Kúpila som si šteniatko - osvedčené rady

terezia001
18. aug 2024

Ahojte 🙂 túžila som už niekoľko rokov po čivave a včera som si kúpila fenku steniatko 11 tíždnova dlhosrstá civava 🙂
Prvú noc krásne spinkala 🙂 keďže nemám deti a pracujem s domu, vedela som že na ňu budem mat veľa času 🙂
Ale zakial je mala chcem ju všetko naučiť aby v dospelosti nenastali komplikácie
Môžete mi niekdo poradiť 🙂 vaše rady osvedčené ako naučiť kúpať aby sa nebála,čistiť zuby a uši a aby pekne držala aj v kabelke pre psou 🙂 hlavne chcem aby v dospelosti neskusala 🙂 cize osvedčené rady alebo čomu sa vyvarovať rada ocením 🙂

biba_18
18. aug 2024

och jemine, jak jaby som chcela takého havka… ti závidím 🥰

btus
18. aug 2024

V prvom rade naučiť vykonávať potrebu vonku. Postupne. Potom, každý deň ho len tak trochu prečesať , aby si zvykol. aj ho dať do taštičky ( čo ja neuznávam, je to pes, má nohy, vie chodiť) a chvíľku ho v nej nechať, hladkať. Všetky činnosti vykonávať postupne, pomaly, aby to psík bral ako hru, potom si na to zvykne a bude sa tešiť aj na čistenie zubov, uší, česanie. Často nekúpať, len pred výstavou, ak na výstavu nebudete chodiť, úplne stačí raz za pol rok. Alebo , keď sa v niečom vyváľa. A čo sa týka hryzenia - socializovať, socializovať, socializovať. T.J. pre strete s inými psíkmi nechať, nech sa ovoňajú ( aj veľké psy, neboj sa , neublížia. ) Ale vždy sa spýtať majiteľa, či sa môžu ovoňať.

terezia001
autor
18. aug 2024

@btus moja mamina má rodinný dom a tam mame 3 psikov Francúzke buldocky plus mačky včera sme tam boli aj dnes bohuzial a veľmi boji ale viem že časom si zvykne 🙂 meggi chodí aj po vlastných len teraz je moc mala a vonku je vrelý asfalt a keď idem aj do obchodu chcem ísť s ňou preto ju chcem naučiť na kabelku 🙂 nechcem ju nechávať doma samu aby sa trápila 🙂 dnes som chcela kúpať a dala som len trosku vody no bala sa čiže asi postupne aby sa naučila 🙂 ďakujem za rady

biba_18
18. aug 2024

sú psíky čo sa radi nosia v taškách… môj sa rád nechal nosiť na rukách ( a to mal 17 kíl 😂😂)

terezia001
autor
18. aug 2024

@biba_18 no meggi mám doma síce 2 deň ale keď ju položím stále chodí za mnou a potom sa pýta na ruky mne to vôbec nevadí 🙂 neberiem ju ako psíka ale moje dieťa :D ale chcem ju naučiť aj na kabelku keď pôjdem na nákupy do obchodu tak aby poslušne bola v kabelke 🙂 viem že v obchodoch sú psy zakazani ale včera keď sme nakupovali pre ňu všetko vybavenie nikdo nám nič nepovedal 🙂 a to iste chcem aj drogérii a potraviny ale tam už je potrebná ta kabelka aby nikdo nevidel že mám psíka

colsami
18. aug 2024

V prvom rade nech sa udomacni a riadne zoznamuje s tebou. Vsetko ostatne uz tu chvilu pocka. Obchody, cudzie psy, kupanie a podobne stresujuce zalezitosti, psa mas den doma a hned hrr hrr... Daj jej dva tri dni naozaj na pokojne spoznavanie jej prostredia a jej novej rodiny.

biibiana
18. aug 2024

Všetko sa naučí postupne sama už len tým, že to budeš robiť. Neexistuje osvedčený postup ako naučiť psíka nebáť sa kúpania 😀 Mala som ich niekoľko..niektorí kúpanie doma neznášali vždy a niektorí naopak žiadny problém. Zúbky a česanie.. však všetko rob normálne postupne a psík to pochopí, že to nie je nič čoho by sa mal báť. Základ je hygiena. A btw urcite ju niekedy neskôr skus aj nechať samu doma, postupne na dlhšie intervaly pretože keď ju budeš musieť raz určite nechať doma..bude v poriadnom šoku . Privykaj ju aj na občasnú samotu. Držím prsty.

