Alexander malý

24. aug 2024

Ahojte, chováte niekto tohto papagája? Je veľmi hlučný? Chceli by sme ho dnu do domu ako maznáčika, ručne dokrmeného, ale muž váha či nebude veľký škrekot..že či nestačí aj malá andulka😂🫠🤭

ukgirls
24. aug 2024

my sme mali ako decka ale neviem ci alexander maly ci velky ... bol taky zeleny s kruzkom na krku ... hlucny nebol vobec.. rozpraval behal po byte... ale bol neskutocne zirlivy-mama sa nemohla otca ani dotknut ... kradol zapalene cigarety a lietal s nimi po byte a neskor napadal aj psov .. tak zme ho zial museli dat prec... no myslim si ze to je aj o povahe a vychove.. toho nasho si rodicia rozmaznali a tak to aj dopadlo

simona20201309
24. aug 2024

Aj andulka vie narobit skrekot. Susedia mali. Skončili na balkóne kde sa uprazili

evinka400
24. aug 2024

Je dosť hlučný, ako každý papagáj. Naša keď sa zľakla návštevy, hrozne škriekala. Smiali sme sa, že každú návštevu ohlásila lepšie ako psy. Ale keď ráno pobudí deti, tak vám do smiechu nebude. A môže sa stať, že sa upne len na jedného člena rodiny a ostatní sa jej nebudú môcť dotknúť.

refly
24. aug 2024

Vtáky dokážu robiť hluk aj ináč, nie len škriekaním. Ta moja neškrieka, ale aj tak robí neuveriteľný rachot... Púšťam ju každý asi od o beda, do noci (okolo polnoci - jednej idem spať, tak ju schovám) a minulú noc sa až do druhej rána pýtala von a hádzala sa v klietke. Dnes od piatej ráno zase. Neviem odkiaľ má také nápady, nepúšťam ju nikdy pred obedom - potrebujem mať aj ja nejaký segment času, kedy nemusím utierať bobky každých 10min a kedy nemusím chodiť buď s vtákom na hlave, alebo jej chodiť za prdelou a kukať z ktorého kvetináču vyhadzuje zeminu. 8 rokov má prísne pevný čas, kedy je vonku (čož je teda drvivá väčšinu dňa) a 8 rokov jej to nejako nedoplo a skúša šťastie či by som ju náhodou nepustila o piatej ráno. Je to ešte aj malý vták, klietku ma 1m x 1m, takže sa tam nejako netlačí.
Alexander prenikavo piští, andulky pištia takmer nonstop. Všetky papagáje sú "emočne náročné" a neuverieľne deštruktívne. Okrem bordelu z preperovania, zo žrania (okolie klietky, steny... všetko zakydané), tak z nich padá taký prach. Perie rastie v takých tubičkách, ktoré sa rozdrolia. To bude všade. A žijú večnosť.

Vtáky sú fajn, ale veľmi málo ľudí si uvedomuje čo vták potrebuje a aké to je. Podľa prieskumu, priemerný vták zmení domov až 7 krát za život, lebo málo ľudí to vydrží. V horšom prípade skončia v malej klietke na balkóne. Vtáky celkovo sú najmenej pochopené domáce zvieratká. Kupovať len s rozvahou.

refly
24. aug 2024

A ešte jedna vec... veterinár. Takmer nikto nechce vziať vtáka. Ja som riešila prechladnutie (je v byte a mne ja som veľmi teplomilná. neviem ako sa to stalo) a vtáky sú super háklivé na respiračné choroby. Do týždňa môže byť po nich. A potom mala ešte zaseknuté vajce. Obvolala som všetkých, nikto ma nechcel zobrať. nakoniec sa zadarilo, lebo osobne poznám jedného a ten zavolal a uprosil ďalšieho z väčšej kliniky, ktorý mali aj výbavu na drobnú zver. Ten môj známy je čisto mačkár/psíčkar.

autor
24. aug 2024

@refly uff fúha, tak toto ma presvedčilo že si ho nekúpime … to máš naozaj pestré 🙈

