Nenašla som podobnú tému, ale zaujímalo by ma, či máte skúsenosti alebo viete ako to chodí s autosedačkami v busoch. My totiž zajtra cestujeme do Bratislavy a volala som prepravcovi, ktorý mi poveda, že je to na mne, či použijeme autosedačku, alebo mi bude dcéra sedieť na kolenách. Je to podla mňa trochu divné, pretože z hľadiska bezpečnosti by som určite volila sedačku. A teda aj preto, aby tam dcéra vydržala hodinu sedieť, lebo na kolenách sa bude určite mrviť a chcieť behať po autobuse. Ale problémom je aj to, že neviem, či autosedačku v buse pripevním. Nikdy som tam nevidela bezpečnostné pásy, tak neviem ako by som sedačku pripútala. Poradíte?
ďakujem
myw maju, ale nie take aby upevnili sedacku, ale len okolo , pasa. 😉 ako na koltoci.. 😉
takze sedacku neupevnis..
megi.. 😉
No ale v našich poväčšine nie sú 😔
Rozmýšľam, že nejakým špagátom pripevniť okolo sedadla, ale neviem, či sa bude dať v tomto období vôbec do autobusu vôjsť, nieto ešte šachovať s nejakým špagátom a pripevňovaním... Istejšie je asi sedenia na kolenách... Skôr sa nájde jedno miesto ako dva a ešte vedľa seba... ale ja som to ešte neskúšala 😝 Som rada, že mám auto a šoferák 😉
Tatolu spagat by pri autonehode asi velmi nepomohol... 😅 😕
však to môže byť aj horolezecký lano 😉
no jasné že horolezecké 😔
neviem ako zneje zakon, ale teda priputat sa sedacka neda bez pasov, ale ked clovek potom ide aj na obycajnu MHD tak by malo byt pozadovane priputanie dietata v sedacke, ak je to v dialkovych, ved ci sa stane nehoda v meste, alebo mimo, to je jedno, bezpecnost je bezpecnost. ak je povinnost priputat deti v aute, ci v meste ci mimo, tak to musi rovnako platit pre vsetky dopravne prostriedky na ceste. SAmozrejme za podmienok, ze su pasy. Inak mne sa mestska doprava zda este divokejsia, skor autobus musi pribrzdit necakane ako na dialkovom.
zaujímavá téma ... to teraz ked pôjdem niekam na návštevu s deťmi, tak si mám akože kúpiť sedačku a nosiť ju so sebou, pretože ju potrebujem v autobuse ... no to by som rada videla ako si to tí prepravcovia predstavujú
hasleerka ved aj pre mna je to nemyslitelne tie autobusy a sedacky, to by potom museli ozaj kociky davat do kufrov a dieta v sedacke. Ja len ze ked meter, tak vsade rovnky, to myslim ohladom tych busov, ze ak to zavedu na medzimestske, tak myslim, ze nie je rozdiel autobus ako autobus, tak by to malo byt aj v meste.
Ako vychodisko by som videla, ze prepravca zabezpeci sedacku v buse(bude sa musiet dopredu objednavat, hoci aj za poplatok) a budu tam aj pasy.
no neviem si to vôbec predstaviť, ved to by bol hrozný chaos ... ja osobne našťastie moc autobusom nechodím, ale čo tí rodičia, čo z dedín chodia do mesta s deťmi bez kočiarov, alebo deti chodia samé do školy, to budú potrebovať podsedáky ... ale potom by sme aj my dospelí predsa museli byť pripútaný ... tým pádom sa nebude môcť nikto viesť na stojáka
😀 😀 😀 Luci, normálne si ma pobavila 😉 😵 a to bol kto na stretku, čo sa s nami do krvi hádal, že v aute stačia 2 sedačky, keď detí je 3? 😀 😀 😀
Lucia a autosedačky nekonečný dlhý príbeh trojdňového stretka. 🙂 Som mimo tému sorry
no tak chcela by som vidieť ako ja dopravím tú autosedačku do autobusu keď mám malého pár mesačného 😀 to dobrá volovina, neviem si to predstaviť v MHD 😝
ja by som sedačku do busu zobrala iba kvôli pohodliu dieťatka, keby som s ním išla na dlhšie. ale my radšej chodíme vlakom. a MHD to je hlúposť riešiť, to je nerealizovateľné. 🙂
ešte že sú tie autá, však? 😀
dahlia a do vlaku berieš sedačku? šak by som ju tam ani nevytrepala a ešte do kupé tam by som sa zas neprestrčila cez tu úzku uličku 😠
Ahojte, nemaju vsetky aj dialkove autobusy aspon jedno miesto pre kocik a tam moze byt dieta priputane, kocik samozrejme zabrzdeny? Podla mna je hlupost riesit detske sedacky u prepravcov, kde cestujuci cestuju na stojaka alebo ani sediaci sa nepriputavaju. Jednym z bezpecnostnych prvkov je predsa obmedzena rychlost aj dialkoveho autobusu, takze myslim, ze netreba vsetko hnat do extremu 😉
Inak sedacka v aute - podla akeho pravidla stacia 2 sedacky pri troch detoch? Ktore z troch svojich deti ohrozis v pripade nehody? 😕
kisska sedačiek má byť toľko koľko detí - tak to má byť............
