Má niekto útulkáča?
Chceli by sme si zobrať psa z útulku, menšieho do bytu. Čo všetko je potrebné si kvôli tomu vybaviť ?
A zaujímalo by ma či musíme psa chodiť najprv nejaký čas venčiť a niečo dokladovať pred jeho adopciou. Alebo je možné niekde len jednoducho zájsť do útulku a vybrať si psa a rovno ho zobrať domov v priebehu cca týždňa.
my mame utulkaca. ale brali sme ho iba do docasky, on rodinu uz mal vybratu, len ho nemali kam dat v utulku tak sme ho na mesiac zobrali k nam. a uz je u nas 9 rokov. povinna bola kastracia a podpisana zmluva. ale niektore utulky robia aj rozne testy.
a ci si mozes zobrat hned alebo nie zavisi od konkretneho utulku.. kazdy ma ine pravidla
@madeincssr nemám záujem o veľa vybavovačiek a blbostí okolo toho. O take tie naťahovačky s útulkom. Chceme len pomôcť nechcenému zvieratku, ale ak nenájdeme útulok kde to pôjde jednoducho, tak psa kúpime.
Poznate útulok kde to zbytočne veľmi nekomplikujú ? Nebol by problém aj zájsť niekam v rámci Slovenska po psíka.
asi ako to má ktorý útulok nastavené - to sa musíš spýtať u vás ... u nás napr. vedú so záujemcami rozhovor, prečo ho chcú, ako sa mu budú venovať a môžu chodiť aj na kontroly. a stojí to 70€ ...
autorka, to čo píšeš je blbina - ak sa chceš o psíka riadne starať - prečo ti vadí že sa útulok zaujíma ako sa psík u teba bude mať?
takým ľuďom ako ty by som psa nikdy nedala...........útulok nie je samoobsluha
zalezi od utulku. my sme dokladovali fotky bytu kde bude psik zit a vyplnali adopcny dotaznik.
Musis pochopit, ze tie psiky uz maju co-to zazite, preto si utulky davaju pozor kto ich dostane a urcite nieco budu od teba chciet/preverit si ta.
@biba_18 jasne príspevok pre útulok chceme dať. Keď vezmeme psíka aj viac než 70€. Len take veci že kontrolovať nás prídu to už mi príde cez. Tomu sa chcem vyhnúť. Lebo mi je nepríjemne, že cudzí ľudia by ma mali nejak moc otravovať.
a samozrejme rataj s tym, ze pes bude tvojim psom az po urcitom case a v tom medziobdobi ta naozaj mozu prist skontrolovat (aj ked si myslim, ze to nerobia lebo na to nie je cas a prostriedky)
z tvojho postoja z otazky a sprav ti odporucam si psa z utulku nebrat (ak chces pomoct psikom v nudzi nechapem ako ta moze odradit drobna adiministrativa a radsej by si si psa kupila). Ak si chces psa kupit dufam ze nie mnozku.
Popozeraj si fotky aj s popisom. Ak mas deti, tak urcite sa vyhni popisu, ze pes nie je vhodný k malym detom, starym ludom a neznesie sa s inymi psami. To znamena, ze spravidla reaguje prchko, nepredvídateľne. Ked si najdes psika, tak zavolaj do utulku a spravidla si ho mozes zobrat hned, najprv do docasky a uvidis aky je. Potom vies adoptovať hned. My sme nikdy nechodili venčiť. Boli sme sa pozriet a hned sme ho brali ale vybrali sme si s fotiek.
útulky to robia preto že ľudia sú všelijakí a darmo ty máš úprimný záujem pomôcť - iní ho chcú na množenie alebo do guľášu obrazne...