refly
24. aug 2024

Minule mi kamarátka hovorila že okrem mňa nepozná nikoho, kto by mal vtáka dlhodobo/až do smrti XD Asi si každý pamätá spolužiakov zo základky... henten dostal psa, henten zajaca, henten nejakého papagája. Všetci papagájový ho do roku nemali :T Už teraz je väčšia osveta a trocha viac sa to snažia riešiť... ale že teda 85% majiteľov sa zbavuje papagájov do roka od kúpy. Papagáje to majú hrozne ťažké a väčšina má veľmi zlý život :/ Extrémne sociálne zvieratá, často celý život na samotke v malej klietke... A hlavne papagáje nie sú vôbec domestikovaný druh!
Mám aj mačky, občas aj nejaké na dočaske a teda ani 10 mačiek sa nevyrovná jednému vtákovy XD
Dve zvieratá, ktoré by som fakt nikdy nikomu neodporučila sú vtáky a ježe.
Ak by niekomu fakt švitorilo s vtákom, tak skôr prepeličku. Bývajú kľudnejšie (ak sú ochočené), sú domestikované, nežerú steny, rohy nábytku, rastliny, ect, dajú sa chovať vo veľkej, nízkej klietke ako napr zajo (ale potrebujú výbeh a čas mimo klietky, ako každé iné zviera) a žijú kratúčko. Do 5 rokov. Ak samica znáša vajíčka, tak niekedy iba 2-3 roky. Ale ako pri všetkých vtákoch, minimálne 2. Ale máte z toho ešte aj vajíčka.

colsami
24. aug 2024

Ja len dodam, ze aj andulka Ti vie narobit taky skrekot ze az...

Ostatne vyborne napisane od refly 👍

vesimelonimarsista
24. aug 2024

@refly preco nie jeza? Cim je to zviera narocne?

vevesh
24. aug 2024

@refly tak s tym veterinarom mas na 1000% pravdu a tiez nechapem preco nikto vtakov nechce vziat a pritom sa predavaju ako teple rozky v zooproduktoch a od chovatelov. U nas v okoli nikto z veterinarov nas s vtakmi ani nevzal, rozne vtaky odisli na rozne choroby, lebo ich nikto nechcel vysetrit- ze vysetruju iba zakov, kakadu a alexandrov velkych...🤐

refly
24. aug 2024

@vesimelonimarsista Oh, kde začať.... dopredu sa ospravedlňujem, ak to bude znieť vulgárne, ale nedá sa ináč opísať skvost, akým je jež. Dopredu znovu opakujem že mám vtáka a robím dočaskárku pre mačky, čiže často sa u mňa premielajú choré mačky, po operácii, krvavé, červivé, ect... Nie som typ, čo by sa krútil pred telesnými tekutinami.. nejaké obdobie mi nosili aj ježkov na prezimovanie, ak boli moc malinké a neprežili by zimu a toto sú moje poznatky.
1) Jež je -očividne- nočný tvor. Ak chcete zviera, ktoré neuvidíte ako je deň dlhý a šramotí komplet celú noc, tak je to pre Vás to pravé.
2) Nedá sa uspokojiť túžba po behaní. V akejkoľvek veľkej klietke nonstop robí kolečká, hodiny v kuse. My máme "karantínnu izbu" pre zver, ktorú treba oddeliť a ktorá robí špeciálny typ bordelu. Je to vykachličkovaná vstupná hala, po odstránení botníku sú tam iba ľahko dezinfikovatelné kachličky. Ježov sme tam mali na voľno, lebo nám rýchlo došlo že ich ide v klietke picnúť. Nestačila im na behanie ani celá miestnosť a šľak ich triafal aj tam.
3) Hygiena? Neuveriteľne rýchly metabolizmus. S prepáčením, ale akonáhle nespí, tak tá vec nonstop sere a ciká. Frekvencia ako vták, ale množstvo ako menšia mačka. Nemá žiadne špecifické miesto, jednoducho nonstop sere za pochodu. Jak naschvál, je to nízkopodlažné zvieratko a ako robí tie svoje kolečká, milión krát každú noc, tak po tom po každé prejde. Takže ráno máte vymaľovanú trasu, kadiaľ sa preháňal. Ich to očividne netrápi, lebo žerú a pijú rovnakým spôsobom. Postavia sa do misky s prednými nohami (podotýkam, zakydaných od bobkov) celú prednú polovicu tela v tom majú namočenú a po dopapaní jednoducho... iba idú dopredu a prejdú potom ešte celým bruchom. Ak je miska pri kraji, tak pri ďalšom kolečku cez ňu prejdú znovu. Keď sme ich mali vo veľkej klietke, tak som menila noviny niekoľko krát do dňa a kúpala ježa každý deň, ale nevydržalo to byť čisté ani pár minút...
4) a finálna radosť je zbieranie pachov. Ježky sa snažia splynú s prostredím a keď ak bolo niekomu ľúto, že jeho jež je od hovien iba zo spodu, tak mám dobrú správu. Čokoľvek voňavé rozžujú a tú kašu si vypľúvajú na chrbát. Medzi veci, čo som ich nachytala pľuť si na chrbát patrí: potrava, hovná, podstielka, tapeta - ano, jež nám strhol roh tapety a nakydal si to na chrbát. A vonku som videla jedného to robiť s cigaretovými špakmi a s mršinou holuba, na ktorej sa akurát hostil. Zle sa to umýva kvôli pichliačom a hlavne ten jež nechce voňať neutrálne. Takže ak ho aj umyjete, jeho prvá priorita je vysrať sa a buď sa o to poobtierať, alebo to zozrať a vypľuť to na seba.
5) majú hrozný sklon k morbídnej obezite.

