Bernský salašnícky pes

7. sep 2024

Ahojte žienky, je to téma mimo detí, ale od októbra budeme mať parťáka do rodiny bernského salašnického. So psami máme skúsenosti, ale mala som krátkosrsté plemeno (orech) predtým. Chcela by som sa spýtať na hrebeň alebo kefu čo je vhodnejšie pre srsť tohto plemena? Prípadne aké misky máte doma, chcela by som aby to aj vyzeralo nie len tak, že tu miska, tam miska. Máte niečo osvedčené, akú značku granúl máte? O výchovu sa nepýtam, to máme zmáknute už pri predchádzajúcom psíkovi, ten bol na 100%.. po štyroch rokoch života bez, prišiel čas na nového kamoša, len medzitým som riešila väčšinou deti tak takéto praktickosti ohľadom psíka som mimo ☺️ ďakujem za každý tip ☺️

ssimusska
7. sep 2024

Tak všetky tieto otázky by ti zodpovedal chovateľ odkial budeš šteniatko brať. 😄 Granule pokračovať s tými istými čo kŕmil chovateľ.

korra
7. sep 2024

tiez sa priklanam k nazoru, ze chovatel ti poradi. Ale z mojich skusenosti, co do misiek, vyvysene, ideal v stojane (pre stendo hned netreba, ale od tych 7 mesiacov je to fajn). Kefy - na tu stenaciu srst staci jemna ihlickova, koli navyku. Na dospelacku srst sa mi osvedcili prerezavace srsti (mala som uzsi a sirsi, v pripade nejakeho chuchvalca, dobre vyberaju podsadu, aj mozne bodliaky, lepkave travy, co pozberal pri venceni), kovovy hreben, kefu ihlickovu. Granule pokracuj od chovatela, neskor uvidis.

autor
7. sep 2024

@ssimusska určite sa budem pýtať aj u nich, len som chcela vedieť možno nejaké vychytávky a tipy od iných ľudí ☺️
@korra vďaka za info určite popozerám aj sa budem isto pýtať chovateľov.. ono je už teraz veľa výmyslov odkedy ja som mala šteniatko posledného psíka, preto sa pýtam 🤦🏼‍♀️😅🤷🏼‍♀️ a tým, že to berieme vážne a zodpovedne (možno až príliš, ale viem že pes je na mnoho rokov), chcem aby sme boli pripravení.. aby sa psík postupne učil aj na česanie, umývanie labiek (bude mať prístup aj von ak dnu a pod.) od začiatku..

korra
7. sep 2024

to je prave spravny pristup 👍 ono clovek sa aj uci postupne. Na von som pouzivala take nerezove kybliky, to sa dobre cistilo a ponalo dost vody, nas byval tiez dnu/von. Potom sa naucil pakou pustat vodu zo studne...ale len otvorit, zavriet nie 🤣

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
purple_wolf
7. sep 2024

ja mam bernskeho a do leta sa nemas coho bat to maju paperie a v lete bude mat jemnu srst na co staci obycajna kefa na psov a netreba ho ani casto cesat no tu dalsiu jar si kupte "hrable" na vycesavanie podstielky a kazde 2-3 ho prechadzajte hlavne po hrudi, za usami a zadku a zadnych nohach lebo maju tendenciu si tam tvorit dredy ak sa to nevytiahne ...
co sa ale tyka stenata odporucam vziat si odrastenejsie stena cca 10 tyzdnove - budete uz vidiet ake velke ma labky a cim su vacsie tym vam aj pes viac vydrzi, niekedy maju velke psi male resp uzke labky a v dospelosti to robi problemy a odvhadzaju im skoro klby, BSP tak ci tak ma kratku zivotnost dozije sa cca 8 rokov v priemere ... ked ho budete krmit tak len podla navodu na granuliach, stena bude prirodzene zrat vsetko co vidi a bude sa zdat vkuse hladne ale ak nabera vahu pomaly a postupne tak tym tiez pomahate vyvoju klbom ... ja osobne som pouzivala granule od chovatela len prvych par mesiacov a potom som postupne presla na tie na ktore som zvyknuta ... kazdy chovatel alebo veterinar ti poradia "zarucene najlepsie granule" a zhodou okolnosti ich zrovna predavaju u seba za prirazku ale pre teba bude najlepsie spravit si sama prehlad na internete a podstata kvalitnych granul je v tom, ze musis vediet precitat a rozumiet ingredianciam a potom si to prisposobit rozpočtu ktory mas

korra
7. sep 2024

@purple_wolf velkost labiek nesuvisi s DBK ani DLK, psy sa mozu rodit s urcitou predispoziciou a rastom/vekom a vplyvom dalsich faktorov sa moze/nemusi vytvorit stupen postihnutia.

colsami
8. sep 2024

"Co sa ale tyka stenata odporucam vziat si odrastenejsie stena cca 10 tyzdnove - budete uz vidiet ake velke ma labky a cim su vacsie tym vam aj pes viac vydrzi, niekedy maju velke psi male resp uzke labky a v dospelosti to robi problemy a odvhadzaju im skoro klby"

Takto toto je neskutocny blud cele.

Suhlasim len s tym ze treba pocitat ze BSP naozaj nemaju zivotnost nejaku dlhu a vacsinou sa dozivaju priemerne 8-10rokov. Inak je to mily a aktivny pes, ak je spravne vedeny a budete mat nanho cas. A otazky vsetky smerujna chovatela. Sme vzdy radi, ak toto vsetko mozeme nasim odchovancom radit a odpovedat my 🙃 a ked nehladaju odpovede na forach kde aj presne podobne bludy radia.