Ahojte. Od akého veku ste dieťa dali do smeru jazdy a aký bol nato dôvod ? Alebo od akého veku plánujete ?
Tie čo ste dali dieťa do smeru skôr ako v povedzme 4r, vedeli ste, že to nieje bezpečne alebo nie ? Ak vedeli, prečo ste to spravili ?
Len ma zaujíma.kolko deti sa vozí bezpečne vzhľadom k veku a zaujal by ma názor, ak rodičia vedia že to nieje bezpečne prečo tak spravia ? Aj ak sa dieťa v smere hnevá (nerátam tam úmorné zvracanie), tak predsa malé dieťa neurčuje pravidlá, obzvlášť pri bezpečnosti. Aj keď sa hnevá že sa chce hrať s nožikmi, tak nedovolím, nech sa radšej hnevá.
Viem že toto možno vyznie že rypem, ale práveže by som chcela pochopiť druhú stranu, nechcem nikoho uraziť ani nahnevať
Mám tri deti, všetky sa vozili v protismere kým boli vo vajíčku, potom už v smere jazdy. Ja som vtedy ani neevidovala, že sú väčšie sedačky, ktoré sa dajú voziť v protismere. Mali sme s deťmi ľahšiu nehodu spôsobenú idiotom v druhom aute, nikomu sa nič nestalo.
@yoxinka áno iné je keď sa o tom nevedelo a toto chápem že kedysi nebolo toľko možností. Teda neviem aké veľké máš deti.
Ale v tejto dobe je kopa informácií o tom a ľudia si buď nenastuduju (čo nechápem, veď ide o život a zdravie toho najcennejšieho čo majú a často im stačí dať na odporúčanie nejakej predavačky ktorá sama.nevie čo predáva a len chce predať).
Alebo si naopak nastuduju a vedia že v protismere to nieje bezpečne a aj tak vozia v smere. Čo už vôbec nechápem.
A nejde len o nehodu ale o tu opakovanú záťaž na krčnú chrbticu aj pri bežnom brzdení
@jj298 no ale bezpečné to nieje ani náhodou a ešte k tomu pultik
Nas ma 1,3 m , zatial je v protismere ale mame uz kupenu sedacku v smere jazdy , je od 15 kg cize ked dorastie na tuto vahu pojde do tej sedacky alebo kym mu nebude vajicko male
, nevozime ho casto max 2-3 do mesiaca ale ak by to bolo denne kupili by sme v protismere sedacku do 3r ( postupne sa vyberaju tie vyplne )
tiez nechapem rodicov co daju svoje dieta s smere jazdy pomaly od pol roka ale ich vec nestaram sa kazdy sme zodpovedny za svoje dieta
a to ze place pre mna osobne nie je argument, dieta nevie ake je to nebezpecne ale rodic ano
V protismere boli len vo vajci. V smere jazdy teda asi od cca 1.roka.
Pri prvom dieťati sa toto vôbec neriešilo. Pri druhom som mala sedačku aj auto, kde to do protismeru nejde, iba s vajcom. Vôbec nemám kvôli tomu výčitky.
@minesasubu lenže vajíčko máte predpokladam do maximálne 13kg. Tie 2 kilá môžu dieťaťu trvať pribrať kľudne aj tri roky. Kde bude medzi tým ?
Ono nejde o to, že ako často jazdite, nehoda sa môže stať kedykoľvek a kdekoľvek
@zuzanockamt aké to je auto, kde to nejde ? Puta sa isofixom alebo pásom auta. Či ide o protismernu alebo sedačku v smere.
@jj298 schválené je všetko možné, ale treba pozrieť aké testy sedačka má.
Sedačka na to prispôsobená nie je, mali sme od 9 kg do 18 kg, teraz má 15-36 kg, isofix nemáme vôbec v autách.
Este aj mimo vajicko boli v protismere,ked netuzili vsetko vidiet a sli sme na dlhu cestu v case spanku. Okolo 2 rokov v smere jazdy.
@zuzanockamt ale aj protismerna sedačka sa dá pútať len pásom auta
@ivangeline u nás tiež chce všetko vidieť a v protismere má snáď ešte lepší prehľad ako v smere. Veď je dosť vysoko a má aj zrkadielko. Vždy mi všetko hlási, aké auto ide, snetiarov, semafor atď. Naozaj vidí dobre a veľa aj v protismere
Ja nemám nejako staré deti, najstaršie dieťa má 11, potom 7 a 4. Pri poslednej som už registrovala nejaké protismerné sedačky, ale absolútne som to neriešila, keďže sedačku sme mali po staršej, ktorej sme ju kupovali novú, syn mal inú. Je kooopa ľudí, ktorí neriešia žiadne testy, kúpia najlacnejšiu sedačku, lebo je to v predpisoch, neriešia nič okolo toho. My sme s deckami dosť cestovali. V Grécku a hlavne v Taliansku kukali na nás ako na mimoňov, keď sme chceli sedačku do auta pre 3,5 ročnú dcéru, tam sú také veľké deti na podsedákoch a to sa tam v bežnej premávke jazdí ako na okruhu. Úprimne. Ja myslím, že dieťa dobre pripútané v sedačke s isofixom v smere jazdy (bavíme sa o dieťati vyrastenom z vajca) je bezpečne pripútané.
