Bernský salašnícky pes

31. aug 2024

Ahojte. Viackrát som tu čítala o tomto psovi. Aj názory ako môže byť zlý. Ja som ho vždy mala zafixovaného ako dobrého a mierumilovného psa jasné záleží od výchovy. Každopádne vždy som ho chcela mať aj keď má tu niekto ukrizuje lebo mám malé deti a aj keď je ešte šteňa váži už ako mladší syn a dnes sa stalo že skočil na neho a zhodil ho na zem. Akože nič strašné sa našťastie nestalo len je fakt že keď bude väčší to bude ešte horšie. Druhá vec ako šteňa samozrejme rád skáče a teraz mu budú vypadávať zuby čiže všetko hryzie a už sa stalo že ich skrabol.tymi zubami. Nebolo to ale podľa mňa ako úmyselne chcel sa hrať. Myslíte že bude lepšie kým sa teda trošku naučí lepšie a skludnit držať ho ďalej od detí keď sú vonku? Podľa vás to bola chýba? Lebo keď som dnes aj inú diskusiu čítala o inom psovi tak už neviem ale myslím že aj v iných rodinách majú aj veľké psy pri deťoch a aj bez napríklad chodenia na cvičisko. Veľa veci sa podľa mňa pri pevnej ruke pes naučí aj doma nie?

colsami
31. aug 2024

Ten pes nema preco byt zly. Iba nevychovany, a to je chyba toho majitela. "Problem" je v tom, ze je aktivny, velky a vyzaduje vela pozornosti, co mu vela majitelov nedava - a potom je z neho neriadena nevychovana strela.

Rovnako ako v Tvojom pripade, ze si kupis velkeho psa co bude mat v dospelosti cez 40kg a nic si predtym clovek o nom nezisti a nezvazi svoje moznosti, ci je taky pes pre jeho rodinu vhodny... Aj podla tohto prispevku co pises nemas o vychove a ani pevnej ruky sajn, a cvicak 'odmietas'.
Takze bohuzial ano, je vysoka pravdepodobnost ze s takymto pristupom to u vas doma bude s tymto rastucim psom len a len horsie....
PS: a ak ho budes drzat "od deti kym SA skludni" - ano bude to horsie, pes si nezvykne na ich spravanie a nenauci sa ako sa ma spravat on. A "samo sato" taky psik ako bsp este dlho neskludni, bez riadnej vychovy a casu.

colsami
31. aug 2024

A ano mozes mat aj pri malych detoch velkeho psa, aj "bez chodenia na cvicisko", ale to iba za okolnosti:
- vhodnejsie vybrate plemeno ak si majitel-amater
- majitel skuseny co do vychovu a vycviku psa.

Nechapem preco tie cvicaky niektori ludia tak odmietate. Tam vam presne ukazu ako s tym psom mate PRACOVAT,l a ako citat jeho spravanie, tam nejde o to ze ho naucia sadni lahni.

ukgirls
31. aug 2024

ak vies psa vycvicit , dat mu dostatok pohybu pocas dna aby sa unavil tak samozrejme cvicak nepotrebujes .. ale ty zrejme o vychove nic nevies. velkeho psa si nikdy nemala a nemas ani ponatie co bude -takze aspon online si nastuduj ako takeho psa udrzat pod kontrolou -kazdy pes potrebuje vodcu niekoho koho bude respektovat .. inak vam prerastie cez hlavua chudak bude len trpiet

autor
31. aug 2024

@ukgirls no pohybu má dosť teda mal by len v tomto teple sa mu nechce ale máme veľkú záhradu takže celý deň behá plus prechádzky

korra
31. aug 2024

bernaci su moja srdcovka ♥️ su skutocne skvelymi rodinnymi partakmi. Len teda to stenacie a pubertacke obdobie je nutne prezit.
Nepolavit, vychovavat, socializovat, opakovat dokola.
Temperament sa skludni, ustali.
Ako mladosi maju trosku problem odhadnut svoju velkost, obcas take slony v porcelane, ale prejde to 😉

mimikarol
1. sep 2024

Nekupovat veľkého psa pri malé deti keď s ním nevieš pracovať. Keď nechceš cvičisko, tak si aspoň nastuduj ako s ním treba pracovať. Nájdeš toho na nete kopu, ja som sa tak učila, podľa rôznych videí ale ja mám maltezaka, čo je ozaj maličké plemeno ale poslúchať musí každý pes. Keby mám veľkého tak určite chodím na civicisko.