Jež je bytosť, ktorá furt spí, celú noc robí randál, nie je kontaktná a celé jeho okolie, vrátane ježa samotného je vymaľované bobkami. Keby to aspoň robilo také tie "slušné" zajačie guličky, ktoré nemajú nejako ofenzívny smrad a dajú sa ľahko zdvihnúť.... ale nie, oni generujú nekresťanské množstvo takých tých klasických, lepkavých, smradľavých, často kašovitých...
Jež je najnevhodnejšie zviera do bytu, s akým som sa stretla. Sú milé, tak ale aj ovečka je milá a nedám si ju do obývačky. Keď som mala ježa prvý krát, tak som bola tak... zmätená... tým správaním, že som si zisťovala že ako moc (a či vôbec) je inteligentný v porovnaní s inými zvieratami a na počudovanie.... jež je ešte blbší ako škrečok. A narozdiel od škrečka sa dožíva 10 rokov, čo je úprimne smutné.
Sú milé, ale nie v byte a nechytať sa ani tých vonkajších, lebo prakticky všetky sú zamorené blchami, kliešťami a baktériami rezistentnými voči antibiotikám.

Mimochodom nie, ježom už dočaskárku nerobím 🙂

refly
24. aug 2024

@vevesh Je to bieda... neviem či sú drobné zvieratá tak problémové, či sú jednoducho viac náchylné na smrť a nikto sa toho nechce chytať (s vtákmi to ide dolu vodou zrazu a rýchlo), alebo či ich medicína nemá také pokroky, lebo každý sa sústreďuje na psi a mačky. Lebo ľudia majú predsa len väčší vzťah k psovi a sú skôr ochotný zaplatiť na šupu stovky a tisíce. Kamarátka mi raz hovorila že keď bola decko a ich škrečok začal krvácať, tak ho jej matka dala do sáčku a hodila do kontajnera :I Kdeže veterinár.
A úprimne.... keď bolo s mojou starou mačkou zle, tak len vstupné vyšetrenie bolo dobre cez stovku. Celé to stálo tesne pod 1000 a ešte v ten mesiac uhynul. Keď som riešila to zaseknuté vajo (bez veta je to fatálne), tak som si na recepcii žmolila v rukách kreditku, až ma oblievalo a nakoniec nakoniec to bolo "Uff, neviem... 30€?". Očividne ani nemali cenník. Cenník majú nadstavený podľa toho, ako sú ľudia naviazaní na daný typ zvieraťa. Najdrahšie sú psi, potom mačky a drobné veci stoja par korún a nikto to nechce robiť.
Ak niekto kúpi "jednu andulku pre detičky, lebo si pýtajú zvieratko a psík a mačka všade púšťajú chlpy a lozia po nábytku, hlodavce smrdia, plazy a ryby nie sú milé, tak teda vtáčika. Lebo veď vtáčik bude iba v klietke." Tak taký človek nevysolí celú výplatu za vtáka. Myslím si že po vtáčich veterinároch nie je taký dopyt, aby sa niekomu oplatilo špecializovať sa.

veronika150999
25. aug 2024

@refly ja som mala dvoch agapornisov. Prvy samcek bol extremne pritulny, miloval ludi, psa. Sedel na monitore, ked som pracovala. Skriekal velmi malo. Druhy samicka bol ako z divych vajec, nepriatelsky, nedovercivy, uskriekany

kittykat22
25. aug 2024

@refly k tym cenam u veterinara len dodam, ze kralik je nova macka. Kastracia kralika nas stala 240eur. A to bol samec bez akychkolvek problemov. Ockovanie 50eur rocne. Kralik nam prechladol a liecba 300eur.

vevesh
25. aug 2024

@refly mne to skor pripada, ze tie andulky, agapornisy a co. stoja len okolo "dvacky" (ano, agapornis je drahsi, ale tiez nie tak vehementne), cize na rovinu, ked zomrie, kupi sa rychlo novy bez problemov a okolkov. Velkeho papagaja ako zako nekupis len tak, niekde su poradovniky aj rok-dva, stoji okolo 1000ky, cize toto ti osetria normalne. Plus vacsina velkych papagajov su chranene, cislovane oficialne a ked zomru, je povinne hlasenie na ministerstve zivotneho prostredia plus oficialna pitva, takze asi preto beru veterinari len velke papagaje a tie male....no "kupis si noveho aj dnes...."

refly
25. aug 2024

@veronika150999 Záleží aj aký kus človek vychytá :D Ako... ta moja je super prítulná, pýta si škrabkať a sedáva mi na nohách a nechá sa hladkať ako mačka. Ale stále vytrháva a žere molitan z gauču a potom je ešte urazená, keď ju okríknem. Nedávno si pýtala hladkať a asi som sa jej nevenovala dostatočne dlho, tak zmizla. Neskôr rozmýšľam že kde mám hydinu a ona sprdnuto sedí na skrini. Asi jej môj chvíľkový nezáujem emočne ublížil, tak mi nedovolila ju pohladkať, kusla ma a mali sme tichú domácnosť :D Vtáky sú emočne veľmi podobné ľudom.

