ahoj maminy, kedy ste otocili autosedacku. Je bezpecnejsie otocit autosedacku 10.mesacnemu (14kg 🙂 ) alebo nechat ho chrbtom aj ked trosku prerasta hlavicka a nozicky su uz na fest. (autisedacku mame 0-18kg)
Predpokladám, že je to ešte vajíčko. Mne sa otočiť do smeru jazdy nedalo. Ale ak sa ti dá (je na to prispôsobené, tak prečo nie. Určite mu to bude pohodlnejšie ako mať nohy vyložené až niekde na operadle 😉
Vajíčko musí byť stále otočené v protismere. Ak máte v aute airbag, ktorý sa dá vypnúť, tak môže byť aj vpredu, na spolujazdcovom sedadle, ale tiež otočené v protismere.
teda mi mame vajicko do 9kg a potom kupime autosedacku , ktora je v smere jazdy do 18 kg.
sedacka sa ma otocit na smer jazdy vtedy, ked hlavicka prerasta cez vrchnu cast autosedacky. 😉 takze ak mu hlava prerasta len trochu tak neva podla mna.. ale ak mu trci viac ako polovica hlavivicky uz by som otacaka... som to napisala ako hotentot, ale hadam pochopi mamina 😅
@meryska pokial viem, tak hlavicka by prerastat nemala, to je znak, kedy treba kupit novu autosedacku....ze nohy trcia nevadi, ale hlava by nemala trcat...a my sa vozime podla toho, ci idem sama alebo ideme vsetci....ked vsetci, tak su obidvaja vzadu a otoceni v smere jazdy, aby som na nich dociahla ked treba /nesedavam s nimi vzadu, to by som vracala celu cestu/ a ked idem sama, tak Dominika je vzadu a Misko vpredu otoceny v protismere..lepsie na neho vidim ja a Dominika mu robi opicky 😉
Otočenie dieťaťa tvárou dopredu príliš skoro
Deti majú veľkú hlavu a pomerne slabý krk, takže pri čelných zrážkach (najčastejší typ nehôd) detskou hlavou môže náhle a prudko trhnúť, čo má za následok poranenie miechy. Z tohto dôvodu nechávajte vaše dieťa v autosedačky proti smeru jazdy čo najdlhšie. Všetky “vajíčka” sa môžu prepravovať len v protismere jazdy!
Pravidlo „12 mesiacov a 10kg“ ktoré veľa rodičov používa pri prechode na otočenie smeru jazdy dieťaťa je skutočne minimálna veľkostná a veková požiadavka. Ak vaše dieťa naďalej môže jazdiť pohodlne v protismere, aj keď má viac ako 12 mesiacov a 10 kíl, ponechajte ho tak. Len sa uistite, či autosedačka je navrhnutá tak, aby uniesla dieťa tejto hmotnosti.
- ked hlavicka presahuje vrchnu cast sedacky uz nie je bezpecna.
na poznamku @katren - vies ze akemu riziku vystavujes svoje dieta tym ze ho vozis v smere jazdy ???? co ti je prednejsie - vidiet na dieta priputane nespravne a vystavit ho nebezpecenstvu v pripade nehody alebo ho mat bezpecne i ked opacne otocene.
@meryska ahoj,podla rozmerov sudim, ze mas klasicku autosedaku. pozri si navod, malo by tam byt napisane, ze pri akej vahe je uz vhodnejsie otocit po smere jazdy.
ja mam concord ultimax a stale ju mam v protismere- maly ma 9mesiacov a 10,5 kg 😅 . v navode je napisane, ze v protismere moze byt do vahy maleho 13kg.
@lucka1987 a Teba by som rada poopravila, mozno to zachrani Tvojmu dietatu zivot- ked trci hlavicka z autosedacky, treba novu! nie otocit ju v smere jazdy! a nie, nemoze prerastat ani trochu, vies si predstavit, co by sa stalo pri naraze, keby sa mu ta hrana autosedacky zarezala do hlavicky???
my sme sa do 2mesiackov vozili vo vajicku,potom sme kupili autosedacku od narodenia a predavajuci nam povedal ze babatka by sa mali vozit v protismere jazdy do 8az9 mesiaca.
ked hlava prerasta autosedacku, tak autosedacku treba vymenit, lebo v pripade narazu uz nie je chranena. my sme mali vajco len do cca pol roka a ked uz vedeli dobre sami sediet, tak mali normalnu autosedacku a otocenu v smere jazdy.
