Ahojte prišla som si po radu. S manželom sme si zadovážili čteniatko amstaffa z chs. Má 3 mesiace. Obaja máme už odchovaný takýto typ plemena, no nikdy sa nám nestalo že by šteniatko prejavovalo známky agresie. Rodičia sú kľudne povahy, v rode tak isto nič. No a teraz ku problému. Vždy keď sa hráme, začne byť až agresívny, začne vrčať, kúsať, skákať do tváre a štekať. Alebo aj hocikedy keď sme vonku na krátkej prechádzke alebo na dvore začne útočiť po nohách. Nikdy v živote nebol zbitý, kopnutý ani nič podobne. Niekedy sa nechce dať ani pohladkať. Mali ste s niečom podobným skúsenosti a popripadne ako ste ich riešili?
@tilly cvičisko máme určite v pláne, no až po očkovaniach
Podľa mňa to je normálne správanie šteňaťa, učí sa, spoznava, zisťuje, nevie čo je správne, potrebuje výcvik už od šťenaťa keď sa pri hre začne nevhodne správať treba to stopnúť ukončiť hru, naučiť na povel fuj, po nohách útočí preto že sa hýbu a chce ich uloviť je to polovnicky pes alebo to považuje za hru :D treba ho hlavne aj socializovať od malička obzvlášť takéto bojové plemeno. No vravíte že máte s takýmto psom už skusenosti podla mňa to nieje agresia ale energické bláznive šťena čo sa potrebuje šantiť. No samozrejme ak sa vám to fakt nezdá tak treba ho vzat na výcvik.
Ahoj. Skus dat príspevok aj do tejto skupiny https://www.modrykonik.sk/group/1998/
Sú tam aj veterinárny aj chovatelky. Možno poradia. Možnože len potrebuje viacej vybiť energiu aby si potom nehľadal ako hru vás a vaše nohy. Držím palce 🙂
myslim si ze to bude prave ten odvazlivec z celeho vrhu, ktory je jednoducho sebavedomy a potrebuje si dokazovat. kazdopadne treba mudat na javo ze si to nesmie dovolit. ked ho "potrestas" taky stylom ako fena ze potiahnes za siju a jasne povies fuj! tak ako reaguje?
Ahoj, ak tomu dobre rozumiem, uz ste mali toto plemeno, takze ho poznate a toto ste vylucili, ale mne to znie ako toto:
https://www.youtube.com/watch?v=IJJGnzlrT84
Pripadne tu o tom tiez vyborne hovori:
Osobne si nemyslim, ze to bude tym, ze je steniatko, ale tym, ze mu "vyskocili" geny tohto plemena.
Ak si trufate, skuste si s tym poradit sami, ak nie, skuste kontaktovat tohoto pana (alebo si pozriet viac videi - ma tam aj o cvicaku), pripadne zvazte vratit do chs, ak sa da.
Toto nie je agresivita. To je rozblaznene, rozjasene 3 mesacne stena. Nohy, tvar, stekanie, skakanie, to je naval energie a stena to nedokaze ovladat, to je cele.
A zacnite cim skor navstevovat nejaky kurz/skolku, nech cim skor vam ukazu ako so psikom pracovat a vediet ho "zastavit" pripadne jeho energiu presmerovat inde. 😊
@radolina no, tento trest ho “vytočí” ešte viac
@colsami no neviem či je je vo všetkých situáciách rozbláznenie, niekedy sa stále že je taký hneď po prebudení, čo inokedy býva kľudný.
@akrobrab Ďakuem, určite pozriem videá.
Autorka, pozri si urcite obidve - z tom druhom videou v 9ej minute hovori o idiopatickej agresii, to mi napada na margo toho, ze je taky niekedy hned po zobudeni.
Ano je to rozblaznenie, ved prave aj po spanku maju velakrat stenata najviac energie, takze toto co popsiujes u 3mesacneho psika naozaj nie je ziadna agresivita.
Aj idiopaticka agresivita, ludia, hovorime tu naozaj o trojmesacnom stenati ktore podla vsetkeho nema ani uplne prisne vedenie, podla popisu to nie je nic vymykajuce sa mimo normalu ak pes ma kopu energie (co vase plemeno ma) a volnejsiu ruku, a navyse kazdy psik je iny.
Neber to v zlom autorka ale preto je naozaj dobre cim skor ist na kurz ci individualku k nejakemu skusenemu cloveku, nech vam vysvetli ako najlepsie pracovat so psikom a uvidis ze ak budete pracovat so psikom podla instrukcii, nevidim dovod aby to v poriadku nebolo 🙂
Moja fenka polovneho psa (mierumilovne plemeno vseobecne) toto robila tiez. Vrcala do mna, stekala, chcela ma roztrhat doslova… myslela som si ze moj zivot skoncil a ze som dostala pokazeny kus. Nakoniec sa to zmiernovalo kazdym tyzdnom a tersz je z nej totalne mierumilovny psik, ktory neublizi nikomu ani psovi co ju bohuzial hryzol… pochopila som ze to je normalne spravanie stenata a vybija si tym energiu kedze uz nema okolo seba surodencov s ktorymi to robilo (a im to tak nevadilo) a len nas. Avsak musim poznamenat ze ked ju pohrýzol nejaky pes tak to boli stafordy a pitbully, a nebolo to pohryznutie z hry ale utocili. Takze trosku iné stanovisko by som zaujala kedze su to dve uplne odlisne plemena a vas pes (bohuzial je to tak aj ked sa na to majitelia tychto plemien hnevaju…) bude potrebovat tvrdsiu ruku ako moj. Ja som s mojou chodila hned na cvicak a cvicili sme poslusnost. Urcite to ale podchytite 🙂 drzim palce
@colsami Neviem či si čítala celý môj príspevok, no s týmto plemenom mám ja aj manžel už skúsenosti. Všetci traja psíci čo sme mali v minulosti, sa v šteňacom veku takto nesprávali - ano okusovali, hrali sa ale nie týmto spôsobom, preto sa mi to moc nezdá a chcela som vedieť či mal tiež niekto takú skúsenosť.
