Ahojte chcela by som sa spýtať či kŕmite vašu mačku surovým mäsom. Mám doma britskú krátkosrstú, bude mať 9 mesiacov a už dlhšiu dobu sa pohrávam s myšlienkou na spestrenie stravy surovým mäsom. Dočítala som sa že surové mäso je pre mačky veľmi dôležité čo sa týka výživových hodnôt. Zatiaľ kŕmime kapsičkami 3x denne a po mimo ma v miske aj granulky.
Na internete sú všelijaké pohľady, názory, štúdie tak ma napadlo že by som sa mohla spýtať aj na skúsenosti, aké druhy mäsa kombinovať, ako dlho nechať mäso v mrazáku aby sa zahubili baktérie, na čo si dať pozor…..atď
Ďakujem veľmi pekne za vaše odpovede 😊
Mam dve macky 3,5 rocne, samozrejme som im davala surove maso. Mrazenie som neriesila nejak, najcastejsie som im davala cerstve maso (kuracie, morcaccie, hovadzie) prinesene prave z obchodu. Ale pred cca rokom im prestalo chutit, neviem preco. Odvtedy jedia len granule, kapsicky a konzervy. Macicka (samicka) si sporadicky trocha da, kocur vobec.
Vy z tych maciek normalne robite svaty gral 🤣🤣🤣 moja zozere vsetko, co nezozere ju. Surove, varene, stare, zatuchnute. A zije, nic jej neni. Co myslis, ze ked si v realite macka chyti mys, ze si ju vari a mrazi? Macky maju usposobene travenie na to, aby prijmali bakterie z mysi a patkanov, takze surove maso im nemoze ublizit
@thirstymonk to nie je pravda. Mäso jej môže ublížiť rovnako ako ľuďom viď salmoneloza, campylobacter. V tej myši, ktorú zabila a okamžite ju zožrala sa tieto baktérie nemali ako rozmnožiť ale za to z nej môže dostať xy druhov parazitov alebo iných chorôb.
@thirstymonk je rozdiel mať doma mačku z ulice naučenú na stravu ala ,,zjem čo nájdem’’ a je rozdiel mať doma čistokrvnú mačku 😀 Ale vidno že sa o vašu mačku bohvie ako nestaráte keď vám je jedno čo zje. Mačky napríklad dosť ťažko trávia laktózu. Keď jej dáte niečo čo by jesť nemala a zje to, to neznamená že jej to nemôže uškodiť. 😀 Dúfam že nemáte deti, lebo ak sa takto staráte o vaše domáce zviera, tak by mi bolo tých deti normálne ľúto. 🙂
@thirstymonk to sa veľmi mýliš, zlá strava, zatuchnuta a neviem čo čo píšeš môže mačke veľmi ublížiť ale sú aj ľudia čo svoje mačky ľúbia a starajú sa o ne, myslím že ty do tejto kategórie nepatríš
@sabina230 a nemas to jedno co jej das zrat?Kludne jej hod aj surove.
@sabina230 tu je vela maciek z ulice. Rovnako aj vela patkanov, takze ich vychytavaju. Ked mojej nalozim, tak z toho zere moja + 4 dalsie "erarne" 🤣
Deti mam 2 a ľúbim ich a staram sa o nich a nedávam im papkať nic zatuchnute ♥️♥️♥️
@sabina230 ani mačka z ulice nemôže zjesť hocičo len nemá na výber to neznamená že jej to neškodí. Zachraňujem mačky a mačky z ulice sú plné parazitov, majú hnačky atď kým sa dajú dokopy, myslíš že tvoja čistokrvná mačka má iné trávenie ako tá na ulici? Nemá len to nevidíš. Doma mám tri mačky z ulice ktoré som si nechala a myslíš že môžu jesť hocičo len preto že nie sú čistokrvné? Alebo že im hocičo dám?
@nika523 Myslím, že s mačkami je to podobne ako s ľuďmi... keď sme pred 20 tisíc rokmi žili v jaskyniach a jedli surové mäso z mamuta, tak ľudské trávenie bolo na to super prispôsobené a ľudstvo to prežilo. Mačky to iste. Keď žerú myši a potkany z ulice, tak na to majú prispôsobné trávenie, imunita bojuje. Keď im budeš prevárať granule, tak imunita, prirodzene slabne, ale sa dokonca obráti proti samému telu. To tvrdia aj výskumy a rozliční (niekedy aj samozvaní) experti, ako napr. Wim Hof. Prejavuje sa to potom autoimunitnými ochoreniami, ako napr. alergie, skleroza multiplex a pod. Ja som zástanca toho, že imunita musí dostávať zabrať (či už ľudská, alebo mačacia), aby fungovala tak ako má.
Pozri sa, keď prvykrát hráš na gitare, máš prsty zodraté do krvi. Ale keď hrávaš pravidelne, tá koža sa prispôsobí. Zhrubne a už sa tak nepoškodí. Také sú naše telá - prispôsobiteľné. Keď dostávajú na frak, tak sú silné. Keď si po každej blbosti umývame ruky a zuby, imunita slabne, lebo nemá dôvod byť silná.
Týka sa to imho všetkých cicavcov, možno aj vtákov...
@thirstymonk tak prečo potom z ulice k nám do útulku chodia choré mačky plné parazitov s hnačkami, zápalom pľúc, svrabom, Fiv, Fip a inými chorobami keď majú takú super imunitu, prečo sa ja ulici dožívajú v priemerne 2-3 r a tie doma na gauči aj 18?