suzy2508
18. aug 2024

Do obchodu s potravinami a aj do drogérií ťa so psom nepustia, je to nehygienické a nemáš tam so psom čo robiť, a to ti hovorím ako majiteľka tiež čivavy. A hlavne ju po prvom háraní daj vykastrovať, aby nenastala falošná gravidita a iné pridružené komplikácie.

terezia001
autor
18. aug 2024

@colsami nechcem všetko hrr len sa pýtam na rady viem že to chce čas 🙂

terezia001
autor
18. aug 2024

@biibiana ďakujem 🙂 teraz je ešte mala keď iba zatvorim dvere začne vydávať zvuky asi kde som ale určite ju naučím aj na samotu 🙂 len teraz mám dovolenku aj v práci a môžem sa jej venovať 24/7

terezia001
autor
18. aug 2024

Myslím si že je veľmi spokojná 🙂

rozculena
18. aug 2024

@terezia001 11 týždňové šteňa sa nekúpe,pre boha....informácie treba zisťovať vopred,a nie keď máš psa už doma

mimka1402
18. aug 2024

@rozculena Už aj ja som ako tvoj nick, toto šteňa ťažko je od chs, ale zas mnozka, inak by jej povedali všetky info sami, vždy si preverujú komu dávajú psa a či má aspoň základné znalosti.. Ale tu o tom pochybujem.

rozculena
18. aug 2024

@mimka1402 chúďa pes....

terezia001
autor
19. aug 2024

@mimka1402 znalosti ? Od malička som vyrastala zo psami a žila s nimi u rodičov a pomáhala aj v útulkoch alebo zachránila s ulice 🙂 to čo som nevedela alebo mi nebolo jasne som si preštudovala s internetu a vidím že tu niekdo skôr prišiel rýpať ale podľa mena nocku som to aj čakala 🙂 s chovateľskej stanice ju teda nemám to je pravda a vôbec mi to nevadí ..nesúdim psa podľa toho či má PP alebo nie a prestávam s vami komunikovať pekný deň 🙂

lujza123
19. aug 2024

@terezia001 no ked si pomáhala v útulkoch tak zrejme poznáš problematiku množiarní a psíkov ktoré z takýchto chovov vzniknú. Snáď to nieje prípad tvojho šteniatka. Takéto psíky bývajú veľmi choré a majú veľa zdravotných problémov.
Obchodníci bývajú veľmi vychcaní, psov chovajú takto ale tebe odovzdajú šteniatko v krásnom čistom byte

nisia
19. aug 2024

@terezia001 nechavaj ho od malicka doma sameho na chvilku, ked vyrastie nebude mat separacnu uzkost. Kazdy den na nejaky cas 30 min a odmen ju ked sa vratis. Teraz na nu mas cas ale moze byt situacia ze pojdes k lekarovi a psik ostane doma sam bude to pre neho sok ked nebude zvyknuty.

terezia001
autor
19. aug 2024

@lujza123 priateľ robí kominara a keďže pani bola s okolia kam priateľ chodí robiť komíny tak aj u tejto pani bol niekoľko krát ..pani bola veľmi milá ukázala mi oba rodice a určite nepochádza zo zlého prostredia 🙂 dala mi aj preukaz a predchvilou som s megi prišla od veterinára je úplne zdravá má krásnu váhu 🙂 o 4 tizdne ideme na spat

terezia001
autor
19. aug 2024

@nisia dnes som ju nechala samu keď som skocila do mesta a odmenila som ju 🙂 určite ju chcem naučiť aj na samotu len keď je teraz takto mala som čítala že na max 2 hod môže byt sama viac nie ale postupne sa naučíme všetko 🙂

terezia001
autor
19. aug 2024

@suzy2508 aj tak s ňou budem chodiť do obchodov hygienické nehygienicke je mi to fuk 🙂 ak sa obchodu nepáči pôjdem inam kde s tým nemajú problém …keď niekdo môže držať v obchode kabelku ja môžem kabelku v ktorej je psík 🙂 o kastraci som sa rozprávala dnes s veterinarom to sa nemusíš báť to mám v pláne ako hlavne 🙂

