Kedy je potrebné nosiť prilbu pri bicyklovaní ?

kosovic
18. jan 2020

Mam otazku ohladne bicyklovania. Som pocula, ze uz netreba prilby nosit na bicykli. Mam 10 rocneho syna a 15 rocneho. Starsi ma trochu trapi, jedze sa dopocul ze uz netreba mat helmu. Nafasovala som mu novu ked mal 14 rokov. Absolutne ziadne diskusie neboli. Tu v okoli Ilavy väcsina tinedzerov a dospelych ich nosí. A až teraz zacal vymislat ze mu ju netreba, že aj tak vela stoji s kamaratmi a ide pomaly. Tak neviem, susedin syn ma 17 a musi ju nosit. Mam povolit tlaku, a nechat ho na bicykel bez helmy?
Dakujem

lula313
18. jan 2020

Podľa mna nepovol. Skôr sa s ním skus porozpravat ako milujúca mama, ako ti na ňom záleží a ako by tá veľmi bolelo, keby sa mu niečo stalo a že ho prosis, aby tu prilbu nosil. Pripadne použi nejaké pribehy, fotky ľudí, ktori skončili zle, lebo tu prilbu nemali. Na nás išla mama veľmi psychologicky a takticky v tomto, aby sme si dávali na seba pozor a fakt sme nikdy nič nemali zlomene, ani len rozbitú hlavu. Ja som síce veľmi odvážna(nemam problem ist o 2hej v noci vyvencit psa), ale to zdravie som si vzdy chránila, napr som nikomu len tak na motorku nevysadla(a to som mala tri známosti, ktorí mali motorky), trávu neskusila, aj som celoživotný abstinent.

777januska777
18. jan 2020

@kosovic ja by som deti nepustila na bicykli mimo obce nie to ešte bez prilby, po poľných cestách by sa mohli voziť, ale po normálnej cestnej komunikácii nie. Keďže už som pár krát videla ako cyklistov vytlačilo nejaké auto mimo cestu a podobne. Cyklista je účastníkom cestnej premávky, ale to treba vysvetliť hlavne šoférom.

diewcatqoo
18. jan 2020

Nepustila by som ho bez prilby. Jasne, ze pubertak si ju pravdepodobne da dolu, ked ho nebudes mat na ociach, ale pouc ho o tom, ze prilba sa nosi kvoli bezpecnosti, nie kvoli zakonom.
Moj brat (uz ma pred 30kou, ale zmyslanie pubertiacke), ze on prilbu nosit nebude, lebo v nej vyzera jak dement. Spadol z bicykla a skoncil s otrasom mozgu v nemocnici. Potom uznal sam, ze sa to mohlo skocit aj horsie ako otrasom mozgu a odvtedy bez prilby na bicykel nesadne.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cica8
18. jan 2020

Jeho to prejde keď sa mu niečo stane.... Vtedy možno pochopí že mama mu chce len a len dobre😉😉😉😉

jankapepe
18. jan 2020

@kosovic https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=pozn...
Tu to máš z prvej ruky.
Mimo obec všetci.
V obci do 15 rokov povinná prilba.

kosovic
autor
22. jan 2020

@777januska777 presne. To je tiez pravda. U nas mas vela mensich dedin kde sa pohybuju aj starsi cyklisti mimo obce. Nemozem vediet ci chodi aj mimo obec kedze nasa obec ma asi len 1.5 km, tak si syn zajazdi aj po polnej ceste. Neviem no. Nosia u vas 15 rocny este prilby na bicykel?

777januska777
22. jan 2020

@kosovic niektorí áno, niektorí nie. Podľa mňa to nie je vekom ale človekom. Niekto si ani v 50tke neuvedomuje nebezpečenstvo (poznám pani čo mala tak 60 rokov, v obci, bez prilby a zomrela pádom z bicykla). Ja aj manžel si na bicykel nesadneme nikdy bez prilby a to stačí, že jazdíme len v meste. Takže dúfam, že keď to robíme my, že aj naše dieťa to bude robiť. Aj keď teda no puberta je puberta.

kosovic
autor
22. jan 2020

@777januska777 My sme boli v holandsku s kolegynou a tam nikto nenosi prilby, prisli sme naspät domov, isli sme od Novej Dubnici na Kolacin a predsa len v porovnani s vela krajinami tu fakt aj pubertiacky, ja neviem okolo 15 rocne s šortkamy a tielkamy ale prilby mali na hlave. Co poznam susedin syn sa stazoval ze prilba mu vadi, tak mu odpovedala ze bud ju bude nosit ako växsina alebo pojde pešo.