upevňujú sa PROTI SMERU jazdy pokiaľ dieťa nedosiahne cca 10 kg, potom sa upevňujú V SMERE jazdy, často sú vybavené jednou až dvomi redukčnými vložkami pre zvýšené pohodlie a bezpečie hlavne menšieho dieťatka,
pozri si ale navod k tej vasej. moze sa to lisit. aj priamo na sedacke byva napisane kedy ju treba otocit. pri 14kg a v protismere jazdy to sedacka pri naraze nemusi vydrzat
idealne je vozit dieta v protismere do 1 roka z dovodu neprimeranej zataze na krcne stave pri naraze, vsak staci si pozriet aspon jeden crashtest s figurinou a clovek hned pochopi o com je rec
realne je to cca do toho 10teho mesiaca, lebo vela vajicok je malych a treba naozaj rychlo vymenit autosedacku, ked hlavicka prerastie okraj...este je varianta Britax (Romer) First Class plus, ktora je vacsia a moze byt dlhsie otocena v protismere....my sme ju kupili pri mladsej dcerke, ked jej vajicko v 6tich mesiacoch uz bolo velmi tesne a nechceli sme ju vozit ju v smere jazdy
http://www.ricobaby.sk/autosedacky-0-18-kg/112-...
tebe odporucam uz rovno kupit napr. Romer King, tj. autosedacku na 9-18 kg
Ak už prerastá hlavička okamžite by som kupovala novú autosedačku. Vieš čo sa može stať, pri náraze ak nemá hlavička opierku?
ja osobne autosedacky typu 0-18 absolutne neuznavam a nepochopim ako sa tie sedacky vobec mozu predavat.nepovazujem ich za bezpecne uz len kvoli faktu,ze zahrnaju v sebe autosedacku co by za normalnych okolnosti splnali 2 autosedacky...a to 0-9 a 9-18....ale aby som aj odpovedala na otazku,tak ja oosbne by som sedacku otocila ak by som vizualne videla,ze dieta je tam uz len na silu natrepane...nema pohodlie a nema ziadnu ochranu co sa hlavicky ci inych koncatin tyka....darmo ma tvoje dieta 14kg,ked vyskovo este vobec nesplna kriteria na to,aby v sedacke sedel uz otoceny.
Deti by ste mali vozit otocene PROTI smeru jazdy co najdlhsie (tzv. rearfacing), prave kvoli slabosti krcnej chrbtice - je o tom uz vela vyskumov. Vo Svedsku su taketo sedacky povinne do 3 rokov a odporucane do 4. Svedi preto vyrabaju autosedacky, ktore toto umoznuju. Sedacky skupiny 1 az 2 otocene proti smeru jazdy vsak bezne v obchodoch u nas nenajdete - budu sa vas pozerat ako na hlupaka a este vas aj presviedcat, ze taketo sedacky su zle a nebezpecne, pretoze u nas je, bohuzial, strasne zla informovanost. Ale daju sa kupit po internete, dokonca uz aj na slovenskom internete. Hladajte znacky ako Klippan, Axkid a Besafe.
tak mi sme mali vajicko 0 do 13kg upevnitelne jedine v protismere jazdy per-perego zo zakladnou ale nakolko dcerke pretrcala hlavka o 0,5cm uz v 9m važila vtedy 11,5kg a aj ked bolo sedadlo aby mala na nožky miesto mala ich skrcene tak sme sedacku menili za 0-18kg v smere jazdy koli polohovaniu bola velmi dobra v smere dobre upevnitelna ale ked bola v protisme nezdala sa mi taka pevna(možno ja som ju zle upevnila neviem ) novorodenca by som do nej nedala bola som zviknuta na tu pevnu zakladnu na vajičku a možnost ho prenašat ....tu 0-18kg na ukradli tak sme kupili maxi cosi tobi 9-18kg cca 3,5r teraz ma dcerka opierku na 2-3stupni vazi 13,30kg a meria 85cm určite by som nečala kym jej bude pretrčat hlava a radcej vymenila sedačku!
S otocenim sa netreba ponahlat. vid video:
https://www.youtube.com/watch?v=Q8gU9zzCGA8
pokial mas vajicko, ta by mala, co ja viem, vzdy otocena v protismere. my sme mali len do 11kg a potom sme uz kupovali klasicku.