Existuje vanička do auta, v ktorej môže prespať aj väčšie dieťa?

aga4545
4. feb 2021

Ahojte mamičky, chcela by som sa opýtať, existuje niečo ako vanička do auta, kde môže prespať aj väčšie dieťa, v našom prípade 1.1 roka? Chystáme sa na dlhšiu cestu autom, pôjdeme pravdepodobne v noci, ale neviem si predstaviť, ako by malo prespať v sutosedacke. Poprípade, ak máte skúsenosti s dlhším cestovaním autom (u nás pôjde o 16h cestu, hlavne v noci ), spali vaše deti cez noc normálne v sutosedacke? Ďakujem.

ivusa31
4. feb 2021

@aga4545 my chodievame casto na taketo cesty,ale vzdy cez den. Ja som sa bala ist na noc,ze ak nahodou nebude chciet v sedacke tak dlho spat,ako ju zabavim.Vonku tma, knizky tazko citat, jedine s nejakou malou lampickou.
Cez den nam to preslo,hrali sme sa,,pospala trosku (ale nikdy nie tak ako v postielke) a aj zastali sme a spravili prestavku.Neviem o ziadnej vanicke co by bola oficialne schvalena na tento ucel do auta.

hettinka
4. feb 2021

@aga4545 mali sme polohovaniu autosedacku, ktorá sa dala dat do pololahu. Určite nie vaničku a dávať ležať v aute.
16h je dosť. Asi by som to rozdelila na 2x 8 h a prespať niekde normálne v posteli.

andrejka1974
4. feb 2021

Koli bezpecnosti urcite v autosedacke a davat pauzy vtedy položiť vedla sedacky ked sa bude dat

diewcatqoo
4. feb 2021

Ahoj, my sme chodievali na dlhe cesty autom od 3 mesiacov. Najprv vo vajicku, to sme si robili pauzy na kojenie a prebalenie, takze sa vtedy aj ponatahoval. Neskor sme kupili polohovaciu sedacku, ktora sa dala dat do pololahu, takze na dlhe cesty sme polohovali casto. Avsak nikdy to nebolo tak, ze by 16h sedel v sedacke. Vzdy sme robili pauzy na jedlo, kavu, na wc alebo len tak ponatahovat sa, pochodit si. Ved ani dospelemu nie je prijemne sediet dlho v tej istej polohe, takze ponatahovat sa sme potrebovali aj my.

sasanka605
4. feb 2021

Maxi cosi ma ale treba ti zakladnu k nej a to sa vam asi neoplati

jankalukasova
4. feb 2021

Existuje autovanicka. V tej dieta normalne priputas a vanicku priputas pasmi v aute (potrebujes 2 trojbodove), zaberies tak dve miesta na sedenie. Ja mam vajicko, ktore sa takto da rozlozit. Jane Matrix. Skus vygooglit. Ale v lahu je len do 10kg. Urcite to nie je tak bezpecne ako autosedacka. Dcerka v nej castovala na prvu dovcu k moru, ked namala este ani pol roka. Len rocne babo spi uz aj na boku, brusku... meni polohy, tu bude priputane (pevne) na chrbatiku.

sasanka605
4. feb 2021
simca06022011
4. feb 2021

Vanicka existuje, mali sme ju, nevidim dovod aby nebola dostatocne bezpecna, ale je mala pre rocne dieta... rocne dieta v klude v sedacke cestu zvadne, ak ju mate polohovatelnu, nie je s tym problem. Aj tak treba robit prestavky... my sme malu - spiacu preniesli do auta a dali spat do sedacky. Pravidlo sme mali, ked dieta spi letime tak dlho ako sa da bez prestavky, potom uz sa prestavkovat musi, cize taketo dlhe cesty sme radsej delili, na dve, prespali niekde/no ano, sofer hodil slofika aj na parkovisku :D kym sme sa s malou flakali cez den), alebo urobili nejaky medzi program a ked bol cas spania, islo sa dalej..

aga4545
autor
4. feb 2021

@diewcatqoo jasne, ze prestávky plánujeme 🙂 len mne dcérka veľmi v sedačke byť nechce, ako spať v nej jej nerobí problém, ale hrať sa a takto ju veľmi nebaví, vydrží max hodinku, preto som zvolila nočnú cestu, ale možno pôjdeme aj cez deň. Ďakujem

amelie2017
4. feb 2021

16 hod soferovania alebo 16 hod aj s prestavkami? Lebo ak len soferovania, radsej by som sla cez den a niekde sa v noci normalne vyspala. Cez den zastat na odpocivadlach, pohrat sa na preliezkach, hojdacke, normalne sa niekde naobedovat, po obede nech si sofer hodinu zdriemne, ty sa s dietatom poprechadzas. Nesla by som s takym malym na noc. Mozno este skoro rano, vyrazit okolo 4.5., ale nie celu noc.

