icon

Ako správne odčervovať dospelého psa?

27. jan 2025

Baby, ako často by sa mal odčerviť dospelý pes ? Bude mať teraz v marci 2 roky a naposledy nám veterinár dával tabletku v septembri alebo v novembri, musím to kuk. Ďakujem 🙂

Strana
z2
pribinak
27. jan 2025

Raz za 3-4 mesiace

7miriam77
27. jan 2025

Ja dávam každé 4 mesiace

biglovemom
27. jan 2025

11 ročný bol odcervneny naposledy ako stena 😃

doris11
27. jan 2025

@biglovemom no to neni moc na chválenie

biglovemom
27. jan 2025

@doris11 tak vec pohľadu …. Davat do psa kazde 3mes tabl nie je tiez bohviečo.🤷🏼‍♀️
za 11r toho pozral všeličo vonku a ani raz červy nemal alebo nejake ine problemy .

colsami
27. jan 2025

@biglovemom to ze Tvoj pes nemal cervy a ine problem, lebo mal stastie, neznamena ze iny nebude zacerveny a este to premesie dalej 😉 je kopu zvierat, ktore aj z jedneho pozrania niecoho, alebo olizania alebo ineho nakazenia sa, maju velke problemy.

Autorka: odcervovacie tablety si uplne spokojne kupis v lekarni hocikedy, alebo objednas online. Nie si odkazana na to, kedy Ti ich veterinar da alebo neda.
Interval, ktory je odporucany je kazdych 3-6 mesiacov. Kazde 3 mesiace su preferovane a odporucane najma vtedy, ked pes zije v rodine aj s malymi detmi.

doris11
27. jan 2025

@biglovemom tak ono tomu psovi na pohľad nemusí byt nic, ale hovna mu asi hádam nepreberas, takze červikov si možno ani nevsimnes .. nemusíš dávať každé 3 mesiace . Ale podľa mna aspoň raz za pol roka je to to vhodne . A že by ta tabletka psom nejako skodila, hm.. neviem ale tvoja vec 🙂

biglovemom
27. jan 2025

@colsami suhlasim mas pravdu 😊

biglovemom
27. jan 2025

@doris11 v tych malych bobkach by som si snad aj všimla (poctivo zbieram vonku) …pes je ok fit ziadne náznaky nema … skor sa bojim bĺch ako červov 🫣 asi ma dobru mikrofloru fakt nikdy nic nemal klop klop

autor
27. jan 2025

@colsami ďakujem, takže keď mu dám akože po pol roku ja, čo si kúpim, nebude vadiť, že nebude to mať teda zapísané vo svojej karte ? Ďakujem 🙂

colsami
27. jan 2025

Tak napriklad pasomnice sa prenasaju aj cez blchy, cize naozaj otazka stastia ci nestastia, ci nejaka infikovana blcha na psa hocikedy hocikde skoci. Ani ja neodcervujem uplne striktne psy kazde 3 mesiace, ale jednoducho na to myslim a raz za par mesiacov dostanu tbl a hotovo.

Inak, tie tbl (aj keby ich pes cely zivot a casto, pravidelne bral) totiz narobia v organizme ovela mensiu paseku, ako take krasne (kludne jednorazove) napadnutie parazitmi a zacervenie zvierata. Ale to majitelia vacsinou pochopia az ked sa to stane 😁 (nehovorim o nikom konkretne teraz, ale vseobecne, najma o takych, co verejne hlasaju myslienky ze odcervenie je fuj fuj chemia)

colsami
27. jan 2025

Pes absolutne nemusi mat zapisane v ziadnej karte ci dostal odcervenie alebo nie. Toto je cisto informacia a povinnost majitela, ze si to striehne. A je jedno, ci si to sam zapisuje do veterinarneho preukazu, alebo do kalendara, do mobilu, hocikde... Proste majitel dba na to, aby pravidelne odcervoval svojho psa (pripadne podla potreby). 👍

autor
27. jan 2025

@colsami ďakujem, bo toho som sa bála, chcem mu kúpiť tabletku na odčervenie, nechce sa mi s ním len kvôli tejto jednej tabletke utekať k veterinárovi, inak každý rok pravidelne chodím na očkovanie, ale odčerviť ho chcem aspoň každého pol roka… no zas som nevedela ako to chodí a bála som sa, že či potom veterinár nebude nadávať, že to tam nemá 🙂

janagem
27. jan 2025

Vidm, že sa tu strhla diskusia tak ti povie ako to má byť úplne ideálne. Zobrať hovienko, odviesť zverolekarovi na rozbor. Ak má červy odcervit. Preventívne by sa úplne správne dávať nemalo, keďže ani, chémia škodí keď je zbytočná, ale keďže sa s týmto ľudia väčšinou nechcú babrať tak sa začala táto preventívna móda. A to ti stačí raz za pol roka.

janagem
27. jan 2025

A ešte ti poradím. Aspoň dva týždne pred očkovaním by malo byť zviera odcervene - nemôžeš ho dať očkovať ak prelom bude menej ako 2 týždne.

colsami
27. jan 2025

@janagem "nemôžeš ho dať očkovať ak prelom bude menej ako 2 týždne" - to by nebolo ockovanych 90% maciek a psov. Toto nie je pravda, moze ho dat ockovat aj keby ho neodcervila alebo nerobila koprologiu aj cely zivot. Len je samozrejme lepsie, pokial je to odcervenie pred vakcinkou, logicky.

