Ahojte baby. Zadovážili sme si psíka z útulku ( bude mať 8 mesiacov) . Predtým sme boli zvyknutý chodiť na rôzne výlety, turistiky a podobne. Ako zvládnuť to obdobie, kedy psík nemôže mať priveľkú záťaž na kĺby a môžeme chodiť len na prechádzky? Vždy minimálne 2x do týždňa sme chodili na celé dni na turistiku. No jeho teraz určite zobrať nemôžeme a nechať ho doma mi príde kruté, tak isto aj s behaním. Ja som aktívny bežec, denne behávam a chcem začať aj s nim, no musím čakať. Som už netrpezlivý. Máte nejaké rady? Ďakujem
No nemali ste si brať psíka, ale to už je asi jedno. Takže len vydržať. Predtým, kým ste si ho priniesli ste sa nerozprávali ako budete fungovať? Ako ste si to predstavovali?
Cakala som podla Tvojho nadpisu temy "Ako zvládnuť toto obdobie" nejaku tazku zivotnu situaciu. 😶
To uz tie 4 mesiace bez turistik ozaj vydrzite. Okrem toho, nevidim nic zle na tom ist bez psa. On i tak ten cas co bude doma a sam, prespi. Vobec z neho neubudne a nie je na tom nic krute. To ze mas psa neznamena ze teraz mu podriadis cely zivot. Ale ze psik sa prisposobi fungovaniu vasej rodiny.
Kde ste kto citali, ze pes do roka nesmie behat a chodit na tury?🤷
@aceris do ruksaku sa nezmestí, je to veľké plemeno
@martul prosím? To si ako dovoluješ. Píšem tu niekde že ma obmedzuje alebo že je na príťaž? Je len píšem ako to vydržať, možno rady na nejaké iné aktivity.
@colsami ja viem že vydržíme, no nejaké rady čo robiť iné by boli fajn 😄Nič mu nepodriadujem, ja máme home office takže sme stále doma, a nemyslím si že nechávať ešte takého malého psa doma samého od 6 do noci
@aceris v inych diskusiách, aj vet nám to odporúčal
@aceris Ja som sa tiež čudovala, že prečo by pes nemohol ísť na turistiku. Veď 8 mesačný je už dosť veľký pes.
nehnevaj sa na mna...ale co mas 4 roky, ze nevies chvilu vydrzať? ako fakt mi uz pripadaju tieto otazky ako schvalne len aby nieco niekto napisal. ...P.S. ako zvladnut obdobie s pol rocnym dietatom ked sme boli zvyknuty chodit na vodné atrakcie a liezt po stromoch?
@zojazoja Tiež som myslela, že to bude o dieťati a ako to vydržať, keď je človek unavený, nevyspatý a musí fungovať pri deťoch.
To už vydržíte.
My sme tiež bežci a aktívni turisti a keď sme si vzali šteniatko z útulku, tak sme sa trošku s turistikou stopli. Myslím tak, že nechodili sme každý druhý týždeň napr. ale len raz mesačne a nešli sme "ďaleko" ale len v okolí, aby nebol pridlho doma sám. I keď jemu to bolo šumafuk, väčšinu času prespal.
Prešlo toto obdobie a stal sa z neho parťák.
mozem sa spytat preco 8mesacny psik nemoze na turistiku a behat? Ja mam 7mesacnu fenku labradorky a chodime s nou behat (no my na bicykli kedze bezci nie sme). Turistiku sice nedavame, ale od mala s nou chodime na prechadzky a teraz fakt sa tesi na utekanie pri bicykli...
Bol ten psik nejak chory? ci mal nejaku operaciu? len ma to zaujima, nerypem.
@zojazoja @unicornlady nám bohužiaľ dieťatko zomrelo a ďalej už deti nemôžem mať 🙂
Tak ked chces aktivitu so psom a venovat sa mu zacni trening. Poslusnost, triky, dogdance, agility(pre psov co nemozu zatazovat klby sa davaju skocky dole a pes sa len uci cez to prechadzat + pouziva tunel a kladinu). A ked nedas celodennu turu ale len vybehnes do lesa na 3 hodky, pes bude len rad
@katkaseiner 7/8 mesačné šteňa nemá vyvinuté kĺby a týmto spôsobom môže mať v budúcna veľmi veľké problémy - to je odporúčanie od každého normálneho veterinára, ešte predsa nemá ukončený rast
@aceris poslušnosť cvičíme či už doma alebo na tréningu 2x do týždňa. Dogdance sa úprimne nezaujíma, ani agility - nechceme sa tomu v budúcne venovať . Do lesa chodíme
Nechas ho doma... bude spat... ak uz je nauceny na hygienu a pravidelne vencenie, potom mu to vybnahradis, unavis ho inak atd... Neboj urcite to napr raz za tyzden zvladne. ONo vies... pes je ako dieta, musis as prisposobit a nieco obetovat tiez 🙂) alebo najst nejaku inu cestu aby bol aj vlk syty aj ovca cela..
