Môže byť 5 ročné dieťa v podsedáku do Chorvátska?

mimi30
8. júl 2013

Prosím Vás o radu, môže byť dieťa v podsedáku alebo musí mať sedačku?

tilly
8. júl 2013

teoreticky moze mat podsedak, ak ma 15 kil, ale tak ja by som do podsedaku ani svojho 8 rocneho nedala... to nie je bezpecne... 🙄 😠
a chudiatko, ako tam bude naskladana, sedacka je urcite pohodlnejsia...

nice202
8. júl 2013

moze mat podsedak....

sissy27
8. júl 2013

@mimi30 môže, ale napr. ak ťa zastavia v rakúsku, tak máš pokutu ako keby si autosedačku nemala, oni podsedáky neuznávajú.. ostatné krajiny, cez ktoré budete prechádzať, netuším... ja stále neviem pochopiť toto šetrenie na bezpečnosti a pohodlí vlastného dieťaťa, sorry...

tilly
8. júl 2013

@sissy27 presne, ja toto tiez nedokazem pochopit... 😠

lubiduch
8. júl 2013

stotoznujem sa s nazorom @tilly- je to ovela nebezpecnejsie a nepohodlnejsie nez autosedacka.

ja osobne si myslim ze podsedak je strasna hlupost. Maximalne schvalujem pouzitie ked dieta ktore je uz fakt dost stare, ale napr. nizke aby mohlo pouzit bezpecnostne pasy (ale tu vravim o veku okolo 12r a fakt malej vyske dietatka).
V ostatnych pripadoch zial podesdak zatracujem.
ak sa jedna o peniaze, tak male porovnanie: podsedak mozes teoreticky pouzit od 15kg. nariadenie jasne hovori ze musi splnat kriteria EN aby mohlo byt pouzite ako zabezpecovacie zariadenie pre dieta. ...najlacnejsi podsedak, kde sa da hovorit o akej takej kvalite stojii od 20-25 EUR (napr. http://www.babymarket.sk/sk/5776/1941/chicco-po...) pricom najlacnejsia autosedacka tejto kategorie nestoji viac nez 40 EUR (v bazaroch este lacnejsie) Cenovy rozdiel je malicky oproti bezpecnostnemu rozdielu.
pozri video pri tomto clanku http://auto.rodinka.sk/autosedacky/kupa-autosed...

(v casti 1min,47sec je podsedak, potom pozri ako je chranena hlavicka pri cca 2min30sec pri autosedacke....)

tilly
8. júl 2013

@lubiduch presne presne suhlasim, pises mi z duse...

maznacik007
8. júl 2013

@mimi30 ja mam 10,5 rocnu a ma uz 152 cm a boli sme s autom v taliansku a mala autosedacku ... jednak je to pohodlnejsie a jednak to treba mat v rakusku

doma uz v podstate autosedacku mat nemusi len sa priputat .... ale na dlhu cestu neriskujem ... 😉

tinki
8. júl 2013

@mimi30 Môže, ak si odmyslíš tú pokutu v Rakúsku, čo ti baby písali..Ak nemáš, tak si od niekoho tú sedačku požičaj..Je to pre dieťa pohodlnejšie..Lepšie sa vyspí..V podsedáku len tak pripútaná, bude ju bolieť krk, keď si pospí..To isté platí aj pre staršieho syna..Ak budú chcieť spať, tak sa odpútajú..?
Ja viem, kedysi sme nepotrebovali, ale uznaj, dnes sú autá silnejšie, rýchlejšie..aj ak vy dáte pozor, nedajbože sa nájde nejaký blbec a stane sa nešťastie..V autosedačke sú deti chránené aj proti nárazom z boka..Aby sa im nezlomila krčná chrbtica. To je fakt o bezpečnosti..
My to tiež tak robíme. Po meste podsedák, ale na dlhšie cesty určite niečo bezpečnejšie..