777januska777
22. jan 2020

@kosovic tak som rada, že sú u nás takí uvedomelí ľudia a vedia, že prilba je ich jediná ochrana.

kosovic
autor
22. jan 2020

@777januska777 Ano je to super 🙂 Zas s prepravou deti v autach to este nie je az take super. Ale nas mladsi bude mat teraz 10 a aj u neho bola diskusia lebo mu vadia bocnice z autosedacky. Je pravda ze ma trochu sirsie ramena a ma trochu nadvahu a musi sediet v jednej polohe, ale vojde sa do nej. Bocnice ma vytiahnute uz na maximum a aj v zimnej bunde som ho este do nej vedela vtrepat. Susedin syn ma 11 a 147 cm a tiez vojde do sedacky aj vo vetrovke. Ale zas vidim aj deti v jeho veku co uz nie su ani v podsedaku alebo sedia vo velkej autosedacke, ale pas maju v zlej pozicii pod ramenom. Asi sa tiez stazovali ze je to nepohodlne, tak im rodicia snazia to "utrpenie" nejak zmiernit..

kosovic
autor
16. feb 2020

@lula313 U teba, kde byvas, vyzaduju rodicia od 15 rocnych prilby na bicykel? Nosia ich 15 rocny chlapci u vas?
U nas je tak ze kedze je to povinne tak to nosia aj dospeli, co sa ale cudujem trochu, dost vela chlapcov ma este tie detske motivy na prilbach, ktore su fakt trochu trapne. Aj sa trochu cudujem, ze neprotestuju 😉

magda15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dazdovka
29. apr 2020

Nosenie prilby v obci aj mimo obce uz nie je povinne pre 15+ https://www.aktuality.sk/clanok/707640/povinne-...
http://www.biker.sk/43142/prilbu-nemusite-mat-n...
Rob ako chces, je to tvoja vec, tvoja vychova, tvoje dieta...

kosovic
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kosovic
autor
4. máj 2020

@magda15 Synovi je neprijemna. Chapem to, lebo ked ju mas v spravnej polohe, tak ta na čele trochu tlaci, hlavne v horucom pocasi je to neprijemne. Pasi na krku musia byt tiet poriadne zatiahnute, len vtedy to ma zmysel.
Moj syn uz ma diskusiu za sebou. Bud si ju da, alebo bicykel putuje do pivnice. Tak ze ju nosi stale. Susefin syn ma 17, tiez musi mat prilbu stale, aj na kratke trasy a on sa minule stazoval na obtiaznost pripravovania. Isiel ku priatelke, oblikal si v poradi prv ruško, potom prilbu a nakoniec na to okuliare. Treba vediet tie vseliake pasiky(ruško, prilba) spravne obliect a riadne upevnit. Moj syn si dava tiez prv ruško a az potom si zatiahne pasy z prilby.
Myslim si ze aj u vas maju ludia s tym trochu problem, co si prv dat a v akom poradi. Hlavne pre ludi co este aj okuliare nosia, to je dost obtiazne..

veronice
4. máj 2020

V tomto som ja nekompromisna a aj vzdy budem. Z jedneho jednoducheho dovodu. Moj brat jazdi zavodne cestnu cyklistiku, mesacne najazdi stovky kilometrov... No a ak ho uz asi 5x nezrazilo auto tak ani raz. A ani raz to nebolo jeho vinou ale nepozornostou vodicov aut. Ci ide pomaly alebo rychlo, aj ci stoji alebo len ide, nikdy nevie predpokladat reakciu ostatnych vodicov. Bratovi podla slov zachranarov ktory ho niekolkokrat ratovali ta prilba doslova zachranila zivot. Ja beriem prilbu na hlave pri bicyklovani ako bezpecnostny pas v aute a tak by som to vysvetlila aj synovi - je jedno ci ide rychlo alebo pomaly, v obci alebo mimo obec, sadne do auta a da si pas. Preco? PRE ISTOTU a pre ochranu zdravia a zivota. A tak isto je to aj s prilbou na bicykli. Sadnes na bike a mas si ju dat na hlavu. Bez ohladu na to, co hovori vyhlaska ci ides v obci alebo mimo nej. Auto ta moze zrazit tam aj tam a ta prilba realne zachranuje zivoty.... Verim ze ked si s nim sadnes a porozpravas sa s nim, je uz dost stary na to, aby to pochopil 👍

kosovic
autor
9. máj 2020

@dazdovka Ano som si pozrela. Diky! A este som vygooglila ze pre deti mladsie ako 15 je sice zakonne povinna, ale nieje stanovena financna sankcia. Policajti mozu len napomenut. Myslim si ze tak je to spravne. Moj syn ju musi nosit aj ked ma uz 15, boj so mnou prehral 🙂 ale kazdy nech sam rozhodne. Ved to ze ministerka sakova aj policajti hovoria ze ich napriek tomu maju ludia mat na hlave, staci. Pokutovat ludi, ked silou mocou helmu nechcu nosit, je prehnane.

