Od ktorého mesiaca môže ísť dieťa do autosedačky?

lusia222
31. máj 2013

Ahoj,chcem sa opytat odkedy sa moze davat dieta do autosedacky.Moja mala ma 7 mesiacov a ked ju dam v aute do vajicka uz jej trcia nozicky.Sama sice este nevie sediet ale keby sa nedajboze nieco stalo myslim ze by bola pre nu predsalen bezpecnejsia autosedacka ako vajicko.Aky mate na to nazor?

bubelko
31. máj 2013

@lusia222 az ked jej trci hlava. na nohach nezalezi. a samozrejme ked dosiahne vahovu kategoriu, pre ktoru je sedacka urcena, plus - samozrejme sama sediet.

lusia222
autor
31. máj 2013

@bubelko v pripade keby sa stala autonehoda je predsa pre nu nebezpecne ked jej trcia nozicky.

lucica
31. máj 2013

Nozicky nie su az take podstatne, moze byt aj so skrcenymi. Dolezite je aby sama sedela, lebo ked je v smere jazdy a nevie sediet a ty zabrzdis prudko, tak jej mozes zlomit vazy, lebo by jej hlava hned letela. A hlavicka nesmie tiez presahovat cez sedacku. A musi mat 9kg.

bubelko
31. máj 2013

@lusia222 to je sice mozne, ale skonci so zlomenou nohou, kdezto ak ju das do vacsej sedacky a ona nevie sediet, plus je lahka, tak si zlomi väzy 😒 este nema take krcne svalstvo, aby to udrzala.

danim
31. máj 2013

@lusia222 nozky ked trcia je v pohode, ved ich dieta ma prirodzene zohnute. kolko ma kg ? vajicko je isto ok v tom veku, potom neskor cca v roku autosedacku 9-18 kg, ale taku, co moze byt otocena v protismere jazdy auta.. cize dieta ma bezp tu co vo vajicku ( lebo este slaby krk dietata ) a zaroven viac miesta. moj nazor a skusenost.

saska.t
31. máj 2013

@lusia222 ,@bubelko ma pravdu,zalezi na hlavicke,nie na nohach,dieta do 12 mes. by malo sediet proti smeru jazdy vozidla,pretoze este nema dostatocne silne sijove väzy a mohlo by si ich pri naraze zlomit 😉

lusia222
autor
31. máj 2013

@danim ma vyse 9 kg. Tak potom ju este necham vo vajicku,samozrejme.Myslela som ze ked jej pretrcaju nozicky uz ho mam male :D

kofina333
31. máj 2013

najbezpečnejšie pre dieťa je rozhodne vajíčko. Môj bol vo vajíčku takmer rok, aj keď nohy mal už vyložené na opierkach. pokiaľ mu nevytŕča hlavička, tak tam môže byť. Dokonca mi odmietli v jeho pol roku kúpiť autosedačku, napriek tomu, že mal cez 9 kg, ale stavba tela nie je ešte tak vyvinutá, aby dokázala zniesť odpor v prípade dopravnej nehody. Vysvetlili mi, že telo bude dosť silné, až keď dieťa dokáže samo liezť a samo si sadnúť, bez pomoci, t.j. cca v 9 mesiacoch.

lucica
31. máj 2013

@danim
@lusia222 Len take autosedacky co sa daju dat v protismere 9-18 kg, tak takych je velmi malo. A neviem ako dopadli v testoch. Ja teraz studujem autosedacky, lebo idem pre maleho kupovat. Ten bude mat 9 mesiacov a v lete ideme na dovolenku do chorvatska, to bude mat 11 a uz pojde v novej, tak chcem aby si to doma trohu predtym poskusal, aby potom vydrzal.
No a teraz je v ponuke vela sedaciek, ale mne najlepsie vysla ROMER-ka. Romer je podla mna najlepsi vyrobca. Pozerali sme aj cybex, lebo v testoch vysli dobre (oni su namiesto vnutornych pasov s pultom), ale je to hrozne. Dieta sa tam nevie ani pohnut, ruky ma v jednej polohe, iba hlava mu trci, no des, ked sme to v obchode vyskusali.
Dobre vysla Romer DUO PLUS, ta je s isofixom, ale stoji cca. 280€ co sa mi zdalo vela. Tak my kupujeme romer king plus, ta je bez izofixu a za 180€. To je v sucastnosti asi najpredavanejsia sedacka. A hlavne znacka Romer vseobecne.