Jednuduchšie je nájsť inzerát "darujem psíka" a takto pomôct nechcenému psíkovi. My sme pred dvomi rokmi zhánali ryšavú mačičku alebo kocúrika. Našli sme v útulku v Skalici tak sme tam zavolali že máme záujem o ich kocúrika ale oni nám povedali že im máme poslať SMS s popisom kde bývame, či už sme mali niekedy mačku, či bude kocúr vonku alebo vnútri atď. tak sme im odpísali a oni nám napísali že nesplname ich podmienky. To ma tak velmi nahnevalo lebo my sme odjakživa mávali mačky, bývame v rodinnom dome a kedže sme mali skúsenosti s chovaním mačiek a máme k nim velmi pozitívny vzťah tak sme toto nepochopili že robia takéto okolky okolo toho. Veď môžu byť rady že nekto má záujem im pomôcť s preplneným útulkom. Tak nakoniec sme zobrali kocúrika na inzarát pre ktorého sme išli až cca 80km od nášho domu. Kocúrik si na nás velmi rýchlo zvykol a je to náš najväčší maznáčik.
máme útulkáča, on rodinu už mal, len pán zomrel a nemal sa o neho kto starať, tak ho vrátili. Nás Miki už je u nas 1,5 r. Niekoľko týždňov sme ho chodili venčiť aby sme sa spoznali, povinná bola kastracia a podpis zmluvy +poplatok
@ik70 môžem potvrdiť, len to nebola Skalica. Písali na stránke útulku, že urgentne hľadajú domov pre kocúrika a chcela som pre starkú a odmietli nás lebo žije v dome a že oni ho dajú len do bytu 😄 to, že starká by ho nepúšťala behať "po dedine" ale bol by len vnútri a kastrovaný (platili by sme my) ich nezaujímalo 🤦♀️ a inzerát útulku by už vtedy týždeň starý čiže nemali milión iných záujemcov.
Tam sa myslim plati aj nejaky poplatok hned, vsak? Kazdy utulok to ma vsak inak. Nasi si brali teraz psika z utulku a vyberali podla srdca 😀 ♥ Ktory im ucaroval hned na prvy pohlad, toho brali, je to milacik a zvykol si hned.
Ahoj. Ja mam doma utulkaca od maja. Presnejsie zo slobody zvierat -ba. Proces prebiehal asi takto: vybrali sme si par psov na stranke, ktorych by sme brali. Prisli sme do utulku a uz blizsim rozhovorom s paniami, ktore ich poznaju sme si vybrali jedneho. Podpisali sme papiere-tzv zmluvu o docasnej opatere alebo tak nejak sa to vola. Podpisuje sa na 2 ci 3 tyzdne. Pocas tohto obdobia je psik stale majetkom utulku, je to obdobie kedy si na seba zvykate. Po prejdeni tohto casu sme prisli a podpisali oficialnu adopciu a psik bol nas.
Vsetci v utulku su velmi mili a staroslivi, kontrolu sme nemali, ale my sme im od zaciatku posielali fotky, aj sme boli pozriet ich veterinarku po par dnoch, lebo mal nieco s ockom. Cize videli, ze sa o psika naozaj zaujimame. Pocas tych 2-3 tyzdnov ak psovi nieco je, tak ides k nim na veterinu. Po oficialnej adopcii uz chodis k svojmu vetovi.
Predtym som citala vela diskusii kde sa ludia stazovali aky zlozity je ten proces, ale my sme nic take nezazili.
Ja som minulý rok brala psíka z útulku Zatúlané psíky Šala - zomrel jej majiteľ a rodina sa nechcela o ňu starať. Inzerovali ju a zavolala som do útulku a mi ju aj hneď priviezli. Nikto nič nekontroloval len bola podmienka ísť k ich zmluvnému veterinárovi ju zaočkovať a potom vysterilizovať, čo sme splnili. Samozrejme sme zaplatili 50 eur za adopčný poplatok. Najprv bola u nás v dočaske do sterilizácie a potom už nastálo. Ja som mala z toho útulku už druhého psíka. Ani pri tom prvom nič nekontrolovali.
