Ahojte, mam otázku neviete akú dlhu prechádzku môže mať 4-mesačné šteniatko? Pretože niekde hovoria, že nie viac ako 1,5 km a niekde hovoria, že 1 km na mesiac šteniatka, tak teraz neviem ako to je.
Za odpovede vopred ďakujem😊
@lulanek123 My sme psa brávali max na dvor za panelákom, očuchal si, ocikal, dal kako a išli sme dnu. Max sme obišli panelák. Treba dávať pozor, lebo taký psík je vo vývine a nemá všetky kosti tam kde má dospelý pes. Napríklad bedrá nie sú v jamkách ešte a pod. Upozornila na nás na to chovateľka.
@lulanek123 ked uz nebude vladat, lahne na zem a necha sa odniest 😉
@miss_foxy no ved toho sa bojím, aby som ju zbytočne nepreťazovala kvôli tým kĺbom
@egonsk len ona niekedy ľahne a potom zase vstane ako keby ju kopla energia a môže utekať ďalej, tak neviem presne určiť, čo je na ňu už veľa 😅
@marsmykkok tak samozrejme všetko treba s mierou, snažím sa s nou chodiť max 2-3km počas jednej prechádzky, len neviem, či môžem dat takú prechádzku aj 2x za deň
@lulanek123 len zase keby psíka budeš držať doma alebo do 100 metrov od domu zanedbáš socializáciu, lebo tam práve nebudú možno autá, motorky, bicykle, kolobežky, mačky, deti atd... Malé šteniatko si potrebuje zvyknúť na všetko. Ja by som osobne dala jednu tú 2-3 km denne a druhú skôr nejakú na zamestnanie hlavy nie daleko, teda niečo hľadať, cvičiť a tak. 2 krát je už asi veľa po 3km, to by som počkala aspoň do 6 mesiacov. Ale ako nepoznám žiadneho psa čo by mal problémy za to, že majitelia s ním chodili von okrem jedného. Ale to bol extrém, že majitelia od mala chodili s ním na túry každý víkend 20-30km, denne behať 5km a viac a tam sa to podľa mňa podpísalo. Ale pokým nie je majiteľ šteniatka každodenný turista alebo každodenný bežec 10km je to ok.
zalezi aj ake velke je to stena-ake plemeno ... ja mam mini psa... ked bol unaveny siel do kabelky alebo sa viezol na rukach ... zvykol si na ludi a aj hluk .. ale daval karatke chodze jeho mini nozicky nestihali ...
Stačí mu aj 30 minút prechádzky. Este to nie je dospelý pes aby zvládal dlhšie. Potom ho budeš len nosiť na rukách.
@egonsk to som si aj ja myslela pri našom, no ten keby sa nenaučí na nejaký oddych tak lieta 24/7 😅 ale
@lulanek123 my sme chodievali asi 3/4x za deň a cca tak po 20 min + nejaký ten tréning aby si zamestnal aj hlavu
Ja som sa riadila tým počet mesiacov = max počet km (ja som to brala že za deň). Ale bol to pre mňa len taký ako keby orientačný bod. Nemerala som kilometre 🙂 A ono aj iné je napr. svižná prechádzka, nebodaj turistika, kopce atď. A iné pohodová prechádzka rovinkami a tak. Išla som tak nejak rozumne intuitívne a to "pravidlo" len tak orientačne.
Za mňa (z hľadiska veteriny laik) taký nejaký zdravý rozum. Ani psa nepreťažiť, a už vôbec nečakať, že keď bude mať dosť tak to dá najavo... Ale ani druhý extrém, že so psom len okolo baráku. Šteňa treba čo najviac socializovať, nie izolovať. Fungovali sme v podstate tak "normálne" 🙂 Žiadne skoky, schody, turistika, ale inak normálny život.
Zoberieš pásmo a budeš merať? Zase neber to tak vážne, hlavné je šteniatko nezaťažovať stále, teda keby raz za mesiac ideš s ním 5 km nič sa nestane, hlavné je nechodiť denne 2 krát po 10km. Už aj dosť prší, takže myslím, že šteniatko nejako nepreťažíš a nebudú dlhé prechádzky denne.