kkl82
8. júl 2013

plne suhlasim s @lubiduch. ziaden bezpecnostny test s podsedakmi a figurinami deti s charakteristikami cca 5-rocnych nikdy nedopadol dobre. navyse sa tieto testy vacsinou robia pri rychlosti 50-60 km/h, tak si ani nechcem predstavovat, ako by to dopadlo pri rychlosti 130 km/h. treba si uvedomit, ze podsedaky mozno pri celnej zrazke zabrania pasu, aby dietatu "odtalo" hlavu, no pri bocnom naraze ti dieta vyleti do strany a poriadne ho buchne do dveri, pricom mu moze rozbit hlavu prip. zlomit krcnu chrbticu. to by som v ziadnom pripade neriskovala. pri 5-rocnom dietati ti navyse nepomozu ani bocne airbagy, ktore maju teraz niektore drahsie modely aut v nadstandardnej vybave.
osobne som schopna tolerovat podsedaky v mestskej premavke, pretoze tam sa zrazky nedeju v takych rychlostiach ako mimo mesta ci na dialnici. a kedze tipujem, ze do chorvatska pojdete aj po dialniciach, tak ti podsedak neodporuci snad nikto, komu nie je bezpecnost deti ukradnuta. nehovoriac o pohodli dietata, ktore bude po ceste urcite istu dobu spinkat a preto by bolo fajn, keby sa mohlo normalne si podopriet hlavku, ci sa opriet aj do boku - co s podsedakom mozne nie je. podsedak, ak uz nejaky mas, si radsej nechaj na cesty v ramci mesta, prip. na kratke trate. no na dovolenku ho urcite neber, je to strasne riziko. jasne, nemusi sa nic stat, ale co ked... vzdy do vas moze vpalit nejaky debil ci unaveny sofer a tam tomu moc zabranit nedokazes ☹

ivett1
8. júl 2013

@mimi30 hm, tak, toto by mi teda nenapadlo... odhliadnuc od toho, čo už kočky napísali o tom Rakúsku, ak by ste si vybrali trasu tade (že by ste dostali pokutu), alebo o riziku - keďže by ste mali ísť aj po diaľnici, či?.... tak si neviem predstaviť, ako by dieťa - 5 ročné - zvládlo takú dlhú cestu...len s podsedákom.... veď pre dospelého je to nepohodlné, nieto ešte pre drobca ... minulý rok sme absolvovali cestu s dvoma deťmi (vtedy6 r. a 4r.) do Šibenika, takže viem o čom píšem ... nemusíte si predsa autosedačku hneď kupovať, skúste si ju požičať ... (ak teda neplánujete investovať a využívať ju v budúcnosti ...) 😉

chymenitta33
8. júl 2013

Moj malý ma 30kg a má autosedačku aj na krátke trasy nie na Chorvátsko 😕 😕 neviem si predstaviť ako by spal v podsedáku, nie tak o bezpečnosti dietatka, ale každého osobná vec!!!

katy1979
8. júl 2013

@mimi30 zavisi preco si vobec polozila otazku a preco uvazujes o podsedaku?
my sme si na dovolenke pozicali jeden den auto a starsiemu dali iba podsedak. Ked si chcel pospat nemas sa tam ani len ako ulozit nema sa kde opriet. do chorvatska bude urcite aj spat po ceste takze je to urcite pohodlnejsie.
o bezpecnosti radsej nehovorim.

mimi30
autor
8. júl 2013

@katy1979
máme iba podsedáky. moc necestujeme, takže sme nekupovali sedačky. chcela som len vedieť názory a postrehy maminiek, dakujem za odpoved,.

katy1979
8. júl 2013

@mimi30 no je to na vas. Sedacky sa daju aj pozicat z pozicovni ci mozno od znamych a rodiny.

radkanika
9. júl 2013

Moja dcerka ma 6 r.,a uz rok ma podsedak, ked sme v meste a pod. Ak vsak ideme na dlhsiu cestu hoci len v ramci Slovenska, menime za autosedacku, predsa len ak je cesta dlha, je to jednak bezpecnejsie a jednak pohodlnejsie.