Ako dlho može ešte žiť "dementný" pes?

20. sep 2024

Asi niektore psickarky poburim touto otazkou, ale zaujima ma, kolko sa moze este dozit pes, co ma 16 rokov a uz o sebe pomaly ani nevie. Vacsinu dna prespi, len bohuzial ked je hore, unika mu moc aj stolica. Kruti sa napr. dokolecka, naraza do nabytku, mierne zle aj chodi, aj ked stale prejde po vlastnych. Ale nejake prechadzky vonku uz nedava. Veterinar jeho stav oznacil za demenciu.
Eutanazia neprichadza do uvahy, ale komplikuje to uz nasim zivot. Otec je bohuzial malo pohyblivy a mama este pracuje, aj nocne. Pes spravi potrebu v byte aj viac krat za den. Ked som im odporucala plienky, tak vraj chudak pes. Mama s nim ide von aj o 2 rano, o 4 rano co sa mi vobec nezda bezpecne. Tak ja len, ze kolko takyto stav moze este trvat. Ci to mozu byt este roky. Pes bol cely zivot lubeny, "rozmaznavany", mal pekny zivot. Toto nie je prispevok psickara, co sa pri komplikacii chce zbavit psa. Skor ma zaujima, kedy sa rodicom zivot trochu zjednoduchsi.

tim23
20. sep 2024

Viac ako rok (podľa mojich skúseností) v tomto stave nezvládne

natall113
20. sep 2024

Prečo neprichádza do úvahy eutanázia? Pred mesiacom som dávala utratiť psa v podobnom stave ale náhle sa mu zhoršilo dýchanie, veterinarka hovoríš že by vydržal ešte možno dva tri týždne

candii
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
20. sep 2024

@natall113 pretoze pes sa nijako netrapi, nema bolesti. je ine ak pes trpi, ale ak je len "na pritaz", tak to sa mi moc nepozdava. navyse mama je dost naviazana, bojim sa, ze ta by to odmietala aj keby pes trpi.

natall113
20. sep 2024

Pes nemusí trpieť len bolesťami, už aj toto je stav kedy trpí a môže sa trápiť ešte niekoľko mesiacov...

doriiis
20. sep 2024

Ale toto už je trápenie aj pre toho psa.

autor
20. sep 2024

@doriiis ake? ze spi a pocikava sa?

autor
20. sep 2024

cize keby je u nas povolena eutanazia, tak starych dementnych ludi by ste tam posielali? proste nerieste uspatie, moja mama na to nikdy nepristupi pokial pes nebude mat bolesti.

doriiis
20. sep 2024

Koľko,to ti nikto nepovie.V lepšom prípade prestane žrať a o pár dní to má za sebou.V horšom prípade začne byť agresivny k okoliu a možno aj k sebe samému.
To asi bude lepšie,čo? Čakať,kým to zájde až sem.
Tak čo nato povedať? Trápte sa dalej

dota6
20. sep 2024

Určite plienky, nie je to nič zlé pre toho psa. Skúsenosť osobnú nemám, len cez švagrinú. Pes inak ok, únik moču aj stolice, cca rok plienkovaný, mimo stavy, začal mať záchvaty, ktoré sa posledné mesiace zhoršovali až tak, že mal aj niekoľko záchvatov v rade. Zomrel im doma po jednom takom dni záchvatovom. Tiež nechceli počuť o eutanázii, že vraj mu je dobre, lebo nekňučí. Za mňa to bola tyrania z ich strany, ktorá pramenila zo strachu, že o neho prídu. Mal 14 rokov.

autor
20. sep 2024

@doriiis praveze agresivita ho uz presla. ked bol mlady, tak sa neznasal takmer s kazdym psom. teraz su mu uz ukradnuti. je to maly jack russel, kedysi velmi aktivny pes teraz cele dni len lezi a prejde sa trochu po byte. ak by aj nahodu niekedy hryzol, je maly a uz tak slaby a vychudnuty, ze sa mu urcite ubranime. ale on uz nereaguje takmer na nic, takze mu nic nevadi.

doriiis
20. sep 2024

Autorka.... to,čo je dnes,nemusí platiť zajtra.No,ja by som nenechala takto trpieť zviera

autor
20. sep 2024

@dota6 tak zachvaty su ine ako ked pes prespi cely den a sem tam sa niekam premoce. ale chapem aj tu sebeckost 😔

autor
20. sep 2024

@doriiis tak ak sa stav zmeni, zhorsi, alebo sa stane incident, eutanazia sa bude zvazovat. teraz je stav aky je, pes je len letargicky.

dota6
20. sep 2024

@autor Aj on najprv spinkal, ani von nechcel chodiť. Len cvrok pred dvere a hen do pelechu a spinkať. Záchvaty sa pridružili časom. Lepšie to už nebude. Určite zadovážte plienky, je to hygienickejšie a bezpečnejšímie riešenie. Pre rodičov aj pre psa.