hettinka
4. feb 2021

@aga4545 a to je teraz úplne nutná cesta?

kiki68
4. feb 2021

My mame tu vanicku, lenze to je do 6 mes a fakt ze to dieta tam uz nevtrepem v 7 mes ani omylom. Jedine velmi dobru autosedacku

diewcatqoo
4. feb 2021

@aga4545 no nam sa osvedcilo cestovat v noci, resp. z domu vyrazit podvecer. To som ho nejake 2-3 hodky pozabavala v aute, potom sme sa zastavili na benzinke na veceru a potom maly vacsinou spal. Ak spal, tak sme nezvykli vobec zastavovat, ale jazdili sme, kym sa dalo. Max rychlo natankovat alebo wc, ak to nahodou bolo potrebne. Neskor, po prebudeni sme sa tiez zvykli zastavit na benzinke, ranajky, kava, wc a natankovat. Super je, ze vacsina benzinok je usposobena detom, takze vyberame take, kde je aj dobry detsky kutik alebo ihrisko.
Najhorsie isiel ten cas od ranajok po ciel. To uz bolo narocne syna zabavit. Nastastie, cim je starsi, tym je to lepsie. Vacsinou mam zo sebou zasobu hraciek a kniziek, potom nejake snacky a ked je najhorsie, tak vytiahnem aj telefon a bud sa fotime alebo pozerame videa.
Hlavne nebud nervozna ty pred prvou cestou, lebo zvycajne sa ta nervozita prenesie na dieta.

cookie29
4. feb 2021

Vancicky do auta su vo vacsine europskych krajin nepovolene, pretoze sa povazuju za nebezpecne. Existuje len par vynimiek, kde to este toleruju... takze predpokladam, ze nepocestujes len po slovensku, a teda urcite by som zvazila riziko, ze vas zastavia, a nepustia dalej. Najma v takomto veku! (o riziku nehody a nasledkov sa radsej nebudem vyjadrovat)
Je lepsie mat kvalitnu autosedacku, a robit pravidelne zastavky.

aga4545
autor
4. feb 2021

@hettinka asi narazate na koronu, no ideme k manželovi, ktorý v zahraničí pracuje a keďže kvôli tejto situácii sa mu nedarí chodiť často domov, tak to chceme poriesit aspoň tak, že prídeme my k nemu. Na SVK aj tak sedíme iba doma, tak prečo neísť, manžel býva sám v dome, v ktorom aj pracuje, cestovali by sme iba s nim autom, čiže myslím ze to je dosť bezpečné.

hettinka
4. feb 2021

@aga4545 narážala som aj na dlžku tej cesty a že je teraz asi problém niekde tranzitne prespať, alebo aj zastaviť a nechať dieťa pobehať si na nejakej benzínke.
Skpús pozrieť nejakú väčšiu pohodlnú sedačku, my sme mali taku od Cybex, cela sa dala nastaviť a na noc naklopiť. Sme šli so 16-mesačným na dovolenku nejakých 12 hodín so zastávkami cez noc a spal. Takéto niečo teraz robia https://www.mall.sk/autosedacky/cybex-pallas-s-..., my sme mali starší typ.

jankalukasova
4. feb 2021

@hettinka to teda nie je ktovieaka volba pre take dieta ako ma autorka... 🙄 povedala by som, ze uplne nevhodna.

hettinka
4. feb 2021

@jankalukasova prečo? Ta sedačka je od 9 kíl. Závisí od dieťaťa, nás syn mal v roku 13 kíl a bol vysoký. Pre drobne dieťatko asi možno ten iný typ, bez pultika, tiež polohovaciu.

jankalukasova
4. feb 2021

@hettinka moja dcera mala 9kg asi v styroch mesiacoch.... myslis, ze by to bolo ok lebo je od 9kg? Asi tazko...
1. Sedacka cez dve kategorie. Vzdy je lepsie mat sedacku 9-18, neskor 15-36
2. Autorka ma dieta, ktore ma nieco malo vyse roka, to znamena, ze by malo byt este v protismere jazdy.
Nie su dolezite len kilogrami dietata ale aj jeho vek.