@andrejkap123 Na cvičák pojdeme určite, po všetkých očkovaniach, ktoré musia byť. A k tým napadnutiam. Mali sme dlhe roky tieto “bojové plemená” a nikdy nikoho nenapadli, psov väčšinou vonku ignorovali. Čiže z môjho pohľadu je to hlavne o výchove.
Autorka: ano citala som Tvoj prispevok a preto som napisala ze kazdy psik je individuum a aj ked je to rovnake plemeno, aj tam mas ci pokojnejsich, akcnejsich, nervoznejsich, rychlejsie chapajucich, submisivnejsich atd atd atd.... Cize vlastnit psika neznamena ze mate "odbornejsie" skusenosti so specifickym spravanim a preto som Ti odporucila cloveka ktorym so psami a roznymi pracuje od rana do vecera, tj skuseneho vycvikara ktory precita vas aj vasho psa a vie vam poradit
Myslim ze som sa vyjadrila jasne a nie v zlom, preco si na zaklade celeho popisu fakt nemyslim ze sa jedna o agresivne 3mesacne stena - len preto, ze je ine ako ste doteraz mozno psikov mali 🙃
Vela stastia.
A individualne hodiny sa daju dohadovat aj skor nez po kompletnych vakcinaciach, keby ste nahodou chceli 👍
@colsami Hovorime o steniatku, ale zaroven hovorime o stafovi, genetika proste niekedy nepusti.
Autorka uz taketo stenata mala, pokial jej pri tomto jednom blika kontrolka v hlave, moze to byt cokolvek a pri tychto plemenach treba byt obzvlast opatrny. To je cele. Radsej o stipku optarnosti viac nez len mavnut rukou s tym, ze je to stena a individualita. 🙂
A inak, ja mam teraz uz len takeho krizenca zuriveho,a le tiez sme chodili "na cvicisko" hadam od 2-3m. Ale presne len individualne a len s urcitymi psami, kde bola istota, ze bude vsetko OK.
@akrobrab ja som "iba" nemavla rukou ze je to stena a individualita (cize za to, ze autorka uz mala aj inu skusenost neznamena, ze toto soravanie je prudko patologicke), ale pisala som uz x krat, ze treba ist cim skor na vycvik kde im ukazu ako s takym psom jednat.
A nie, pre mna iba majitel (kolko takych psov za normalny zivot mozes ako normalny clovek mat? Ak si obycajny majitel, nepredpokladam ze 10), ktory mal 1-2 psikov daneho plemena, keby aj 4, neznamena automaticky aj cloveka skuseneho citat rec psa a jeho reakcie, takych je naozaj malo... Aj medzi tymi majitelmi, co aj niekolko psov uz maju za sebou, len mali stastie na dobre povahy alebo "samovychovavacie" psy, a nebolo treba nic specialne.
Takze ano podla toho co autorka pise a co mam aj napozerane stenata roznych (a aj tychto) plemien, ci problemove ci neproblemove, stale si myslim ze toto nie je nijaka agresivita ale ze to treba od zaciatku riadne skorigovat - s odbornikom - aby to tam aj neprerastlo.
Amstafici maju s dobrym vedenim dobre povahy, a suhlasim s Tebou, myslim ze hovorime obe o tom istom ze treba byt opatrny = cize v tomto pripade nenechat to neriesene.
Asi si mala dobre cvicisko na Tvojho psika podla toho co hovoris, ze vam vyberali psikov ktory boli na tento typ zvykania si vhodni - kiezby taki boli vsade 😊
@colsami Ja s Tebou suhlasim - hovorime viac-menej o tom istom, len ja som pri tychto plemenach extremne opatrna, preto som napisala to, co som napisala. Pri inych plemenach by bola moja odpoved (trochu) ina.
Ak budes mat cas a chut, mrkni si tie dve videa, na ktore som dala link vyssie, pripadne aj dalsie videa z toho kanala. Chalan vie, o com hovori.
@colsami Určite to neriešené nebude, na cvičisko či už individuálne alebo skupinovo pôjdeme čo najskôr sa bude dať. Obvolávala som babu, s ktorou som bola popredu dohodnutá na skupinové, či by si našla voľný termín na individuálne no nemá, tak obvolavam iných.
@wolf_ všetky reakcie ako si vymenovala sa už tiež praktizovali, no nepomohlo nič. Potiahnutý za šiju bol len raz - nie mnou takže som nemala ako zasiahnuť. Režim ma stanovený jasne, podľa časového harmonogramu. O psom správaní niečo toho viem, nejdem hovoriť zasa že som expert. Z mojich vedomosti a skúseností sa mi tam niečo nezdalo a stále nezdá, preto sa radšej spýtam či zažil niekto niečo podobné. Uraziť sa nemám začo 😄
Dobrý deň aj my máme steniatko staforda ma taktiež 3 mesiace skáče a hryzie do tcare vrci skôr gruli a tak neviem ako ho to odnaucit tak tiež mame už veľa skúseností so stafordmi mali sme nie jedného no to agresia sa tak to neprejavovala teda vôbec. Ďakujem
Toto chce trénera a poriadny výcvik. Tu ti asi nikto nepovie, čo presne máš robiť.