ika11123
20. sep 2024

My máme 17r slepý hluchý a dávame mu plienky milujem ho ❣️ale keby sa trápil tak by som ho dala uspať ale podľa mňa ešte nie...

ukgirls
20. sep 2024

pes trpi.. nevie o sebe naraza pocuravanie mu tiez nieje prijemne a nehovoriac o kvalite zivota .. eutanazia by bola u mna volba a to som za to aby bola len v nevyhnutnych priznakoch ...

adrianap83
20. sep 2024

Och , nie som psičkar, preto netuším, ci by to slo kvoli vasmu psikovi, len kvôli mamke píšem...nechcete jej zadovážiť už teraz ďalšieho, nejaké kľudne šteniatko. Možno by to aj pomohlo tomu staršiemu a mamka bude mať kontinuitu. Naši známi tak urobili a pomohlo to. Len to je asi vysoko individuálne. Len taky nápad.

autor
20. sep 2024

@dota6 ja ho nemam doma. mama plienky kupila, raz mu jednu dala, dal si ju dole a viac neskusala. nepohnem s nou... ked sa jej chce upratovat a chodit v noci von, nespravim s tym nic. len ma zaujima ako dlho este moze toto trvat.

autor
20. sep 2024

@adrianap83 praveze ja rozmyslam, ze ci by po tomto este mali mat psa. mozno ked tak macku. otec uz so psom vela neprejde, so stenatom uz tym duplom. dalsi pes bude zavazok na dalsich minimalne 10 rokov.

stellarstar
20. sep 2024

Nemá náhodou nádor v mozgu? Naša takto skoro pred rokom zrazu sa začala točiť, buchala si hlavu, pocikávala a pokakala sa, ale ona ani nevidela a nepočula a dali sme ju uspinkať. Hrozné rozhodnutie ale trápiť by sme ju nenechali...

autor
20. sep 2024

@stellarstar neviem, chodia s nim k dr. kvoli tomu pomocovaniu, ale vysetrenia mozgu mu nerobili. neviem ci by to veterinar vedel bez vysetreni odhalit. ale uz naco aj.

stellarstar
20. sep 2024

Naša to odhalila bez rtg či mrt

sissy27
20. sep 2024

Ma 16r, pre psa to uz je v podstate koniec zivota… a ze podla mamy nema bolesti - neviem kedy naposledy si tvoja mama udrela hlavu o skrinu, ked tvrdi, ze to neboli… hlavne ak sa to deje niekolkokrat denne, pes neovlada zvierace a ledva chodi… ako prepac, za mna to uz hranici s tyranim. Chapem, ze je na toho psa naviazana, ale ona sama by asi nechcela zit v stave, kedy bude kompletne inkontinentna, mat problemy s pohybom a narazat do nabytku… za mna je to otazka tyzdnov.

dominikaakinimod
20. sep 2024

Neviem ci ma psik nasadene nejake lieky my sme skusali karsivan a este nejaku podporu tabletkovu.... Pes mal 15 rokov žil zhruba rok stav sa zhoršoval niečo ako pišete vy plus nevedel kde je stál na mieste chodil dokola.... Vykonaval potrebu stale všade asi si to už neuvedomoval... Tiež bol inak zdravi ale bolelo ma vidieť ako už nevie kde je.... Mamina nesuhlasila s utratenim po čase už aj ceril zuby tak som ho vzala a dala uspať bolo to strašne tazke rozhodnutie ale išlo mi aj o to že mama dochadzala o nervy z neustalim pomočovanim psa a už by to bo
lo len horšie....

autor
20. sep 2024

@sissy27 nie je to niekolko krat denne a nie je to, ze si naraza konkretne hlavu. proste ide a obtrie sa o nabytok, taha ho do strany. to nie je ze sa postavi k nabytku/stene a bucha si hlavu. a nie je to ani casto. tym ze spi a prejde len kusok tak sa to deje len obcas. proste uz ma taku nemotornu chodzu, pletie sa pod nohy...

betulinka1
20. sep 2024

Podla mna to nebudu roky. Mozno dni, par tyzdnov. On ľahne a uz sa nedvihne. Vtedy uz treba dat injekciu.

30katrusa40
20. sep 2024

Prečo sa nedá utratiť ? Rodičia nesúhlasia alebo kde je problém ? Treba im to vysvetliť . Nebude ho nič bolieť dostane injekciu a zaspí. Dala som tak uspať svojho psa.

autor
20. sep 2024

@30katrusa40 ano, nesuhlasia. aj si s nim bola v miestnosti kym nezaspal?

biglovemom
20. sep 2024

Toto je zamna tyranie psa uz.😐