hettinka
4. feb 2021

@jankalukasova najlepšie je dieťa do sedačky posadiť a vidíš, či môže byt, ako tam sedí.., len to sa teraz nedá.
@aga4545 v com vozíte dieťa teraz? Na kratsie trate?

jankalukasova
4. feb 2021

@hettinka este raz... dolezity je vek dietata... nie to ako tam sedi. Pri nehode je figu borovu platne ako tam dieta sedi, ked jeho chrbtica nie je dostatocne zrela na to aby absobovala take pretazenie ake je pri nehode a smere jazdy a je uplne jedno kolko vazi.

aga4545
autor
4. feb 2021

@hettinka momentálne ešte vo vajíčku (mame do 13kg), ale cestu plánujeme až na apríl, dcerka bude mať vtedy 1 rok, čiže bude už staršia. Autosedačku už máme kúpenú, presne ten typ, čo sa ti vyššie spomínal, no zatiaľ ju ešte nemám vyskúšanu, či jej sadne. Dcérka má momentálne 10 mesiacov a 10.5kg. 🙂

aga4545
autor
4. feb 2021

Ďakujem vám veľmi pekne všetkým za odpoveď, cesta sa plánuje až v apríli, tak mame ešte čas na rozmyslenie. 🙂

evaachesa
4. feb 2021

Takúto vaničku som kúpila vo veľkom predpôrodnom ošiali 😅 plánovali sme 5 hod cestu keď mal mať syn 1 mesiac. Bála som sa ho mať vo vajíčku, lebo veď takému malému bude lepšie ležať, a tak som tu na MK natrafila na podobnú diskusiu kde radili túto vaničku od kočíka s pásmi....kúpila som ju, no nakoniec som do nej syna nedala. Potom mi nejak docvaklo že to nie je bezpečné...aj články na nete som samozrejme našla. Predstavte si čo by sa s dieťaťom v takej polohe stalo pri nehode ...ani nepomyslieť 😵 asi po pol roku sa mi tu vaňu konečne podarilo predať 😂 kvalitné vajíčko je 100x bezpečnejšie..a určite vám vydrží v pohode 🙂

yanni
4. feb 2021

@aga4545 Da sa to uplne v pohode prezit ak je dieta zvyknute. Moje baby cestovali od narozenia. Kup si protisměrnu sedačku, ta sa da super polohovat a dieta sa ti aj dobre vyspi aj bude mat pohodlně. Len jednoducho sedačka musi k dietatu pasovat. Ta sedačka hore je ano od 9 kg ale tam velmi zalezi aj od yysky dietata. Inak sa ti v nej bude stracat. A ten pultik je nie prave najbezpecnejsie riesenie a je strasne nepohodlny a vela deti sa pod tym straszne poti. My mame podobnu ale pouzivame ju len v lietadle. Moje obe najmladsie 5,5 rocna a 25 mesacna stale sedia v protismere.

evaachesa
4. feb 2021

@hettinka Cybex pallas pultikova je to najhoršie čo sa dá vybrať...túto fakt neodporúčaj 😒

cookie29
5. feb 2021

@jankalukasova súhlasím. Cybex pallas s fix nie je vyslovene zlá sedačka z bezpečnostného hľadiska ale pultik a smer jazdy sa odporúča od 2 r a 90cm. A pultik musí sedieť na hrudníku takze závisí aj od proporcií dieťaťa. Pri sedačkách je to vždy zmes veku váhy a výšky. Na to aby bola dobrá sa musia spĺňať všetky kritéria. Na to aby už nevyhovovala stačí prekročiť jednu podmienku.

aga4545
autor
5. feb 2021

Ďakujem vám, na tu autosedačku sa teda ešte pozriem, mne ju odporúčali viacerí, preto sme sa pre ňu rozhodli, ale skúsim pohľadať niečo iné, ešte raz vďaka.

lubbi1
5. feb 2021

cesta v autosedacke sa da prezit aj dlhsia, no je fajn ak je polohovatelna, aby ked dietatko zaspi, nespalo cely cas v rovnom sede. este lepsie je ked sa daju polohovat aj zadne sedacky v aute, my to tak mame v santa -fecku

simca06022011
5. feb 2021

@aga4545 no prehodnotte tu sedacku, alebo neviem ci ju mate moznost niekde vyskusat.. mala ju neter, a do mesiaca isla prec.. (nie neter, ale sedacka)