Ako naučiť králika na toaletu?

fluffyfejky
11. sep 2024

Dobrý deň, prosím vás ako čo najlepšie naučiť kralička na toaletu. Má svoju klietku so zachodikom, ale v nej je len keď som v práci inak ma výbeh po byte lenže už sa aj na paplon vymočil aj bobky zbieram kadiaľ tadiaľ čítala som že vložiť pozbierané bobky do zachodika a aj to tak robím alebo utrieť moč do servítky a tu vložiť do toalety ale veľmi to nepomáha stále si ide svoje kade tade. Za každú radu ďakujem.

solexa
11. sep 2024

Dobrý deň, jasné! my máme troch králičkov, tak sa rozpíšem...hádam poradím ku spokojnosti. Ak môžem odporúčiť najlepšia je toaleta s rožtom, priklladám vám aj odkaz😘 https://www.spokojnypes.sk/zolux-rohova-toaleta... . zajkovi dávať aj nadalej bobky do toalety možno zobrat kúsok sena a dať mu do záchodika do rohu...alebo mu medzi seno hodiť nejakú mlsku, vodičku, mu tiež dajte do misky, je aj manipulácia jednoduchšia a misky sú lepšie pre nich, že nemusia tú hlavičku do neprirodzenej polohy vytáčať. misku na vodičku určite keramickú, že nebude rozhadzovať 😀 na spodok klietky keď prestane cikať kade tade, môžete dať koberec, nie nejaký umelý, že aby nerozhrýzal.... a soľ v rohu vám vôbec netreba, to je len marketing pre obchody... zajko má mať 85% seno zvyšok granulky.,keď starší ovocie, zelenina,,,nebojte sa, ono to potrvá a chce to trpezlivosť ale uvidíte, rýchlo sa učia a ani sa nenazdáte, ešte pár krát vymenite paplóny a zajko bude chodiť tam kde má😘😂 ak máte nejake otázky pokojne mi napíšte ❤

fluffyfejky
autor
11. sep 2024

@solexa Ďakujem pekne, môžem sa ešte opýtať nevie veľmi chodiť po plávajúcej podlahe, po koberci a po posteli poskače pekne ale po podlahe mám taký pocit že sa mu šmýka veľmi. Tiež si na to zvykne a začne normalne behať? Nemala som mu ostrihať pazúriky alebo niečo take? Aj keď to mi príde zbytočne skôr dúfam že si zvykne.

solexa
11. sep 2024

myslím si, že sa naučí, je to individuálne, my máme troch a dvaja nebudú chodiť nikdy po podlahe, stále iba koberec...pazúriky sa strihajú lebo dorastajú určite, treba na to klieštiky /ja to robím tak,že si podložím celú nohu sieťkou niečo ako záclona, prepadnú cez ňu nechty a vy presne uvidíte pokiaľ striháte a nezastrihnete ho nikdy....voľnosť by som mu nedávala, keď nie je pod dozorom /je to i pre prípad,že dačo prehryzie a neuvidíte to/ postupne by som predlžovala čas pobytu von, keď ste doma bez problémov nech chodí...aby mal režim..koberec na spodok i starší domáci alebo niečo podobné a takisto na ten domček niečo aby tam chodil ľahnúť napríklad majú radi vyššie sedieť...

vilma7
11. sep 2024

@solexa dobrý, tiež mame minilop, ale bobkuje stále kade tade. Ja si myslím že na záchod sa naučí ak tak iba cikat, ale bobkovat bude stále všade, alebo aké mate s tým skúsenosti vy?
Kakaju vaše zajace len do toalety?

My sme nášho vyložili na balkón, je možné aby tam aj prezimoval? Bez kúrenia?
Lebo nám to močenie dosť zničilo parkety ( a to sme v podnájme), hlavne keď sa nám nebadane vymočil pod gaučom a zbadali sme to neskôr.

solexa
11. sep 2024

@vilma7 Dobrý večer, väčšinou mimo záchodika cikajú a bobkujú najmä nekastrovaní samci. kastrácia vám ale nezaručí tiež úplne že nebude bobkovať mimo. robia to preto, lebo prekrývajú váš pach...sú teritoriálne a chcú si všetko poznačiť. najlepšie je vždy mať nejaký univerzálny čistič na toaletu, poriadne poprípade s detskými vlhčenými obrúskami preutirať aby zajačik nebol príliš vyvedený z miery od pachov/https://www.spokojnypes.sk/trixie-kafig-rein-sp... https://www.mojadm.sk/babylove-vlhcene-utierky-... / máme samčeka ktorý bol zachránený z ulice pred pár mesiacmi... na záchodik sa cikať naučil krásne a bobkovať sa niekedy ako vravím len tak z trucu ruzhodne po klietke, nie je to nejaký extrém, prídem, pozametám väčšinou ale hlavnú potrebu pekne do záchodika. Treba aby seno čo je v krmelci prve dni bolo vytiahnuté von, že keď on príde na jesť rovno aj vylučuje. Oni to tak robia zarovno s tým jedením sienka kakajú. vyvoláte v jeho podvedomý istý podmienený reflex.. malo by to pomôcť. A odkiaľ ste ? pokila vonku nie je zima a mínusy zajko môže byť von. ale neriskovala by som, vždy prehodte deku a pokial je zima radšej ho zavrite dnu ak máte možnosť😘 zajka ak mávajte v klietke a len pokial ho máte pod dozoro, že sedíte hodinku na gauči v obývačke pri telke len vtedy ho púštajte, takto zabránite aj tomu nechcenému močeniu a neskôr/keď sa i on naučí, že mu treba ísť/ pôjde sám do svojho záchodika/ jedného máme navolno, a je zvyknutý že keď mu treba vie kde má isť...chcelo to len čas a motiváciu vo forme pamlskou (sienko a sušené jabĺčka boli hlavnými aktérmi hahah)

vilma7
12. sep 2024

@solexa my máme samičku, zatiaľ nekastrovanu. Chceli by sme ju raz dat pripustiť, ak to bude vôbec možné.
Na malú potrebu chodí na 95% na toaletu, len to bodkovanie mi príde také nekontrolovane. Na balkóne ma domček a vybeh ktorý sme museli ohraničiť, lebo bobky boli doslovne všade.
Žijeme s ňou vo Švajčiarsku, v oblasti na severu, takže nejaké kruté mrazy tu nie sú.

erechteion
12. sep 2024

@fluffyfejky
Prispejem aj ja. Zajko pišká a kaká súčasne s pojedanim potravy. Tak sme nášmu dali do veľkej klietky na jednu stranu väčšiu nádobu, u nás to bola taká prepravka ako šúflík, a do toho peletky, príp. hobliny a trošku starších bobiek. Hneď pri tomto zachodíku sme zavesili do gule, na to určenej, seno. Tak, aby zajko na to dotiahol iba zo záchodíka. Aby bol nútený tam ísť. Zajko, keď papal, súčasne aj kakal. V ostatnej časti klietky mal len koberček. Keď do zachodíka chodil v uzavretej klietke, jeden dva dni, dali sme klietku na zem a otvorili na nej dvierka, a položili tak, aby zajko mohol sám chodiť dnu aj von. Keď zajkovi trebalo kakať, sám vbehol do klietky, jedol seno a kakal aj piškal.
Na dlažbu nikdy nešiel, bál sa, bol len na koberci v strede izby, cca 3x3m. Aspoň nikam neušiel. V detskej izbe je koberec na celú izbu, tam behať mohol všade, preniesli sme tak však aj otvorenú klietku, aby tam mal WC. Pazúriky sme strihali.