Mačiatko v novom domove

kikiballa
30. sep 2024

Ahojte, budeme mať mačiatko. Nikdy sme mačku nemali, poradíte mi prosím ako mu máme pomôcť aby si rýchlo u nás zvyklo a aby nám v hneď prvý deň neušlo ? Mačička bude iba vonku. Manžel jej už vyrába takú akoby búdku aj s terasou na streche,aby mala svoj kútik na oddych. Už sme dohodnutí aj s veterinarkou,že sa na ňu pozrie, zaočkuje a pod. Určite ju chcem dať vykastrovať, ale to asi až keď bude väčšia. Videla som,že mačičky majú aj obojky. No neviem či to je bezpečné. Bojím sa aby sa niekde nazachytila. Prosím všetky vaše rady a skúsenosti mi veľmi pomôžu. Ďakujem.

aalt
30. sep 2024

Macacie obojky by sa mali pri nebezpecnom zachyteni same rozopnut. Nasa uz svoj par krat stratila.
Volne pustene maciatko sa najskor skor ci neskor zatula. Zo zaciatku teda asi zatvarat a nechat sa zoznamit s novym prostredim iba "pod dozorom". Neviem ake je stare. Nasa dvojrocna je na noc zatvorena v pivnici "stale" (rozumej ak sa vecer unuva prist k miske najest). Budka je fajn, ale najskor si aj tak najde vlastne miesto kde zalezie a budku aj s terasou bude uspesne ignorovat 😀 Macka sa rychlo nauci kde ma svoju misku s jedlom, co neznamena, ze nebude skumat okolie. A kastracia ... ak macicka, tak aby ste stihli.

monikkatt
30. sep 2024

@kikiballa maciatko by ste mali mat najprv doma alebo aspon v oplotenej voliere, alebo niekde odkial neujde. Nemozes dat maca von a cakat ze tam ostane. Musi si na vas zvyknut, naucit sa kde je "doma". Predpokladam ze zachod mate porieseny a uz to bude ovladat. Inak vam bude kadit po zahrade.

betulinka1
30. sep 2024

@kikiballa na dva dni ju daj do prepravky na chodbu a púšťajte ju na dvor a hrajte sa s nou. Inak my bravame vzdy 2 mačiatka, jeden kocur a jedna macka a vtedy neutekajú, davame rovno na dvor, maju taku macaciu budu uz roky na terase pod strechou este. Citia tam pach mačiek bývalých, tak sa tam aj zdržiavajú. Macku potom davame sterilizovat lebo mne sa nechce riesit co s mačiatkami. Spravidla nak odchadza prvy kocur okolo 4 rokov. Macka ostava. A ked uz neni ani macka, zase zoberieme dve mačiatka. Aj teraz mame akurat dve nove.

mijunik
30. sep 2024

@kikiballa len jedna prosba - ak sa dá, zoberte si dve mačiatka. Zahrajú sa spolu, bude im veselšie. Nikdy nenahradíš mačičke druhú mačičku. A keď sú dve, je to aj super divadlo pre okolie.😊

kikiballa
autor
30. sep 2024

Mačiatko je samo, niekto nám ho na chalupe prehodil cez plot. Teraz je tam teta,ktorá sa oňho stará ale v sobotu už odchádzajú do čiech a o mačičku sa nebude mať kto starať. Preto si ju chceme vziať k sebe.
Prosím vás a mačiatko musí byť stále zavreté napr.v garáži? Púšťať ju mám iba keď budem pri nej vonku? Teraz by sa tak dalo, pretože som doma na materskej. No príde mi veľmi ľúto ju takto niekde zavrieť.
A záchodik jej bude stačiť taky ten z obchodu taky akoby s dvierkami? Ako ju mame na záchodik naučiť?
Prepáčte,že sa pýtam ako úplný hotentot, no chcem mačičke pomôcť.

aalt
30. sep 2024

Maciatko prespi vacsinu dna, takze za mna je garaz na prve dni ok, len pozor aby nieco nezhodila, nezjedla, nepadlo na nu ... ak jej donesies parkrat denne jest a trosku sa s nou pohras, tak bude spokojne. Na zachod sa nauci rychlo, staci "ten z obchodu", v garazi kludne len spodok bez dvierok. Nasa ma obycajny zverlit. A potrebujes lopatku na cistenie, taku ako sitko. Macka rada chodi na zachod kde vie hrabat, takze ju tam iba poloz, pochopi to.

andymi
30. sep 2024

Ahoj, zavrete musi byt iba par dni, aby si zvykol na novy domov. My mame kocura. Ked sme ho dostali, nechali sme ho par dni zavreteho v pivnici, mal tam skatulu s pieskom (WC), vodu, jedlo. Pustali sme ho von iba pod dozorom. Po tyzdni sme mu misku a peliesok premiestnili na terasu a pustili ho natrvalo von.

colsami
30. sep 2024

Ahoj, ja len k teme kastracie - kastruje sa od veku tych 5, 6 mesiacov. Aby macka uz mala tie cca 2kg minimum. Neodporucam dlho cakat a odkladat to, videla som rodit uz 7 mesacne macky a teda nic moc, ani to nie vzdy stastne dopadlo.

mk1111111111
30. sep 2024

Ako pisu hore, na par dni zatvarat, chodit s nou na dvor, ked sa da a potom ju tam nechate aj s jedlom a vodou- na dvore. My sme mali tiez naucenu macku na noc zatvarat, do garaze chodila sama,mala tam klud, rano sme ju pustili. Aspon sa v noci netulala.
Teraz mame dvierka na cip, chodi domov sama, ina jej tam nevojde.
Obojok, radsej nie, nie vzdy sa macke zapadka otvorila, aj ked je na to robena. Rolnicku v ziadnom pripade.