to akože v buse je miesto na zabrzdenie kočiara? a ako napcháš do diaľkáča kočiar do tej uličky sa ledva môj zadok zmestí nieto ešte kočiar 😀
to si teda vobec neviem predstavit, ani som v zivote nevidela v buse autosedacku. este vajicko by sa moooozno dalo, ale s takou 9-18kg by som predsa ani nepresla cez ulicku, tak ako by som ju dostala ku sedadlu? navyse to aby s jednym dietatom cestovali aspon traja dospeli, keby bolo treba take rarohy vlacit. nehovoriac o tom, ze taka sedacka zaberie na sirku viac miesta nez je jedno autobusove sedadlo, takze by kvoli jednemu (vacsinou neplatiacemu) dietatu boli zabrate prakticky 2 miesta, to si viem predstavit aki ochotni by boli soferi aj ostatni ludia, keby videli matku s dietatom. a pasy na bezpecne priputanie sedacky (3bodove) som v medzimestskom buse nikdy nevidela. taky co je len okolo pasu nema vobec vyznam, ked je sedacka zle priputana, tak je uplne zbytocna.
blazka - viem, ze nie uplne vo vsetkych, ale vo vacsine autobusov mas miesto vedla alebo oproti strednych dveri, kde by sa mal zmestit kocik. Ja inak odmietam cestovat s kocikom aj MHDckou, nieto este dialkacom. To uz vazne radsej vlak. Ja mam problem napratat vsetky NEVYHNUTNE rarohy do auta 😅
blazka, jasné že nie 🙂 ale vlak je trošku bezpečnejší ako autobus, predsa len. my sme dosť cestovali minulý rok, keď som chodila do školy, Lenka to milovala, vláčiky. keby som s ňou mala ísť autobusom, sa zbláznim asi 😅
No tak dnes sme teda cestovali, nakoniec bez sedačky, nakoľko tam fakt tie pásy nie sú. Ujo šofér sa nad tým ani nepozastavil, ani ho to nezaujímalo. Len teda kvôli bezpečnosti by to mohli nejak vyriešiť. Ja som chcela, že si sedačku necháme v úschovni a cestou späť si ju vyzdvihneme. Ale teda nakoniec sme to prežili v pohode a zdraví. 🙂
http://www.zakon.sk/Main/lwDefault.aspx?Templat...
http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?Cat...
Výnimky z používania detských autosedačiek
1. Ak sú vo vozidle na zadných sedadlách dve detské autosedačky a vo vozidle už nie je priestor na umiestnenie tretej autosedačky, možno dieťa vo veku tri a viac rokov a s výškou menšou ako 150 cm pripútať bezpečnostným pásom – preprava dieťaťa je však v takomto prípade zakázaná na prednom sedadle.
2. Ak nie je vozidlo vybavené detskou autosedačkou alebo je autosedačiek vo vozidle málo, možno dieťa vo veku tri a viac rokov pri preprave v obci pripútať na zadnom sedadle vozidla bezpečnostným pásom.
bus ak nema sedadla vybavene bezpecnostnym pasom, tak sa zrejme nan povinnost nevztahuje
Ahojte
My mame ist cez leto na dovolenku do chorvatska autobusom a v cestovke sa ma pytala ci si vezneme zo sebou autosedacku, no ja som bola prekvapena lebo som o tom nepocula. Malá bude mat 18mes. Ved su tam len 2 bodove pasy nemoze byt priputana len pasmi. Ake mate skusenosti?
To by zaujimalo aj mna. Ale busy co chodia do zahranicia a tie dialkové uz pasy maju nie? Len MHD nema, ci sa mylim? 😕