labky613
19. aug 2024

Treba ju so všetkým zoznámiť pozitívne, aby si to zapamätala, ako v pohode a časom sa toho nebála, nebola agresívna...Čo sa týka bazénika najprv odmeňuj iba za dotknutie bazénika, stúpanie na neho, do neho...A potom, keď do neho vojde bez vody môžeš začať pridávať vodu. Treba veeeľa socializovať - zoznámiť ju so zvieratkami, s povrchmi (piesok, kamene, samozrejme tráva, chodníky, lesné prostredie...), s miestami, staršími ľuďmi, deťmi - rôzneho veku od bábätka po tínedžera. Kľudne zájsť na návštevy, aby si zvykla, že keď niekde prídete je to úplne ok. Naučiť ju na veterinára...Taktiež základnú poslušnosť - privolanie, sadni, ľahni, ostaň, sebakontrolu nad jedlom, hračkami, niečo, ako stoj alebo prestaň, aby v tej chvíli prestala všetko robiť a zastala. Ak sa chceš vyhnúť agresii a kúsaniu, tak teda 1. vec je, aby sa nebála ľudí, zvierat, hluku...a naučila sa reagovať čo najviac kľudne. Potom ju vždy za správne správanie odmeňovať nech si to utvrdí a nauč ju povel "fuj" , aby keď bude napr. kúskať, tak prestala...Aa k tej kabelke...podobne, ako s bazénikom. Treba vybudovať pozitívny vzťah. Hocikedy za deň ju povzbuď nech tam vojde - hračkou, mňamkami, pohladkať ju tam...Veľa šťastia s krpcom💕

terezia001
autor
19. aug 2024

@labky613 dakujem krásne 🙂 postupne každý deň sq učíme dnes sme šli do mesta všetko skúmala 🙂 ľudí má veľmi rada ale cudzích psikov sa boji :/ berieme ju na návštevu na rodiny dom mojich rodičov kde mame 3 buldockov zatiaľ sa boji ale verím si zvykne časom 🙂 dnes sme s meggi boli u veterinára a vôbec sa nebála ani pri injekci len pri cipovany veľmi plakala ale po chvíľke prešlo došli sme domov dali maškrtu a bola zasa veselá 🙂 viem že to chce čas ale verím že do toho pride je veľmi šikovná 🙂 kabelku mám v pláne kúpiť ešte som nenašla ale takú čo by sa mi pacila s postupne budeme učiť ďakujem za pekný komentár veľmi pomohlo 🙂

labky613
19. aug 2024

@terezia001 nemáš za čo❤️ Keď tak zatiaľ môžete kabelku nahradiť obyčajným vakom alebo nejakou taškou, aby si aspoň trošku začala zvykať. Čím skôr to spozná tým lepšie to pôjde.🥰

casperka
20. aug 2024

Skus vyhladat vo svojom okolí niekoho kto sa venuje výchove psov. Párkrát jo navštívis a on ti poradí

lujza123
20. aug 2024

@terezia001 tak to je super ze viete odkiaľ je. Lebo fakt tieto malé psíky majú smolu a často sú obeťami tohto otrasného biznisu

Ako baby písali treba ju brat od šteniatka všade, aj tieto pidi psíky určite učiť základne povely sadni, ľahni, privolanie

Obzvlášť dbaj na socializáciu s inými psami, čivavy sú malé a preto sa psov boja, no treba ich naučiť existovať aj vo svorkách. Ideálne ak poznáš niekoho so starším kludnym psom. Zanedbaná socializácia je pre tieto malé psy nebezpečná, oni sú potom agresívne a stekotom sa púšťajú aj do veľkých psov a tie ked sa bránia útočiacej civave bez pudu sebazáchovy tak to môže skoncit zle. Pre tu čivavu

terezia001
autor
20. aug 2024

@lujza123 dnes sme boli na výlete a veľmi sa jej páčilo 🙂 každý deň s ňou mám program 🙂 každý deň chodíme na rodinný dom kde mame francuzke buldocky+macky veľmi sa boji ale verím že si zvykne..momentálne dnes večer som spozorovala blechu takze som fentku vykúpala s čoho nebola nadšená a verím že som jej privodila stres ale rýchlo ju to prešlo a zajtra utekám pre obojok proti blecham…