Ahojte, hneď na začiatok - Nechcem dávať kupirovat uši ani chvost, len ma zaujíma kde všade je to zakázané. Čítala som na fb diskusiu kde sa práve v komentároch bavili že to je už skoro všade zakázané, no nevedeli povedať kde všade. Neviete či je to len EU alebo to nejaké štáty povoľujú? Mám NO takže ešte raz opakujem kupírovanie nechcem, odsudzujem to. Len čisto zo zvedavosti.
USA, Kanada, Poľsko, Čína, Rusko, Mexiko tuším povoľujú
@astronaut321 ako sa to vlastne trestá neviete? Dnes som zhodou okolností videla šteniatko s kupirovanymi ušami.
@sajmi tiež som minulý týždeň videla malého dobermana bez chvostika a s kupírovanymi ušami a potom som narazila na tú debatu na fb. Tiež by ma zaujímalo či je len nejaká pokuta alebo čo viac.
Susedia dali v CZ kupirovat usi dobermanovi. Tak asi tam je to mozne. Brali psa z chovateľskej stanice z Cz a on im aj vybavil veterinara. Inak niekedy je lepsie usi kopírovať aj zo zdravotných dovodov.
@sajmi keď je pes kupírovaný v krajine, kde je to povolené, tak je to legálne a taký pes môže aj na výstavu (snáď sa nemýlim). Čo viem, kupírovaných psov si ľudia vozia napr. zo Srbska. Ku kupírovaniu len toľko, že u niektorých plemien ten zákon spôsobuje viac škody ako osohu. Napr. u stredoaziatov, ak má človek viac ako jedného, často si "obtrhajú" uši a za život zažijú kvôli komplikovaným hojeniam sa ucha oveľa viac utrpenia, ako keby ich mali raz kupírované. To isté poľovné psy a poranenia chvosta.
@sajmi Pokiaľ si kúpiš šteniatko, ktoré je kupírované, tak sa nič nedeje. Či už v Poľsku alebo na Slovensku. Pokiaľ kupíruješ uši ty, berie sa to ako týranie zvierat.
@astronaut321 hlave vet, co to robi a prevali da to pride o licenciu.
Ja som to prečítala že kde je zakázané kopírovanie uší.. a hovorím si že ako a prečo by si niekto kopíroval uši 😂😂😂😂 asi už som dnes unavená
@buberova mne to autocorrect asi 2x opravil na kopírovanie 😂😂
@buberova No maš ešte dobre, ja ani netušim, čo to znamena, že sa kupiruju uši :D Ale AI mi to zachvilku prezradi :D
@thirstymonk poradím teda, je to v podstate odrezanie častí ucha a chvostu do nejakého tvaru.
@thirstymonk toto som z kontextu pochopila keď som si prečítala príspevok a komentáre.. ale iba tak ako nadpis mi to nedávalo zmysel s kopírovaním 😂😂
Aha. A prečo sa to tak vedecko-fantasticky volá? Prečo to nenazvu proste, že "odfaklenie z ucha"? Alebo amputácia? Len sa pýtam, nie som vôbec milovník zvierat (milujem len tie, ktoré mám na tanieri hehe), ale rád sa dozviem dačo nové 🙂
@kiki68 Keď to robí veterinár, tak je to ten lepší prípad.
@thirstymonk tak ma to nazov aky to ma, ale je to neeticke tyranie
@kiki68 Nie je to neetické, je to hygienické a praktické. Ten pes netrpí. Keby niekto kupíroval čivavu, asi by mi to prišlo neetické týranie. Ale kľudne si treba kúpiť papagáje, o ktoré sa ľudia nevedia postarať, mačku, ktorej nečistia hajzel, rybičky, ktoré skapú lebo ľudia nevedia čo je to PH, psov, ktorý sú oslepnutý a hluchý, lebo im nestrihajú chlpy na hlave a v ušiach. Nevedieť sa o zviera starať je absolútne etické a v poriadku, "ale pozor, tu sa kupíruje, to je týranie, neviem si predstaviť keby mi okupírovali môjho kokršpaniela". Sú rasy psov, ktoré majú uši sklopené nadol... tým sa to môže kupírovať, lebo sa tým zníži napríklad riziko zápalu (Doberman, PitBull, ...).
Chvost sa na sk kupirovat môže ,uši nie no vidíme vonku kvantá takých psov.v realite si myslím že to nikto nerieši v každom meste je istotne nejaký veterinár ktorý to za pár šuštavych do vrecka urobí milé rád.
Ja viem iba o cca 2 roky starej informácii, že v Poľsku je to stále legálne. Každopádne u nás je to ilegálne.