Do akého veku je povinná autosedačka proti smeru jazdy?

7. jún 2022

Dokedy je zakonna povinnost mat sedacku pre dieta proti smeru jazdy?
Mate nejaky link na dany zakon?
O bezpecnosti sedacky proti smeru jazdy viem. Len starsia generacia mi neveri a mudruje ze ved to nikde nevideli a dieta sa ma od zaciatku vozit v smere jazdy.
Dakujem za slusne odpovede.

gabika128
7. jún 2022

Stačí si zadať do Google " dieťa v protismere jazdy zákon"

babovka2321
7. jún 2022

Zakon nezakon, chranis si svoje dieta a neznalost starsej "premudretej" generacie nie je tvoj problem 🤷 ukaz starsej generacii videa z crash testov, kde je babatko v smere jazdy a nech si svoje mudrosti strcia niekam.

bossik
7. jún 2022

Podľa mojich informácii je v zákone dané, že do 15 mesiacov musí dieťa byť umiestnené v protismere jazdy.
Toto je ale len zákonná norma a rozhodne pre bezpečnosť dieťaťa nevhodná. Je vysoko odporúčané dieťa voziť v protismere až do 4 rokov, respektíve do tej do tej doby, pokiaľ je to možné vzhľadom na výšku dieťaťa v aute, aby mu tam zase nebolo "zle", teda nemusí to byť až do 4 rokov, kľudne aj skôr...
Ale toto myslím, že vieš vzhľadom na položenú otázku a otázka zákonnosti je teda do 15 mesiacov.

gladys_07
7. jún 2022

Mala by som hlboko celu starsiu generaciu ked ide o zivot mojho dietata.

Posli im linky na crash testy. Ale z mojej skusenosti, cim viac vysvetlujes, tym viacej somru. Moje dieta, moje rozhodnutie. Dovi.

natalia1619
7. jún 2022

V zakone to nikde nieje stanovene. Je tam len ze ma byt v spravnej kategorii sedacky. Cize ak 9kg 9mesacne dieta date do sedacky 9-18kg v smere jazdy, ziadny zakon neporusujete. Nove isize sedacky maju do 15 mesiacov povinny protismer. Aj to je stale malo a ked im crashtesty nevysvetlia nazorne ze to nieje bezpecne v smere tak im to nijak nevyhovoris.

zeleny_dinosaurus
7. jún 2022

Ono to nie je uplne zakon, ale je to medzinarodna norma, ktora nadobudla platnost spolu s povinnostou isofixu. Zaroven ale stale bezi platnost starsej normy, kedze stale su auta bez isofixu a teda obe normy su v platnosti. Avsak, vyrobca na sedacke udava, ktorou normou sa riadit a ak ma sedacka napisane obe normy, tak teda splna aj tu novsiu, tak teda zase v nadvaznosti riadime sa tym do 15 mesiacov povinne.
Tu je to pekne zhrnute:
https://bocianbaby.sk/smartblog/6/Európska-smer...

inana11
7. jún 2022

Baby tak tu sa spýtam… ako má to dieta nohy v protismere? Mame ročného a ideme kupovat sedacku namiesto vajca,už má nozky poskladané tam a nie je mu pohodlne. Starší dá v smere jazdy vozil keď ešte nemal rok v sedačke s isofixom,ten má teraz 4 a neviem si celkom predstavit ako by bol v protismere. Ako sa taká sedačka umiestňuje?dakujem za odpovede… v tomto som ozaj neznala

babovka2321
7. jún 2022

@inana11 detom tie poskladane nozky nevadia. Neplanujem vozit v protismere do pomaly skolskeho veku, ale rocne dieta by som v smere este nedala, pokial je to mozne. Lepsie poskladane nozky ako zlomeny krk.

laurar1
7. jún 2022

@inana11 Podla man je ovela pohodlnnejsie si tie nohy poskladat a opret, akoby mali visiet. Predstav si, ze sedis na barovej stolicke a visia ti nohy dole, ved to nie je dlhodobo prijemne. Mala ma dost dlhe nohy, rozne si ich opiera a podla mna je to fajn.

euka210
7. jún 2022

Ved vo vajicku len v protismere, ostatne sedacky uz idu v smere jazdy. Vo vajku ked tam este vojde, moze byt do 18mes.
O inych sedackach vprotismere neviem, ale mozno su i take.

basska_b
7. jún 2022

@euka210 Su aj otocne protismerove

basska_b
7. jún 2022

Spravna odpoved je 15 mesiacov a v momente, kedy moje deti dovrsili tento krasny vek, prestali v aute škriekat a zacali si cestovanie uzivat, lebo konecne videli normalne z okna... ja neviem, aka je ta percentualna sanca, ze sa vyburate?

tamvtme
7. jún 2022

Nechapem, co ta to trapi, ze starsia generacia riesi...ja som si vypocula tiez hodne kecov, dokonca aj od rodicov, aj od mladsich a bolo mi to jedno...ide o moje dieta a jek bezpecnost....a keby mi z protismernej sedacky nedavno nevyrastla, vozim ju v protismere aj nadalej....bude mat 3 roky

gabika128
8. jún 2022

@inana11 my sme vozili do 2,5 v protismere ale nemusel mat nohy poskladané, ani to podľa mňa nie je príjemné. Bola to otočná sedačka od britax.

zeleny_dinosaurus
8. jún 2022

Takto maju deti nohy v sedackach v prorismere.
https://www.centrumautosedacek.cz/goldim-blog/p...

Je tam aj dobre nazorne video.

zeleny_dinosaurus
8. jún 2022

@basska_b percentualna sa tazko dohladava, ale denne je na slovenskych cestach cca 32-37 nehod... rocne to vychadza cca 11 az 13 tisic. A to su len tie nahlasene, ktore su evidovane. Casto sa auta len tuknu pri rozbehu alebo brzdeni, zhodnotia ze skrabanec nevadi a idu dalej, ale ta supa ked do seba vrazia da zabrat krku aj dospelemu cloveku.

autor
9. jún 2022

Dakujem velmi pekne mamickam, ktore tu pisali k veci info a fakty, bez zbytocnych kometarov a rozculovania sa.

evelynka86
6. sep 2022

@basska_b aj keby bola sanca havarie len 0,000001%, urcite aj tak spravim vsetko preto, aby moje dieta nebolo zranene. Myslim ze problem bol skor vo vasich detoch a nie v smere jazdy. Moj 13m syn pozera z okna a vytesuje sa z vyhladov aj v protismere. A hlavne ja som kludna, ze je v takom bezpeci, v akom sa len da. A vozit ho tak budem, dokym sa tam zmesti. Vy mate teda deti v sedackach len z povinnosti? Inak by ste ich mali len tak, ved sa aj tak nevyburate? 🙄