@kittykat22 No amen tma... a to som fakt chvíľu rozmýšľala nad zajacom. Tak asi nič, veď ani sterilizácia mačky nestojí toľko

refly
25. aug 2024

@vevesh Určite aj to! ľudia pindajú že aké vysoké majú útulky poplatky, ale ľudia sa nevedia k zvieratám správať, ak ich majú za pár korún. Boh opatruj zadara :/

dkethe
25. aug 2024

@refly och, tieto tvoje prispevky mi dvihli dnes moju mizernu naladu 😅 vdaka ti za to 😍

margotka17
25. aug 2024

Moja sestra mala, bol úžasný, všetkým nám robil radosť, rozprával, neskriekal. Vedel povedať adresu aj meno kto je, spieval si, zdravili každého ahoj.

kittykat22
26. aug 2024

@refly kralik, to je hunata demolicna cata. Blbo ho vlozili do kategorie zviera pre zaciatocnikov. To je zviera pre bohatych 😀 Roztomily likvidator domacnosti. Nemozes ho nechat nonstop zatvoreneho v klietke - potrebuje behat aby bol spokojny. Len co vyskoci z klietky tak uz vrti nosom, natahuje tie rozkosne satelity a uvazuje co by vyviedol 😀 Naseho kralika milujeme, ale ze by som niekomu doporucila zadovazit si zajka? Ani omylom

rena215
31. aug 2024

Ahojte, máme papagájov senegalských.
Čo sa týka hlučnosti, sú úplne v pohode.
Musíte byť nachystaný, že sem tam niečo vyparatia,ale v tomto prípade musíte rátať s každým zvieratkom v domácnosti..
Máme ručne dochované,tiež vyžadujú spoločnosť..zasa ako každý tvor. Máme ich voľne v dome, samička nám hlási, keď niekto ide(rada šmíruje 😀z okna,a ešte nám nefunguje zvonček). V tomto prípade býva hlučnejšia.
Mám kamarátku, ktorá má Alexandra..a pri ňom sa teda porozprávať nemôžeme. Aj keď ho zakryje dekou. Je to samička a to vám poviem,je veľmi hlučná. To tí moji dvaja senegalci na ňu nemajú...

sidonika
1. sep 2024

@refly ďakujem za tvoj príspevok,pobavili sme sa celá rodina. To by stálo aj za vydanie malej brožúrky o domácich zvieratach. Máš postreh a talent na písanie a píšeš aj spisovne, čo je dnes veľká vzácnosť

naily
3. sep 2024

Aj my sme chceli papagája. Ale rozmysleli sme si to kvôli zodpovednosti. A hlavne ja by som nemala to srdce, žeby bol v klietke často. Tak ma to prešlo hneď keď som si predstavila realitu ako mi lieta po dome kde všade bude neporiadok a čo s ním keď cestujeme mimo domov.

rena215
3. sep 2024

@naily aj naši sú v klietke, keď sme v práci,ale to ako sa tešia,keď prídeme. To , že je voľne v dome ,toľko neporiadku ti nespraví.
Možno, jemné perie,ale to všetko sa dá zvládnuť.
A keď odchádzame z domu preč na cesty, nákupy,výlety... jasné, že idú s nami.
Jazdíme aj na bicykloch,a sedia mi na riadidlách.. sú aj batohy, tašky na prenos....my to máme takých mazlíčkov

naily
3. sep 2024

@rena215 Chceli sme rovno kakadu. A potom sme pozerali aj na žaka. Avšak som si o tom čítala veľa a určite to nie je.pre nás. Máme psíka fenku kríženec jazvečíka ktorého nikto nechcel a 2 kocúrov jeden bez labky. Do toho malé 2 chlapča a čakám teraz dievčatko. Bohato mi to stačí. 😀 Možno v budúcnosti keď budú deti veľké tak sa pritrafí nejaký ktorého zase nebude nikto chcieť. Na zvieratá treba čas, trpezlivosť aj peniaze.
Super že to takto máte doma. ❤️ Určite sú pri vás šťastný. 🙂