Maďarská vyžla - skúsenosti

zojamaxokubo
17. sep 2024

Ahojte,prosím ak sa tu nájdu majitelia Maďarských vyžlí,veľmi,by ma zaujímalo aké majú skúsenosti.
Mame doma 6 mesačného psíka,ktorému sa venujeme ako vieme,každý deň máme dlhé prechádzky po lúkach a lesoch a striedame to s behom plus bývame v dome s veľkou záhradou a tam ma tiež výbeh a napriek tomu,keď sa chvíľu nudí robí zle kde môže😏
Ničí všetko na dvore už nevieme čo mame robit.
Prosím poraďte,ci sa to vekom zmení,alebo?
Ďakujem za všetky odpovede.

janai1
17. sep 2024

po dnešnej diskusii ti označím jednu majiteľku 😁 snáď sa nenahnevá @opica_skorica

colsami
17. sep 2024

Ano vekom "sa to" zmeni, este bude teraz horsie lebo psik akurat ide do puberty 🙂
A teraz bez srandy - vyzlicky su zlate psy ale maju nesmiernu davku energie. Na toto obdobie sa len obrnit trpezlivostou, pomahaju najma psychicky narocne aktivity (trening, socializacia na rusnych miestach atd, ze pes potom "vypne" aspon na cas), plus ked momentalne nie ste so psikom, urcite by som ho nenechavala volne behat (a nicit) po zahrade, kym ma tuto pasiu. Tieto veci sa tykaju vsetkych extremne akcnych plemien, nielen vyziel.

Ale ked to zvladnete, bude to skvely dospely pes. Holt, len to ma neskutocne mnozstvo energie (s tym ste ale urcite ratali pri kupe). Drzim palce.

maickamf
17. sep 2024

@zojamaxokubo to urcite nebude tym, ake je to plemeno. Vela psom v tom veku skusa hranice. Mozno sa len nudi, chce to vela trpezlivosti a casu pri vychove. Mozno to casom prestane robit.
Nasa 3r SAO sem tam tiez este nieco znici, rozhadze alebo spravi zle. Vyhresim ju a zivot ide dalej 😆

opica_skorica
17. sep 2024

@janai1 v pohode
@zojamaxokubo juuuj, to zavisi velmi aj od majitela, ci kazdy den aspon1-2 hodiny aktivne beha/cvici/zamestna psa a kedze aj povaha psa hra svoju rolu, tak aj od toho. A teraz uz tazko radit, ale ked sa nas pes pominie, dalsi pes BUDE FENKA. To je jedina moja poziadavka.
@colsami nas ma zajtra 10r. a asi uz 365-tu pubertu a zas ruju🫣

opica_skorica
17. sep 2024

@zojamaxokubo cvicak. Odporucam s nim chodit na cvicak. Poradia aj finty, ako naň.
Aby napr.netahal.

zojamaxokubo
autor
17. sep 2024

@colsami ďakujem krasne za odpoveď,áno samozrejme kôli tej energii sme psíka aj kúpili,sme aktívny ľudia a chceli sme to všetko zdieľať aj so psikom😉len toto ničenie je des už sme zúfalí,už sa pustil aj do vchovych dverí☹️áno je pravda,že väčšinu dňa je pustený na dvore,lebo kým sme v práci som ho nechcela dávať do voliéry,ale asi budeme musieť.Na obed chodim na hodinu domov a potom okolo 15:00 15:30 končím a už sa mu venujeme.

wolf_
17. sep 2024

Nemám toto plemeno, ale odporúčala by som zaradiť k fyzickému zamestnaniu aj psychické (nič také nespomínaš). A zároveň lepšie naučiť psa na režim "práce" a oddychu, naučiť oddychovať. Je super, že sa mu venujete najviac ako viete, ale zas všetko s mierou, aby ste si na seba neuplietli bič - pri niektorých psoch môžu jeho nároky zvyšovaním kondičky stúpať a budete sa točiť v začarovanom kruhu. Ideálne nájsť taký zlatý stred, naplniť potrebu fyzickej a psychickej "práce", ale zároveň aj potrebu dôležitého oddychu. Skrátka režim.
A áno, vekom sa pes môže, resp. aj skľudní, dozrie, dospeje. Aj keď to, že kedy je individuálne 😁

opica_skorica
17. sep 2024

@wolf_ presne, treba aj hlavu mu zamestnat. A rezim. Ako tu pisala jedna mudra zena, zial neviem uz nick, najprv vytvorit rezim a potom vo vyssom veku ten rezim trosku pomenit, aby nebol stereotyp a neobratil sa proti cloveku, ze 17:00 ide sa von a ked sa zrazu nejde von, tak co? Rozhryze vsetko? Nie, ide sa niekedy von inokedy o 18:10 a tak.
A ten cvicak.
To odporucam velmi aj kvoli socializacii psa.

zojazoja
17. sep 2024

Naši psy robili od pol roka cvicaky poslušnosť a potom aj obranu. Skoro 2 hodinove treningy.2 krát do týždňa. Ostatne dni sa chodilo v teple plávať, ostatne dni každý boží deň sa doma cvičili, učili sme ich aportovat a venovali sa im fakt. Prechádzky.vylety. a hádaj co. Vsetci vždy niečo donicili..ci niečo na dvore..ci doma ..lebo boli ešte stence malé a potom dospievali. Ale ja dom s tým ôk. Postupom času sme odsledovali co asi tak najviac ničia a to sme postupne odstránili z dvora veeeelkeho a aj z domu vnútri. Neskôr sme to tam vrátili keď už dospelí. Ale ja to beriem úplne v pohode. Tak ako malé deti doma rozhadzuju veci tak aj stenata a pubertalni psy proste robia tento bordel. Prešlo stenacie obdobie..prešla puberta a všetko je už ôk.

