Cestovanie so 4-mesačným bábätkom viac ako 800 km

dkl
10. dec 2023

Ahojte, neviem sa rozhodnúť, či cestovať na Vianoce za rodinou autom so 4 mesačným bábätkom. Je to viac než 800 km, pričom malá cez deň spí 4x30 minút. (V noci spí krásne, ale cez noc bohužiaľ cestovať nemôžem.) Chcela som si rozdeliť cestu na 2 dni, ale aj tak mám obavy z toho, že malá bude v autosedačke väčšinu cesty plakať, lebo takto malé bábätko jednoducho neviem v autosedačke dlho zabaviť. Vidím ako prekážku aj to, že v zime sa nedá dieťatko pohodlne vytiahnuť von z auta a nechať ponaťahovať sa v kočíku, zahrať sa na deke, prebaliť v otvorenom aute atď. Jednoducho sa mi zdá takto dlhá cesta s niekoľkomesačným bábätkom príliš komplikovaná, ale možno sa len zbytočne bojím... Podelíte sa o vaše skúsenosti a názory, či ísť alebo odložiť cestu za rodinou, až bude malá trochu väčšia (napr. na Veľkú noc)? Vopred ďakujem!

pribinak
10. dec 2023

@dkl tak nech rodina pricestujú k Vám

rebrambora
10. dec 2023

My sme sli takto s novorodencami, na este raz taku dlhu cestu a tiez sme mali pauzu na prenocovanie a uplne v pohode.
Nasi sa ale radi vozili, cize tazko povedat.

dkl
autor
10. dec 2023

@pribinak Ak by to bolo reálne, tak diskusiu nezakladám, pricestovať bohužiaľ nemôžu... :(

dkl
autor
10. dec 2023

@rebrambora Paradoxne s novorodencom by som si trúfla hneď - to malá prespala aj 4 hodiny vkuse. Teraz si dáva cez deň iba 30minútovky, preto mám obavy...

yoxinka
10. dec 2023

Ja mám tri deti a auto cda do roka vnímali ako mučiaci nástroj. S prvým sme chodievali do 90km k svokrom, malý to celé prevrieskal väčšinou. Potom som sa už poučila a prestala to hrotiť. Takže s ďalšími deťmi sme proste nejaký čas necestovali. Cca po roku sa to zlomilo a v aute aj spali aj vydržali v pohode. Musíš s ňou cestovať? Nemôžete jedny Vianoce proste vybechať? 🤷‍♀️

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dkl
autor
10. dec 2023

@yoxinka Jasné, aj táto varianta (vynechať Vianoce) je na stole. Časť rodiny to chápe a aj mi sami vraveli, nech neblbnem a necestujem s malou v zime takú diaľkj, časť rodiny to berie ako škandál, že vôbec uvažujem, že by sme na Vianoce neprišli... 🙂

deti95060810
10. dec 2023

ja by som asi nešla...možno bude lepšie na Veľkú noc - predsa už v apríli je aj deň dlhši a možno bude teplejšie...

samimami777
10. dec 2023

To úprimne veľmi záleží od dieťaťa. Napr u nás : Prvá dcéra do roka a pol cca nezvládala ani 10 min. cesty autom lebo mala tak silný reflux že nonstop aj na krátkych trasách zvracala a celú cestu preplakala ... s ňou sme kým sa jej to neupravilo nechodili na dlhšie cesty ani náhodou , aj do obchodu a lekárom sme chodili s kočíkom lebo autom to bolo neznesiteľné. U druhej dcéry absolútne žiadny problém , milovala cestovať autom a aj neskutočne dlhé trasy pekne prespinkala ani nezamrngala. Keď mala mladšia 6 mesiacov sme išli s nimi 1200km trasu a ďalších 1200 potom domov a úplne v pohode ju zvládla , väčšinu cesty prespinkala , (išli sme v noci) a ani sme nepotrebovali veľa zastávok či niekde prespať a rozdeľovať cestu. 🤷 Takže to je naozaj skôr o dieťati
Inak ma napadlo ak sa bojíš cesty autom tak neviem v aký dátum chcete ísť ale nedalo by sa vlakom napr ? Tam by sis mohla kočík zobrať , je to pohodlné , niektoré vlaky majú už aj detské vozne kde sa dá pohrať a len by vás niekto vyzdvihol na stanici.