kikusahoj
1. sep 2024

My sme mali tiez bernskeho psa od steniatka. Bol to taky pojasenec ked rastol. Ano niekedy neodhadol svoju velkost a silu-ked od radosti vyskocil na mamu,tak mala co robit aby nespadla 😃 hlavne ho treba cvicit a ucit,myslim,ze cvicak by pomohol. Alebo si najst niekoho,kto by k vam chodil domov a pomahal s cvicenim. Ten nas bol skvely partak,miloval deti od susedov-cim viac ich bolo okolo neho,tym sa viac tesil. Kludne s nim mohli ostat same,neublizil im nikdy.

autor
1. sep 2024

@kikusahoj no to je najhoršie aj ráno ked nás vidí alebo keď od niekial prídem strašné skáče po nás už ja mám čo robiť dať ho zo seba dole 😁 toto neviem ako ho odnaucit 🤔

pininka1
1. sep 2024

Bernský bol najlepší pes akého sme mali, ale ako na akékoľvek plemeno treba proste vychovávať od mala. Používať jedno slovo, ak skáče, opakovane a nahlas. Väčšina psov to robí keď sa tešia, aj náš sused ma stena, ale už moja 7rocna keď skriči, že nesmieš, neskace už po nej.

maminkadeticiek
1. sep 2024

Nemas skusenoati a zadovazila si si velkeho psa,lebo si po nom tuzila.Cvicisko zatial odmietas.Kazdy velky pes je obrovska zodpovednost.

dobryden
1. sep 2024

Nevies ako,no tak ze pojdes na cvičisko alebo k sebe zavolas cvicitela.Alebo ho zacnes drilovat od mala podla videí na youtube,aj tak sa da.Zalezi od teba aku mas trpezlivosť ,lebo cvicitel ti povie ale ostatne je uz na tebe.No a ide v podstate len o teba a tvoju vytrvalosť byt dôsledná a trpezlivá.Pretoze ked taka bomba sa zvali na male deti,tak moze sa stat hocičo,moze sa nanho nechtiac zvaliť a spadne napr o roh police a mas problem ako vyšitý.Okrem toho to obskakovanie psa po kazdom je aj velmi otravne spravanie hlavne ked mas plne ruky tašiek,ides z obchodu a pri bráne po tebe zacne skakat velky pes.

moonka011
1. sep 2024

Ahoj.My máme kaukazského má 8 mesiacov a naše dieťa má skoro 2 roky.Je to mohutný pes,tarbavy a aj jej sa podarilo zopárkrát zvaliť dieťa ale časom sa to zlepšuje je opatrnejšia a majú sa radi.Dieta sa opráši a ide za psom.

jaropsickar
1. sep 2024

Prečítal som si celú diskusiu. Napísané boli dobré príspevky, s mnohými súhlasím.
Doma máme už štvrtého bernského salašníckeho psa. Je to fantastické plemeno. Neboli sme nikdy na cvičisku. Pri výchove to nie je podmienkou. Prečítali sme všetky knihy čo vyšli, pozreli dostatok dokumentov a videí. Som zo Žiliny. Ak je záujem, môžeme si zavolať, napísať alebo sa stretnúť. Teraz máme 9 mesačné 37 kilové veselé "trdlo" , ktoré miluje iných psíkov a z ľudí hlavne detičky.
Ahoj. Jaro psíčkar

