Kastrácia u fenky - za a proti

terezia98
18. dec 2024

Ahojte mám doma 6 mesačnú fenku civavu malého vzrastu 🙂 a chcela by som sa opýtať ako ste na tom z kastraciu ? Moju meggie nemám v pláne mat na šteňatá ale niektoré ženi by svoju majú civavu kastrovat nedali ,majú o ňu strach a vraj to nesie aj komplikácie 🙂 budem rada za vaše skúsenosti pretože stále váham taktiež sa o ňu bojím ďakujem

ukgirls
18. dec 2024

ja som moju nedala kedze bola operovana a zle znasala narkozu ... tak som sa bala .. a stalo sa to,co sa vo vacsine pripadov nekastrovanych feniek kt nikdy nemali stenata stava- dosta;a rakovinu maternice a zial umrela ...dozila sa krasnych rokov,ale koniec bol zly .. takze z amna ak to neje chovna suka hned ako sa da kym je este ,lada a zdrava dat kastrovat ..predides kope chorob

wolf_
18. dec 2024

Za - významne znížené riziko tumoru mliečnej žľazy, odstránenie rizika rakoviny maternice, pyometry a pseudogravidity, odpadnú povinnosti/starosti súvisiace s háraním
Proti - riziko zhoršenia kvality srsti, malé ale určité riziko inkontinencie a cukrovky, zhoršenie metabolizmu - sklon priberať (to má ale jednoduché riešenie - prispôsobiť kŕmnu dávku)
Za mňa to "za" ďaleko prevyšuje "proti".
((Nie som veterinár, snáď som nenapísala žiadnu blbosť - ak áno, kľudne ma opravte))

moonlight1210
18. dec 2024

My mame dve "mini" civavy, fenky. Maju 9 rokov. Dala som ich kastrovat az teraz, lebo u jednej sa vyskytol zapal maternice. Tak uz sme sa rozhodli pre obe, v zaujme ich zdravia a moznej hrozby rakoviny.

Dovtedy ich pri kazdej prehliadke len skontrolovali, aj sonom, ci je vsetko ok.

A zvyknem im aj z casu na cas kontrolovat a prehmatat bradavky, ci tam nenajdem nieco, hrcku a podobne. Aby som to mala v prstoch, co tam citievam a co uz bude podozrive, ze som to tam dovtedy necitila.
Tak isto telesnu telotu na vrchu hlavicky kazde rano, ked si ich pritulim (tak som si vsimla, ze jedna ma zvysenu teplotu, ked ochorela.).

terezia98
autor
18. dec 2024

@ukgirls wow tak to som netušila to mna velmi mrzí muselo to byt pre vás ťažké Chuderka 😢 ďakujem krásne za radu

ukgirls
18. dec 2024

@terezia98 bolo ..hlavne som si neprestala vyicitat,ze som ju nedala kastrovat .. takze prosim daj tu tvoju ... kedze je to maly pes daj jej skontrolovat krv a srdce nez ju uspia aby sa predislo problemom ... u nas to robia... nestoji to vela .. kedze som v zahranici je tu troska iny postup a toto je za priplatok mozno na sk je to automaticky.. azdopadne kastracia ma viac vyhod ako nevyhod

margaretka_
18. dec 2024

Sučku by som nechala dospiet a urcite dala vykastrovat. Samozrejme ze to ma rizika. Kazdy zakrok a kazda anesteza ma rizika. Ale planovana operacia u mladeho zvieratka v dobrej kondicii je na tom vzdy lepsie ako riesit akutne pyometru... ci tumory mliecnej zlazy...

terezia98
autor
18. dec 2024

@margaretka_ áno toto mi povedal aj náš veterinár že najlepšie by bolo kastrovat zakial je mladá a čiperna a povedal že mám prísť po novom roku len sa musí čakať na prvé háranie ktoré momenlane má ale zatiaľ má 6 mesiacov na termíne sa ešte dohodnem len mna dosť vystrašila ta rakovina to by som nezvládla keby sa jej niečo stalo tak som rada za vaše skúsenosti ženy aj keď to teda nieje zrovna niečo vesele pomohlo mi to rozhodnúť sa 🙂

majkakvet
18. dec 2024

@terezia98 jedina prevencia rakoviny mliecnej zliazi u fenok je kastracia.

stellarstar
18. dec 2024

Mam 2 civavy obe kastr a žiadne problémy, narkozu dobre znášali ale treba vyčkať aspoň do 1 haranie. Prvého som dala dosť neskoro mal 2 r a druhého keď mal ca 10 m. Určite by som dala kastr

katkaseiner
18. dec 2024

Necitam komenty... ak sa tak rozhodnes, hlavne hladaj dobru kliniku.
Tento rok 13.aprila som prisla o fenku labradorky ktora nemala ani 1,5 roka. Po sterilizacii sa neprebrala. Mozno to znie divne, ale ano, zrutil sa nam svet, bola clenom rodiny a este sme s nou minimalne 10 rokov pocitali.
Mame sice uz novu labradorku ale nie je to ono... napriek tomu sme sa rozhodli ju nedat sterilizovat.
Podavali sme aj staznost na komoru veterinarnych lekarov, odkial nam odpovedali ze ano, nasa staznost je opodstatnena. Zial do dnesneho dna sme sa nedozvedeli co sa stalo a co sa zanedbalo...

