Poprosím dobré rady. 🙂
Synček bude mať 1 rok, preto zvažujeme kupu vhodnej autosedačky pre neho...namieste sú preto otazky:
- zainvestovať do novej či postačí z druhej ruky?..(teória o zvetravani materialu a teda nutnosti novej kúpy sa mi nezdá až taká reálna.. )
-kúpiť radšej autosedačku s dlhšou dobou využitia ?(pôvodne do 36kg až) či radšej kratší interval (napr.105 cm)?
-vsade odborníci uvádzajú, že deti do 3-4 rokov by mali z hľadiska bezpečnosti sedieť stale v protismere ...no je to reálne? To bude mať pokrcene nozicky?
-radi by sme niečo bezpečné a zároveň praktické....nic náročné na umiestnenie v aute...
Plus: čakáme bábätko🙂
Pôvodne vajíčko je dosť nesikovne, preto zvazujeme aj kupu autosedačky s novorodeneckou vlozkou (resp.vajicko na dlhšie použitie ako je len 1 rok či 13kg..)
Ďakujem Vám vopred za konkrétne tipy a rady! 😉
Kazda autosedačka ma ,,dobu spotreby,, po tomto dátume uz neručia ze je bezpečná. Kupila by som novu a dupľom uz ked ju chcete na dlhsie.maxi cosi ma otočné a su využiteľné do cca 4r
My máme joie steadi a sme spoko.. má aj novorodeneckú vložku, je to kategória 0-18 kg, čiže ju vieš využiť dosť dlho.. väčšie rozpätie by som však určite nevolila, kvôli bezpečnosti. Syn ju má od cca 14tich mesiacoch, cize nemáme ju vyskúšanú od narodenia. Kupovali sme ju novú, stojí okolo 160e, to nie je taká vysoká cena. Ale videla som ju aj v bazári za nejakých 100.
A áno, najlepšie je voziť v protismere čo najdlhšie. My chceme aspoň do 3 rokov.
Z druhej ruky je riziko, či povedia pravdu o havárii, manipulácii, životnosť. Aj mini prasklinka môže pri havárii zohrať veľkú roľu.
Sedačka do 36kg ti aj tak dokonca na výšku nevydrží, zväčša do 135cm+- takže treba kupovať aj tak poslednú 15-36 (podsedak nemá žiadnu bočnú ochranu, čiže ten ideálne nepoužívať).
Môj syn ma 3 roky 105cm a v pohode sa zmestí do protismeru, nohy pokrci, vystrie, dá do tureckého sedu... Bude tak ďalšie 3 roky, dokým sa mu 100% nezmenia chrupavky na kostičky (stavce). Inak, väčšina ľudí si všade vykladá nohy, na gauči, na barovej stoličke, aj v aute... Nikto nemá rád, keď mu visia dole a odkrvuju sa, bolí kostrc, neprimeraný tlak na chrbticu...
Hlavne pozerajte aj prídavné testy Adac, plus test.. Txmi základnými prejde aj stolička (hovorím o sedačkách typi mamakiddies, lorelli a podobné čínske smejdy).
Novorodenec patrí iba do vajca. Do sedačky ide dieťa až keď sa somastatne posadí a trenuje tak 2m,vtedy ma dostatočne spevnený chrbatik na pokračovaciu 0-18, popripadne 0-25kg sedačku. Dieťa v sedačke pasívne sedí, aj keď ju dáš do ležatej polohy, stále má chrbát a zadok v sede.
Pár tipov - pozerať sedačky s dobrými vložkami, ktoré diéta obklopila aj v 3rokoch a niesu tam ako na letisku. Dávať pozor na šikmosť sedadiel v aute, aby deťom nepadala hlava pri spánku (s týmto máva problém britax, cybex, graco...), vždy ideálne vyskúšať v aute sklon.
Nikdy by som nieco co ma chranit dieta v aute nekupovala z druhej ruky
Dajte si na fb strankudeti v aute poradia vam
Ano da sa to bezne 3-4 rocne deti videla som, detom to absolutne nevadilo
z druhej ruky by som sa vajicko ci autosedacku obavala kupovat, radsej by som investovala do novej
ano to bude mat pokrcene nozicky a vyzuvat si topanky... za mna otravna zalezitost, ale cele severne krajiny tak jazdia, asi je to len o zvyku... Vzdy sme mali sedacky - vajicko s bazou, potom sedacku 9-18 a potom 9/15-36... nepreskakovali sme... hlavne vy budete mat dalsie babo, viete si to posunut potom...