Autosedačka na prednom sedadle

katarinanad
4. mar 2018

Prosim viete mi poradit ce naozaj moze sediet dieta v autosedavke vpredu vedla sofera, otocene v smere jazdy, teda dopredu....a kde sa to v legislative nachadza? Je pred nami dlhá cesta a pocujeme rozne nazory, a jedno dieta musi sedieť vpredu.Dakujem.

octaviagolf
4. mar 2018

Môj malý má 4r od 3r sedí v predu!
Keď nás zastavil policajt pýtal sa prečo sedí v predu a nie v zadu.. Povedala som že keď idem sama na aute cítim sa lepšie keď naň vidím ako sa stále pozerať do zadu a robiť mu tak asistenta za jazdy... nepovedal nič!
Takže záleží na policajtovi...ja si ho vozím stále v predu

mondolina
4. mar 2018

Vedľa vodiča vpredu je možné prepravovať dieťa, ak použijete detské zadržiavacie zariadenie, napríklad autosedačku alebo podsedák. Avšak musia byť vhodné podľa telesnej hmotnosti dieťaťa,"

mondolina
4. mar 2018

@octaviagolf nezáleží od policajta, nakolko prepravovať dieťaťa na sedadle vedľa vodiča nie je proti predpisom.

octaviagolf
4. mar 2018

@mondolina Ja som to tiež hľadala na nete ale som to nenašla..a tiež je aj pre mňa dobre keď sedí v predu ako vzadu... takže Ďakujem aj ja za potvrdenie že sa môže... podľa možnosti

www_vfmoda_sk
5. mar 2018

môžete, musí byť v autosedačke primeranej váhe a veku dieťaťa a vypnutý airback

janina1127
5. mar 2018

Môže, no neviem, podľa mňa je predsa len bezpečnejšie, keď sedí vzadu.

gretocka
5. mar 2018

@www_vfmoda_sk vypnuty Airback ma byt len ked prepravujes dieta otocene proti smeru.... ked ide v smere jazdy airback normalne zapnuty...

jatva
5. mar 2018

@www_vfmoda_sk vypnuty airback iba v protismernej sedacke.
Co zakon nezakazuje, je povolene. Tiez tak vozim deti, Inak sa mi do auta nevojdu

tanyan
5. mar 2018

ja mám malú od začiatku vpredu. najskôr v protismere s vypnutým airbagom a potom v smere jazdy so zapnutým. ja som spokojnejšia, že ju mám po ruke a periférne ju mám stále v obraze a ona je tiež spokojná vedľa mňa a sleduje premávku.
v zákone to nie je zakázané. ak by mal nejaký policajt problém, tak nech ti ukáže na základe akého právneho predpisu by si to nemala robiť a dá pokoj.

matrix87
5. mar 2018

na Slovensku to nie je zakazane, ak vsak idete niekde do zahranicia, je dobre si to overit poriadne, lebo iny stat=ine pravidla ;)

gretocka
5. mar 2018

moji znami takto cestovali aj do Chorvatska, ze starsie dieta sedelo vpredu.

ferdek29
5. mar 2018

Ja som nedávno skončila autoškolu a presne na toto som sa pýtala,tak odpoveď bola ,že áno môžete mať dieťa v predu, samozrejme v autosedačke.

mirola
5. mar 2018

od januara 2018 musi dieta sediet proti smeru jazdy a musi byt autosedacka v isofixovej zakladni... neviem ako vy, ale ja som este isofix vpredu nevidela.
Ak Vase auto tuto moznost ma a dieta nebude na tom "spravnom" mieste dostanete pokutu... a my sme ju uz dostali, teda moja mama, lebo si isofix nevzala a ostal v druhom aute. Pokial auto tuto moznost nema je nejaka doba do kedy ho treba "vymenit" a budete len upozornene..
Takze teraz este zalezi na konkretnom policajtovi, ako bude reagovat.. o nejaky cas uz dostane kazdy pokutu.

veronikaszabova
5. mar 2018

@mirola blbost 🙂 to by musela vymenit auto minimalne polka SR

mirola
5. mar 2018

@veronikaszabova nie je to blbost....

nas na to uz teraz pri kupe upozornovali... a hovorim, ze mama uz dostala pokutu

Vedeli ste, že od januára 2018 sa práve autosedačiek týka niekoľko zmien? O čo konkrétne ide nám priblížil redaktor magazínu AUTO BILD Michal Bednár.

„Sedačky i-Size prišli s európskou normou ECE R129, ktorá má zlepšiť bezpečnosť dieťaťa vo vozidle. Od doterajších noriem sa certifikácia i-Size odlišuje v troch zásadných bodoch,“ hovorí automobilový odborník. Aké 3 dôležité zmeny sú to?

