Ahojte. Pred rokom sme si kúpili škrečka. Žil nam 4 mesiace.. Umrel. Okusoval klietku co sa mi zdalo divne. Kŕmení bol pravidelne,aj vodu som menila pravidelne, mal dosť hraciek aj tunely a podobne. Potom sme sa rozhodli kúpi synovi ďalšieho lebo bol veľmi smutný. Dnes iden pozrieť a je mŕtva. 🥵 Ja nechápem. Čo robíme zle.... Nornalne som nešťastná s toho... Vzorne sme sa o ne starali. Vďaka. Každý z nich žil cca 4 mesiace. Co je dosť malo.
@colsami obaja boli z chovproduktu pri prvomcsme si všimli že je nejaký malý na syrskeho škrečka.. Ale naša druhá bola krásna... Cele dni aj noci behala.. Sme sa smiali že máme doma adepta na maratón... No a dnes koniec.. Nemôže byť len v zimnom spánku? Lebo ja ju nechcem chytať lebo čakám babo. Čakám na muža kym príde z prace.
Urcite skrecok v byte nie je v zimnom spanku.
Ved ked sa bojis nechytaj, pouzi nejaky predmet a hned zistis (ze to nebude zimny spanok).
@colsami akože.. Je mi to jasne... Len som sa pýtala ze ci náhodou. 😊
@colsami nieže pochovame živého tvora
Rozumiem 😁
My sme mali 6 skreckov, dozili sa cca 1-2roky, ale nikdy neboli na zimnom spanku. Potom sme sa radsej rozhodli pre psa, lebo nam to nebolo prijemne stale pochovavat milacikov. Boli zlatucki, kazdy povahovo uplne iny, len ta zivotnost je strasne kratka.
Opucovala si klietku po prvom ?
Je dost mozne, ze si kupila bohuzial starych skreckov. Vyslovene si pytaj mladeho v obchode. Inak mi nenapada, preco by zdochli.
Ja som mala ako dieta 5 skreckov po sebe a kazdy mi zil okolo 2-2.5 roka. dokonca ten posledny dostal nador kratko po kupe a dozil sa este dalsich 2 rokov.
Nekupila si uz starsieho skrecka? alebo porozmyslaj ci ste nedali jest nieco co by nemali? prip. nevycistila si klietku nejakou chemikaliou? Este si mohla uz kupit aj choreho z obchodu... tazko povedat, skrecky zvycajne preziju vsetko...
urcite by som nekupovala z chovproduktu ziadne zviera..najdi si na bazosi inzerat radsej
Este mi napadlo, odkial mate hobliny pre neho? Lebo ak od nejakeho stolara napr., mohli v nich byt zvysky farby, moridla atd. Znamym zomreli dva skrecky po sebe a nakoniec zistili, ze problem bol prave toto. Asi je idealne kupit ich priamo v obchode s potrebami pre zvieratka.
Potom mi este napada, ci nemali skrecky pri "vychadzke" pristup k izbovym rastlinam, niektore su jedovate...
Pripadne nevhodna strava (napr. zelenina, ktora "naduva")...
Alebo mozno ozaj nejake chemikalie, ak ste akvarium / klietku cistili cistiacim prostriedkom...
Okusovanie klietky je prakticky normálne. Je to prekážka, cez ktorú chcú von. Možno aj zuby si na tom brúsia. Okusované časti boli inak zo železa či z plastu? Čo mali mimo toho na hryzenie? Nejaké vetvičky? Nie všetky druhy stromov a zovšadiaľ sú vhodné.
Moj sa dozil 3 roky a zaspinka.to bol maly diabol kusal jak besny ale vzdy bola taka drobunka. A prvu co som mala ta mala velmi milu povahu lenze sa mi chytila do pasce na mysi
@ajajaj00 nekupovať škrečka v obchode ale radšej z bazoša?! A odkiaľ si myslíš, že je ten škrečok z bazoša?? 😄😄 to nie je ako u psov. Na Slovensku je tuším len jedna CHS, čiže prakticky každý škrečok bohužiaľ pochádza z obchodu.
@autorka som na 100% presvedčená, že mal malú a nevhodnú klietku. Či sa týka príčiny smrti - buď štandard chovproduktov (kríženie medzi súrodencami a z toho pochádzajúce vážne choroby) alebo mu mohol tvoj syn (nechtiac) ublížiť.
A umývali ste klietku? Lebo ja som sa pri poslednom škreckovi Dočítala na webe že sa nesmie umývať jarou a pod. pripravkami, že ich to zabije. Že stačí vodou a čistou handrou.
My sme si kúpili škrečka dievča od domáceho chovateľa cez inzerát.narodili sa v auguste dali fotku a v septembri sme ju už mali doma. Akurát je rok čo ju máme. Ale zas mali sme myši a zdochli do roka ,ale máme podozrenie,že dostali.mozgovu príhodu lebo ich zrazu začali vykrúcať do strany a mali kŕče ktoré boli viditeľné.
My sme mali 4 skreckov, postupne, kazdy sa dozil iba okolo roka. Spravili sa im hrcky na tele, pocaszivota im to nejako nevadilo, no ku koncu sa im to i otvorilo, trpeli a my s nimi. Zverolekar povedal, ze sa s tym nic neda, ze u skreculov nikdy nevies, ci nemal predchodcov laboratorne skrecky, na ktorych bolo vselico skusane a ze velmi casto prave takto na rakovinu zomieraju.