colsami
17. sep 2024

@zojamaxokubo ak mate volieru, psa tam treba zatvarat ked ste v praci. To nie je ziadne "zle robenie psovi" - on ten cas i tak nakoniec prespi. Ak vsetko demoluje a dokonca zerie, este si takto pusteny moze privyrobit na pruser, ci uz nejake zranenie alebo pozratie cudzieho predmetu. A ver, ze taky zazitok mat nechcete. Takze dalej pokracujte vo venovani sa psovi ako robite, a kym nedospeje a v hlavicke si to neurovna, zatvarajte ho na bezpecne miesto na cas kym nie ste doma. Je to nie len pre vase ale najma pre jeho dobro.

aandrea9
17. sep 2024

@zojamaxokubo skúsenosti mám iba s mačkami ale myslím, že je to iba také decko nevybehane 😁 prvy rok života maciek masaker 😁 takže možno to platí aj u psíkov 🤔 inak vyzla je krásny psík 👌

zojamaxokubo
autor
17. sep 2024

@colsami Ďakujem☺️toto som asi potrebovala pocut ,veru,že to takto ideme skúsiť.Lebo už nám demoluje vchodové dvere🤦🏽‍♀️

zojamaxokubo
autor
17. sep 2024

@zojazoja mne tiež nevadí take maličkosti aj kríčky sme oplotili,ale už nám likviduje vchodové dvere,ktoré neboli lacné

zojamaxokubo
autor
17. sep 2024

Take nevytiatko som🤣

wolf_
17. sep 2024

@opica_skorica áno, to súhlasím. Ja mám borderu a to sú trochu takí psí "autisti". Na vytvorenie rutiny som si vždy dávala pozor. V bežnom živote, v tréningoch, všade 😁 V bežnom živote napr. to, že nemáme určené časy vlastne na nič al. to, že raz za čas má deň "nuda" (nerobíme nič, len vyvenčiť) /to človek ocení keď je napr. chorý, že pes je zvyknutý aj na také dni/ al. to, že večernú dávku niekedy dostane do misky, niekedy pri tréningu doma, niekedy pri tréningu vonku, a inokedy dáme večer tréning aj vonku, aj doma al. to, že keď sa odniekiaľ vrátime niekedy ideme hneď von, inokedy až keď si porobím svoje atď.. Skrátka žiadny stereotyp, ktorý by sa mohol otočiť proti mne 😁 Robíme tak ako vyhovuje nám, nie ako vyhovuje psovi. A to nechcem, aby vyznelo voči tomu psovi kruto. Snažíme sa na maximum napĺňať všetky jeho potreby, ale nebudem presúvať čas štedrovečernej večere lebo pes sa zrovna vtedy musí ísť poprechádzať (ako som si tu raz prečítala 😁)
Režim sme skôr učili v zmysle takom, že "keď nie sme doma alebo si doma robíme svoje veci, tak ty budeš oddychovať, nebudeš si hľadať svoju vlastnú zábavu, tú ti zabezpečíme my v dostatočnej miere a vtedy daj do toho 110%" 🤭 Nejaký taký určitý stereotyp (vyvenčiť, tréning, hra, spánok, zas vyvenčiť, ... a dokola) sme mali len kratučko keď sa učila na vykonávanie potreby vonku 🙂

opica_skorica
17. sep 2024

@wolf_ pravdu mas, presne o tom to je, ze rezim nech sa neotoci proti majitelovi.

opica_skorica
17. sep 2024

@zojamaxokubo no uplne neviniatko. Ozaj, to ma take blede oci ci ide len o hru svetla?
Skoro jak weimar.

wolf_
17. sep 2024

A voliéra je za mňa skvelá vec. Nám pes nezničil nič. Lebo klietka ;) Aj keď by sa mnohí do mňa za to najradšej pustili. A paradoxne o zničené veci mi šlo najmenej. Aj sme všetko popresúvali pred príchodom šteňaťa. Ale skrátka keď nebola na očiach, tak klietka. Šlo mi okrem iného o bezpečnosť a o výchovu, jednak ten režim práce a oddychu a jednak to, že keď sa pes naučí, že aha, toto ničenie je sranda, tak si to samoodmeňovaním celé upevňuje a to som fakt nechcela. Najlepšie, aby to pes ani nezistil. Myslím, že v 6 mesiacoch už mala voľnosť aj keď bola sama doma, resp. po prezubení už určite. Nám dokonca chovateľ (a tréner zároveň) radil, aby bolo šteňa zo začiatku v klietke vždy keď sa mu nevenujeme.

colsami
17. sep 2024

@opica_skorica tiez mi ako prve napadlo ci tam nebude aj weimar 😁

zojamaxokubo
autor
18. sep 2024

@opica_skorica má ich také zeleno hnedé

zojamaxokubo
autor
18. sep 2024

@colsami suseda má weimarku a tá má úplne čokoládové oči

zojamaxokubo
autor
18. sep 2024

@wolf_ no mala som to aplikovať aj ja od začiatku....vždy chodil len spávať do voliéry.Cez deň keď sme ho tam dali, že sme mali robotu na dvore, aby nerobil zle tak sme ho zatvorili a strašne skučal tak sme ho naučili, byť teda na dvore pustený, čo bola chyba veru teraz to už viem....

opica_skorica
18. sep 2024

@zojamaxokubo to je zvlastne. Madarske maju medovohnede, weimarske casto bledomodre.. ale ved je to fuk, ci stavace ci dalmatiny. Vsetci su rovnako splasenci a “zipsové psy”
https://www.hafkonaut.sk/plemena-psov/weimarsky...