martinkatinka
31. máj 2013

No my sme mali vajíčko dokým sa tam zmestil, to je aby bola hlava chránená... nemal váhu na sedačku, tak sme ho tam dali až mal 9 kg, to bolo cca v 10-11 mesiacov, to už aj pekne pevne sedel. Mali sme aj takú prechodnú, ktorá sa dala dať aj v smere aj v protismere... na veľkú sedačku sme prešli až okolo 15-16 mesiaca.

danim
31. máj 2013

@lusia222 nie isto nie.. bud v pohode 😉 hlava je dolezita, ak ta pretrca je mala.. nase obe sedeli v protismere este potom dlho, kym im to priestor dovoloval v sedacke 9-18 kg, podla mna cim dlhsie, tym lepsie.

danim
31. máj 2013

@lucica ak by bol naraz ZLY, tak ta ani svaty nezachrani.. ja si veru rocne dieta v smere jazdy neviem predstavit.. krk velmi slaby..

klincek
31. máj 2013

@lusia222 ja som dala deti do sedacky 0-18 kg, ked mali 4 mesiace..vajce im bolo uz male - zjavne nevedeli o tom, ze tam maju vydrzat az do 13 kil 😀 . sedacky boli proti smeru jazdy az do dosiahnutia 10 kg vahy deti.
co sa tyka znacky, mame Chicco (black line) a pouzivame ich doteraz, a predpokladam, ze vydrzia aspon do konca toho roka, to budu mat baby 30 mes.

lusia222
autor
31. máj 2013

@klincek moja mala maautosedacko od 9-36kg ale teda ju tam este nejdem davat ked jej netrci hlavicka z vajka 🙂

klincek
31. máj 2013

@lusia222 9-36 kg jej bude este urcite velka. zatial ju radsej nechaj vo vajicku, ak z neho este nevyrastla, a potom rovno prejdete do velkej.

googlinqa
31. máj 2013

moja je vo vajicku ma nosnost do 13 kg, zatial jej je tam dobre, ma 9 mesiacov

anieli_1
31. máj 2013

Baby ked tak citam vas tu tak sa smejem bo moja bude mat 2 roky a sme este vo vajicku 😀 nozky trcia ale hlava nie a mame 10kg je mi to najvyhodnejsie najpohodlnejsie ale uz sme vraveli ze by sme mali poriesit normalnu sedacku 😀

chovancova27
31. máj 2013

@lusia222 moj maly je v autosedacke od 6 mes🙂 vo vajci vrestal jak blazon, chcel uz pozerat von🙂mame romer king od 9 kg,ale mal tusim 7 kg ked uz sme ho tam vozili🙂

fanta3
31. máj 2013

su rozne druhy autosedacky, aj napr. kategoria od 0-18mes (vajicko je do 12). Pokial uz trcia nozky, tak by som zvolila klasicku autosedacku kvoly bezpecnosti, avsak taku, ktorá sa da polohovat- aj lezato (alebo mierne lezato). Jednak ze este poriadne nevie sediet a navyse ked dietatko zaspi, tak je mu to pohodlnejsie 😉 Kludne to moze byt aj autosedacka v kategorii 9-36 (kedze dcerka ma uz nad 9kg), len hlavne to polohovanie aby mala- nie kazda sa da polohovat. Ja som syna nosila vo vajicku do 8mes, lebo tiez uz sa mi proste do vajicka nezmestil a dcerka je drobunka, tak ta sa este nosi vo vajicku aj ked ma skoro 11mesiacov 😉

h2
31. máj 2013

Môj syn išiel do "velkej" sedačky, keď mal 6 mesiacov, lebo vo vajíčku sa zaprel lakťami a dvíhal sa hore, dostala som strach, hneď sme bežali kúpiť sedačku, vozíme ho často a nie je problém. (Vtedy už vedel sedieť sám bez opory)