Syn ma 3roky, z obojsmernej pokracovacej sedacky vyrastol a pritom je do 4r. Planujeme kupit novu sedacku, ale uz v smere jazdy, lebo take, co su ozaj kvalitne obojsmerne stoja bud 600-700eur alebo aj ked o nieco lacnejsie tak su do 18kg v protismere a syn uz ma 16kg takze tak ci tak by sme ho museli o chvilu otocit v smere jazdy. Cize radsej zvazujeme kupu kvalitnej sedacky v smere jazdy. A to syn nema ziaden problem chodit v protismere.
Kym sedelo dieta vo vajicku, vozilo sa v protismere. Ked sme kupili vacsiu sedacku, uz slo do smeru jazdy. Vtedy sme nemali ani potuchy o tom, ze takto je to menej bezpecne. A ano, tiez plakalo, kym bolo v protismere.
@lylyjana sú aj o niečo lacnejšie (o polovicu). Napríklad axkid move do 23kg.
Autorka
Asi nerozumieš, už som písala, že v našich autách sa to nedá, dieťa by sa tam takto nezmestilo. A ani to neriešim. Vozí sa v smere.
@diewcatqoo áno toto úplne chápem že kedysi sa o tom nevedelo a ani neboli tak ľahko dohladatelna štúdie a testy ako dnes.
Dnes ale stačí pred kúpou pár kliknutí na Google alebo YouTube
Ja som si o bezpečnosti sedacie na študovala asi pred pol rokom, teraz mam 15mesacne dieťa a plánujeme ho voziť v protismere do tých 105cm. Keď sme kupovali vajíčko, tak o bezpečnosti som ďaleko toľko nevedela a najprv som chcela kupovať sedačku 0-36kg ale chvála Bohu nakoniec sme kúpili Cybex aton 5, čo je dobré vajíčko, ale napr o tom, že pre novorodenca to není dobre vložkovo riešené som sa dozvedela tiež az neskôr, teraz sme pre ďalšie drobca už dokúpili ešte vlnienku s výplňou.
K téme - o svoje nové poznatky o jazdení v smere/protismere som sa podelila s viacerými kamarátkami (jedna ma 5 a 3 ročne deti a teraz 2tyzdnoveho, druhá má 7rocnu a 15 mesačnú), a žiaľ nikoho moje argumenty nepresvedčili. Pritom študovane ženy a žijú priemerne, nie sú chudobné. Takže jedna dávala deti od roka do smeru jazdy a tak plánuje aj s novorodencom, druhá tiež dala malú od roka do smeru, akonáhle vyrástla z vajíčka z trojkombinácie 😔 ze aj tak vozí dcéru iba na krátke trasy....
Syn ma dva roky a nieco, a davam ho do smeru poslednych par mesiacov, ked ideme sami na dlhsiu cestu a je hore. Ked zaspi, otacam proti smeru(snazime sa vacsinou chodit na jeho spanok) Viem, ako sa to ma robit. Aj sedacku mame super bezpecnu. Ale ja skor havarujem z jeho hysterickeho revu, mam z toho extremny stres.
@zuzanockamt ale sú sedačky ktoré sa prispôsobia a naozaj sa to dá v akomkoľvek aute.
Tu ale smerovala moja prvotná otázka a chcenie porozumieť a pochopiť druhú stranu. Že prečo to rodič nerieši, ak o tom vie, že to je nebezpečné. (Alebo si to nenastuduje pred kúpou, u teba ale chápem že to naštudované máš, ale neriesis. Prečo ? Je to spoľahnutie sa, že snáď sa nič nestane ? To potom ale netreba žiadnu sedačku. Lebo to či ti nezáleží na zdraví a živote deti sa pýtať nebudem, toto by znelo že rypem a to nechcem)
Ano, je to spolahnutie, ze sa nic nestane. A mohla by som ho mat aj bez sedacky, ale tu zakon prikazuje
@autor A ako vychadza axkid move v ADAC teste? Lebo co z toho, ze sedi v protismere v nekvalitnej sedacke? Konkretne tuto som narychlo ani nenasla v teste a co som nasla clanok na ceskej stranke kde testovali sedacky, tak ze sa utrhla. Cize - radsej kvalitna v smere ako nekvalitna v protismere
No argumenty ze teda aj staršie tak vozili a sú v pohode a ze majú posmerne sedačky po starších deťoch a nebudú kupovať nové....
Pritom som im hovorila aj o životnosti sedaciek...
@lylyjana axkid move má dokonca aj najprísnejši švédsky PLUS test. Je naozaj veľmi bezpečná
od 4r kvoli bezpecnosti. ale moj syn sa rad vozil aj v protismere, v aute bol pokojny, casto zaspal, nebyvalo mu zle, takze sme nikdy to nemuseli nejako riesit. (tipujem, ze toto su dovody, preco niekto riesi skorsi "posmer" - teda okrem neznalosti.)
Autorka
Áno, dalo by sa to aj v našom aute, ale asi by sme potom jazdili bez šoféra alebo vpredu by tiež nikto na strane spolujazdca nemohol sedieť. Moc sa v tom asi nevyznáš.
Nase deti 4 a pol stale chodia v protismere. Maju 15 kg. Ked budu mat 18 kg budu sediet v smere jazdy.