Kastrácia psíka

lenocka8894
31. júl 2024

Dobrý večer, v utorok (včera) som dávala kastrovať môjho 5r psíka. Pozerala som aj staršie diskusie ale nenašla som to čo som hľadala. Zajtra budem volať určite vet ale rada by som si precítala vaše skúsenosti. Ako dlho nosil váš psík golier? Môj je výlučne vonku, takže ho nemám pod dohľadom 24/7, takže ho musí mať. Len mu ide strašne na nervy, všade ním naráža a už aj praskol som ho lepila 🤦‍♀️ chuť do jedla je výborná ale je divný, úplne iný. Stále chce byť vo voliere, a keď ho aj pustím na záhradu tak behá lieta, ale za chvílku už len leži a hľadí do blba. Boli aj vaše psíky tak natom, a kedy môžem očakaváť zlepšenie? Na kontrolu nám nekázali prísť. Ďakujem za každé info 🙏

dadis
31. júl 2024

Moj nemal golier vobec. Nelizal si ranu.

zuzanita1609
31. júl 2024

Sa mu nečuduj,veď prišiel o svoje "klenoty" , chvíľu to trvá,kým sa s tým zmieri 🤭😁. Bude to v pohode,zmeni sa len v tom,že ho prestanú zaujímať haranuce fenky,skludní sa ,ale bacha na váhu , môže začať priberať 😉.

lenocka8894
autor
31. júl 2024

@dadis no môj si do nej stále ide takže ho musí mať...len chcela by som vedieť ako dlho

lenocka8894
autor
31. júl 2024

@zuzanita1609 no chudáčik súcitim s ním. Len či je jeho stav normálny či nerobím málo pre neho...dúfam, že bude rovnaký ako nol, či už s guľkami alebo bez nich 🙈 ako dlho asi trvalo celkové zotavenie? V tom strese som sa na milión vecí nespýtala

egonsk
31. júl 2024

@lenocka8894 psi si vylizuju rany, aby sa im skor zahojili. Moji nemali golier ani inu ochranu a vzajomne si aj pomahaju, ak sa akokolvek zrania.

zuzanita1609
31. júl 2024

@lenocka8894 úplne normálne sa správa a ten golier mu skús dať dole,aj to kazí náladu. Ak si to bude často vylizovat, naspäť ho nasaď.

dadis
31. júl 2024

@lenocka8894 Nas sa nezmeniil, ale my sme ho davali kastrovat uz po dovrseni 1.roku.

zojazoja
31. júl 2024

Už sú všelijaké moderné goliere. Možno keby si skúsila mu tento kúpiť. Ale neviem posúdiť funkčnosť. Nepoužívali sme ho nikdy. Skus recenzie nejaké na nete.

lenocka8894
autor
31. júl 2024

@zojazoja no môj pes má 35kg takže nechcem veľmi pokus, omyl ak mu nesadne...uvidím čo mi zajtra povie vet, že koľko musí mať golier a podľa toho niečo popozerám. Ďakujem za radu

ukgirls
31. júl 2024

golier ma aby si nevytrhal rany .. jeho stav je normalny ved mal narkozu .. a je neskutocne teplo ..za par dni bude ok ... ak ho nemas pod kontrolou -golier nech ma pre istotu .. tieto ghumenne /nafukovacie su super ..alebo sa daju kupit nohavicky ci overal kt mu zabrani si to olizovat -co vsak pri velkom psovy bude asi smiesne .. ak je ok a nevylizuje vydrzte par dni a golier dajte dolu

colsami
31. júl 2024

@lenocka8894 ahoj, goliere nechavame psom ktore si do toho idu, po cely cas od operacie, kym maju stehy. Takze ked sa vyberu stehy, ide dole golier. Vacsinou odporucam este +1 den. Treba len vydrzat. Ak je to akcny 35kg pes "spekulant", neodporucam tie nafukovacie goliere, to da dole velmi rychlo. Tie sa nam v praxi realne osvedcili len na velmi pokojne psiky, ktore by si mozno ani do tej rany nesli, ale majitelia radsej dali golier. Pri vacsich a akcnejsich normalne plastovy klasicky byva najvacsia istota.
A samozrejme vo dne v noci. Psikovi staci par minut....
Takze len vydrzat... Je to neprijemne ale uz tych par dni zvladnete 👌