janagem
27. jan 2025

@colsami to nie je, čo som napísala. Ja som napísala ak odcervis psa, nedaj ho zaočkovať skôr ako o 2 týždne. A to ti povie každý zverolekár, ktorých zaujíma dobro zvierata., nakoľko tieto chémie sa biju - resp. Aspoň to 6ti, ku ktorým chodíme my, z ktorých je jedna vyslovene odborníčka na mačky, to priznám xD sa na tomto zhodli. Akurát jednému nemenovanému v Prešove to bolo jedno a vdaka tomu opakovane zomierali macata.

margitaf
27. jan 2025

Odcervim psa keď ma červy ,hlavne si treba uvedomiť ,že odcervovacie tbl nemajú preventívny účinok ,dám v pondelok tbl v stredu niečo zožerie a za tri mesiace bude plný červov ,a hlavne nie všetky tbl sú na všetky parazity

colsami
27. jan 2025

@janagem ale ved som Ta citovala, presne tak ako si to napisala. A na to reagujem, ze toto nie je pravda.
Plus vid posledny prispevok poukazuje na dalsi zasadny fakt (aspon nemusim pisat), preco je absurdne tvrdit a mysliet si, ze zrovna odcervenim 2 a viac tyzdnov pred vakcinkou mam nejaku istotu.

Pozri, bohuzial fakt je taky (a to naozaj uprimne hovorim s lutostou, to bohuzial), ze na Slovensku su tieto veci stale vacsine majitelom jedno. Nie veterinarom, ale majitelom. Potom je tu skupina "fuj chemia". Vies preco sa radovo a automaticky nerobi koprologia miesto odcervenia, s ktorou kazdy trosku pokrokovejsi tak robi osvetu? Pretoze majitelia nie su ochotni do toho ist a si to zaplatit. Pretoze im je jednoduchsie dat 1 euro na tabletu, ako par euro na vysetrenie (par euro, nie desiatky eur). A este Ta aj vysmeju ze naco to ma byt dobre, a pridaju komentar ze sa na nich chces obohatit a ze vidiet, ze nejde o blaho zvierata ale obohacovanie sa na majiteloch.

Inak tiez nie je na mieste porovnavat dospele klinocky zdrave zviera so (pravdepodobne) zacervenymi macatami. To nie teraz v zlom, nemyslim si, ale tvrdenie, ze nejakemu veterinarovi je jedno, ze mu tam hynu zvierata, je trosku odvazne. Ver, ze mu to urcite nie je jedno, z mnohych dovodov. Ale to uz je na inu temu, to nie je predmetom diskusie. Naozaj tych pribehov odcervenie skrz ockovanie je v realite tolko absurdnych, ze vsetci "pravoverni" by oci otvarali. (Tento prispevok neber v zlom ani nijak ofenzivne, cenim si praveze slusnu debatu).

nynia
27. jan 2025

Kazde 3-6mesiacov zalezi, ci prejavuje nejake priznaky (moja si zacne suchat zadok o zem ked dostane tabletku tak prestane 🤣), ze ho treba odcervit a ako casto je v kontakte s inymi psami.

janagem
27. jan 2025

@colsami nie nie úplne pohode. My fungujeme len na koprologii už pár rokov, lebo áno tie peniaze sú smiešne - a pritom máme cez ozka v dočaske kvantum mačiek a psov.

Úprimne aj pri dospelých jedincoch vie byť problém, hlavne ak nevies, či je /bude bezproblémový. Mám kocúra ktorý bol ok, jedine alegia na striebro, bol odcerveny a očkovany po mesiaci - a aj tak mal tak tou tabletkou oslabený organizmus, že dostal kalicivirus - a to ma kocúr 5 rokov. Proste mu tabletka nesadla (aj keď druhu koprologiu čo mal, už mal bez hocičoho) stane sa. Ale dva týždne od odcervenia minimálne dodržujeme - rovnako ako dva týždne od akykochkolvek liekov čo môžu dostať.

Asi som to nenapísala úplne gramatický správne ale v mojej hlave to dávalo zmysel že (ak odcervujes, tak)Aspoň dva týždne pred očkovaním by malo byť zviera odcervene - nemôžeš ho dať očkovať ak prelom bude menej ako 2 týždne.

:D

jamidea
27. jan 2025

@biglovemom chudak pes

tatiana149
27. jan 2025

K tej tabletky v lekárni dostaneš nalepku s dátumom, ktorú si stačí len nalepiť do preukazu psíka

biglovemom
27. jan 2025

@jamidea ze ? 😣😣 príď si poňho 😎

autor
27. jan 2025

@tatiana149 to som potrebovala aj vedieť, ďakujem 🙂 čiže k tabletke bude normálne aj nálepka aká to je a dátum ? Či ?

tatiana149
27. jan 2025

Áno ja to mám. To je nálepka a tá má čiarový kód a aj kolónku na dátum. Keď ju dáš psíkovi tak si ten dátum doplnis a nalepiš do preukazu.

luccija
27. jan 2025

@janagem aj náš veterinár zaockuje len osvedčeného psa.Nas pes grca zo všetkých tabletiek ešte ďalší deň, tak nosím hovienko na rozbor

luccija
27. jan 2025

Odcerveneho🙂

autor
27. jan 2025

@tatiana149 aké dávate ?

gov
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2