Dobrý večer . Máme šteňa z útulku 7 mesiacov, nejaký bull mix. V poslednej dobe začal chňápať po rukách keď mu niečo zakážeme, alebo mi ideme zobrať niečo čo nemá mať napr. Ponožky . Na výcviku nám cvičiteľ povedal že ho máme slabo capnúť. Ja to robiť nechcem, no manžel to tak raz spravil a bolo to ešte horšie. Bull pes nieje náš prvý. Ďakujem
Čo znamená že to bolo ešte horšie po capnutí? Normálne capni (jemne a s rozumom), on to pochopí na viackrát, na prvýkrát to nepochopí. Výchova, výchova a výchova. 🙂
@benimnadir keď ho capne tak po ňom začne zbesilo vrčať a štekať. A nie nepomohlo to ani po stý krát
Tak skús vyššie spomenutý obojok, ale ja si myslim, že to pochopil, len vzdoruje.
@anjelicek26 o aký obojok sa prosím jedná?
Nejaky vycvikovy obojok, viac netusim.
@autorka tu mas na vyber.Pokial nemas skusenost s obojkom,neodporucam,môzes toho
viac pokazit...Ak chces,napis mi spravu.
https://www.elektro-obojky.cz/vycvikove-obojky/
V prvom rade začnite psa učiť povel fuj , pusti. S odmenami. Pes niečo ma, povieš mu pustí ukazes odmenu, pes pustí (lebo ide zrat odmenu) predmet vezmeš preč. Najskôr to robíš zároveň (dávaš odmenu a beries predmet preč ) potom to predlzujes, pes pustí a odmenu dostane až za chvilu.
Toto trénujes denne a do aleluja. S náhodnými predmetmi ktoré ide kusat, s jeho hračkou, s miskou na jedlo
Namiesto capnutia co zrejme berie ako hru ho treba chňapnut za kozu na krku a zvaliť na zem, zároveň zakričať fuj, nesmieš. Takto usmerňuje mama svoje šteniatka psy tento pohyb dôverne poznajú aj ked to môže vyzerať drsne. Ideálne ale vidieť naživo ako sa to robí pokiaľ nevieš o čom píšem
Ale pamätaj, s pravidelným pozitívnym tréningom dosiahneš ovela viac než s karhanim a bitím raz za čas.
Ja mám svojho 3 vlastného psa a ďalších 2 s ktorými som zila, každý mal svoju povahu, co som jedného psa ani nemusela učiť pri druhom som bojovala dlho. Fakt treba božskú trpezlivost
Obojok je fajn, ale nie na šteniatka, fakt sa snažte ist cestou odmien a pochopenia psieho správania. Príliš tvrdou a bolestivou výchovou psa úplne zničíte a bude z neho agresívny magor
@lujza123 fuj a pusť ovláda , no vždy chce chňapnúť. To capnutie podľa mna aj viac hláv neberie ako hru, má úplne iný postoj, agresívny.
No očividne tie povely neovláda ked chce chnapnut. Trénujte to, často a s odmenami, stále dookola. Budto s jedlom alebo jeho hračkou
Tak isto misku, naučiť ho ze je v poriadku ze mu ju pri jedení vezmete
Ak si stráži pelech, pripadne môže byt na sedačke ale nikoho tam nechce pustiť trénujte aj s tým
Je to zrejme dominantnejší psík a ma potrebu strážiť si svoje. Musíte ho naučiť aby človeka nebral ako hrozbu
Ako som písala naučiť niektore veci trvajú dlhšie. Môjmu psovy napríklad mega dlho trvalo pochopiť ze ked my ľudia jeme on nesmie otravovať. Hadam aj rok, co sa vrhal na všetko jedlo vylozene na stole, štekal, zavýjal, vyskakoval, bezne robil to ze vyskočil a uchnapol ľudom jedlo co mali v ruke, mne raz takto vyžral co som mala napichnute na vidličke, normálne sme obedovali za stolom otočila som sa na dceru niečo jej rozprávala a zrazu sa to tela moje vrhlo na vidličku s mäsom co som mala v ruke. …
Je to môj 3 pes v poradí + ďalší dvaja frajerovi s ktorými som zila ani jeden si nikdy takéto niečo nedovolil maximálne potichu somrovali pod stolom. Tento ako taká hladná hyena .. fakt to chcelo trpezlivost ho naučiť
Takže nevzdavajte sa, trénujte. Ak je to stena bull mix musíte ho to naučiť kým bude dospely lebo by mohol byt nebezpečný potom
aj psia mama šteňa capne alebo hryzne - na šteňatá to platí. ak ten váš ani potom neprestane, treba byť dôsledný - vec mu zobrať a keď doráža, vôbec na neho nereagovať, prípadne mu ponúknuť niečo čo je jeho. neskôr danú vec položiť tak že má na ňu dosah, ale že ju nebude môcť zobrať - dať jasne najavo, že je to vaše nie jeho. nesmieš… ja som svoje veci mohla nechávať po dome s tým že keď došiel ovoňať tak som mu povedala že nesmie, lebo to je moje… v pohode potom žužlal len svoje plyšaky, mojich sa ani nedotkol…
a ešte - treba byť dôsledný aj v tom, že keď raz mu nedovolíš tú vec, tak nikdy. nie že dnes mu ponožku necháš a zajtra ho vyhrešíš keď ju zoberie….
