Zdravím, dnes nám umrel 6 ročný ježko a chcela by som zistiť alebo sa aspoň priblížiť príčine.
Bola to nečakaná smrť, netrpel žiadnou chorobou alebo teda nevieme o tom že by ból chorí.
Zarazilo ma to ako som ho ráno zastihla a neviem či je to normálne alebo na základe tohto zistím o čo ide.
Zdal sa akoby driemal a tak som pozrela lepšie kedže nereagoval na môj hlas, zistila som že nedýcha.
Zostál ako paralizovaný a keď som ho ukladala do krabičke tak sa nedalo ničím pohnúť.
Zostál v téj polohe v ktoréj aj umrel, pichliače tiež boli nehybné.
Je toto normálne u ježka alebo to bola nejaká srdcová choroba, infarkt?
Ďakujem vám.
A nehibernuje? Jeze v zime predsa spinkaju a vyzeraju vtedy ako mrtve
A neviem ci sa da zistit pricina, jedine ze by si isla za veterinarom ale neviem ci sa pitvaju mrtve zvieratka pre zistenie priciny umrtia
@vanilkovazmrzka robia bežné veterinári za poplatok pitvy len si treba zavolať
@gejb hej toto, a chápem že to tak je ale nejak tie pichliače že boli až tak stuhnuté som nechápala.
Ležal tak akoby oddychoval pokojne a vtedy mával tie pichliače uvolnené.
Preto som si myslela že aj po úmrtí tie pichliače budú úplne uvolnené.
@vanilkovazmrzka v izbe mal 22 stupne a keď sa vetralo, minimálna bola 17.
Nebolo tam až tak chladno.
Pozorovala som ho, že či náhodou nehibernuje, to by mal aspoň jeden nádych, posun očkom (oči mu zostali mierne pootvorené).
@mimuska328 my sme ho už pochovali.
Ja som len zo skúseností chcela vedieť že či je to bežné.
Dožil sa pekného veku ale predsa ma trápi či sme niečo nezanedbali alebo to bola smrť jeho vekom.
Rozumiem. Nuz potom asi bol chory, mozno mal nejaku skrytu vadu ze to na nom nebolo vidiet… kazdopadne mrzi ma to, viem ze stratit mazlika je bolestne :(
Úplne ta chápem my sme prišli o papagaja ale on uhynul na veterine takže aj pitvu sme dávali robiť čo sa stalo ale dlho sme sa nevedeli spamätať z toho. Ono je to ťažko povedať prečo sa to stalo. Známemu len tak zrazu tiež uhynul papagaj dostal infarkt z ničoho nič. Proste ovplyvniť to nijak nevieš
@vanilkovazmrzka ďakujem🤍
@mimuska328 áno, kedže je to neočakávané tak je to o to horšie. Mrzí ma vaša strata🤍
Tiež sa nejak neviem z toho dostať, stále myslím na to ako som ho tam zastihla, prihovorila sa mu a on nič.
Dve hodiny mi trebalo aby mi doplo že on vlastne zomrel. Spätne keď si spomeniem na to, tie dve hodiny si vlastne ani nepamätám čo som robila.
Ďakujem vám v každom prípade🤍
@vanilkovazmrzka nie, jezko africky nehibernuje, naopak, je citlivy na teplotu a hibernaciu by neprezil.
Autorka: 6r je na tohto tvora uctyhodny vek, pravdepodobne umrel na starobu. Ale veterinar ti kludne spravi pitvu, len to nieco stoji a jezka ti to nevrati…
@sissy27 keď sme ho kúpili, dočítali sme sa že žije aj 9r.
Preto sme to nečakali a byť chorí sa nezdal.
Jasné, už nemal aktivitu na tom kolotoči ako keď ból mladší ale zdalo sa že je v poriadku.
Tych 9r sa doziva akurat tak na internete a vo velmi vynimocnych pripadoch mozno aj v realite… ale 6r je naozaj viac ako priemer. Hlavne u nas, kde su tusim len dve oficialne chovne stanice, ale zato mnoziek pozehnane a teda tak to aj vyzera (vela zdravotnych problemov u jezkov).
@sissy27 moze byt, nepoznam odrody jezkov 🙂 len v tejto jesennej sezone na mna obcas vyskoci nejaky obrazok na soc sietach ze davajte pozor na jezkov tak preto mi to to napadlo 🙂 ale az vravis ze 6 rokov je akurat na zivot tohto jezka, potom moze autorka kludne spavat, ze u nej prezil svoj zivot plnohodnotne a stastne az do konca 🖤
@sissy27
@vanilkovazmrzka
Nevedela som o tom že sú aj chovné stanice, fakt.
Keď by som vedela nikdy by som nepodporila množiarne.😌
Ďakujem vám baby aj za tieto informácie aj za podporu.
Cítim sa o čosi lepšie, teda aspoň si to nevyčítam.🌈🤍
Myslíš to, že ked bol už po smrti tak sa mu končatinami nedalo pohnúť? To je bežná posmrtna stuhnutost...