Podsedák pre cca 5-ročné dieťa

qwer2019
31. júl 2024

Ahojte, chceme ku starkovcom jedným i druhým kúpiť podsedak, lebo prehadzovat tie sedačky je zdlhave a hlavne teraz ako začínajú už pravidelne ku nim chodiť, a ešte sa zvykne stať, že im ich zabudneme vybrať a podobne. Jedno dieťa má 5r a 22kg cca a mladšie má 4r a cca 17kg. Myslíte, že je to este hlúposť? Vo mne sa bijú pocity, keďže kedysi sa nepotrebovali žiadne sedačky nič 😀 aj keď bolo na cestách menej blbcov to je pravda. Ďakujem za vaše postrehy.

beronsche
31. júl 2024

@qwer2019 kúpila by som k starým rodičom autosedačky.
Argument, že kedysi nič také nebolo je hlúpy, tým smerom ani nerozmýšľaj.

zuzanaete
31. júl 2024

Pre tak male deti kupit este riadne sedacky. Kedysi bolo kedysi - bolo menej aut, auta boli pomalsie, jazdilo sa zvycajne max do najblizsieho mesta aj to vynimocne....

saxana000
31. júl 2024

Nikdy by som dieta na podsedak neposadila.ziadne ukotvenie ziadna ochrana hlavy ani chrbtice.to ich mozes posadit na krabicu od zakuskov. .dcera ma 32.kil a 8 rokov ochvilu a stale je v sedacke..aj u deda v aute ma sedacku aj v muzovom aute ma sedacku. Pre mna je jej bezpecnost prvorada a tych 10 minut na instalaciu pripadne prehodenie rada obetujem.pozri si vcerajsie krimi noviny prvu reportaz a predstav si ze sa babka s dedkom vracaju s tvojimi detmi z vyletu a deti sedia v tom aute podsedakoch a zrazu vyleti z pod kopca zo zakruty 20 rocny majster sveta 130kou bez brzdenia to napali celne do nich..vies kde by si si nasla deti?na prvej jedlicke aj s tymi podsedakmi. Jedno obrovske NIE!!!
To 4 rocne este patri do kategorie 9-18 to by som nedala ani do 36kovej.

diewcatqoo
31. júl 2024

Nie, deti su este male na podsedaky.

beronsche
31. júl 2024

@saxana000 ja mám podsedak pre 12r (takmer 150cm), pretože máme vzadu hlupo pásy, sú proste privysoko, nastaviť nejdu a vedu cez krk..
Ale to je asi jediná situácia, kedy dám dieťa na podsedak..
Tiež ich vôbec nepovažujem za bezpecne.

zuzanockamt
31. júl 2024

@qwer2019 Samozrejme, že môžu do podsedáka, váhu na to majú, využijete ich dlhšie.

kacena4
31. júl 2024

záleží kde ich budu vozit, ci v ramci mesta kde je 50tka a povolené chodit aj bez podsedakov. ci mimo mesta na otocky kde staci aj podsedak alebo na dlhsie niekolkohodinove vylety kde by som jednoznacne volila klasicku autosedacku kvôli bezpecnosti na dlhej ceste, nikdy nevies co sa stane. a teda argument ze volakedy sme nemali je smiesny, nakolko volakedy po cestach jazdilo o 80% menej aut a auta mali zodpovednejsi a asi aj skusenejsi ludia ako dnes kedy je moderny adrenalin a hazard 😔

rude_baby
31. júl 2024

@zuzanockamt od váhy to vôbec nezávisí, ale od výšky...

zuzanockamt
31. júl 2024

@rude_baby Aj od váhy. Všetky zabezpečovacie zariadenia sú limitované váhou. A samozrejme aj výška zohráva úlohu.

beronsche
31. júl 2024

Ešte dodám, že čo je zákonom prikazane minimum a čo je naozaj bezpečné, sú 2 rozdielne veci!
Dokonca je dôležité aj to, aká je autosedačka, nie každá, ktorá je na trhu, je ok.
Ženy, veď si pozrite, čo sa deje s dieťaťom pri náraze, hoci len v 50-tke.

saxana000
31. júl 2024

@beronsche ale 12r je ina vyskova aj vahova kategoria ako malicke 4 rocne dieta..

beronsche
31. júl 2024

@saxana000 samozrejme, veď ja s tebou súhlasím, to bol iba príklad. 🙂

zuzanockamt
31. júl 2024

Nechcem rýpať, pýtam sa normálne. Cestujete s deťmi len autom s autosedačkou? Necestujete MHD (bus, trolej), medzimestské busy, vlaky? Ja sa teda denne presúvam hromadnou dopravou s deťmi v podstate od čias novorodenca. A tam zabezpečovacie zariadenie nie je. Dokonca ani taxi v rámci mesta to nepotrebuje. Či teda do prostriedkov hromadnej dopravy s dieťaťom nenastúpite?Ani v škole, škôlke ich nepustíte, keďže takto sa deti bežne presúvajú.

beronsche
31. júl 2024

@zuzanockamt tak myslím, že porovnávať MHD s autom nie je úplne ok. A vlak už dupľom nie.

