3-mesačné šteňa začína mať rešpekt

peso12
9. okt 2024

Naše trojmesačné šteňa začína mať menší rešpekt. Povely idú krásne, ale je ako rozmaznané decko, to by taký problém nebol, ale začína hrozne trhať nohavice čo mal doteraz prísne zakázané a rešpektoval. Plus začal všetko tzv. Preťahovať, hlavne nohy 🫤. Je to normálne? Čakal som, že to príde neskôr

colsami
9. okt 2024

Stena skusa a evidentne si tie veci moze dovolit.
To je pekne ze vie povely. Lenze ovela dolezitejsia v jeho veku je VYCHOVA, a nie vycvik. Sadni lahni sa nauci za par sekund hocjake stena. Ja taketo veci ani neriesim prvych x mesiacov. Ale dolezite pre dobry zivot so psom je ucit ho co smie, co nesmie, ake su hranice, co je to pochvala, fuj, nesmies, ake je zelane a nezelane spravanie, a jeho prerusenie.... Je to na dlho, ale pointa je v tom, ze psikovi treba nastavit hranice. Je uplne jedno ci a ake povely teraz ovlada. Prioritou bude vztah s majitelom, tj aj respekt voci nemu. Plus hygiena, netahanie na voditku, v rusnom prostredi sledovat majitela naprike vsetkemu, atd atd atd... vsetko ma spolocneho menovatela MAJITEL a vztah s nim a k nemu.
Nieco si o tom nastuduj, co sa tyka spravnej vychovy psika, je toho plno plno, neda sa to obsiahnut v jednom prispevku.
Drzim palce.

Ps: ak mi stena trha nohavice, najprv mu dam do papulky hracku a skusim presmerovat jeho spravanie. Ak na to nereaguje, pouzijem razne nesmies a hned na to odstrcim psa a ignorujem a idem prec, uz sa s nim nebavim. A ak ani to nepomaha, pridam k tomu to, ze odidem, alebo jeho niekde premiestnim, tak aby v tom nemohol pokracovat. Proste nezelena spravanie nesmie robit, koniec. Ziadne "Lilka nesmies, fuj, co to robis" a toto majitel 50 x zopakuje a Lilka tomu jednak nechape a jednak ma na salame.

lija22
9. okt 2024

@colsami ahoj mozes mi, prosim, poradit ako naucit taketo stena necikat dnu. Nase ma styri mesiace a je na zahrade a v momente ked je dnu sa vysti. Dokonca ked sme mimo zahrady na prechadzke ona sa nevysti. ja to nechapem. btw cely zivot mam psikov ale dospelych z utulku a teraz si neviem rady

peso12
autor
10. okt 2024

@colsami presne to robím, resp. Ma vyhradené na to hračky, presne na ten účel a on aj vie, že na to sú. Len povel nesmieš atď. Ovláda, zvykne sa aj uraziť keď mu niečo zákažeme, len potom náhodné počas dňa dostane totálne záchvaty zúrivosti. Kedy prestane kompletne rešpektovať akýkoľvek povel, a jediný spôsob ako ho zastaviť je zavrieť ho do miestnosti alebo klietky, ale po vypustení mu to vydrží tak 5min. A znova. Na vodítku nikdy neťahá chodí krásne, reaguje aj na najmenšie popotiahnutie ak chcem zmeniť smer. Len keď ho chytí amok, pískanie, zhuknutie, akýkoľvek povel nereaguje. Odstrčenie je najhoršia vec ktorej sa vyhýbam, lebo potom začne aj zúriť a skákať do výšky.

peso12
autor
10. okt 2024

@lija22 presne toto potrebujem vedieť aj ja 😂🙆 druhá vec, vnutru len na podložku ale kako na podložku nehodilo ani raz :'3