nicoletta98
18. dec 2024

Chod s ňou na kardio vyšetrenie pred op aj krvné vyšetrenie. Riziko anestezy je stále, ale keď máš výsledky tak je to jednoduchsie, ak by náhodou bolo niečo so srdcom, tak prispôsobia anestezu pre pacienta.

zojanka
18. dec 2024

@terezia98 Napíšem aké to bolo, kým sme fenku kastrovanú nemali - 2x ročne sa hárala, vždy nasledovala pseudogravidita, tvorilo sa jej mlieko - zakaždým mala z toho zápal a musela brať atb. 2x ročne. Nakoniec sa jej spravil nádor/tumor na mliečnej žlaze a museli jej vyoperovať celú mliečnu lištu - rana mala cca 15-20cm. Po roku sme jej našli ďalšiu hrčku na chrbte a záver z histológie bol, že je to metastáza karcinómu ovárií pravdepodobne. Detaily si už úplne nepamatám.
Život po kastrácii - ranka asi 3cm a odvtedy žiadny problém a ďalších veľa rokov spokojného života.

colsami
18. dec 2024

Necitam komentare - ale proste fakty z dennej praxe su jasne - ak je suka nekastrovana, drviva vacsina skonci s pyometrou alebo nadormi mliecnej zlazy. Naozaj drviva vacsina. A AJ TAK ich potom operujeme. Bohuzial vo vysokom veku (8+ a velakrat aj 13+ ), cize aj tak k tej kastracii nakoniec dojde, kedze su to diagnozy kde inu moznost nemate ako operovat - ale uz je to operacia v ovela vacsom riziku. Silna infekcia, zapal, az sepsa, a vysoky vek sucky. Velakrat to nemusi dobre dopadnut. A keby tie sucky boli kastrovane vmladom veku po prvom harani, polahky sa tomu vyhnu.

Ja kastrujem vsetky svoje zvierata.

chelgi
18. dec 2024

@terezia98 ked som si kupila moju malu, tiez som vahala, nechcela som steniatka nikdy. Ale po prečítaní tem, som sa rozhodla, ze ju nedam, iba ak bude mat caste falosky, lebo som si myslela, ze iba kvôli nim moze mat potom rakovinu ml.zliaz, bolo mi tazko sposobit jej bolest po operacii. Teraz mala moja 13 rokov a objavili nador na zlaze.. Vahala som ci operovat kvoli veku. Ale moze jej to predlzit život. Zoperovali ju - vykastrovali. A ona starka 13 rocna musela byt velmi krotena aby mi hned na druhy den po operacii neskakala a nebehala po byte alo sialena. Kebyze viem ako dobre to znesie akoby nič, dam ju kastrovat hned, aby som sa vyhla operacii v starobe psika a stresom ci ma dosť silne srdiecko.. A co sa tyka vedľajších veci, ze by mohla sa pocikavat a atd nic. Vsetko ok ako predtym, aj povaha

terezia98
autor
18. dec 2024

@katkaseiner mám veterinára ku ktorému chodí naša meggie od malička a už bola u neho v anestéze keď mala mliečne zuby s dospelými a krásne anestézu zvládla a na tohoto veterinára sú iba chvále ja si nemôžem sťažovať ..verím že aj kastracia prebehne dobre musím veriť iné my neostáva 🙂 co sa stalo vám mna úprimne mrzí ..nám tiež zomrela fenka anglického buldoga kvôli chybe veterinárny z dediny a došli sme aj o mladé bolo to pri pôrode :( takze viem si predstaviť tu bolesť nieje to nič prijemne preto som si aj vybrala najlepšieho veterinára v okoli a som max spokojná

terezia98
autor
18. dec 2024

@colsami ďakujem pre moje miminko chcem len to najlepšie a pokial je kastracia pre ňu najlepšia tak to urobím co by som už aj tak urobila vďaka skúsenostiam 🙂 veľmi krásne vám všetkým ďakujem ženy

terezia98
autor
18. dec 2024

@chelgi tak to som rada že to u vás dobre dopadlo 🙂 ďakujem za vašu skúsenosť 🙂 moja meggie anestéze zvláda dobre už uspana bola toto mi starosť nerobilo len som sa bala komplikaci po kastracii ale vidím že je to v poriadku a lepšie je kastrovat ako riskovať

colsami
18. dec 2024

@chelgi tak podla mna je ovela mensie zlo pre psa ze par dni ma dodrzat kludovy rezim, keby aj musi byt zavrety... Ako vsetky vazne diagnozy (najma) reprodukcneho systemu, ktore sa prejavia u nekastrovanych zvierat - co byva v 99% pripadov otazka casu.
Ale proti gustu ziaden disputat 🙃

kollarovci
18. dec 2024

@terezia98 ahoj ked ti mozem poradit urcite dat vykastrovat.My mame civavku pred 3 rokmi prekonala rakovinu mala hrcku na mliecnej zlaze.Museli jej to vyoperovat a hned ju aj vykastrovali 😒urcite by som neriskovala ked nechcete steniatka po operacii sa rychlo zotavila dodnes musi brat vitaminy.

