Inkontinencia u psa

8. nov 2024

Ahojte, pred pol rokom som si všimla na laminate pár kvapiek moču v priebehu dňa.
Utrela som to, vydezinfikovala a neriešila som ďalej.
Posledný mesiac sa už idem zblázniť z toho, kedže máme dieťa ktoré sa učí chodiť a prevažne sa plazí.
Fakt si prídem ako psycho, akonáhle sa pes préjde po izbe ja beriem dezinfekciu a hladám kde sú kvapky.
Zhoršilo sa to o dosť, v priebehu dňa aj 30 kvapiek.
Kedže ideme k veterinárovi až o dva týždne tak sa chcem len poradiť, dá sa to liečiť alebo len zaliečiť?
Pes má 4 roky, čiže nie je to vekom.
Ďakujem 🙂

liora
8. nov 2024

Ahoj, nam velmi pomohli kvapky Propalin 😊

colsami
8. nov 2024

Ahoj, tak v prvom rade zavisi od dovodu.
Moze to byt problem s prostatou, problem so zapalom (mocovy mechur napr), prip problem so vzrusivostou...
Predpokladam ze pes nie je kastrovany?

A "nie je to vekom" je sice ok tvrdenie, kedze 4 rocny pes nie je stary. Ale studie hovoria ze od 5 rokov veku uz vyse 80% nevykastrovanych psov ma problem s BHP.

autor
8. nov 2024

@liora tieto sú na predpis? 🙂

@colsami nie je kastrovaný ale práve o dva týždne máme odber krvy kôli kastrácii tak som tam nechcela zbytočne volať zasa a riešiť toto 🙂
Kastrácia si myslíte že to porieši alebo je neskoro?

liora
8. nov 2024

Neviem ci na predpis, mne ho nosi kamoska veterinarka, ale nie som si ista, ci ten sirup nie je iba pre fenky. Ale na veterine ti poradia. Nam bolo povedane, ze inkontinencia moze byt sposobena aj kastraciou, my mame nasu kastrovanu. Prislo to par rokov po.

betulinka1
8. nov 2024

Radšej chod teraz, lebo ak je to zápal, tak ti aj tak kastráciu odložia.

autor
8. nov 2024

@liora tak podľa všetkého kastrácia aj spôsobuje inkontinenciu a keď nie je pes kastrovaný tak to tiež spôsobuje 😁
Ale nie, srandujem.. 😊
Opýtam sa teda na tie kvapky alebo aj ony niečo predpíšu. 😊
@betulinka1 zatiaľ som neriešila inkontinenciu nikdy tak neviem či tých cca 30kvapiek je už veľa alebo je to len začínajúci problém.
Aktualne v ambulancii čerpajú dovolenku a berú iba pohotovostné prípady.
Práve preto máme termín až o dva týždne.
Asi počkám nech ích nezaťažujem keď je toto už asi chronický prípad.

betulinka1
8. nov 2024

Môže to byť len prechladnutie alebo nejaká infekcia. Nemusí to byť nič vážne a pekne sa to dá vyliečiť. U veterinára zoberú vzorku mocu. Veď chod kludne aj za iným veterinárom, ktorý ti vie na mieste spraviť rozbor mocu. Len viem, že ked je zápal na močových cestách, tak sestrinmu psovi nedávno 2x odložili sterilizáciu, kým zápal nevyliečili. Vieš ak je to zápal čakať 2 týždne je podľa mňa dosť, lebo toho psíka môže cikanie bolieť, napríklad preto sa nevyciká úplne a potom mu kvapka.

autor
8. nov 2024

@betulinka1 jasné, skúsim zavolať inému.
Možno to ja zľahčujem a ono je to vážne.
Ale hovorím, všímam si problém už dlhšie no nemyslela som že to môže byť tak vážne.
Dúfam že aj tá kastracia pomôže lebo som si všimla že mu kvapká aj sekret alebo teda podľa mňa ejakulát.
Možno to bude len tým testosterónom ale idem radšej zavolať. Ďakujem ešte raz za pomoc 😊

colsami
8. nov 2024

No takto.

Kastracia moze sposobovat inkontinenciu najma u suk. Absolutne mizive percento, az zazracne, je to u psov.
To co Ti radia Propalin, to je vyslovene pre sucky. Takze ani to zbytocne nemusis kupovat, pre Teba zbytocne. Tam je uplne iny mechanizmus inkontinencie (zvierac mocovej rury u suk).

Ak to je problem s prostatou, tak ano, kastracia pomoze.
Ak je to behavioralny problem co sa tyka vzrusivosti, tak ano, tiez, kastracia na 90% pomoze.

Ak je to zapal mocaka, tak sa to zhorsi a aj tak pojdes k vet. Ak je to len nachladnutie, samo moze aj odozniet (co asi nie, ak sa to takto zhorsuje).
Na mierne zapaly a podchladenia vie pomoct urologicky caj. Pozor - pokial nie je uz pokrocily zapal aj bajterialna infekcia.
Najlepsie sa zapal zisti z mocu, a velmi rychlym USG, pri pohlade na mocovy mechur. Veterinar uz Ta bude navigovat, co dalej, kedze si neuviedla celu anamnezu (ako dlho to trva, ci pes aj castejsie cura, ci necura po kvapkach (moznost mocovych kamenov!), ci nepije viac vody atd atd atd).

autor
8. nov 2024

@colsami ďakujem za podrobné objasnenie 😊
Je vidno že sa tomu rozumiete.
Dám na rady a dúfam že to bude na koniec dobre 🙂

colsami
8. nov 2024

Ano som veterinarka 😁 takze taketo veci riesim dennodenne xy rokov a mala by som sa rozumiet 😅. Drzim palce. Kazdopadne urcite to nie je akutny stav ze vsetko pustit z ruky a hned bezat k veterinarovi, takze v pohode si zavolaj nejakemu najblizsiemu dobremu vet, a poriesite.

autor
8. nov 2024

@colsami wau, tak toto som nečakala že dostanem ešte aj odbornú odpoveď 🙈

kiki68
8. nov 2024

Urcite na vet, presne ako tu bolo popisane, treba najst pricinu. Moze to byt zapal, ak sa to stupnuje. Vzhladom na vek je Problem s prostatou skor menej pravdepodobny. Nas pes to mal pri zapale mocovych ciest.

gabriela39
18. nov 2024

@liora dobrý večer a pomohli vám tie kvapky propalin?ďakujem

liora
19. nov 2024

@gabriela39 Ano, nam pomohli. Prosim, poradte sa ohladom podavania liekov psikovi u veterinara. To, co je vhodny liek pre moju, nemusi byt vhodny pre vasu fenku 😊