Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Mám psíka, čo bude mať v septembri 1 rok. Je veľký a mohutný a keď vrtí chvostíkom, všetko pozhadzuje. Najhoršie je, že chvost ma taký silný, že ľudom ostávajú modriny po ňom a veľmi to bolí. Chcem sa teda spýtať, vedel by mi niekto poradiť nejakého veterinára, čo by mi s tým vedel pomôcť? Ak sa to dá v tomto veku? Najlepšie Liptov, Orava. Psík uši kupirované nemá, ani chvost by som nechcela, ale je to neprijemné a musím s tým niečo robiť. Takže nie, nejedná sa o estetickú záležitosť, ale zdravotnú, nakoľko sa bojím, aby si aj on neublížil, keď ním šváce o nábytok alebo pod.
Ahoj, toto nie je zdravotny dovod na skratenie chvosta.
Takze zial neporadim Ti - a ak Ti niekto takeho veterinara poradi, je to pre veterinara obrovsky risk (riskuje svoju licenciu, okrem dobreho mena), takze verejne na internete sa take urcite nedozvies....
Ty si myslíš, že môžeš len tak psovi odrezať chvost? Čo keby tebe odrezali ruku?
Nie. Nemusíš s tým nič robiť. Toto sa fakt nerobí. Máš veľkého psa. Mala si si kúpiť malého s malým chvostom. Najlepšie by bolo vymazať tento tvoj príspevok.
Nie je to povolené a ja už fakt nechápem načo si beriete plemená psov ktoré sú na vás veľké, mohutné.
Ani keby mi môj pol bytu rozplieskal s chvostom a tiež mi teraz jednu drbol v aute s chvostom by som mu toto neurobila.Psom budeme skracovať kadečo, aj sebe by ste skrátili?
Dúfam, že každý veterinár ti povie NIE.
Fakt? Lebo ľuďom zostávajú modriny? No tak sa nabudúce uhnu nabok a vec je vybavená
Môjmu synovi všetko padá z rúk, a kope do nábytku, lebo ma moc veľké nohy. Dám mu ich skrátiť? 🤔
Dúfam, že sa nenájde žiadny "sprosťák" čo by toto ešte urobil.
Nehnevajte sa. 😊 moj pes je vycvičený, regulovať sa to nedá nakoľko vrtením prejavuje svoju radosť. Na Slovensku sú bežne psíky s kupirovanymi ušami či chvostom, takze asi to nie je take nelegálne. A to či mám malého alebo veľkého psa je moja vec. Kde som napisala že je na mna mohutný či velky? Mám cane corso, ma taku stavbu tela tak logicky som ho tak opísala. Nie že je velky na mna…. Pes počúva, je zdravý a šťastný a myslim že ani ten chvostík nebude riešiť. Vidim ako sa správa a viem že si ho moze poraniť. Chcem to len pre jeho dobro
Kopírujem - V súčasnosti platí na Slovensku absolútny zákaz kupírovania uší a chvostov a vzťahuje sa na všetky plemená.
Pointa bola, že dúfam, že žiadny veterinár už tieto sprostosti nerobí. A nie, nemá každý druhý pes kupírované uši. Ja by som toho vet.čo toto urobí udala, bez mihnutia oka.
@sajinkaa ziadny normalny veterinar vam nebude kupirovat chvost rocnemu psovi len preto, ze s nim vrti a maju ludia modriny. To je blbost.
Zaobstarali ste si take plemeno, mali ste predtym zvazit, ze je to velky pes a moze nechtiac ublizovat.
Ja mam Stredoaziata kupirovaneho, ale chovna stanica to dava robit hned po narodeni, pretoze toto plemeno to ma standardne.
Skuste sa poradit s vasim chovatelom, odkial mate psa, co vam on na to povie. Ach...
vtipné.... chvosty sa u určitých plemenách kupíruju 3-4 deň po narodení a nie seknuť chvosťt ročnému psovi...sa zobuď
A keď máme teda všetci internet- nech sa páči, nájdi si veterinárov a obvolaj ich.
a inak uši na SK je kupírovať zakázane
Myslíš si, že ročný pes sa zobudí bez chvosta a "nebude to riešiť"? Pane bože 😫😫😫 Ten chvost má nejaký účel pre boha! Ešte raz sa pýtam či by bolo v poriadku keby ti niekto odrezal ruku?
