10-ročná mačka má nádor na papuľke

h2
2. feb 2024

Ahojte, včera som bola s mojou mačkou u veterinára, lebo jej rastie nejaký útvar na papuli, myslela som, že jej to vyčistí a bude pokoj. Ale vraj je to nádor. Mačku som objednala na najbližší možný termín (budúcu stredu) na operáciu. Mačka má 10 rokov, žije len vonku. Deň pred operáciou a dva týždne po operácii bude musieť byť zavretá vnútri, po operácii bude mať golier a možno problémy s prijímaním potravy... Úplne každý, komu to poviem (muž, mama, kamošky, kolegovia) sa na mňa pozerá, ako na blázna, či som sa zbláznila, že idem zachraňovať "pouličnú" starú mačku, ktorá mi po takej operácii aj tak skape atď. Prosím vás, som fakt divná? Alebo ju nemám dať operovať? Čo by ste robili? ☹️

anjelicek26
2. feb 2024

Dali sme operovat (mal nador na nohe), kocur mal vtedy 6 rokov..teraz ma 11 rokov, zije u susedov, je to nevernik 😂 Kasli na inych ludi, je to tvoje zviera... a moze zit este dlhe roky potom. Ja by som sa na take trapenie tiez nevedela pozerat.

egonsk
2. feb 2024

@h2 ano, je to trosku divne. Su to zive tvory, ale vsetko ma svoje hranice. Uz ma svoje roky, zaobstaraj si radsej mladsiu, ktora bude aj mysi chytat a nebude ti len penazenku vyprazdnovat ;)

lneviemmeno
2. feb 2024

@h2 to mas ako ked ide na operaciu stary clovek, ved naco? aj tak skape 🤦🏻‍♀️ .. vsak ta macka este moze zit dlhe roky a je to clen rodiny nie? moja mama sa presne takto zachovala so psikom, mala 9 rokov a nador na bruchu, keby to zavcasu riesila, nemuselo to byt take drahe a este by zila. A teraz place za nou 🤦🏻‍♀️

majamat
2. feb 2024

my sme davali operovat psika - fenku. mala najskor nador mliecnej zlazy, potom 2x mala pyometru ( to je matenrica naplnena hnisom ) a potom mala nador sleziny.
ten nador sleziny bol uz velky, zhubny a ulavilo sa jej len na kratke obdobie. vydrzala uz len 3m a zomrela.

stanulienkat
2. feb 2024

Aj keď pouličná, ale keď sa o ňu staráte, je to ako člen rodiny. Mne by tiež srdce nedalo nechať to zviera trápiť sa a nechať ho napospas osudu. To môže urobiť naozaj iba bezcitný človek.

muchacici
2. feb 2024

@lneviemmeno Prosím???!! Ty porovnávaš operáciu na záchranu mačky s operáciou človeka?? To snáď je už chorééé!!!!!

@h2 Ja si osobne myslím, že už aj tá mačka má svoj vek, a predsa je to zviera. Keď nadíde čas, treba ju nechať ísť za dôstojných a čo najmilosrdnejších podmienok. Ak máte peniaze na operáciu, liečbu, prípadne ďalšie úkony, ak by sa jej zdravie naďalej zhoršovalo, tak to je vaše rozhodnutie. Ja mám zvieratá tiež rada, ale nie som zástancom nekonečného predlžovania ich života alebo trápenia, aj ak ide o ich dôstojnosť.

majkakvet
2. feb 2024

@h2 samozrejme, ze ju dajte operovat ked mozete. Bolesti je vo svete dost. Kludne moze zit dalsich 5-8 peknych rokov.

0silvia0
2. feb 2024

@h2 ja by som ju samozrejme dala operovat. Nenechala by som ju napospas, ale teda u nas macky su aj vo vnutri, aj vonku, mame s nimi intenzivny vztah a moj muz minule letel na veterinu so zranenou mackou.
Ta macka bez zasahu veterinara bude mat kruty zvysok zivota, s bolestami.