Azda najdôležitejším je požiadavka, že sedačka musí uspieť pri bočnom náraze
Druhá požiadavka podstatne zjednodušuje výber sedačky, nakoľko sa už nerozdeľuje podľa hmotnosti dieťaťa, ale jeho veľkosti. Sedačky s certifikáciou i-Size musia byť vhodné pre prepravu detí do veku 15 mesiacov v orientácii proti smeru jazdy.
Treťou požiadavkou je povinná podpora systému Isofix, čím sa výrazne znižuje riziko nesprávnej montáže, a teda aj ohrozenia dieťaťa pri nehode.

tanyan
5. mar 2018

@mirola môžeš napísať konkrétnu právnu úpravu k tomuto tvrdeniu?

sandral
5. mar 2018

@mirola
@katarinanad Nemusí a zato, že nemala isofix, jej nikto pokutu nedá.
Môže sedieť aj vpredu, pokiaľ by bolo dieťa v protismere, tak s vypnutým airbagom a pokiaľ v smere jazdy, tak s maximálne posunutým sedadlom smerom dozadu.

mirola
5. mar 2018

pokial vase auto nema isofix, na vymenu mate 5 rokov... pokial ho ma ste povinny ho vyuzivat podla platneho zakona.....

janapiestany
5. mar 2018

Sedadlo vedla vodica sa vola sedadlo smrti nedala by som tam svoje dieta....

tanyan
5. mar 2018

@janapiestany a keď ti manžel nedovolí šoférovať a povie ti, aby si si sadla vedľa, tak ťa akože už nemiluje a chce sa ťa zbaviť? (trocha irónie)

sandral
5. mar 2018

@mirola Za isofix Ťa nikto pokutovať nebude.

alex49
5. mar 2018

@mirola je povinnosť VYROBCOV AUT za 5 rokov vyrábať autá s isofixom, ak už má auto bez neho tak sa nič nedeje

jana_eyre
5. mar 2018

http://www.zakonypreludi.sk/zz/2006-554

necitam diskusiu, tak len pridam.. v linku je zakon, kde nie je vobec definovane kde ma dieta sediet, cize nie je, vobec urcene ze by museli sediet iba vzadu, pokial je vybavene schvalenou autosedackou a bezpecnostnymi pasmi, moze sediet kdekolvek okrem vodica.. v pripade vajicka, alebo otocenej sedacky samozrejme vypnut airbag..

erinke
5. mar 2018

https://www.minv.sk/?legislativa-1 - zakon o cestnej premavke /vodic musi ovladat ;)

http://www.zakonypreludi.sk/zz/2006-554 /Nariadenie vlády č. 554/2006 Z. z.
Nariadenie vlády Slovenskej republiky o povinnom používaní bezpečnostných pásov a detských zadržiavacích zariadení vo vozidlách určitých kategórií/

O novej norme pre autosedacky : https://www.modrykonik.sk/i-size/
Doterajsia smernica je stale platna a sedacky ktore uz mate pokial boli schvalene podla predoslej normy sa mozu nadalej pouzivat a NIE JE potrebne ich menit. Samozrejme stale pouzivat podla pokynov vyrobcu a zakonnych predpisov v SK.

zhrnutie:
- VSETKY OSOBY vo vozidle musia byt priputane zadrziavacim systemom okrem tych ktore su od toho oslobodene zakonom alebo zo zdravotnych dovodov /doklad musia mat pri sebe/
- dieta moze byt umiestnene vpredu za podmienok :
- ze je v autosedacke/vajicku alebo je na podsedaku alebo priputane len bezpecnostnym pasom
- ak je pouzite vajicko a dieta je male do veku x a vahy Y moze sediet LEN v protismere a AIRBAG MUSI byt vtedy vypnuty /p[okial sa neda vypnut, taketo dieta NESMIE byt umiestnene na tomto sedadle/
- ak je dieta vacsie a ma autosedacku a sedi v SMERE jazdy AIRBAG MUSI BYT zapnuty. Dieta je samozrejme priputane v sedacke/podsedaku a fixovane pasom.

Velkosti sedaciek a pouzitie sa riadia podla velkosti dietata a jeho veku a vahy.

Najbezpecnejsie sedadlo vo vozidle je vpravo vzadu /pokial ide o jazdu v europe ;)
v UK a v statoch kde sa jazdi vlavo je najbezpecnejsie sedadlo vlavo vzadu ;)

Dieta do veku .... moze byt umietnene na prednej sedacke

lanvinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lanvinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanaete
6. mar 2018

@janapiestany Mytus o sedadle smrti je uz vyvrateny. Ono statisticky sa kedysi vypocitalo, ze je tam najvacsia umrtnost pri autonehodach, ale nebral sa do uvahy fakt, ze kolko ludi sedelo v aute. Po soferovi je to zvycajne druhe najobsadzovanejsie sedadlo a to statistiky skreslovalo. Bezne vozim dieta vpredu.

lauruska1234
7. mar 2018

@mirola ja som mala isofix aj vpredu audi a6 avant 2006 😉

Dalej co sa tyka zakonu, tato novinka isize sa tyka deti do 15mes povinne v protismerie a od 1.1.2018 je prechodne obdobie 5r takze pokutu za to dat nikto nemoze..teraz este kludne moze byt 10mes v smere v bezisofixovej sedacke a nemoze nikto nic..

tmtm
30. dec 2019

Ahojte,chcem sa opýtať ci môžem môjho 19mesacneho syna dat ešte do vajíčka keď je do 13kg co on nemá a nepretrca mu zhora ani hlava? A dat ho na predné sedadlo v protismere jazdy? Máme pokazené auto a toto požičané nemá isofix. A ešte ktomu je to dvojmiestne🤷‍♀️.

daja07
31. dec 2019

@tmtm pri vajicku je dolezite aby nepretrcala hlava vonku. Ak nepretrca tak mozete vozit kludne vo vajicku. Vajicko musi byt stale otocene v protismere. Ak da dava vajicko na predne sedadlo, tak sa musi vypnut airbag na prednom sedadle. Pozrite si manual k vajicku. Pisu tam pokyny. Rovnako aj na samotnom vajicku su obrazky