Máme doma 5 mesačné mača ktoré sa rado promenáduje po kuchynskej linke, dá sa to nejak odnaučiť? Nepáči sa mi to, rozhadzuje všetky veci po zemi a naháňa ich…
No, nepoteším Ťa, no mačku nepreučíš ... my máme dvoch kocúrov, tiež mali túto "úchylku" ... áno, odnaučila som ich, taká som bola na seba hrdá ... raz som prišla nečakane domov, obaja tam chrápali 😀 ... takže keď sme doma, sú za slušných, ani na stôl, ani na linku, no keď sú sami, pravidlá pre nich neplatia ... aj podľa chlpov na linke viem, že tam chodia, keď nie sme doma.
Macku neodnaucis,len ju naucis ze to nesmie a pochopi to. Bude to robit tajne.
tak je to odnaucis len ked si doma...inak si tam bude chodit ak sa jej zachce...ako sa hovori, ked macka nie je doma, mysi maju raj 😀
@stellarstar no neviem nasa sa s tym hra 😀
@dzulli1980 nevadia ti chlpy na linke? Mna by trafil šľak.
@cina1 fakt? 😂 naše to nemali radi a pochopili a odvtedy neskakali na linku
Mna napadlo ,ze by som dala na linku plechy s vodou ,možno jej namáčať labky.
Mačky neobľubujú vodu.len to nejak zaťažiť, protišmykové podložky možno dať,aby nepopadali a nebola ešte väčšia galiba....5m nie je asi až také veľké zatiaľ
Kedysi keď som s rodičmi bývalá,sme mali mačky hádam odkedy som bola ja bábätko.
A mama mi vravela,že jeden kocúr strašne rád spával na parapete nad radiátorom.
Ale raz nejak spadol z parapetu ako spal,a spadol rovno na kaktus (nič sa mu nestalo-kocurovi) ale odvtedy tam už nechodil spávať chudáka 😀
@fantaghiro21 jaaj ale nie vsetky, nasa si laby maca v miskach s vodou...vselico do nich hodi...potom to lovi...nic univerzalne nie je...
Treba ju zabaviť hračkami napríklad. Naše majú na linke jednu misku s vodou takže sa tam promenádujú ale nezhadzujú nič. A to sú zo 4 🐈⬛ dve 5 mesačne mačiatka.
Je to tak ako sa pise vyssie. My sme nasu "odnaucili" tak, ze po kazdom vyskoceni dostala jemnu sprsku vodou. Ale ked nie sme doma, tak tam chodi, nasla som tiez chlp ako dokaz. Ked bola mladsia a pazrava, tak si kludne dokazala aj otvorit hrniec z jedlom a dala si 🙂 Este aj teraz nedavno tam v nasej nepritomnosti vyskocila a dala si z jablkoveho pite, co ma uz fakt nenapadlo, ze by mohla chciet.
@dzulli1980 hore je teplo a majú výhľad-prehľad fajn.
Treba zvýšiť hlas, že tam nesmie byť, a dať ju dolu. Otočiť si ju k sebe a hovoriť jej do tváre. ona rozumie. Sleduj ju. Ak tam znovu vyskočí, povedz ostro šššc ! Počuje to ako sirénu. Mačká má pamäť.
Mačka má rada volnosť, ale... pravidlá určuješ ty a ona si na to zvykne. Zatvor dvere do kuchyne, ak je taká možnosť.
Tak ju nepustí do kuchyne ani ked si tam ty a obzvlášť nie ked je sama doma.
Jedine ak by maca prikyvlo chodit na ine vyvysene miesto. To je casto dovod, ze macky su radi na linke - su vysoko, v centre diania, blizko zdrojom (potravinam), blizko ludom. Ak toto spravis inde, budu chodit inam. Hlavne tie vyvysene miesta, s vyhladom na dianie su dolezite.
No a potom cakaj, ked budes varit, ze nech robis co chces, bude ti aj tak asistovat.
@veselo_neveselo naše vždy čakali, ký sme im niečo dali. Na linke neboli.
Presne ako píšu ostatné. Mačka sa vie naučiť, že tam chodiť nesmie a nebude tam chodiť vo vašej prítomnosti. No keďže mačky si robia čo chcú, pôjde tam tak , aby ste nevideli.
My sme sa už naučili všetko jedlo zakrývať. Už 10 rokov 🙂.
No on tam chodí presne keď niesme doma, spíme alebo sme vo vedľajšej miestnosti. Máme otvorený priestor - chodba, obývačka, kuchyna takže zatvoriť ho nemožné, jedine do malej kúpeľne 😃 keby tam len chodil a sledoval tak by mi to nevadilo, ale on všetko zhadzuje, roznesie po celom byte. Už rozbil aj sklenenú misu a poroznasal to, máme aj poškodenú podlahu. Toto sa deje keď je doma sám, uvažuje že ho už dám na dvor, ale bojím sa aby neušiel pod auto
My sme naučili rozprašovačom a dôrazným zákazom - ani oprieť sa na linku nemohol. Svoje miesto hore mal na vrchu gauča. Vonku mal vo zvyku skákať na záhradný stôl, muž tam dal misky s odpudzovacom mačiek - ani sa tým smerom nepozrie.
Tiež som si myslela kedysi, že odnaučim 😁 krásne vyzerali tie labky otlačené na vyleštenej indukcii, keď som prišla domov 😅 ale ukážkovo spali v pelechu a tvárili sa ako neviniatka
Ak sa chcete a ide sa na to správne,tak sa všetko dá. 11 rokov máme doma kocúra, ktorého sme zachránili z ulice ako 2-3 ročného. Od začiatku ako sme si ho doniesli domov mal svoje miesto na širokánskej mega parapete v obývačke,jedlo,spanie aj super výhľad. Hneď vedľa obývačky bola kuchyňa,kde neboli dvere a dokázali sme ho naučiť, že tam chodiť nesmie, taktiež ani do spálne,detskej,žiadny gauč, stôl, alebo stoličky. Mal všetko čo potreboval ,takže nemal potrebu chodiť kam nesmel. Po presťahovaní do domu platí to isté,žiadna kuchyňa, spálňa ani detská a to už máme aj malú čivavku,ktorá môže všade okrem kuchyne a Maximálne si sadne pred prah dverí a oznamuje mi čo by chcel.Kocúr má na mieru vyrobenú mačaciu vežu,kde má rôzne možnosti leňošenia, výhľad na priestor, takisto škrabadlo, takže nechodí kam nechceme a ani nám nič neničí. Máme doma kamery, takže si to vieme overiť aj keď nie sme doma. Tak ako sa dá dieťa vychovať ak sa k nemu správne pristupuje ,tak presne ten istý princíp funguje aj u zvierat. Mám zvieratá dlhé roky a ak sa chcete, tak všetko ide.Prajem veľa úspechov.
no ja aj postriekam a nic, je to certica...kocurik,co sme mali bol vychovany toto je baba blazniva...a pred nami si nedovoli...ale inak 😀
@stellarstar moj kocur stale skace do umyvadla a berie hubky na riad ktore okusuje staci ze sekundu sa otocim . Uz som nechala aj olnenunyvadlo vody v tom hubku a aj tak ju vylovi. A zabavre mi stale kuchynu id vody..🤦
@slavomira236 náš sa tým zabával minulú noc. Pekne si ju vzal do kresla v obývačke na také to nočné žvejkání🙈
Daj tam alufoliu 😂 to nemajú radi