@dominikamacakova aký ma chvost účel? 😃😃
@sajinkaa toto nemyslíš vážne?
Komunikácia: Psy používajú chvost na vyjadrenie svojich emócií a úmyslov. Poloha a pohyb chvosta môžu naznačovať rôzne stavy, ako napríklad radosť (chvost vrtí), strach (chvost je stiahnutý medzi nohami), agresivitu (vysoko zdvihnutý chvost) alebo neistotu.
Rovnováha: Chvost pomáha psom udržiavať rovnováhu pri rýchlom behu, skákaní alebo pri vykonávaní náhlych pohybov. Je obzvlášť užitočný pre plemená, ktoré sú aktívne a rýchle.
Navigácia: Pri plávaní chvost slúži ako kormidlo, čo umožňuje psovi lepšie manévrovať vo vode.
Obrana: V niektorých situáciách môže chvost slúžiť aj ako ochrana citlivých častí tela, napríklad keď sa pes stočí do klbka a chvostom si chráni brucho.
Telesná teplota: Chvost môže pomôcť psovi regulovať telesnú teplotu, keď sa stočí do klbka, chvostom si môže prikryť nos a tvár, čím si udržuje teplo.
Ja si neviem predstaviť aké následky by malo kebyže ročnému psovi odrežeš chvost.
@sajinkaa keby som ti ukazala moje nohy, tak si myslis, ze som minimalne futbalistka 🤣🤣🤣🤣 take mam modrinky. Komplet okolo vchodových dveri mame špinavú fasádu do vysky psa od jeho chvosta a aj tam ako parkujeme auta. Hlavne teraz, ked psovi púšťame vodu aj pocas dna aby mu nebolo teplo. Nikdy ma to nenapadlo a je pravda, ze nemecky ovčiak bez chvosta by bol dost vtipny. Ono zalezi ake je to plemeno, podla toho sa k tomu postaví aj veterinar. Viem, ze chodia do CR ak na Sk to nechcu spravit.
@sajinkaa neverim, ze ti nejaky veterinar skupiruje chvost dospelemu psovi, ktory nema kvoli chvostu zdravotne problemy. Toto sa riesi hned pri narodeni. Vacsinou aj ChS ked si zajednavas stena sa ta opytaju ci s chvostom alebo bez. Oni uz vedia ktory veterinar to robi. Mala si si teda zobrat psa hned bez chvosta, isto si vedela, ze to bude velky psisko, s hrubou stavbou tela a teda isto aj s hrubym chvostom. Ty za to, ze mas silnejsiu dominantnu ruku si ju das urezat?! A nie niesom proti kupirovanu, sama som mala Cane aj bez chvosta aj bez usi, no bolo mu to robene ked bol malicky a chrupavky boli slabucke.
@sajinkaa V žiadnom prípade mu chvost nedávajte kupírovať presne ako píšu vyššie je to maximálna hovadina a keď môžete naštudujte si poriadne načo slúži chvost! Ja len pevne verím, že sa nenájde veterinár, ktorému je prednejší zárobok a vykoná takýto zákrok. Chudák pes... ja mám tiež veľkého psa, ktorému sa sem tam podarí niečo zhodiť chvostom aj pleskne po nohách ale NIKDY by ma nenapadlo mu takto ublížiť.
@sajinkaa Každý druhý pes má kupírované uši???? Neviem kade chodíš, ale kupírované uši vidím veľmi zriedka u pitbullov, podľa mňa dovezených zo zahraničia, keďže u nás je to nelegálne a ako ti písali už vyššie, ŽIADNY normálny veterinár to neurobí. Ale ty si ideš svoje, X žien ti tu napíše, že to nie je ok ani pre psa, ty len vymýsľaš jeden sebecký dôvod za druhým, aby si to mohla urobiť.
Jemu sa nič nestane, keď s ním plieska o nábytok, to sa báť nemusíš. A myslím, že je to celkovo zakázané kupirovat chvost, či? Určite ti to ale žiadny veterinár nespraví.. zdravotná záležitosť sa myslí niečo iné, aj vtedy sa rozhoduje, či je to potrebné..