Ahojte, je tu nejaký psickar? Potrebujem súrne pomoc :/ Mame 2 fenky, jedna (3 roky) je kludas, druha (2 roky) je divoch.. Kríženec labrador a čosi poľovné a niekto tam vidí aj borderkoliu 🤷🏽♀️ Pred 2 mesiacmi sa k nám prehrával cudzí pes a keďže sa divoska harala a nevedeli sme či ju náhodou nemakryl, veterinár odporucil kastraciu. No od vtedy tomu psovi total šibe :/ Keď bola dnu (počas rekonvalescencie) zničila kopu veci v dome (keď sme išli na nákup napr), od kedy je zase von tak ničí všetko tam. Hrabe jamy, hryzie čo nájde, dnes sa dokonca prehrýzla z koterca do ktorého sme ju zatvorili kým sme išli z domu preč aby neurobila neplechu :/ Muž je na ňu nasraty a chce ju dať z domu preč… Ako aj v minulosti sem tam hrabala, no nikdy nič nezničila a v živote by z koterca neušla… Dá sa pes odnaučiť hrabať a ničiť veci? Alebo čo s ňou? Navrhovala som nech má iba určitý výbeh na záhrade keď nie sme doma, no po tom čo dnes vyhryzla pletivo to ani zmysel nemá :/ Nespoznávam ju… je to 2 týždne od operácie že by ešte z toho jej sibalo?
@wolf_ ďakujem, mne len nie je zrejmá tá nahla zmena.. ona je lovec, nosí aj myši čo uloví, takze som to brala tak, že tie jamy čo hrabala tak že možno cítila niečo.. Ale teraz je ako nepríčetná :/ Von je už na odsúhlasenie zverolekara, že je všetko OK a môže mat bežný režim.. Psom sa venujeme, majú obe základný výcvik, každý večer pred zranim precvicujeme cviky, koterec majú k dispozícii a do teraz nebol problém, buď spi / spia tam alebo pred dverami na rohožke. poslúcha na slovo, nevyjde z dvora bez povolenia, odvolame ju aj von, v koterci sú síce málokedy zatvorené ale v pohode tam zvládnu aj cely deň keď musia, toto je 1x čo sa vôbec pokúsila z neho ujsť.. A v dome napríklad obe vedia, že sa do kuchyne nesmie, rešpektujú to od šteňatá a keď sme neboli doma a ešte bola dnu tak si vyskočila na kuchynskú linku a zozrala veci odtiaľ 🤦🏻♀️ proste ju nespoznávam.. každý deň je minimálne 1 nový problém s ňou..
Uz prva veta : polovne plemeno a border kolia. Vobec sa necudujem ze je “divoška”. Obe plemena su EXTREMNE narocne na pohyb a psychicku stimulaciu. Robite nieco s tym psom? Nejaky psi sport? Obedience? Agility? Chodi denne ASPON na hodinu na prechadzku? Na prechadzke cvicite aj poslusnost? Ak nic z tohto tak sa veru necudujem ze nici a je to vysledok toho ze sa nudí. Kazdy pes a vynimocne tieto plemena potrebujú nejaké vyzitie ináč sa proste nudia 😊
Nesibe jej z operacie, ale mala kludovy rezim (logicky pes nemoze behat lietat aby nepotrhal sitie) a psa ste nijako nezamstnali.
Ako ho psychicky unavujete? Cvicite s nim nieco? Krizenec tychto plemien je a bude extremne aktivny, a navyse je v aktivnom veku. Zbytocne budete na psa nasrati, zbytocne budete zatvarat do koterca a robit vybeh. Kym sa psovi nezacnete venovat, toto bude neustale - pretoze sa NUDI.