@egonsk zas pises bludy, toto je operacna rana, nie rana po poskrabani, uraze atd. Ak si pes tie stehy rozlize/vylize, mozeme ho pekne krasne uspat znova a robit reviziu rany, nehovoriac o dalsej liecbe vzhladom na zanesenie infekcie a plus zapal k tomu🙄

lenocka8894
autor
31. júl 2024

@colsami dakujem za odpoved 🙏🙏 ked som sa pytala ci budu vyberat stehy povedali mi ze nie...zato netusim kolko dni to tak moze trvat pokym musi mat ten golier...do utorku ma ATB plus od bolesti...cize pokracovat v tom ze non stop mat golier? Neublizujem mu s tym velmi?

colsami
31. júl 2024

@lenocka8894 tak to znamena ze tam ma len vstrebatelne stehy? Dobre, standardne sa stehy vyberaju 10-14dni po zakroku, vtedy je to uz zhojene co sa tyka koze, takze predpokladam ze to bude u vas podobne casovo s golierom.
Ak tam mas vstrebatelne stehy tak sa nevyberaju ale same sa vstrebu - pozor, ono to trva aj tyzdne a mesiace kym sa material rozlozi, to Ta ale vet isto informuje. Lebo ludia chodia po tyzdni ze nahmatali nejaku hrcku a sitie a pritom ma byt "vstrebane" 😁😊

Golierom mu absolutne neublizujes, vobec zo psa neubudne. Ublizovala by si mu keby sa dostal do rany, zbytocne komplikacie.

egonsk
1. aug 2024

@colsami ok, tak ten moj veterinarsky masiar evidentne mal u prdele, ked mi kastroval psa aj fenku naraz, lebo goliere nemali a pes bol takmer bez rany (autorka pise o psovi, nie fenke), len fena mala rozparanu vacsiu cast brucha. A predstav si ten zazrak, obaja to prezili a to su vonku v prasnom nesterilnom prostredi dvora a travnika a aj rany si lizali, teda hlavne fenka, lebo jej sa to dlhe sitie aj trosku zahnisalo a dostala injekciu asi po tyzdni a potom uz bolo vsetko fajn. Pes bol za 3 dni fit, fenka asi 3 tyzdne.

colsami
1. aug 2024

@egonsk ano asi to Tvoj veterinar mal u prdele, a mal stastie ze natrafil na rovnako zmyslajuceho majitela. Keby da iny veterinar bez opatreni suku po kastracii na prasny dvor, bez poucenia, bez goliera, ktorej to zahnisa pebo si do toho sprta (a na stastie ze nic viac), tak pri trochu citlivejsom majitelovi je veterinar na disciplinarke na komore.
Takze nie, nie je to standardny postup a komu trochu zalezi na spokojnom spanku to takto nerobi.
V Tvojom pripade bud rad ze napriek tomu ze ste to mali "u prdele" so psami lizajucimi si operacne rany bez dozoru a goliera na dvore, bez nejakych vaznych komplikacii sa z toho dostali. Vobec to nie je samozrejmost, tak to len netreba ponukat ako odporucanie 🙄
A predstav si ze aj pes ma po kastracii ranu, to ze je ovela mensia ako u suky neznamena ze ak si vytrha stehy tak si tam moze infekciu zaniest uuuuplne rovnako. Nie raz bol aj pripad uvolneneho sitia a pekneho vykrvacania. Tolko len na upresnenie faktov, aby sme sa nebavili o dojmoch.

lenocka8894
autor
1. aug 2024

@colsami volala som vet tak mi povedal presne to iste co ste mi pisali 😊 dakujem za vase rady..a @egonsk uz prosim nedavaj nikomu rady...nie som sice vet ale bolo mi jasne, ze pises blbosti ale niekto sa toho moze chytit a prist o psika 😏

egonsk
1. aug 2024

@colsami ok, vidim, ze ustrachany clovek potrebuje potlapkat po pleci, aby sa uistil vo svojom strachu a nie ho ukludnit, ze to so strachom prehana.... potom sa vobec necudujem, ze psychologovia maju zabookovan6ch pacientov na mesiace dopredu - ludia robia z kazdeho prdu megapripad. Kedysi kastrovali psov takmer vratnici na pockanie, teraz je z toho extremne nebezpecna operacia.. hlavne, ze chlapovi kcloveku) vyviaze/odreze "vajcia" urolog v ambulancii na pockanie. Skoda minat atrament, tato doba je fakt plna ustrachancov.

colsami
1. aug 2024

@egonsks s ustrachancami to nic nema (aj ked suhlasim ze vela ludi to prehana). Kedysi kastrovali vsetko, vsade a kadejak. Majitelovi ale kedysi nebolo tak luto uhynuteho zvierata kvoli zbytocnym chybam, a veterinara kedysi kvoli tomu nehnali s pravnikmi na sud, ze nieco zanedbal.

Vitaj v 21. storoci, kde je povedomie aj zodpovednost za odvedenu pracu niekde inde ako "kedysi".