Nam prisla aj kontrola, videli ze by bol v byte, a este v ten tyzden nam ho poslali (nezijeme na Svk). Pred par rokmi sme zhanali na slovensku, niektori mali podmienky poslat fotku bytu poplatok bol tusim 130 eur v Utulkacik
Ako kde … ja som brala psika pred 13 rokmi … nikdy som ho nevidela nazivo, ale pacil sa mi na fotke - po dlhsim dotahovani som ho den pred Vianocami zobrala a za 2 dni s nim odisla do DE, boli informovani ale moc sa im to nepacilo… posielala som pravidelne fotky a trpla aby sa neprihlasil povodny majitel. Po roku bol pes moj a nikto sa neozval. Bol to najuzasnejsi pes na svete.
Toto je chyba mnohych utulkov. Z jednej strany chapem, ze chcu psika ochranit ale z druhej strany ktp im udelil suhlas sa nasackovat ludom do bytu a rozhodovat. Nam v novembri minuleho roka uhynula sucka ktoru sme mali z utulku tak ani ich to nezaujimalo. Boli sme si vybrat noveho havina ale nedalo sa dohodnut s pani ktora to mala na starost tak sme si zobrali cez inzerat
Máme fenku z útulku, našli sme si ju na nete. Najprv som s pani telefonovala, následne vyplnila dotazník v rozsahu, akoby som išla adoptovať dieťa. No neprekážalo mi to, skôr sa mi páčilo, že nechcú dať psíka do zlých rúk. Po dohode sme si pre fenku vycestovali, nebola z nášho okolia. Získali sme to najmilšie chlpaté zlatíčko, skvelú parťáčku. Nikto nemal snahu nás prísť navštíviť, no občas pošlem pani fotky a napíšeme si pár riadkov.
Cudzí ľudia by ta mali otravovať? Ber ohľad na to, že tí "cudzí ludia" sa o psíka starali, piplali, liečili, socializovali atď. Tak je pochopiteľné, že sa budú zaujímať o jeho ďalší osud. A nie ze tu máte stovku a dovi dopo. Aj psík z útulku je živý tvor rovnako ako ten z chovnej stanice ☝️
Mam pocit, ze si to predstavujes velmi jednoducho, ale pes je zivy tvor a este k tomu ten v utulku mal mozno velmi tazky zivot dovtedy. Ver, ze aj pre teba by bolo ovela lepsie, ak by si si vyberala psika tak, ako radia vyssie - isla vencit a zistila by si, ze s ktorym psikom si si "sadla". Este k tomu ak to ma byt mensi psik a do bytu, tam mozes mat problem, ze bude napriklad stekat, ked nebudete doma. Vies mu venovat dost casu, aby si zvykol? A plno inych problemov tu moze vzniknut. Ja napriklad preto odporucam brat skor psika z nejakej docasky, je plno OZ-tiek, ktore maju siet dobrovolnikov a psiky su u nich v docaskach a oni vedia o tom psikovi ovela viac, ako utulok o tych svojich. Pretoze oni ich maju castokrat v bytoch, su s nimi vkuse, riesia presne to, co budes musiet aj ty a vedia ti povedat, ze ci psik vie byt sam doma, ci nesteka, ako sa sprava k detom, k inym ludom, k inym psom, k mackam a pod..
@aandrea9 mali sme dávnejšie z chovnej stanice, tam tiež bola pani premotivovana a ešte po roku sa mi pchala domov na návštevu. Tomuto by som sa rada vyhla, či už bude útulkáč alebo kúpený psík.
Nuž, ak si zoberieš psíka z útulku a z iného okresu, pochybujem, že by sa im chcelo chodiť osobne ku tebe domov. Ak im občas pošleš foto a napíšeš pár riadkov, určite ich potešíš. Ja som vďačná za každého psíka, ktorý je z útulku a nájde milujúci domov. ❤
Chodte najprv do utulku potencialnych sympatakov vencit ako dobrovolnici. A s niektorym si pravdepodobne sadnete - oblubite si ho a on vas. Ale je to zavazok na DLHE roky (deti malokedy vydrzia byt v tom samostatne vzornymi). Psik sa v dobrych podmienkach dozije aj 15 a viac rokov a ked bude starsi, bude si vyzadovat od vas vacsiu starostlivost, obcas mu cosi kdesi "unikne" atd.