Ako naučiť privolanie? Chodíme na cvicak 3 mesiace, no keď sa to učíme tak pri psoch nevie. Vypne hlavu a letí za psom, nepočúva. Je to strašne. Nevieme si už rady.
Ved ale zvladnut to medzi x psami, je top level. Najprv to musi zvladnut doma na dvore v klude, potom vonku, mimo dvora, potom idealne niekde, kde bude len jeden pes v dialke, potom skusit v blizkosti, idealne sa s niekym dohodnut. Akoze privolalt psa na cvicaku plnom psov je podla mna fakt uz vrchol poslusnosti u psa a je podla mna nerealne ocakavat, ze to zvladne tam, ak to este nezvladol inde.
zabudla si napsat to podstatne - kolko ma mesiacov/rokov ten pes a ake je to plemeno. Kazdy pes ma ine vlohy pri uceni.... nie je to uplne univerzalne.
@biglovemom na tej to cvičíme, no nechcem s ňou chodiť na prechádzky
@akvi nepoznáme nikoho so psom kto by pomohol, doma poslúcha
@egonsk 7 mesiacov, kríženec asi labrador a nejaké bull plemeno
Však keď chodíte na cvičák tak tréner vám neradi??
A nemáš možnosť ísť niekam na lúku, kde chodia psíčkari? My napríklad máme blízko lúku, kde vždy niekoho so psom vidím aspoň na dohľad a my sme našu takto cvičili, že dlhá stopovacka a snažili sme sa vyhľadávať situácie, že zbadala psa v diaľke a vtedy sme ju privolali. Postupne sme skracovali vzdialenosť a privolavali. A zoznámili sme sa na tej lúke so psickarmi a vsetci ochotne spolupracovali, keď sme poprosili, či to môžeme skúsiť. Naša to na cvičisku tiež nedala, ale to bolo aj vekom a stavom ( pes z útulku). Ale teraz už bez problémov poslúchne, resp ju psy už nezaujímajú, vie prejsť okolo nich s minimálnym záujmom.
Nemá obľúbený pamlsok? Nejaké piškóty za to že príde
Autorka tak chod so stopovackou na prechadzky…vyber si miesto kde to ide
A este krutejsi sposob. 🫣 „zrat“ len v ramci pamlskov.
Cvičiť keď je vyhladovany samozrejme a dať mu jesť keď pribehne po zavolani
@svokrinjazykmonika cvičíme na párky, nič iné nezaberá
My chodíme tiež teraz na cvicaak.. a poradím ti čo nám zabralo.. aj keď som s tým neni moc stotoznena 😀ale robia to na cvicaku všetci a pomohlo to.. neviem ako vy, ale my sme na cvicaku so retiazkou 1m dlhou… keď mám psíka odopnuteho.. a kričím ku mne ! A nepočúva.. treba po ňom alevo aspoň niekde vedľa nejo, ru retiazku hodiť .. ja viem, znie to strašne .. sama som mala oci do koran, keď nám to kázali .. ale pomáha to .. teraz už stačí, keď iba v ruke s nou zahrkam.. zakricim jej meno a už je pri mne .. a trvalo to fakt ze chvíľku. Potom keď prišla , som ju poriadne vychvalila vyhladkala.. dala mnamku.. klasika no
Pre veľa psov je práve odvolanie od druhých psov ten najvyšší level, ale nemusí to byť pravidlo. Mala by si si poznať psa čo je preňho to najnáročnejšie/najlákavejšie.. Napr. vieš ho odvolať v momente keď je začuchaný? Vieš ho odvolať od žrádla? ... od hračiek na zemi? od hodenej hračky? od hry s druhým človekom? ... atď.. Ak ho nevieš odvolať od preňho "nižšieho levelu", tak je to ako chcieť od človeka čo nevie malú násobilku vyrátať nejaký mega náročný príklad...
Takže pracovať postupne level po leveli. Tie mnou spomenuté príklady sú fajn aj preto, že situáciu si vieš nasimulovať a odkontrolovať ako potrebuješ.
Za ďalšie
- nikdy nevyslovuj povel ak nemáš istotu, že ťa pes počúvne a zároveň ho nemáš pod kontrolou (stopovačka, vodítko,..). Skrátka ak raz zaznie povel (raz! žiadne opakovanie) pes proste prísť musí
- pracuj s hlasom. Povel musí byť vyslovený s istotou. Nevravím, že po psovi hnusne kričať, to vôbec. Ale s tónom, že ty proste vieš že príde, a nie tón hlasu v zmysle "juj, snáď prídeš". To isté aj keď sa odmeňuje. Jasne dať najavo radooosť, ty si proste taaaak šikovný pes a ja sa z toho taaaaaak moooc teším
- super je zapojiť aj privolávačské hry, zadržované privolanie...
