Preprava detí starších ako 12 rokov v aute. Poradíte?

marinablue
9. sep 2015

Prosím poraďte či je bezpečnejšie prepravovať väčšie dieťa (nad 12 rokov) na prednom sedadle vedľa vodiča kde je klasický trojbodový pás (no píše sa o ňom ako o sedadle smrti) alebo na zadnom strednom sedadle kde je len obyčajný pás cez brucho? Ostatné miesta v aute zaberú mladší súrodenci ktorí ešte potrebujú autosedačky takže už mám len tieto dve možnosti. Za názory ďakujem.

katrinka8
9. sep 2015

Minule hovorili v TV nejakí bezpečnostní technici, či kto to bol, čo sa tomu venujú a pre mňa absolútna novinka, vraj predné sedadlo vedľa vodiča vôbec nie je sedadlo smrti (už to údajne vôbec neplatí) a že je dokonca oveľa bezpečnejšie ako zadné sedadlá - údajne aj pre deti Oni to tam aj vysvetľovali, prečo, len som to, bohužiaľ, moc dobre nevnímala, lebo sme boli na návšteve a bol tam trochu zmätok. Kukala som ako puk, ale takto to bolo povedané. Len škoda, že si nepamätám, kde to hovorili, ale bolo to cca 2-3 týždne dozadu akurát.

cinkatko
9. sep 2015

No ja nevim, ale ted se prece nedavno stalo myslim v cesku, ze pri celni srazce automobilu a dodavky zemreli obe zeny, ktere sedeli v aute ve predu. dite bylo zachraneno - sedelo v aute a zachranila ho autosedacka. Sice mam jeste malinke deti, ale do predu bych nepoustela ani 12- ti lete dite. Vzdy rikam memu, ze ty muzes
byt jakkoli dobry ridic, ale ti druzi ne... Radsi jeste pockej, az bude dite dostatecne velike na to sedet ve predu. Myslim tim pevnou pater a vysku. I kdyz
je pravda, ze nektere deti jsou vysoke na svuj vek, to ale neznamena, ze maji silne a pevne telo, ktere si poradi s dopravni nehodou.

sissy27
9. sep 2015

podľa mňa sa to nedá paušalizovať... ani havárie nie sú vždy rovnaké... je tam veľa faktorov, ktoré to všetko ovplyvnia... a hlavne miesto vedľa vodiča je automaticky najčastejšie obsadzované, teda je štatisticky väčšia pravdepodobnosť, že sa tam niekomu niečo stane, zadné sedadlá bývajú často prázdne... vzadu v strede nie je spredu nie je chránený ničím, vpredu vedľa vodiča lepšie pásy plus airbag (teda podľa auta)...

tova
10. sep 2015

samozrejme v zadu je bezpecejsie ako v predu. Obycajne ked je naraz z predu tak, sa motor a vsetko posunie na vodica a spolujazdca vedla neho. Ti v zadu maju o tie 2m viac miesta za motorom. Su drahesie suv ktore su robene tak, ze sa motor pri nararaze neposunie na sofera ale spande na zem, to nepredpokladam ze mas. Ja mam vzadu v strede normalny 3b. pas, takze v mojom aute a na tvojom mieste by som volila urcite v strede v zadu. Vezmi si aj naraz z boku, urcite skor zasihne spolujazdca v predu ako cloveka v zadu v strede. Este pises, ze 2 deti su v autosedackach, tie sa obycajne upevnuju pasom cez brucho,, tak posunut jedno do stredu v sedacke a 12r. na boku v zadu s trojbodovym pasom.

vroni
10. sep 2015

Sedadlo smrti je uplna blbost. Pozri si crashtesty aut za poslednych desat rokov, podmienkou je, aby pri naraze ostala kabina neporusena - ziadne posuvanie motora do kabiny sa nedeje, takze kym nemas 30 rocnu sunku, tohto by som sa neobavala. Zato mas vpredu airbag a najvacsi komfort. Okrem toho zrazky spredu su u normalnych vodicov pomerne zriedkave, sofer sa reflexne vyhne priamej zrazke a skor vrazi bokom (ano, spolocensky unaveny tvor casto vpali kamkolvek frontalne, ale nezvykne vozit dieta). Vpredu mas bezne aj airbag zboku - vzadu nie. Ja by som v zivote nedala dieta dozadu do stredu. Pasy casto nie su pripevnene o karoseriu a pri naraze spredu, zozadu i zboku sa mozu odtrhnut alebo uvolnit a dieta leti. Vpredu nosim dieta upne bezne.

dominika6
10. sep 2015

ak sa zmestí medzi autosedačky vzadu tak na dlhšie trate tam...
na krátku trať po meste môže byť aj vpredu..
sedadlo smrti je blbosť,nevieš z ktorej strany auta do teba niekto vrazí..môže aj zo zadu

louvre
10. sep 2015

Niektoré ste si asi nevšimli, že marinablue pise ze ma vo svojiom aute na strednom zadnom sedadle iba pas cez brucho. A preto ja osobne odporucam pouzit radsej predne sedadlo vedla vodica kde je airbag + poriadny pas ktorý zadrzí dieta aj v oblasti hrudnika.