kikiballa
autor
30. sep 2024

Určite ju dáme kastrovať keď podrastie. Ona je ešte maličká. Dohodnem sa s veterinárkou .

aalt
30. sep 2024

@kikiballa krasna je
@mk1111111111 preco nie rolnicku? Nase maju, nevidim problem.

httpsusanne
30. sep 2024

@aalt pretože tie roľnicky ničia mačkám sluch. Mačky sú veľmi citlivé na zvuky, a tie rolnicky sú pre nich ako keby vám niekto hučal megafónom do ucha stále keď sa pohnete.

kikiballa
autor
30. sep 2024

@aalt a rolníčku dávate kôli čomu? Aby nechytala myši?

mk1111111111
30. sep 2024

@aalt daj si rolnicku na krk na par dni a uvidis, preco

A to macka pocuje cipkanie mysi na desiatky metrov, porovnaj, co jej usiam robi rolnicka

aalt
30. sep 2024

Rolnicka je relativna ticha. Pri normalnej chodzi vobec necinka, pri zakradani uz vobec nie. Cinka pri behu, skokoch, alebo ked sa skriabe 😉 Mala by pomoct pri chytani vtacikov, ze pri skoku ich cinknutim vyplasi. Neviem posudit. Nasu sme ucili aby vtakov nechytala. Za dva roky mala dvoch, co som videl.jeden bol maly vypadnuty z hniezda, druhy neviem ako k memu prisla. Mysi teraz chyta denne. A hlavne ju pocujem ci ide 🙂 ked ju volam. Na skole som nejaky rok chodil s malym zvoncekom na krku, ten cinkal aj pri chodzi. V pohode 😀

macko1983
30. sep 2024

@kikiballa my máme kocúra, máme ho dnu normálne si chodí kde chce,akurát zatváram dvere v spálni a v detskej izbe na noc aj kuchyňu.Spí v pelechu v obývačke, na wc sa naučil hneď ako som kúpila záchod.Ráno vstávam ako prvá,dám mu jesť hneď nato sa sám pýta vonku,mňauka pri dverách. Ja neviem,ale mne príde veľmi múdry aj čistotný. Má štyri mesiace,zaočkovaný, pravidelne odčervujeme a je objednaný na kastráciu.Ak by mi niekto tri mesiace dozadu povedal, že budem mať mačku v dome tak ho vysmejem.Teraz si neviem predstaviť byť bez neho. Je to maznáčik, hlavne pre moje deti a pre mňa veľký pomocník,každé ráno budí deti do školy,je to neuveriteľné ale konečne mám rána bez stresu 😅

ik70
1. okt 2024

My máme kocúra celý deň vnútri, večer ide von, ráno príde a zase je celý deň vnútri. Skoro celý deň prespí. Kocúr je vykastrovaný. Pôvodne sme ho chceli mať stále vo vnútri ale okolo 23:00 hod. začal vymýšľať chcel sa hrať, no bol proste vyspatý a plný energie. Proste on to má naopak ako my, on v noci "žije" a cez deň spí.

ik70
1. okt 2024

@kikiballa Ešte ma napadlo: keď sme si priniesli prvý krát tohto nášho kocúrika tak sa takmer okamžite naučil na záchodík, máme takú plastovú prepravku a v nej z lidla podstielku do wc pre mačky. Ale čo nám po čase začal kocúrik robiť: keďže v noci vystrájal tak sme ho začali zatvárať do kotolne aby nás nerušil pri spaní, mal tam svoj záchodík, papanie, vodu a hračky aby sa nenudil. A on začal cikať vedla záchodika robil neplechu atď. najviac nás trápilo to cikanie mimo wc. boli sme kvoli tomu u veterinárky aby zistila príčinu, povedala že už je čas ho vykastrovať a potom sa ukludní a prestane aj to cikanie kade tade. Ale ani po vykastrovaní to cikanie neprestalo. Napokon sme zistili že nám takto chce povedať že nieje rád zatvorený v noci v tej kotolni. Tak napokon sme sa rozhodli že ho budeme dávať na noc von aj keď sme to spočiatku nechceli aby sa mu vonku dačo nestalo. A čuduj sa svete náš kocúrik sa zmenil na nepoznanie. Teraz môže byť cez deň celý deň pustený v nútri v celom dome a mimo záchodíka sa nevyciká. Večer okolo 20:00 h ho pustíme von a ráno keď stávame tak už nás čaká pri terasových dverách. Pustíme ho dnu a predrieme skoro celý deň. Aj nám potom veterinárka povedala že keď mačky začnú cikať mimo wc tak ich niečo trápi a takýmto spôsobom nám to chcú povedať.

evansova
Včera o 16:36

@ik70 Aj nas kocurik vie dat jasne najavo co si želá. Mame ho vyse tri roky, mama ho priviedla na svet neplanovane a domaci ho nechceli. Cez den mavame branu na ulicu otvorenu do 16.30, tak sme vtedy nepustali na terasu a na dvor. Bali sme sa, ze vbehne pod auto, alebo sa strati. Silou mocou sa dral von, škriabal nabytok a pod. Asi po pol roku sme zacali pustat, strazila som ho a zistila som, ze staci aby popred branu prechadzal chodec a uz sa bezal schovat. Teraz ho nechavame chodit kde, kedy chce a vsetko funguje. Je stastny a my tiez, milujeme sa navzajom.