chelgi
18. dec 2024

@colsami no ako som pisala ku koncu, nazor som zmenila. Lebo som obrazne bola na tom, ze nam sa to nestane a bum stalo. Takze ak budem mat v buducnosti dalsieho hafana, spravila by som to za mlada hned 🙂

modrykolibrik
18. dec 2024

@autorka ja mám chovný pár. Border kolie. Pes má 9mesiacov a fena 9 týždňov. Kastrovat ju nebudem lebo už máme 4 ponuky na šteňatá. Pripustiť dáme až keď bude pohlavné zrelá a dospelá takže rátam tak až vo 2 rokoch veku. Pred tým ceny čo som mala kastrovane neboli ale stence nemali. Obe umreli v 14 na rakovinu. Jednu sme museli utratiť a druhá zaspala

wolf_
18. dec 2024

@modrykolibrik smutné, že sa tu verejne chváliš množiarňou 😔

terezia98
autor
18. dec 2024

@kollarovci ďakujem krásne už som rozhodnutá že pôjde a vaša skúsenosť mna veľmi mrzí ale veľké šťastie že sa dostala z rakoviny

terezia98
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terezia98
autor
18. dec 2024

@modrykolibrik dobre lenže vy máte psou na byznis ja moju civavu na byznis nemám tak zle zasa na tom niesom a nemám ani svedomie na to aby som vo svoj prospech zhnutovala psa 🙂 ja ju mám ako náhradu za dieťa je to člen rodiny a nie živý bankomat z toho dôvodu chápem že ju nechcete kastrovat ale ja som hneď v príspevku napisala že nemám záujem ju množiť ďalej 🙂 len mna zaujímali skúsenosti aby som v tomto smere bola múdrejšia a vedela do čoho ideme obe …pokial vaše psy nemáte z pp a aj tak ich dávate množiť aby ste zarobili tak toto úprimne nepochopím …a možno práve preto dostali rakovinu že neboli kastrovane to ja neviem nejdem hovoriť niečo co nieje pravda ale ,čo tu čítam skúsenosti tak za tu rakovinu a ochorenia môže práve ne-kastracia

modrykolibrik
19. dec 2024

@terezia98 kde píšem že fenu mám na biznis? V prvom rade sme si ju vzali pretože majiteľ ju chcel zabiť. Za druhé nas pes znášal zle samotu a keďže je dominánt nemohol ísť dokopy s iným psom. Tak sme zadovážili fenu na odporúčanie veterinára aj cvičiteľky. Dostali sme síce ponuky na stenata ale nejdem fenu pripúšťať stále. Raz ju určite pripustíme ale nemáme ju za cieľom biznisu. Stenata chceme podarovať nechcem na nich zarábať.

chelgi
19. dec 2024

@modrykolibrik odporucam si nieco nastudovat o psoch bez papierov a ich rozmnozovani..

terezia98
autor
19. dec 2024

@chelgi pes bez papierov by sa rozmnožovať nemal 🙂 vy nikde nepíšete ze vaše psy sú z pp a čo to je prosím vás za blbosť čakať až bude vaša fenka vo veku aby ste ju dali ihned nakotit keď mladé nakoniec rozdáte..k čomu je potom dobre zhuntovat fenku? Ja odporúčam si ešte raz prečítať môj príspevok kde sa pýtam na skúsenosti z kastraciou a jasne tam píšem ze moju meggie nemám záujem dať na šteňatá a vy tu píšete o chovnom pare čo je úplne mimo témy tohto príspevku 🤦🏻‍♀️

chelgi
19. dec 2024

@terezia98 ja viem ze by sa nemali. Preto som napisala pani, nech si o tom cosi nastuduje. Lebo mam pocit, ze ked takym ľuďom, ktory to chcú robit/robia, niekto aj pekne vyavetli problematiku toho tak su urazeni a myslia so ze to vysvetľujem len preto, lebo si myslim ze pp je nieco viac... Proste niektorym nijak nevysvetlis.. Preto nech sama preštuduje si temy, vygoogli cosi a mozno sama uzna ze to nie je dobrý napad

modrykolibrik
20. dec 2024

@chelgi a vy si prečítajte čo som pisala