Dokedy je zakonna povinnost mat sedacku pre dieta proti smeru jazdy?
Mate nejaky link na dany zakon?
O bezpecnosti sedacky proti smeru jazdy viem. Len starsia generacia mi neveri a mudruje ze ved to nikde nevideli a dieta sa ma od zaciatku vozit v smere jazdy.
Dakujem za slusne odpovede.
Zakon nezakon, chranis si svoje dieta a neznalost starsej "premudretej" generacie nie je tvoj problem 🤷 ukaz starsej generacii videa z crash testov, kde je babatko v smere jazdy a nech si svoje mudrosti strcia niekam.
Podľa mojich informácii je v zákone dané, že do 15 mesiacov musí dieťa byť umiestnené v protismere jazdy.
Toto je ale len zákonná norma a rozhodne pre bezpečnosť dieťaťa nevhodná. Je vysoko odporúčané dieťa voziť v protismere až do 4 rokov, respektíve do tej do tej doby, pokiaľ je to možné vzhľadom na výšku dieťaťa v aute, aby mu tam zase nebolo "zle", teda nemusí to byť až do 4 rokov, kľudne aj skôr...
Ale toto myslím, že vieš vzhľadom na položenú otázku a otázka zákonnosti je teda do 15 mesiacov.
Mala by som hlboko celu starsiu generaciu ked ide o zivot mojho dietata.
Posli im linky na crash testy. Ale z mojej skusenosti, cim viac vysvetlujes, tym viacej somru. Moje dieta, moje rozhodnutie. Dovi.
V zakone to nikde nieje stanovene. Je tam len ze ma byt v spravnej kategorii sedacky. Cize ak 9kg 9mesacne dieta date do sedacky 9-18kg v smere jazdy, ziadny zakon neporusujete. Nove isize sedacky maju do 15 mesiacov povinny protismer. Aj to je stale malo a ked im crashtesty nevysvetlia nazorne ze to nieje bezpecne v smere tak im to nijak nevyhovoris.
Ono to nie je uplne zakon, ale je to medzinarodna norma, ktora nadobudla platnost spolu s povinnostou isofixu. Zaroven ale stale bezi platnost starsej normy, kedze stale su auta bez isofixu a teda obe normy su v platnosti. Avsak, vyrobca na sedacke udava, ktorou normou sa riadit a ak ma sedacka napisane obe normy, tak teda splna aj tu novsiu, tak teda zase v nadvaznosti riadime sa tym do 15 mesiacov povinne.
Tu je to pekne zhrnute:
https://bocianbaby.sk/smartblog/6/Európska-smer...
Baby tak tu sa spýtam… ako má to dieta nohy v protismere? Mame ročného a ideme kupovat sedacku namiesto vajca,už má nozky poskladané tam a nie je mu pohodlne. Starší dá v smere jazdy vozil keď ešte nemal rok v sedačke s isofixom,ten má teraz 4 a neviem si celkom predstavit ako by bol v protismere. Ako sa taká sedačka umiestňuje?dakujem za odpovede… v tomto som ozaj neznala
@inana11 detom tie poskladane nozky nevadia. Neplanujem vozit v protismere do pomaly skolskeho veku, ale rocne dieta by som v smere este nedala, pokial je to mozne. Lepsie poskladane nozky ako zlomeny krk.
Ved vo vajicku len v protismere, ostatne sedacky uz idu v smere jazdy. Vo vajku ked tam este vojde, moze byt do 18mes.
O inych sedackach vprotismere neviem, ale mozno su i take.
Spravna odpoved je 15 mesiacov a v momente, kedy moje deti dovrsili tento krasny vek, prestali v aute škriekat a zacali si cestovanie uzivat, lebo konecne videli normalne z okna... ja neviem, aka je ta percentualna sanca, ze sa vyburate?
Nechapem, co ta to trapi, ze starsia generacia riesi...ja som si vypocula tiez hodne kecov, dokonca aj od rodicov, aj od mladsich a bolo mi to jedno...ide o moje dieta a jek bezpecnost....a keby mi z protismernej sedacky nedavno nevyrastla, vozim ju v protismere aj nadalej....bude mat 3 roky
Takto maju deti nohy v sedackach v prorismere.
https://www.centrumautosedacek.cz/goldim-blog/p...
Je tam aj dobre nazorne video.
@basska_b percentualna sa tazko dohladava, ale denne je na slovenskych cestach cca 32-37 nehod... rocne to vychadza cca 11 az 13 tisic. A to su len tie nahlasene, ktore su evidovane. Casto sa auta len tuknu pri rozbehu alebo brzdeni, zhodnotia ze skrabanec nevadi a idu dalej, ale ta supa ked do seba vrazia da zabrat krku aj dospelemu cloveku.
Dakujem velmi pekne mamickam, ktore tu pisali k veci info a fakty, bez zbytocnych kometarov a rozculovania sa.
@basska_b aj keby bola sanca havarie len 0,000001%, urcite aj tak spravim vsetko preto, aby moje dieta nebolo zranene. Myslim ze problem bol skor vo vasich detoch a nie v smere jazdy. Moj 13m syn pozera z okna a vytesuje sa z vyhladov aj v protismere. A hlavne ja som kludna, ze je v takom bezpeci, v akom sa len da. A vozit ho tak budem, dokym sa tam zmesti. Vy mate teda deti v sedackach len z povinnosti? Inak by ste ich mali len tak, ved sa aj tak nevyburate? 🙄
Stačí si zadať do Google " dieťa v protismere jazdy zákon"