Môže sedieť 4,5-ročné dieťa v sedačke na sedadle spolujazdca?

22. okt 2023

Ahoj čakáme 3. Dieťa- auto máme 5 miestne. Ja som mala a chudá tak naše problémy sa poriesis keď dáme sedačku na sedadlo spolujazdca.

Moja otázka- môže ísť 4,5 rocna dcéra (výška 104 cm, váha 15kg ) na predné sedadlo v smere jazdy v sedačke 9-36kg petit and Mars prime II? V tom že by sme ju normálne pútali pasami sedačky, sedačku posunuli viac do zadu a airbag nechali zapnutý (vypnúť sa nedá) ? A ja by som šla do zadu.

Dakujem

babulkomale
22. okt 2023

Na sedadlo smrti by som dieta v zivote neposadila. Ani 12 rocne vysoke.

tehotna40
22. okt 2023

Neviem presne ako sú tie váhy a centimetre ale myslím ze keď je dieťa v predu vo vajicku alebo autosedacke airbag musí byť vypnutý. Ale tiež by som také malé dieťa dopredu nedávala.

enoula
22. okt 2023

Treba pozriet v navode sedacky ci ten airbag ma byt zapnutý alebo vypnuty. Podla toho sa rozhodla.

rebrambora
22. okt 2023

Ja niesom ani zastancom vajicka na sedadle spolujazca, ale ak sa vzadu neda vypnut airbag tak ina moznost samozrejme nieje. Pardon, na toto si ale sa nepytala.
Odpoved je ale stale nie. Miesto spolujazdca je stale najrizikovejsie. Stale sa mi dviha tlak ked tam vidim nejake dieta sediet.

nelca84
22. okt 2023

@autorka ano, v prislusnej autosedacke moze dieta sediet na sedadle spolujazdca
Airbag sa vypina, len ak tam mas vajicko v protismere

olimuc
22. okt 2023

Moze, sedadlo musi byt uplne posunute dozadu a airbag zapnuty. Zalezi na tom aj ake mas auto a na aku dlhu trasu ides, ci je nutne aby dieta sedelo vpredu. Osobne som mala aj mladsie dieta v sedacke na 700 km trase, ale vyssie a pevnejsie auto a nemohol byt vzadu na 2 trasy vzadu.

sapetka
22. okt 2023

Moze

sapetka
22. okt 2023

Moze

babulkomale
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vroni
22. okt 2023

Môže úplne v pohode. Dristy o sedadle smrti môžeš ignorovať, tie nemajú nič spoločné s realitou.

nevenka
22. okt 2023

@babulkomale nasa 8 rocna tam sedi. Mame 7 mieste auto a inde jej je zle a grcia. Okrem toho sme teda siesti a ja som s drobcom uplne vzadu, tam uz dalsi priestor na velku sedacku nie je, sa tam nezmestime, pri 9 mesacnej sediet proste musim, ta mi vrieska v aute. A druhy rad su 2 sedacky, tak su dalsie 2 deti. Tak...? 🤔

nevenka
22. okt 2023

A este poznamka k sedadlu smrti. Poznam taky pripad, ked dieta sedelo v super sedacke, vsetko bolo, ako malo byt, ale pani odbocovala, no len...za nimi sa rutil kamion a ten si nevsimol, ze ona odbocuje, auto ostalo ako harmonika a to dietatko zomrelo. Ta zena sa liecila potom na psychiatrii, bolo to jej krstna, ktore vrala na vylet. Keby sedelo vpredu, zije...Toto su take veci niekedy, ze nechapes. Nie vzdy je vsetko len cierne alebo biele. Bola to strasna tragedia...😪

vroni
22. okt 2023

@nevenka, sedadlo smrti je štatistická chyba. Zadné tri sedadlá sa považovali za troch prezivsich v každom aute aj v prípade, ze na nich nikto nesedel. Nové štatistiky ukazujú, ze predne sedadlo je rovnako bezpecne/nebezpečné ako akékoľvek ine. Ale blabol so sedadlom smrti sa drží ako obsah železa v spenate. Síce úplná blbosť, ale dobre sa to počúva.

babulkomale
22. okt 2023

@nevenka tak co? Asi nemas na vyber, tak robis ako vies 🤷

babulkomale
22. okt 2023

@vroni uz len prirodzene reakcie vodicov potvrdzuju ze sedadlo spolujazdca je menej bezpecne. Par znamych uz nie je medzi nami a sedelo prave tam.
Ja sa nehadam o statistikach, myslim logicky.
Nevadi, kto nema inu moznost, tak tam dieta sa a kto ma, neda.
Kazdy budeme zit s nasledkami svojich rozhodnuti.
Ked ma zmasiruje zozadu kamion, urcite si nebudem vycitat, ze som mala dat deti dopredu. Pretoze primarne maju byt vzadu.
Ale ked do mna sprava narazi dement co mi nedal prednost, budem vdacna, ze sedia vzadu.

babulkomale
22. okt 2023

@nevenka tak ale urobila vsetko ako mala. Jasne ze v takomto pripade to nestacilo. Ale nebude si nic vycitat.

zuzanockamt
22. okt 2023

Samozrejme, že môže, ak je v autosedačke, v podsedáku. Obe deti takto vozievame. Starší 13-ročný pravidelne už bez sedačky samozrejme.

vroni
22. okt 2023

@babulkomale, nuž, nepotvrdzuju. Ale pokiaľ nadradzujes svoj dojem nad fakty, je to tvoja voľba.

tehotna40
22. okt 2023

@enoula zo zákona vypnutý ak je tam autosedacka s dieťaťom, pre dieťa to môže mať devastujuce následky

vroni
22. okt 2023

@tehotna40, tento článok je plný chýb, polopravd a aj úplných nezmyslov, to naozaj nie je dobrý zdroj

rajc1nka
22. okt 2023

@tehotna40 vypnuty airbag ma byt len v pripade,ze autosedacka je otocena chrbtom k smeru jazdy, inak ma byt zapnuty.

babulkomale
22. okt 2023

@vroni cize ty davas alebo davala si deti zasadne radsej dopredu?

vroni
22. okt 2023

@babulkomale, vždy a zásadne určite nie. Ale kým si s nimi išla sama, tak áno. Od istého veku (cca štyroch rokov) deti sedieť vpredu nechceli, vadilo im slnko, pred ktorým sa vedeli lepšie schovať vzadu.

tehotna40
22. okt 2023

@rajc1nka aj tak je to veľmi nebezpečné mat tam dieťa ak je zapnutý podľa mňa

nevenka
22. okt 2023

@babulkomale vycitala si a bude si navzdy vycitat. Aj ked iracionalne, ale bude. Bolo to sestrine vymodlene dieta, horko-tazko cez IVF a ona "ho zabila". Ako pisem, bola na psychiatrii hospitalizovana, ta zena je uz odvtedy ako troska. To su proste osudy ludi. Ja by som bola na tom rovnako, ako sa poznam. Mozes si teraz povedat, ze by si si nic nevycitala, ze si neurobila chybu. Ona si vycitala, ze prave vtedy ju nemusela brat na ten blby vylet. Alebo mohla odbocit skor, lebo zavahala...alebo...proste xy veci. Zivot uz nevrati. To je to.

babulkomale
23. okt 2023

@nevenka ok, ja pisem ocividne o vycitani si umiestnenia dietata v aute. Vobec nepisem, ze by mi to bolo jedno preboha.