@colsami áno, keď mama kludovy režim tak som s ňou nerobila nič, oddychovala doma, spala, ležala čo som teda považovala za potrebné. Venčena bola len na voditku atd. Ako som písala, so psom cvičíme každý deň pred zranim, raz za týždeň nimimalme má dlsi vybeh (hľadáme miesta kde môže byt na voľno aby sa fakt vybehala). Do teraz bola v pohode, my sme ju nezatvárali do koterca nikdy pokial sme nemuseli (navsteva, robotníci na dome a pod) teraz išla do koterca len kvôli tomu aby zase neznicila niečo kým sme boli mimo dom… Ako sa dá v domácich podmienkach inak zabavit pes? Keďže mám malé dieťa nemôžem si dovoliť chodiť s ňou na nejaké kurzy agility a pod… :/
Googli, su rozne hry, treningy atd kde psa aj doma zabavis a unavis popri dietati. Len treba na to mat cas. Lebo toto co si pisala naozaj takemu psikovi (plemenne preddispozicie a vek) nestaci.
Zial ina moznost ako venovat sa psikovi neexistuje, pes sa nudi.
Alebo - hoc znie to tvrdo - mu najst noveho aktivneho majitela, kde aktivita psa nebude na pritaz a kde na ho budu mat cas.
@colsami úprimne poviem, že aj nad tým som premýšľala ale nie kvôli nám ale kvôli nej.. Druhému psovi stačí čo robíme, no tento vidím že nie a nedá sa mi momentalne viac.. :/ Rodičia sa ponúkli, že ju vezmú aspoň má 2-3 týždne k sebe, že “trochu všetci vychladneme”, ona ich pozná a naši žijú pri lese, tak sa môže cinit ten pes koľko chce 😀 Nie je to riešenie na dlho, ale aspoň nám dá čas kúsok premyslieť ako ďalej..
@zzuunnaa ale druhy pes ocividne neni krizenec polovneho psa (predkovia travili celé dni na polovackach) a border kolie ktorej predkovia pasli ovce. Proste mas kombo dvoch najaktivnejsich plemien takze sa netreba cudovat ze druhemu psovi to ze nic nerobite - staci.
@zzuunnaa no samozrejme ze tato otazka je na mieste. Pozri, uprimne, ten pes je Vasa zodpovednost a Vase rozhodnutie. Nezvladli ste to, nemate na nu cas - co je proste smutne ze ten pes na to doplaca, nikto Vas nenutil psa mat, pochybujem se ste mali noz pod krkom ze treba mat psa - a este dvoch. Takze psik na to trochu doplati ale v konecnom dosledku prenho bude vyhra ak sa najde niekto, co nan bude mat cas
Vy mate doma dvoch psov a nemate na to cas, skusenosti a manzel ani nervy, naco je to dobre? Ze pes je vypusteny na zahrade, raz denne s nim 'trenujete pred zranim' - pod tym si predstavim par minut casu sadni lahni prkotinky a raz do tyzdna nejaky vybeh.... Takemu psovi toto nestaci. Zle sa to asi pocuva, ale taka je pravda. Ja som trochu pragmatik, realista, takze nebudem Ti navrhovat slnieckarske nerealne riesenia vo Vasom pripade 🙂
Osobne myslim, ze je na mieste sa uplne v klude porozpravat co je dobre pre psika aj rodinu. Niekde, kde sa mu realne budu venovat, mu bude lepsie. U vas to bude prenho (aj pre vas) trapenie dalsich 10 rokov. Pretoze nie, ten pes sa sam od seba neskludni casom.
Ak rodicia chcu, nech sucku na chvilu vezmu, ale nie je to finalne riesenie. Hlavne zodpovedne vybrat noveho majitela. Ak sa ten pes zas dostane iba na velky dvor a do koterca lebo si ludia budu mysliet ze toto takemu psovi staci, zas na to sucka doplati.
Drzim palce pri rozhodovani.
@colsami ďakujeme. ja som si toho vedoma, keď sme ju brali bol to risk ako pri krížencoch býva, že nevieš z čoho tie gény sú.. druhý pes je s PP takze tam tá povaha sedí na 99% na plemeno… My sme sa im venovali a dosť, ale narodilo sa nám babo a muž zmenil prácu a jednoducho sa to takto vyvrbilo.. myslím, že o nejaké tie 3 -4 roky keď už dieťa podrastie a bude aj času viac, aj ono bude vedieť so psom trochu pracovať bude iné ale čakať je dlho.. viem, že rodičia nie sú konečne riešenie pre psa ale aspoň dá to čas v klude sa rozhodnúť čo s ňou…