tulipanicek
10. dec 2023

Tak my sme minuly rok cestovali a to mal 2 mesiace. Akože na dovolenku spojenú s rodinnou návštevou. On síce spával dlhšie ale cestovanie neznášal a neznáša. Bolo to za trest. Pre neho aj pre nás. 4,5 hodina cesta nám trvala 6. Pospal pól hodín a potom reval až sa zachadzal, modral no celé zle.. jasne. Stali sme kade tade a kojila som. Veľmi nepomáhalo. Nakoniec som ho znovu uspala von v nosici a zas dal len 30 minút. Chyba no..
rozhodni sa posla mna ako zvláda všeobecne cestovanie a vyskúšať si dlhšiu cestu pred vianocami.
Odvtedy cestujem s malým len minimálne, často je aj 5 minútová cesta za trest. Dosť pomáha keď sedí vzadu staršia (lepšie ako keď som tam ja) a podáva mu rôzne veci a zábava ho. Dali sme tu cestu znovu v auguste a teda náročné stále. Ale už teraz mi je zle keď mame v januari tu cestu absolvovať znovu

tulipanicek
10. dec 2023

@dkl A k tomu čo si pisala ako sa k tomu stavia rodina tak len toľko. Prvá je mi spokojnosť môjho dieťaťa a až potom spokojnosť ostatných. Ak chcú, nech prídu oni

petamich
10. dec 2023

kazde dieta je ine, ty si najlepsie poznas to svoje, ak sa rozhodnete zostat na Vianoce doma, kazdy to musi akceptovat 🤷‍♀️ a ked nie ich problem

januska12323
10. dec 2023

Rozhodni sa podľa dieťaťa a nie rodiny. Keď môžeš cestovať ty za nimi môžu aj oni za tebou. Ak nemôžu musia akceptovať tvoje rozhodnutie, ty si zodpovedná za dieťa nie za ich pocity.

yoxinka
10. dec 2023

@dkl
K tomu len toľko, že na 100% by som sa rozhodovala podľa dieťaťa, nie podľa rodiny. A prečo vlastne nemôžu prísť oni k vám? Lebo pokiaľ sa môžeš trepať s malým vreštiacim bábom 800km ty, môžu sa aj oni presúvať k vám. Keď to nechápu, je to ich problém, nie tvoj.

dkl
autor
10. dec 2023

@deti95060810 tiež si vravím, že to bude jednoduššie na jar, aj malá bude už väčšia a snáď pospí dlhšie než tých 30 minút...

ukulela
10. dec 2023

@dkl soferujes ty, ci chlap? Sama by som nesoferovala. Resp to dala na 2 dni. Plus teda navsteva by musela byt dlhsia.... neda sq vlakom?

stanulienkat
10. dec 2023

Je niekto tazko chory, v ohrozeni zivota???? Ak nie, nevidim dovod absolvovat taku cestu s babom. Ani vianoce pre mna nie su dovod, aby som sa tyrala a moje dieta tiez.

dkl
autor
10. dec 2023

@samimami777 vlakom nechcem, nejazdí mi za rodinou priamy spoj, musela by som s vecami a malou prestupovať, a to fakt nechcem.. Navyše kvalita vlakov je všelijaká, stáva sa, že nefunguje kúrenie, nechcem to riskovať..

dkl
autor
10. dec 2023

@tulipanicek Presne takéhoto priebehu sa bojím. Malá prvých 15 minút v aute preplače, potom zaspí, spí len tých 30 minút, zobudí sa a nespokojne mrnká. A to už väčšinou z auta aj vystupujeme, dlhšie som s ňou autom zatiaľ nešla.

dkl
autor
10. dec 2023

@tulipanicek @petamich @januska12323 @yoxinka určite je na prvom mieste dcéra, preto aj zvažujem, či tú cestu s ňou vôbec absolvovať, či nebude pre nás obe jednoduššie ostať doma, v kľude. Chcela som vedieť, ako tie cesty prebiehali u iných, samozrejme viem, že nakoniec aj tak záleží na dieťati... Ak by som mala na prvom mieste rodinu, tak by som cestovala, a nad inou variantou by som ani neuvažovala 🙂

dkl
autor
10. dec 2023

@yoxinka Nemôžu, a ani nechcú, a ja to po nich ani nežiadam, dôvodov je hneď niekoľko - sú starší, majú zdravotné problémy. Cesta autom, resp. benzín je pre nich drahý, cesta vlakom je zase dlhá a treba prestupovať, navyše v zime sa stáva, že vo vlakoch nejde kúrenie. Nemajú tu u nás kde zadarmo zostať (u nás sa nedá, máme maličký byt) a hotely sú u nás v zimnej sezóne drahé. Takže pre všetkých je jednoduššie, ak pricestujem ja..

