Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či nemá niektorá z Vás skúsenosť s cestovaním so šteňaťom. Totižto náš má 2 mesiace, nemá ešte kompletné očkovania, posledné preočkovanie mu vychádza až 9.9.2024. V podmienkach vydania cestovného pasu sa okrem iného píše, že musí mať očkovanie proti besnote. Naskytla sa možnosť vycestovať na pár dní do Čiech, šli by sme vlakom. Takto sme cestovali už veľa krát, nikdy nám pasy nekontrolovali, ale ešte nikdy sme nešli aj so psíkom. Je vydanie pasu obmedzené aj vekom zvieraťa? Keďže nevieme splniť podmienku očkovania proti besnote. Náš veterinár má dovolenku až do začiatku septembra. Má niekto skúsenosť alebo cennú radu pre mňa, ako to riešiť? Vopred ďakujem za odpovede.
2 mesačne stena ti veterinár proti besnote nezaočkuje.
Ockuje sa až od 12 týždňa, niektorí vet. až od 15-16 týždňa
Ahoj, pas ti veterinar vystavi, to problem nie je, ale pokial tam nie je vakcina proti besnote a tvoje steniatko je na to este male(a keby aj vek splnalo, je to primovakcina, tak rataj este 21dni, kym bude platna)
Petpass Ti vystaví veterinár, až keď bude psík kompletne zaočkovaný.. ani nás minulý rok nekontrolovali, ale Petpass mal i všetky vakcinácie, odčervenie... Bez komplet očkovania by som neriskovala...
tiez sme davali robit pas pre steniatko, ktore este nemalo vsetky ockovania, nebol to absolutne ziaden problem. na svoj vek mam splnene vsetko, co malo byt a to stacilo.
@suve99 pet pass sa vydáva aj skôr. V 6 týždňoch. My dávame automaticky robiť petpasy, namiesto vet. preukazu pre všetky naše šteniatka. Sú tam zapísané všetky očkovaia a aj odčervenia, kým neodíde šteniatko k novému maiteľovi. Proti besnote sa očkuje od 12 týždňa a cestvať môže až 21 dní po očkovaní.
Ja by som s tak malým šteniatkom necestovala.
@pribinak to viem, písala som, že očkovanie vychádza až na 9.9.2024.
Ďakujem za odpovede, postrážiť ho žiaľ nemám nechať komu, v rodine nikto nie je "psíčkar", nikto nemá vzťah ani ochotu zbierať výsledky "nehôd", keď nestihne na podložku. Jedine sestra, a práve ku tej by sme chceli ísť. Je tam riziko, aj keď nepríde do kontaktu s inými psami? Vo vlaku bude v prepravke alebo na rukách, v Čechách by bol v dome a na dvore, kde nikdy nebol iný pes.
pokial nebude mat absolvovane ockovanie proti besnote (plus teda tri tyzdne od ocjovania), budete tam nelegalne
No, ja som išla s mackami cez hranice len párkrát a vždy colníka pasy tých chlpatých bestii vzrušovali viac než naše. Asi by som neriskovala.
skús sa aj tu popýtať, či ti ho niekto nepostráži v skupinke psíčkari a psíčkarky. Možno bude nejaká žienka, čo by bola ochotná a býva blízko.
Ja len dodam ze do bodky suhlasi co pise @nila0622 , a to co pise @suve99 su nepravdive informacie, takze aby sme autorku nemiatli.
Zhrniem:
- pas mozme vystavit aj stenatu co ma 1 den
- skor ako v 12tz sa zo zakona besnota ockovat nemoze
- po primovakcinacii je ockovanie besnoty platne az 21 dni od aplikacie, tj najskor v 15tz zivota stenata
- ano na hraniciach (hocijakych) to mozu aj nemusia kontrolovat, neriskovala by som
- plus by ma trapilo ci ma ockovanie na infekcne ochorenia, to je pre psika nebezpecne, bez ohladu na to ze sa priamo nestretne s inymi psami, riziko prenosu infekcie tu je, neriskovala by som
- odporucala by som Ti najst si strazenie pre steniatko, pre tentokrat... Vzdy sa najde sposob, len porozmyslat. Tvoj chovatel Ti ho nepostrazi?
@colsami jediné, čo som nepravdivo povedala, že Petpass vystavia, až po komplet vakcinácii /u nás to tak bolo/.. ale nevadí....
My sme so psíkom šli mimo SK až v jeho 2 rokoch a mal všetko...Petpass, očkovania i odčervenie...
A taktiež som písala, že by som neriskovala - ani pokutu a naťahovačky s úradmi a už tobôž nie nákazu, či skon psíka...
Petpass dostal moj pes hned. po prvom ockovani, alebo cipovani/tetovani (uz presne neviem) sa tam toto vsetko napisalo a potom sme ho doviezli na SR, ked presla ta bezna doba ako byvaju steniatka pri mame,myslim, ze mal nieco cez 2mesiace z CR. Dalsie ockovania uz robila veterinarka u nas v SR. Cize nie je to viazane na uplne zaockovanie
Ako sa tu uz pise, nam bolo prizvukovane, kym nebude pes riadne zaockovany, nechodit s nim kade tade, vyhybat sa inym psom a pod. V podsatte taka mini karantena,
viem ze nam prizvukovali ten cip a tetovanie, neviem ale ci je to fakt povinnost...
Pokial stena nema zaockovanu besnotu,potrebujes vyhlasenie od chovatela,potvrdene veterinarom,ze v okoli nebol vyskyt besnoty.Toto vyhlasenie som musel mat, pri prekroceni hranice do Švajciarska a bez problemov sme presli.Pozri cesku republiku,ako je na tom ich legislativa.
Tu su vseobecne podmienky pre cestovanie.
https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/ca...
Pas nie je obmedzený vekom, pre svoj odchov som dávala vystaviť už pri prvom očkovaní (rovno namiesto očkovacieho preukazu). No darmo, besnota musí byť platná a jej platnosť je 21 dní po očkovaní. Kontrolovať to s veľkou pravdepodobnosťou nebudú, ale môžu, to je jedna vec. Druhá vec je, že ak nemá ani kompletné očkovanie proti chorobám, ani nevieš kedy a ako môže sa ti nakaziť trebárs parvom a ver, že to zažiť nechceš. Takto malé neočkované šteňa neťahám nikam mimo dvor, nieto ešte po vlakoch a mimo štát. 🙂 Daj ho radšej niekomu postrazit.