Za mňa nájsť dobrého trénera. Ten u koho ste boli zjavne pre vás dobrý nie je. Nerezonuješ s jeho výcvikovými metódami (čo sa ti ani nečudujem 🙂)...
Veci, ktoré tu boli poradené (EO, cápanie, zvalenie na zem,...) je hra s ohňom, hlavne pre laika. Týmito spôsobmi vieš psa psychicky zlomiť, vzbudiť v ňom agresívne správanie,...
Chňápanie môže byť ako prejavom agresívnejšieho správania, tak aj napr. prejavom "len" frustrácie. Správny odborník by vám mal vedieť aj riadne vysvetliť prečo sa to dané správanie deje u vás a čo vám tým pes "hovorí". Z toho čo píšeš nemám pocit, že by daný výcvikár vám situáciu riadne ozrejmil.
V každom prípade pusť váš pes neovláda. To, že pes nejaký povel pozná neznamená, že ho aj skutočne na 100% ovláda. Nemyslím to v zlom, len na ozrejmenie, že aj na tom treba zamakať. Napr. nám trvalo tiež dlho kým povel "pusť" bol tak spoľahlivý, že pustila čokoľvek (aj to najlákavejšie) z papuľe, a pritom povel "pusť" poznala ešte pred dovŕšením 3 mesiacov...
Súhlasím, že pozitívnym tréningom dosiahne človek viac. Okrem iného si tak vybuduje aj dôveru a dobrý vzťah so psom.
Zamakať na tom púšťaní, zamakať na celkovom vzťahu, dôvere, rešpekte, viac pochopiť prejavy psa, byť dôsledný... Naučiť psa, že vaša ruka dáva a neberie - kŕmiť z ruky, trénovať a odmeňovať z ruky, aj do misky je lepšie pridávať, a nie misku brať...
A mne celkom na psov zaberá aj obyčajné "sadni" (ktoré musí byť ale naozaj naučené, upevnené).. Pokojne by som aj v tej situácii, kedy pes začne chňápať, vyvádzať, dala povel "sadni" (aj tak je vždy fajn k zákazovému povelu dať aj povel čo má spraviť).. Sebavedomý postoj tela, sebavedomé "sadni", sadnutím by sa mal skľudniť, kľudne aj chvíľu počkať a nechať ho v sede, a následne pochvala (ideálne marker - nastaviť zrozumiteľnú jasnú komunikáciu je tiež ďalší kľúč k lepšiemu vzťahu a aj k spoľahlivému psovi) odmena, uvoľnenie z pozície a fungujeme ďalej...
Držím palce. A toho trénera naozaj vyhľadajte, je to to najlepšie čo môžete pre seba aj pre psa spraviť.
A keby nie capnutie ale také schmatnutie vzadu za kožu a poriadne vytiahnutie do hora? Keďže to nie je váš prvý bull viete že majú prah bolesti extrémne vysoký,na nášho aktuálne 8mesačného stafforda tiež už máločo platí,ale niekedy sa mi ho podarí tak fajne schmatnúť za tú kožu a poriadnym ráznym hlasom na neho "Fuj to! To čo má znamenať? Čo si to urobil?" a už vie koľko bije. A ak by ste sa nebáli tak by som ho normálne pohrýzla aj ja. Tak výchovne samozrejme.
Odkial ste?
@jankaovecka Púchov
Tak chnapat nesmie, aj ked otcovo 7 mesacne stena robi presne to iste, ked sa hra, jasi, robi blbosti... take 60kg steniatko ma 🙄 Strasne drzu povahu ma ten pes, ako vyrastie s toho, chodia na cvicak, ale teraz otca poraza... kupil ten obojok na krk, co dava zvukove tony a impulz, ked nieco robi zle, ten ton mu vadi, vyzera, ze to bude zaberat (impulz ho absolutne netrapi)