dkl
autor
10. dec 2023

@stanulienkat Hej, presne toho sa bojím, že dva dni budem v aute trápiť seba aj malú a potom to isté cestou naspäť kvôli 4 dňom s rodinou... 🤷‍♀️

dkl
autor
10. dec 2023

@ukulela Šoférovala by som ja, a ak by som išla, tak určite v 2 dňoch. Vlakom sa dá, ale s malým bábätkom a batožinou to nebude úplne pohodlné, treba prestupovať.

tana85
10. dec 2023

nesla by som uz len preto, ze babatko (aspon v nasom pripade) potrebuje dost veci, ktore tahat so sebou je otrava. 800km je dlha cesta aj pre nasho 5 rocneho. ak chce rodina silou mocou s vami travit sviatky, nech pridu oni, ubytuju sa niekde v penzione blizko a vyriesene. ina doprava za mna nie lebo akutnych resp.ochoreni pribuda, ludia su bezohladni a este nievo chytite vo vlaku…tam ludia tiez nie su tolerantni k placucemu dietatu, bol by to mozno este horsi stres ako v aute kde ste si panmi kde a kedy zastavite

tulipanicek
10. dec 2023

@dkl No vyskúšaj nejakú cestu cielene že 45 minút jedným smerom a potom druhým tiež. Dokopy budeš mat 1,5 hodiny.
My sme potom ešte absolvovali z dovolenky za rodinou 1,5 hodinovú cestu a aj za tu som si potom trieskala hlavu že som vôbec na to pristúpila. K ďalšej rodine som s malým odmietla ísť. Cesta domov bola znesitelnejsia ale to bola strasna náhoda.

yoxinka
10. dec 2023

@dkl
Tak vidíš. Ty chápeš ich dôvody a rešpektuješ ich. Na tvojom mieste očakávam ten istý prístup z ich strany. Ako dospelí rozumní ľudia by si mohli veci uvedomiť, nemyslíš?

tulipanicek
10. dec 2023

@dkl Neboj, ja viem že máš na prvom mieste malú. Len keď rodina tlači, je ľahké skĺznuť k zamysleniu sa či si sa dobre rozhodla. Ja to chápem.
A preto ti píšem že prvá je spokojnosť malého dieťaťa pred kýmkoľvek iným.
Ja som tento rok nešla ani svokre na oslavu okruhlin a ani svojej sestre (otočky na víkend).
So svokrou sme (akože ja) to potom oslávili neskôr u nás.
Takze kto chce, príde za vami. Btw, ak je pre nich drahý benzín, zaplatila by som im to. A ubytko našla cez aribnb.

bolarazjedna
10. dec 2023

Ja by som vyskúšala dlhšiu cestu autom, môže byť totiž, že doma spí 30minut, ale keď je auto v pohybe, tak veľakrát bábätká dokážu späť aj 2-3-4hodiny bez prerušenia, az kým sa nevypne motor.
A potom by záležalo aj od toho, aka dom ja salamistka, či sa dokážem vysporiadať s neočakávaný i situáciami na neočakávanom mieste, alebo ma zo bude iba stresovať.

Osobne by som nešla.... 800km sme išli do talianska, keď mal syn rok, a cesta tam nadránom a doobeda v pohode, cesta naspäť poobede - veľa plaču napriek prestávkam a čakala som, kedy už prídeme domov. Samozrejme, nedá sa ročné dieťa porovnať so 4mesacnym, ale ani so 4mesacnym by som sa na takú dlhú cestu necítila. Ale ja som ten stresujúce, malo spontánny typ.

lillianaz
10. dec 2023

@dkl Pri všetkej ucte k rodine, najorv si urob jasno v tom, co chces pre dieta a seba Ty, city a tradície rodiny sú síce dôležité, ale nie na úkor Teba/Tvojej základnej rodiny a babatka. Myslim, ze na to mas svoj názor, ale snažíš sa vyhovieť tej casti rodiny, ktorá nevie alebo nechce chapat aj potreby babatka a Teba… Kym sú deti/dieta fakt malinké, vela veci sa musí na istý cas prisposobit im, lebo bábätku nevies vysvetlit to, co BY sa malo dat vysvetlit dospelakom, (aj ked nie každý dospelák je ozaj dospelý…).
Akokoľvek sa rozhodneš, prajem krásne sviatky, najmä bez stresov.

zuzuliennka1
10. dec 2023

to zavisi len a len od dietata, bez ohladu na rodinu.
su deti, ktore proste cestovat autom zvladaju a zvladnu napr. aj 6mesacne cestu do chorvatska, a potom su deti, co v aute nezvladnu ani 10kilometrov🤷🏼‍♀️