magda15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mareri
21. jún 2020

malym detom sa prilba dava aj ked sedia v sedačke na bicykli

merkelica
21. jún 2020

vzdy ako je to mozne. ide o bezpecnost

maciatkolulu
21. jún 2020

@kosovic hej prehnane, ale v tom prípade, keď sa niekto zosype z bicykla a niečo sa mu stane a nemá prilbu, mal by si zacvakat sám všetky náklady spojené s ošetrením a liečbou.... Normálni ľudia neruskuju, nieto vlastne deti, ale aj seba ako dospelých. Zaujímavé je, že v zahraničí nikto nepemizuje a nikto nerieši, ale má. Ju na hlave a ide.

kosovic
autor
26. jún 2020

@maciatkolulu sorry ako jasne ze sa ju ma nosit. Neviem kde ty byvas ale tu v ilave ju veru nosia. Aj ked ide napr sestrina dcera(19r.) s priatelom na kupalisko, tak maju šortky, tielko len a šlapky ale prilby maju. A ver mi aj väcsina dospelych, ktorych vidim ist v kratkych nohaviciach atd. do kupka atd. ich veru maju. Neviem preto naco narazas, ja som len spomenula ze policajti nemaju pokutovat dospelych, ked idu z dediny do druhej. Jasne ze ked je nehoda, tak musia ti, ktory helmu nemali zacvakat istu sumu. Ty kde byvas? Si si ista ze 100% ludi co vydis, maju prilby?( myslim na kratke jazdy v obci napr. na kupko atd.)

maciatkolulu
26. jún 2020

@kosovic sorry, precitaj si ešte raz všetky príspevky a áno vIIIIdim(vidieť nie je vybrané slovo) všetkých ľudí s prilbou. A nie na sk si sám zacvaka iba ten co ma nedoplatky na zdravotnej aj s pokutou keďže je zdravotne poistenie povinne😉 ale nakoniec mne je to jedno, ved ten co trestné aj pri pár km za dedinou a dodrbka si zdravie, tak ma smolu on, že si povedal, ved neeeva, zákon to neprikazuje, pokutu nedostanem, serem na to. Ja len nerozumiem, prečo slovenský národ musí dostávať pokuty na to, aby si vo veľa prípadoch uvedomoval, že sa nejedná o buzeraciu. Napríklad spomíname helmy, dodržiavanie rýchlosti atd...

kosovic
autor
26. jún 2020

@maciatkolulu Ja som myslela nie sportovcov ale na kratke streky v obci. Chapes, ludi v sortkack co idu na kupko, slapky na nohach, mlade dievcata 15 rocne, tety co idu vedla do obchodu. Urcite nemaju vsetci prilby na hlavach..
Ked zijes v australii, novom zelande, tak tam je to povinne. Bola som v brisbane a fakt ju mali skoro vsetci. Bola som aj vo svajciarsku a tam nosi 50% ludi helmu aj na kratke jazdy. Neviem fakt kde si bola..

maciatkolulu
27. jún 2020

@kosovic som v rakúskej dedine a majú všetci aj na kupko aj do vedľajšej dediny. Nie preto, že musia, ale preto, že sú si vedomí, čo sa môže stať, že to nie je len buzeracia, ale ochrana ich zdravia😉naozaj nevidieť nikoho bez prilby, babky jazdia väčšinou na autách. A deti, všetky bez výnimky aj na kolobezkach aj na idrazadlach prilby

mareri
5. júl 2020

určite nosit. Ved je to zaklad. Aspon ja ju davam detom aj na kolobežku a ked boli menšie, tak aj na odražadlo

kosovic
autor
11. aug 2020

@maciatkolulu Precitala som si este raz tvoj prispevok a nejak je to paradoxne co pises, prv ze nemusi mat prilbu a potom ze narod dostava pokuty za prilby. Predsa som pisala ze ludia po roku 2009 ci tak nejak to zacali nosit lebo museli. U nas su obce a vela ludi muselo ist mimo lbce tak si tie prilby proste dali. Videla som ako policajtka davala 10 euro pokutu starsiej pani, lebo si pasiky z helmy dala pod prilbu miesto pod celo. Spekulovanie ju nakoniec stalo peniaze. Pani policajtka to brala vazne a dala aj tej pani reflexny pasik. Mala aj siroke nohavice tak jej dala typy aby jej nevosli nohavice do retazi. Ludia nosia helmy aj teraz jak som pisala aj puberiacky z kratkymi šortkami maju helmy na sebe aj do kupka. Tak neviem ze preco kritizujes slovakov. Mozno si z inej casti sk kde sa prilby na bicykli az tak nenosia na kratkych cestach..
A

ninah1486
8. dec 2021
Používateľ ninah1486 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od ninah1486.

nase nosia stale, nikdy nevies co sa stane