daniela2202
2. feb 2024

@h2 je to tvoje rozhodnutie. kedysi sa také veci neriešili, riadila to príroda

h2
autor
2. feb 2024

Mňa najviac nalomila mama, mala som s ňou dlhý telefonát. Lebo keď mi iní ľudia hovoria, že je to stará mačka, svoje už si odžila atď., tak na to mám argumenty. Ale mama začala, či ju chcem takto trápiť. Lebo je fakt, že mačka nemá žiadny problém, nebolí ju to, žerie bez problémov, je v pohode, spokojná. Operácia by jej skomplikovala život, neviem, ako by bola na tom s prijímaním potravy, je to taká citlivá oblasť, že tam ľahko môže dostať infekciu a mať ďalšie komplikácie. Aby som si potom, keď mi povedzme o mesiac skape v bolestiach na nejaké o komplikácie, nevyčítala, že som ju radšej mohla nechať tak. ☹️

anjelicek26
2. feb 2024

Prave operovat, kym to nie je take velke, mokvajuce, hnisave ma najlepsie vyhliadky na uspech a uplne vyzdravenie. Ano tyzden dva sa bude doma zotavovat. Bohuzial ak je to rakovina, bude to len rast a ten problem proste prijde, dnes je este spokojna bez bolesti, ale prijde to.. nie dnes, nie zajtra a skonci to tym, ze ju budes musiet dat uspat... ano 10 rocna macka je "stara", ale susedia maju 18-19 rocne macky, zasa sa netvarme, ze je to macka nad hrobom, ktora si nevie este pozit...

bloger
2. feb 2024

Tak ak je šanca, že to dokážu odstrániť oplatí sa. Tiež to musí byť pre ňu bolestivé. Tieto pouličné mačky bývajú choré a zranené rôzne. Všeličo majú za sebou. A túžia dožiť pri niekom s dobrým srdcom. Nie všetky majú to šťastie. No tejto mačičke sa to podarilo.

h2
autor
2. feb 2024

@egonsk Mám ďalšie dve, mladých kocúrikov. Ale len preto si predsa nepoviem, ze kašľať na ňu, mám "náhradné".

brahmi
2. feb 2024

@h2 Milujem, ze najviac ti radia ludia, ktori absolutne o tom nic nevedia a len si domyslaju. Nasa macka nam jedneho dna mnaukala pri dverach v zubozenom stave, vypiplali sme ju, dali dokopy, hoci mame doma 3 psov a k mackam sme ziaden vztah dovtedy nemali. Tiez sa jej po case vytvoril pri zube utvar, ktory pomaly rastol a veterinar nam povedal, ze to je nador. Operovat sme ju dali, ani sme nevahali, vybrali kusok, ani to clovek, ktory o tom nevie, nezbada. Odvtedy je to 5 rokov a macka zije spokojnym zivotom bez akychkolvek problemov dalej. Rekonvalescencia bola rychla a chvilu po operacii jedla tekutejsiu stravu, inak ziaden problem... Ak je sanca, ze bude zit dalej, nevahala by som.

h2
autor
2. feb 2024

@muchacici Ja v tejto veci peniaze vôbec neriešim. Operácia bude okolo 100€, Dr. povedal, že s celkovou starostlivosťou by sme nemali presiahnuť 150€, to je úplne v pohode suma. Ide mi skôr o to, či jej tým v konečnom dôsledku neublížim viac, než pomôžem.

janulik2008
2. feb 2024

Ja by som dala operovať. Ak je ešte šanca na uzdravenie.
My sme boli raz s kocúrom u veterinára lebo sa pobil a akoby sa dusil. Vet mu dal injekcie a ako mama vyšla z ordinácie tak volal známej že kocúr neprežije, namiesto toho aby mu dal injekciu aby "navždy zaspal" tak sa kocúr chudák trápil do rána uhynul. Neskutočne sa trápil, mama ani sestre nepovedala lebo to bol jej miláčik, doteraz na neho spomína že jej Pufo.

Dnes sme mali našu mačku sterilizovať, 9 ročnú

h2
autor
2. feb 2024

@brahmi Ďakujem veľmi pekne, toto som teraz asi potrebovala čítať najviac. 🙏

brahmi
2. feb 2024

@h2 a este za taku super cenu, my sme pred tymi 5 rokmi zaplatili o dost viac. Pri operacii nikdy nemas zaruku, ze dopadne dobre, riziko je tam vzdy, ale ak ti veterinar povedal, ze to vie odoperovat, urcite chod do toho. Nasu to napriklad vobec nebolelo, ani ked mala nador, nijakym sposobom ju to zatial neobmedzovalo, ale to bola len otazka casu, kym to narastie tak, ze poskodi zub, bude jej to branit v zrani atd... Uvidis, ze sa da dokopy ovela rychlejsie ako si myslis a bude dobre.

majkakvet
2. feb 2024

@anjelicek26 my mame 16 rocneheho a 11 rocne, pekne zdrave exterierove mice.

majamat
2. feb 2024

@h2 no veru, my sme za operaciu pred 15r zaplatili 150e, teda s komplet starostlivostou a kontrolami.