- pracuj s hodnotami odmien a variabilitou odmien.. správne časuj odmeňovanie (aby to nebolo uplácanie, ale naozaj odmena).. nesiahaj napr. do pamlskovníka skôr ako príde.. majte dobre nastavenú komunikáciu - komunikačné markery.. dbaj na to aby pes si po privolaní nedal voľno sám .....
Toto sú všetko veci, ktoré ak chodíte na cvičák dúfam, že vieš o čom píšem kedže je to dosť základ.. ak nie, tak čo na to povedať no...
A už konkrétne so psami potom presne ako tu bolo písané.. najskôr z väčšej vzdialenosti, potom vzdialenosť zmenšovať atď... u nás boli druhí psi tiež top najlákavejší... Najskôr to šlo len z veľkej vzdialenosti, postupne z menšej a menšej (je super sledovať aj prejav svojho psa, neskôr má človek vypozorované, že čo sa deje predtým ako sa pes príliš nafixuje na druhého psa a "ohluchne").. Aktuálne ju odvolám na jeden povel aj v tom najväčšom zápale hry so psom... Ale neočakávala by som od 7 mes. psa, že to bude zvládať. Chce to čas, trpezlivosť, tréningy a postupný progres.
PS: málokomu sa chce ťahať na prechádzky stopovačku, ale napr. mne osobne to za 110% spoľahlivé privolanie stálo 🙂
@wolf_ ďakujem, no podľa toho čo čítam asi nemám kapacitu na to…. Tu stopovacku by som aj brala no on vonku nechce byť dlho.
Veď sa pýtaj trénera. Od toho tam je.. alebo teda aspoň by mal byť.. On by mal byť tá pomocná ruka keď máš pocit, že ty nemáš na to kapacitu. Pomoc a za mňa aj taká určitá podpora v tom, že to určite zvládneš/te 🙂
Pes musí byť na stopovačke. Zakričis meno psa,povel ku mne!,potiahneš stopovačku a začneš utekať od psa. Musíš byť preňho zaujímaví,aby vybral teba. Ak uteká za tebou a dobehne ťa,musí si sadnúť a vtedy dostane pamlsku a obrovskú pochvalku. A toto cvičiť až kým to nepôjde bez stopovačky .
@tomika na záhrade alebo vonku bez podnetov to zvláda
Pes je v puberte, takže sa nečudujem, že neposlucha. Von chodiť len na voditku, nepomôže nič, hlavne teda, ak nemal základy. Privolanie je to prvé, čo sa učí od prvej sekundy doma. Keď má pevný základ, ani puberta ho neznici.
@tilly aké základy akože? Doma sme hneď učili ale máme ho 3 mesiace
Aké základy? No základy. Beriem psa domov, hneď ho učím na meno a privolanie 🤷♀️. To zvládne za pochopiť za pár minút a potom sa to už len nonstop trénuje. Puberta je ťažká aj pre psy aj pre deti, treba ju prekonať a zvládnuť. Potom bude dobre, držím palce
@tilly nemáme ho od malého šteňaaťa ale od 4 mesiacov… hmed ako prišiel k nám sa učil na meno a základe povely ako sadni ľahni atd
Ahoj, mne nepripada tazke to naucit psa. Prvy krok je zistit, co motivuje psa najviac. Viac nez ine psy. Mojho jedneho maso. Kuracie prsia som osmahla bez korenia na panvici a male kusky davala ako odmenu. Druhy pes zasa bol viac motivovany velkostou pamlsku, nez zlozenim, takze pre neho bolo hlavne, ze dostane nieco velke ako piskotu a podobne. Potom si treba vybrat povel, napr ku mne a asociovat ho s pamlskom. Cize pes je pri mne a poviem ku mne a dostane pamlsok hned. Zoparkrat treba zoparkrat, mozno sa prechadzat a opakovat ku mne a pamlsok, ku mne a pamlsok. A potom zvacsovat vzdialenost. Snad dobre vysvetlujem
@zuzanahviz len nie vždy existuje niečo viac ako druhí psi. Pracovať s motiváciou psa je samozrejme potrebné, aj je skvelé ak sa človek snaží byť to najviac, ten kto dáva tie najlepšie odmeny, ten s ktorým je tá najväčšia zábava... Ale postaviť to celé na tom, že "príď za mnou, ja ti dám viac" nie vždy ide, druhý pes skrátka môže byť v tom momente to najviac - napr. môj pes keď sa hrá s druhým psom tak v podstate môže celé moje odmeny okašlať, tá hra je skrátka najviac. A aj celkovo.. Ak má byť privolanie spoľahlivé, tak je veľký predpoklad, že skôr či neskôr sa pes dostane do situácie, že to napr. mäso nebude to najviac a viac bude druhý pes, srnka, bežiace dieťa, niečo, niekto... A dostať sa do bodu kedy pes bude kalkulovať, či to čo mu ponúkam je dostatočná výmena za to čo on chce tiež nie je úplne ok.
@zuzanahviz ku mne ovláda, no iba ked nema žiadny podnet
Stopovacka by nepomohla?