macamata
1. sep 2024

Ahoj. Áno. Ja som vyrastala s vlčiakom a kmotor mám štvorku malamutov. Vozila som sa so záprahom a milujem to. Zanechalo to vo mne VEĽKÚ POZITÍVNU stopu. Ja osobne som milovník občianskych - ako práve tento tvoj Bernský, Apenelský a mala som škótsku kóliu. Hej,dajú sa vycviciť ale treba tomu venovať čas. Je skvelé,že si sa ozvala a neriešila to vzdaním sa ho. Susedia majú malé deti a staforda. Neublíži ani našim mačkám. Je to LEN otázka času a výchovy. Venovať sa mu. A synovi ukázať,že ho psík má rád a chce sa s ním hrať. Aby nebol problém,že sa ho začne báť. Aj to sa žiaľ stáva.+ Že ho chce dieťa " potrestať" a robí to po svojom. Potom áno,pes sa bráni. Držím palce. Ja osobne ak nemáte skúsenosti a čas tak navstívila odborníka. Ne nete ich je dosť. Napr. Tibor Tomašek z TT Aspoň konzultovať telefonicky. Nemám s ním skúsenosť ale myslím,že vie čo robí. Dakedy dávno o ňom i v časopise ( tuším Život) písali. S pozdravom Martina

autor
1. sep 2024

@macamata ďakujem 🙂

macamata
1. sep 2024

Musím ešte 🤗( snáď si prelúštila ten môj príspevok) Ale o inom som chcela. Som šťastná a vďačná,že sú ľudia ako ty. Áno urobiť chybu môže každý ale ty si múdra a inteligentná a riešiš situáciu. Nie ako iný ktorý sa zbavia živého tvora ktorý im dôveruje a má ich rád. Ver,že i život by za vás dal tak vás miluje a ochraňuje. Hoc je ešte mladý. Je jediná rodina ktorú má. Ono i malý pes môže byť nebezpečný keď vyrastá ako drevo v lese. Bez lásky, výchovy, bez socializácie. VERÍM,že to zvládnete. Fakt som pyšná na teba a tvoj prístup. Doporučujem knižky : 400rad pre milovníkov psov( stará ale stále dobrá) Konejšivé signály, Pes a jeho reč , A tuším Výchova a výcvik psa. Je i vyslovene o premene BSP tak ešte raz... držím palce aby si to nevzdala a máš takú rodinu po akej si túžila. S pozdravom Maťa ✊😉

autor
1. sep 2024

@macamata veľmi pekne ďakujem 😍 dobre to padne si pre zmenu prečítať aj niečo pekné 😊

pupava36
2. sep 2024

Berňaci su velmi mile plemena a maju radi deti. co sa tyka toho skakania, treba ho to okamzite oducit, pretoze bernaci mozu mat v dospelosti aj 50kg a takyto tazky pes ked zhodi male dieta tak mu moze aj ublizit. Psi si neuvedomuju svoju hmotnost ani to ze mozu ublizit aj ked nechcene . Oducit psa od skakania na ludi je pomerne jednoducha "zalezitost" pre pochopenie. Odporucam chodit zo psom na vycvik kde sa to vsetko nauci alebo nastudovat si knihy o vycviku psov. Smelo do toho, je to este stena vsetko sa musi naucit. 😊

pupava36
2. sep 2024

Nemusis vobec dieta izolovat od stenata, to stena sa musi naucit ze nesmie skakat ani na deti ani na dospelych.

terry658
2. sep 2024

My máme čuvačku. Má 36 kg. Tiež skákala ale odnaučila sa to. Hrýzla všetko. Najhoršie boli dohryzené zimné bundy a oteplováky. No trvalo to len do 1,5 roka a potom už bola v pohode.
Ja mám psa na stráženie, takže nejaký extra výcvik sme nepraktizovali. Vie sadni, ľahni,labku, na miesto, fuj. Príde keď ju zavoláme.
K deťom je skvelá. Aj keď k synovi, čo do nej zabŕda si tiež občas dovolí nejaký vtip, ale našťastie len tak neškodne. Ku každému má svoj vzťah. Ja som na ňu prísna,tak ma poslúcha ale keď príde môj muž tak ma má v paži.