to máš ako s bábätkom. Potrebuje časté venčenie, aby sa naučilo poriadku, potrebuje veľa lásky, pozornosti, kŕmenie aspoň 3 krát denne. My sme si prvého psíka brali cez letné prázdniny. Ak po psíkovi túžite, musí to byť šteniatko? Čo tak dať domov psíkovi z útulku? Myslím už dospelému. My máme už tretiu fenku, sú to tie najvernejšie a najmilšie stvorenia.

andrea2667
20. dec 2024

Keď si nás našiel náš pes, mal 4 mesiace. Bol koniec prázdnin, takže prvé 2 týždne bol s ním stále niekto doma. Potom som ho venčila ráno, syn (vtedy 7 r.) po škole, v noci zase ja. Teraz má pes 11 rokov a som veľmi rada že ho máme.

monuliak9
20. dec 2024

tak ako aj u dieťaťa , formuje sa tým ako a koľko sa mu venuješ a nechces to asi odsrat hneď v začiatkoch ak chces mať potom dobrého spoločníka 😜. Ja som vychytala pri mojej fenje milionovu povahu ale to som len mala sťastie 😁

colsami
20. dec 2024

@autorka ake plemeno mas vybrate?

anega79
20. dec 2024

tutuli mutuli,steniatka su zlate, ale je s tym veru ostara. prve 3-4 mes som s nim chodila stale cikavat aj v noci prvy mesiac. druheho sme si zobrali rocnu fenku, je malicka, a ziadny problem uz tu nebol, hned sa naucila chodit von, vydrzia spolu pekne dlho sami

mimikarol
20. dec 2024

My máme maltezaka, zo začiatku som s ním chodila von každých 15-20 minút, prvých 6 mesiacov sme ho chodili venčiť aj v noci. Máme dvor, takže sme to mali o to jednoduchšie. Teraz už pracujem od 8-12. Keď je sám doma musí byť v klietke lebo robí neplechu. Tie začiatky boli náročné, a to sa náš už v 3 mesiacoch pekne pýtal von ked sa mu dalo, takže ozaj celkom skoro sa to naučil. Neviem si predstaviť prísť domov a utierat po celom dome čuranie a kakanie. Ale to som ja. A ja som dosť pohodlny človek.