beata_k
31. júl 2024

@qwer2019 Kupila som k starym rodicom dve autosedacky z bazaru. Su do 36 kg, takze par rokov vydrzia.

saxana000
31. júl 2024

@zuzanockamt naozaj tomu ver ze nie nenastupim.mhd nevyuzivam absolutne pebo v meste nebyvam. a ak si volam taxik dopredu nahlasujem pocet deti a ziadam pre kazde sedacku adekvatnu k veku a hmotnosti.zatial s tym nebol nikdy problem..aj autobusy na skolske vylety su vybavene pasmi pre deti a sofer nenastartuje kym ucitelky nepriputaju vsetky deti.. zijeme v 21.storoci.

zuzanaete
31. júl 2024

@kacena4 U nas boli 2 nehody, kde keby sa realne nestali, tak neverim. Jedna z nich smrtelna. Zomrel vodic auta, co nehodu sposobil. Napalil to do autobusu, kde sa nastastie viezlo iba par ludi. Ak by to napalil do Fabie, tak nasledky by boli este horsie. Pri jednej skoncilo auto na streche. Bolo to v meste, kde je 50. Je uplne jedno, kolko a kam sa vezu. Blazna na ceste mozeme stretnut kdekolvek.

dzejsik
31. júl 2024

@qwer2019 radsej ako podsedaky by som pozrela nejake lepsie autosedacky na bazosi, ked budu k starkym na obcasnu jazdu

zuzanockamt
31. júl 2024

@saxana000 Nebavíme sa o pásoch, ale o sedačkách, keďže sa bežne deti 3-10 ročné vozia v autosedačkách. To určite počas jazdy v buse na školskom výlete nebude.

beronsche
31. júl 2024

@beata_k pozor na bazarove sedacky.. aj sedačky majú nejakú životnosť a plasty starnú..

qwer2019
autor
31. júl 2024

Však sa pýtam, nemusíte sa hneď pohoršovať. Lebo je to diskutabilné

beronsche
31. júl 2024

@zuzanockamt aké tak hádam vidíš rozdiel v nehode auto- auto a auto-autobus?
Kde myslíš, že utrpis väčšie zranenie?
Keď budeš sedieť v aute a v rýchlosti to do teba napáli blázon, alebo keď budeš sedieť v autobuse/ vlaku?

beronsche
31. júl 2024

@qwer2019 nik sa predsa nepohorsuje.
Pozri si crash testy a potom sa rozhodni.

zuzanockamt
31. júl 2024

@beronsche Dieťa aj v buse/vlaku utrpí vážne zranenie počas nehody. Ja v tom mám jasno, pýtala som sa na názory ostatných matiek, ako riešia tieto situácie, či teda inak ako auto+najnovšia autosedačka necestujú.

pralinka86
31. júl 2024

Podsedak nema ziadnu ochrannu funkciu, aj s nim mozu tak malym detom ist zle pasy este.
Urcite kupte sedačky, radsej tie do 36kg ako podsedak. Ani nehoda sa nemusi stat, staci defekt, smyk na ceste vasho auta v nespravnom case na nespravnom mieste...

saxana000
31. júl 2024

@zuzanockamt lenze v autobuse su deti priputane inym sposobom a aj samotny autobus sa pri naraze sprava inak ako osobny automobil zajedno ide o vysku autobusu aj o usporiadanie sedadiel sila narazu sa priamo umerne rozlozi na jeho velkost a plochu ty miesas hrusky s jablckami ja som zazila havariu aj ako ucastnik sediaci v aute aj v autobuse .tam nie je ziaduca sedacka ale istenie dietata..pre mna za mna voz si dieta aj na streche. btw s novorodencom by som sa autobusom netrepala aj z inych dovodov nie len ze nema sedacku.. 100x sa nestane nic a potom jeden krat sa moze a budem si to vycitat do smrti.nie dakujem neprosim.pre mna je zivot mojich deti to najdolezitejsie.

qwer2019
autor
31. júl 2024

@beronsche tak v autobuse sa tiež vieš zabiť. Tiež to tam nieje bezpečné, keď chceme hovoriť o tom, že 8r decko musí sedieť v autosedacke, lebo bezpečnosť... tak sa trafí auto z autobusom, autobus môže kľudne vymrštiť a už sú následky aké sú.

saxana000
31. júl 2024

@beronsche nechaj ich tak tuto damy nepochopia o com im piseme.. najlepsie co najlacnejsie a najrychlejsie vyriesit presun co tam po detoch a bezpecnosti..

kris_tin257
31. júl 2024

Och panebože takúto otázku sa nemôžete pýtať na modrom koníku 😀 po prečítaní komentárov si odtiaľto akurát tam vezmete psychickú traumu 😀

lucia13022023
31. júl 2024

Kks argument ze kedysi sme toto tiež nemali s tu sme. Kedysi sa pralo v potoku, peries tam aj dnes? Pre dieťa chcem 100% ochranu, kúpim autosedacku keď aj z bazáru jedným starým rodičom, aj druhým. Nič pre mňa nie je dôležitejšie ako ochrana dieťaťa. Áno, môže sa stať havária, to neovplyvním, ale môžem ovplyvniť aspoň to, nech ma to dieťa autosedacku a nie polystirenovy podsedak.