@nika523 Neviem. Netvrdim, že moje myšlienkove fuzie su pravda. Sú to len moje výplody, nepodložené ničím iným... 🙂
Ako je možné, že ja, čo 4 roky otužujem (to ešte ani nebolo moderné vtedy), nebývam chorý, zatiaľ čo moji rodičia sa furt babušia jak nepričetní a chorí sú každú chvíľu? 🙂
@thirstymonk niečo na tom pravdy bude. Tiež som mačičkár a tiež ich zbožňujem, dokonca som revala keď sme dali našu prvú uspať ale nerobím z nich modly. Mali sme starú mačku ktorá zjedla len granule, kapsičky a sem tam šunku inak nič. Za to kocúr ten zožerie všetko čo nezje jeho vrátane surového mäsa za to by aj zabíjal 🤣🤣 🤣 nehovoriac o tom ze ten debil je schopný ukradnúť človeku z taniera parok a zjesť ho. Inak je zaujímavé že mu nie je nikdy skoro zle až keď to naozaj preženie 🫣
Samozrejme cistokrvna macka a macka " z ulice" maju rovnake travenie.aspon na zaciatku...
Macka je obligatny masozravec- to znamena ze je prisposobena cisto na zranie zivocisnych bielkovin a slabo pocituje smad kedze vodu prijima v potrave. Takze prave to krmenie surovym masom je pre nu najlepsie aj z hladiska toho ako jej funguje travenie aj to chrani oblicky.plus surova maso obsahuje raurin.len teda to krmenie nemoze vyzerat tak ze zere dokola kuracie prsia
@thirstymonk to neviem prečo nie si chorý, ale mačka na ulici nemá lepšiu imunitu má oveľa horšiu ako tá doma chovaná na kvalitnej strave
@nika523 Nie, imunitu ma rozhodne lepšiu... len aj dostava viac zabrať... Takže preto ma červy atď atď...
@janulik2008 Vidiš, ja som asi privolal nešťastie. Včera nam Kitty prešlo auto. Bol som akurat mimo domu, len sused písal, že z posledneho chodí. A chcel som ju zobrať, že ju dame utratiť, nech sa netrapi, ale zmizla ťapša... Určite sa utiahla niekde na tajne miesto dožiť... Nuž čo, aj to patrí k životu... deti plakali... :(
@nika523 o mozno tie macky z ulice pozrali odpadky z kontajnerov a pod,mozno ich ludia krmia hococim,to ty nevies.Ale normalne dedinsky kocur je prisposobeny na lov mysi a preto prezil dodnes,keby tak nebolo-macky nemame.Netreba im zbytocne kupovat hluposti v kapsickach a hranulkiavh.Macka si vie ulovit.
@thirstymonk Konecne tu citam normalny nazor.Este si zabudok dodat,ze utulky hladaju domov pre poulicne macky len zo vsrupim dnu🙂To sa aj psov tyka.
Ja davam surove ryby bez kosti, zajacie, kuracie a panenku. Je to dokonca lacnejsie ako kapsicky. Ale krmim 3x denne, rano a vecer maso a cez den kapsicka . Garanule k dispozicii stale.
Nedavam pecienky, z toho byvaju hnacky. Davam premrazene, aj cerstve.
@ktochytavzite ulovit vie, ale mysi byvaju aj priotravene a potom to stoji hooodne penazi u veterinara. Nasa mysi nosi, ale nezerie a ajj tak sme absolvovali infuzky u veterinara.
@mk1111111111 A amo sa travia mysi?Myslis ze take fo mas napr v komore?•Lebo polne mysi su toez otravene?Ja si skor myslim ze to co macky pozeru v obydiach domov ,vela ludi vyhrzuje jedlo,odpadky aj macky to moze lkat.Potom ked nieco zozeru sa im to prejavi na traveni.
@thirstymonk to je teda naozaj odborný názor. Dúfam že sa nikto nebude riadiť tvojimi radami ohľadom stravovania maciek a už tobôž takých, čo sú chované doma a sú čistokrvné.
@sabina230 Mäso treba vždy premrazit na minimalne 48 hodín... Mojim zvyčajne dávam kuracie, králičie alebo kupujem z BARF obchodu už nachystanu ako keby "zmes" mäska a vnútorností pre mačky - to napr. aj lososove atd😊Nebezpečnejšie je ale kŕmiť napr. divinou alebo hovädzím
@laaraaaaa7 preco by mala byt divina a hovadzina nebezpecna? Nebezpecne je krmit iba diviakom kvoli aujezskeho chorobe ( pseudobesnote). Maso z vysokej zveri je prave velmi vyzivne,dietne a bohate na zelezo. Tak isto hovadzie.
@sabina230
Tak hádam dieťa je niečo iné,ako nejaká mačka. Porovnávať staranie sa o mačku a starostlivosť o dieťa je trochu choré na hlavu, nemyslíte? Či aj keď si zlomite nohu,alebo budete potrebovať vyoperovať žlčník si zavoláte mačku? Áno s toho dieťaťa môže byť lekár,ktorý vám môže zachrániť život. Chorá toto doba nastala.
@misulka22 hovädzie môžu ževraj iba uvarene, nekrmim nim a už viackrát som všelikde počula aj čítala, že by ho surové nemali
@ktochytavzite mačka vždy bude chytať myši aj keď bude mať jedla koľko chce, naša tiež chytala ale nejedla ich a myslím si že každý majiteľ by mal dať mačke jesť a nespoliehat sa že si vonku niečo nájde alebo najdebilnejší názor je že nedám jej jesť aby chytala myši to je u gadžov na dedine bežné veď aspoň ušetria
My máme dvoch kocúrov, jeden surové mäso chce, druhý nie ... ja dávam kuracie prsia, predtým minimálne 24 hodín v mrazničke ... už som skúšala aj morčacie, hovädzie, nechce ... a dokonca má aj svoju značku kuracích pŕs, ktorú zje, keď kúpim iné, kašle na ne 😀
@sabina230