My sme každého škrečka mali cez dva toky...neublížil im syn nevedomky sk sa s nimi hral?
Ja som detom vychovala 4skreckov,kazdy sa dozil cca 2r, nejaku extra opateru nemali, piliny s chovproduktu,aj krmivo, obcas dostali zeleninu, klietku som cistila jarou a nic im nebolo. Po 4 som si povedala ze dost, mam odchovane
Mohol škrečka rozpučiť, oni sú krehké. Ja dávam deťom škrečka iba pod prísnym dozorom.
Škrečok žije tak rok, maximálne 2. Niektorí menej, niektorí viac, ale v priemere ten rok, rok a pol. Mal som ich celú kopu (chov som zrušil až keď sme mali prvé bábätko lebo je to nočný živočích a celé noci behali v kolese). Škrečok sa na zimný spánok neukladá. To by ani nestihol prežiť ten svoj krátky život. Umieranie spoznáš ľahko. Deň predtým bude menej aktívny oproti iným. Prestáva prijímať potravu, dýchanie je rýchlejšie. Zväčša je v kŕči skrútený. To spozoruješ väčšinou večer a do rána je koniec. A kde robíš chybu? No veľa chýb sa pri chove škrečkov urobiť nedá. Na kŕmenie odporúčam čerstvú zeleninu (mrkva, kaleráb, petržlen, zemiaky, šalát (nie zemiakový)...) vhodné je dopĺňať to nejakými hotovými prípravkami s vitamínmi. Pokiaľ máš viac kusov v chove, tak sa môže stať, že jeden jedinec zabije iného. Mal som dominantnú samicu ktorá začala z ničoho nič likvidovať iné samice s ktorými predtým normálne žila. Musel som ju izolovať nakoniec a život dožila na samote
prvy mohol daco mat a ak si nevydenzifikovala klietku tak to chytil aj druhy ,, kludne to mohlo byt aj nekvalitnymi pilinami ..ak je skrecok v prievane, alebo niektore hracky ci klietka natreta nevhodnou farbou .. tunely ak myslis tie umele su tiez nevhodne pre skrecka ... moznosti mohlo byt vela vratane vrodenych chyb ...
Nase skrecky su matuzalemovia. Kupujeme este mladucke a ziju nam tak 3-4 roky. Co je zvlastne, tak vzdy kupime parik, jeden umrie zvycajne do roka-dvoch a ten druhy to taha dlho.
Velka klietka (planovana pre dvoch), nech ma vybeh, ma tam dva domceky (jeden pevnejsi - tam byva v zime a jeden len prevratenu polku velkej kokosovej skrupiny s vchodom - tam byva v lete). Vzdy vela pilin, aby mohol hrabat a zahrabavat jedlo, vela hraciek ako rebricky, drevene tunely a klietka ma aj plastove tunely, co sa pripajaju zvonkajsej strany, takze v nich beha okolo klietky, mimo nej. Ma tak dlhsiu trasu na behanie. Obcas mu do tunela vlozim oriesoky ako prekvapenie, co si tam najde.
Kupujeme okrem klasickych ohryzacich semienkovych tyciniek aj rozne plnene drevene dutiny (su v nich semienka), aby mal zabavu, pohyb a pracu (mentalny stimul), ked to odtial musi vydolovat. Pravidelne dostava granulky na imunitu a vitaminy a susenu travu a kvety. Ma stale zavesenu aj sepiovu kost a solne koliesko s bylinkami na ohryzanie. Hryzka si to podla potreby. Doplna si mineraly.
Ked cistim klietku, vzdy ju vystriekam dezinfekciou.
Flasticku na vodu (zavesene pítko) vzdy rozoberiem kompletne na dieliky, umyjem, vydezinfikujem, necham uschnut a zase zlozim. Zistila som, ze v tom sa moze drzat plesen a riasinky.
@moonlight1210 čo robíte s mláďatami?
Osmak zije aj 8-9 a je to super tvor, chovany v pare
Odporúčam kúpiť pieskomila, tie sú zlaté, učenlivé, dožívajú sa viac ako škrečok, len tiež majú radi spoločnosť, tak najlepšie aspoň dvoch, buď dve samičky alebo samcov, lebo ak kúpite párik tak sa množia dosť rýchlo. Radi hrabú a robia si tunely - takže lepšia je klietka čo má naspodku akoby akváriovú/teráriovú časť, v mištičke s pieskom sa kúpu. Ak sa rozhodnete pre kúpu, tak odporúčam predtým naštudovať niečo o ich chove, či by to bolo zvieratko pre vás vhodné.
@mariska1989 ano ano samozrejme.
@mamatroch toto mame z obchodu. Original pre ne
Z nejakeho chovproduktu?
Skrecok nema extremne dlhu dozivatelnost, a nie vzdy tam kupis len mlade zvieratka... Ked teda mali vsetko co im treba ako hovoris. Aj skrecky maju rozne problemy a hej, stane sa aj uhyn... Nechces skusit zvieratko od chovatela + taky druh kde su "lepsie vyhliadky" co sa dozivatelnosti tyka? Ale jasne, je to zivy tvor takze nenaplanujes vsetko ani keby ...