ANo je to pravda, stenata sa niekedy do roku, niekedy do roku a pol nemaju privelmi zatazovat fyzicky, kym nemaju vyvinute klby..
@katkaseiner no porad sa s chovatelom a veterinarom a cim vacsi pes, tym viac je podla mna nachylny na klbove ochorenie...
@katkaseiner pretoze je stena stredneho a velkeho plemena v najintenzivnejsej faze rastu a vyvinu a ked teraz bude behavat alebo turistikovat tj nadmerne zatazis klby, mozes mat so psom problem do konca zivota.
Ak je to otazka naozaj nerypava, tak naozaj odporucam prestat so psom behat a navyse ak mate labradorku a navyse ze vy idete na bicykli. Ak este k tomu beha po tvrdej podlozke a nie po makkej (trava) tak je to obrovsky vykricnik, ta kombinacia je naozaj zla. Samotne labradory maju problemy s klbami aj bez zbytocnej zataze, nieto ak s takto mladym psom behate. Prosim, pockaj do tych 12 mes, kym sa pouzatvaraju rastove zony a klby sa dovyvijaju.
Hovorim z praxe. Nie je nic horsie ako rastove deformity a problemy s klbami, ktore vznikli u mladych zvierat uplne zbytocne. A ze su bohuzial napriek odporucaniam a osvete stale caste.
@colsami dakujem za vysvetlenie, nebezi casto a teraz s prichadzajucou zimou uz ani nebude... beha ciastocne po trave a makkom povrchu ale ciastocne aj po asfalte. Cize ďakujem, obmedzime to do roka
A čo som to napísala také strašné? Čo si také hrozné dovoľujem?
@martul to že sme si nemali brat psa 🙂 nevieš v akých podmienkach žijeme atd. Takéto niečo môžeš napísať niekomu kto na psa nemá čas, vyhodí ho von a nezaujíma sa oňho. A dovoluješ si to, že mi ideš hovoriť čo ja mám a nemám robiť.
Pýtal si si radu tak som napísala, že vydržať. Tak potom aká je iná možnosť?
@colsami presne tak, aj my máme 2 psov veľkého plemena a takisto veterinár odporúčal držať ich v šteňacom veku v kľude, kvôli kĺbom. Bolo to veľmi náročné, boli to také "hovädká" šialené, ale podarilo sa a zatiaľ problémy s kĺbmi nemajú (starší už má 8 rokov, mladšia 3).
My sme v tom šťeňacom obdobi chodili na 2-3 hod prechádzky a super je začať aj s nacvikom behu, stačí trosku zozaciatku okolo tých 3-5 km. Proste odbehnes si svoju trasu a vrátiš sa po psa
Ak bude psik veľký treba ho naučiť na postroj, aby neťahal, nemotal sa pod nohy, to chvilu trvá kým sa so psom dá behať a nemať na neho nervy 😂
Ide zima to sa dá vydrzat aj bez celodenných túr, postupne navyšovať km, proste ako u človeka 🤷🏼♀️ tiez nejdes bežať hneď maratón
Mame veľkého psa , tiez sme ho šetrili kôli kĺbom, ale zas sme to nejak neprehanali, po roku už ale viacmenej s nami šiel aj na dlhšie trasy
Kým rástol dostával kĺbovú výživu alebo som mu robila psiu huspeninu, zamrazila a po kúskoch dostával do zradla. Už ma 10 rokov takže mu to dávame opäť
Na turistiku ho mozes dat do ruksaku pre psa. Chvilu pojde po svojich, chvilu v ruksaku. Behat by som ho nebrala, ale prechadzka dlha po lese sa poriesit da takto. Ale 8mesacne je uz podla mna dost stare a primerane postupne zvysovanie zataze aj ziaduce🤷