stanulienkat
2. feb 2024

@daniela2202 vieš...kedysi také veci riešila príroda aj u ľudí. Nezachraňovali sa ani starí ľudia, onkologický pacienti nemali liečbu a nedonosené deti tiež zomierali ako na páse a tiež to bolo dielo prírody. Len uz sme v 21. storočí. Je smutné, že mnohí ľudia sa k zvieratám ešte stále chovajú ako k veci.

colsami
2. feb 2024

Ahoj,
Vsetko zavisi od toho aky je ten nador, kde, a ake su realne vyhliadky. Toto je uplne najdolezitejsie, bez toho su vsetky rady a nazory uplne zbytocne.
Ak je nador ohraniceny a operaciou sa dokaze vsetko vybrat, OK, sla by som do toho. Ak je riziko ze sa vybrat vsetko neda, macku by som (poviem na rovinu) netrapila. Pretoze ak tam nirco ostane, to nadorove tkanivo zvykne narast zas, a este ovela rychlejsie a intenzivnejsie, kedze tymto zasahom akonahle do toho zacnete zasahovat, zaktivnite cely proces.
Takze riadila by som sa tymto, nie ziadnymi recami doma ci na fore kto ma ake skusenosti, pretoze tu ja fakt klucova lokalizacia a charakter nadoru.

A take vseobecne veci ..
- 10 rokov na macku nie je tak vela, keby mala 14, mozno zvazujem ale bezne operujeme aj ovela starsie zvierata a v pohode sa zo vsetkeho dostanu.
- nie nadarmo sa hovori ze macka ma 7 zivotov, videla som x krat stavy ze sme boli presvedceni ze ta macka to nemoze prezit 😃 a ona prezila este take veci ze sme pozerali. Takze v tomto ma macka vyhodu.
- 100-150e suma je so vsetkym naozaj v pohode suma.

janulik2008
2. feb 2024

@colsami mačky sú "nezmar" 🤣🤣🤣

colsami
2. feb 2024

@janulik2008 neskutocne. Fakt boli nie raz take stavy ze normalne neveriacky si hovorime s kolegami, ze toto ta macka nema sancu prezit. A ona prezije, aj v 15tich, a o rok pridu majitelia zas, s este horsim problemom a narocnejsou operaciou a ta macka to zas prezije 😃
Obdivuhodne 👌

lneviemmeno
2. feb 2024

@muchacici jasne ze neporovnavam, ale ja to beriem tak, ze ked mam uz domaceho milacika, tak mu tu liecbu zaplatim rovnako a postaram sa 🙂 nenecham zomriet macku, ktora moze este niekolko rokov zit po operacii. Niektori tu radia nechat ju umriet a kupit si novu, akokeby to bola len nejaka vec, ze vsak vymenim.. Ja neviem presnu jej diagnozu, mozno jej operacia vazne pomoze a moze si par rokov pekne este odzit a nemusi sa trapit 🙂 ak by jej to vsak malo umelo predlzit zivot a trapit ju, tak to je ine. To plati aj u cloveka mimochodom, lebo aj ja keby som stara tak sa nenecham liecit ak by som sa dalej trapila a nepomohlo mi to.

lenkakravcova
2. feb 2024

@h2 10r mačka je už stará.
Ja osobne by som ju netrápila. Radšej ju dať uspať.
Si predstav že ju zoperuje ale rakovina sa jej aj tak rozšíri po tele. To bude neúnosné bez liekov proti bolesti. Chudák mačka. Ja by som ju uspala. Nech sa netrápi.

naja85
2. feb 2024

@lenkakravcova ako mam 10 rocneho kocura a stary naozaj nie je. Pevne verim, ze zvierata nemas ziadne.

naja85
2. feb 2024

Autorka, je to tvoje zviera? Je. Tak je to tvoje rozhodnutie(nie mamine, nie muzove, nie tvojich kolegov) a hlavne tvoja zodpovednost. Kedysi bolo kedysi a teraz je teraz. Ja viem, ze velka cast Slovenska stale zije v stredoveku, ked ide o zvierata. Tak sa rozhodni kam patris, do akej casovej doby.

lenkakravcova
2. feb 2024

@naja85 Ver si čomu chceš :D pre mňa za mňa.. môj názor v tomto ohľade nezmeníš.

janulik2008
2. feb 2024

@lenkakravcova len načo dáš mačku uspať, keď je možné že nádor je len v počiatočnom štádiu a môže sa vyliečiť.