bibus1002
10. sep 2013

@chovancova27 aj my máme taký istý problém ako ste mali aj vy. Nevydrží vo vajíčku ani 30minút sedieť, stále plače.aj ja rozmýšľam nad romer king od 9kg lebo je asi najlepšia. Teraz budeme mať 3 mesiace a vtedy už bude skoro 6kilový, bo 4220g mal keď sa narodil. 😅 Tak asi nič sa nestane keď ho dám do takej autosedačky, bo je polohovateľná. nie? 😉

evelyn226
12. júl 2016

@bubelko na nohách záleží, lebo pri nehode si nožičkami opretymi o sedačku môže zatlačiť do brucha kolienka alebo jej sedačka, o ktorú ma nohy opreté môže zlomiť tie nožičky. Nehovoriac o tom, že môj syn vo vajci sedí v pohode ale nôžky mu trčia von a odtláča sa od sedačky lebo ich má skrčene čo tiež nie je dobré na dlhšiu cestu.

majusqa77
12. júl 2016

@evelyn226 to je debata z roku 2013 🙂)))

bubelko
12. júl 2016

@evelyn226 sice je to debata z roku 2013, ale nic to nemeni na tom, ze nohy nie su naozaj pri vymene sedacky to podstatne. ano, sice si ich moze pri nehode zlomit, ale to dieta prezije, kdezto zlomene väzy nie. a väcsina deti skutocne sedi so skrcenymi nozkami, dokonca aj v smere jazdy.
pohodlie je 1 vec, bezpecnost 2. pokial dieta stabilne samo nesedi a nema dobre vyvinute krcne svalstvo, tak napriek dosiahnutym kilam, nie je sedacka v smere jazdy vhodna 😉

evelyn226
12. júl 2016

A čo keď debata z 2013 roku. Matky si to čítajú a mne osobne sa niekedy rozum zastaví keď vidím kto tu či za blbosti píše. Neriešim pohodlie ale bezpečnosť. A asi nečítate články aj o takýchto veciach ako napríklad, matka mala dve deti v dvoch rôznych autosedačkách, mala nehodu a jedno dieťa bolo v poriadku a druhé bolo zranené. A obe vedeli už sedieť. Ide aj o to aká je sedačka a nie vždy je vajco bezpečnejšie! Ako si mnohé matky myslia. A záleží aj na nohách keď už sa rieši ťa bezpečnosť, lebo si dieťa ublíži a môže si aj chrbticu poškodiť len tým, že nôžky málo pokrčené čo podľa niekoho je nepodstatné...

bubelko
12. júl 2016

@evelyn226 ale citali sme a citame. sice sa ma tato tema uz netyka, kedze deti uz mam v poslednej sedackovej kategorii. ale ked si precitas a pozries vsetky odborne studie, tak zistis, ze rozhodujuca pri vymene sedacky je hlava - a to ci presahuje alebo nie. nohy su az druhorade. ak dietatu hlava nepresahuje, ale nohy ano a dieta same nesedi, nie je vhodne menit vajicko za vyssiu radu, pretoze najcastejsie narazy su prave zozadu alebo zpredu. t.j. hlava leti dopredu, co pre dieta, ktore samo nesedi moze mat katastrofalne nasledky uz pri nizsej rychlosti.
ale to je na kazdom, ako si zariadi.

uhnakova
12. júl 2016

@bubelko len fakticka poznamka, pri naraze zozadu neleti hlava cloveka (sediaceho v smere jazdy) dopredu, ale dozadu, cize ak je dieta vo vajci, pohne sa prave nezelanym smerom.

bubelko
12. júl 2016

@uhnakova hej, mas recht. 😉

jonkaamisiko
12. júl 2016

@lusia222 Pri nasom malom sme toto tiez riesili, kedze je nadrozmerne velky 🙂 . My sme to vyriesili tak, ze sme si pozicali vacsie vajicko ako to co sme mali a do autosedacky sme ho dali az, ked sam sedel. Skor sa to neodporuca. Takze skus sa popozerat po nejakom vacsom vajicku.

lusia222
autor
12. júl 2016

@jonkaamisiko vdaka za info ale túto vec som riesila nejaké tri roky dozadu ;)