chystáme sa kupiť autosedačku, a teraz neviem či mame kupiť 9-36 kg alebo 9-25 kg, či tú do 36 kg vôbec využijeme tak dlho.... a chcem sa opýtať akú odporúčate, chcem tak max. do 100-150 eur kedže až tak necestujeme,, a chcem sa opytať na ten systém isofix načo je to vlastne dobré, dakujem za odpovede 🙂
no ideme vymeniť vajíčko pretože sa do neho už nezmestí a bude mať 8 mesiacov a sedí už sám, ja sa vôbec do toho isofixu nevyznám, neviem či má naše auto isofix, máme VW touareg....
@doduska77 Tak Tuareg urcite bude mat Isofix 🙂 To je system upinania sedacky v aute, su to taka "haky" z kovu, ktore su zasadene na zadnych sedadlach medzi sedadlom a operadlom. Vseobecne sedacka s Isofixom by mala byt lepsia a bezpecnejsia. Co sa konkretnej sedacky tyka, tak to Ti velmi neporadim. Ja mam Kiddy 9-18 kg. Ale ta bola drahsia.
@doduska77 tak urcite by som hladala do 25kg - lebo 8m dieta este potrebuje v podstate pololezat polosediet - tie do 25kg sa daju viac sklopit do lahu a maju este 5bodovy pas v sedacke - sedacka sa priputa k autu bud sistemom isofix - priamo na kostru - tu sa tomu nadava chasis - auta a dopne sa este pasom - je to omnoho bezpecnejsie lebo pri naraze je fixovana sedacka na pevno k auto a neleti dopredu a dieta je este pekne zachytene 5b pasom. tiez je to lepsie ked dieta zaspi v aute tak v tych do 36kg letia dole su dost velke. my sme mali u obidvoch deti najprv vajce, potom sme mali jednu 0-25kg, ale tu sme pouzivali ked sa uz nezmestili do vajca a teraz od tych 4-5r isli do 9-36kg - a v tej este vozime aj starsiu - bude mat za chvilu 9r ale na dlhsie cesty este stale chodi v celej sedacke do 36kg
@doduska77 my sme nedavno menili a mali sme Inglesinu Marco polo, to bolo do 18kg, dalo sa sklapat a pod. moje baby v nich boli takmer do 3.5 roka, ale uz z nich vyrastli na dlzku. bola som s nimi spokojna, lebo sa dali sklopit na spanie a my vela cestujeme takze sme to fakt vyuzili.
teraz sme ich vymenili za Cybex pallas fix, tie su uz s ISOfixom ... ja by som uz dnes osobne nekupovala bez ISO lebo ked ich potom budes chciet predat, tak mozno za par rokov uz budu hladat vyslovene take s iSOFix. tieto Cybexi sme kupovali tak, ze sa momentalne baby kapcaju este cez ten pultik, a potom od cca 15kg vahy sa budu kapcat pasom. ale aj tak tam je moznost aj vacsie dieta opriet do takeho pololahu, co zase mame odskusane na nasej starsej dcerke ... a tieto vies vyuzit uplne do konca. a vuzijes celu sedacku, lebo sa da pkene nastvavoat podla vysky dietata.
@doduska77 este mi napadlo, ze pises v akej cene... skus si rozpocitata ked napr kupis sedacku za aby bolo lahke pocitat... 120E tak na rok ta mesacne sedacka vyjde na 10E co je smiesna suma, pretoze ty tu sedacku budes s velkou pravdepodobnostou pouzivat urcite dlhsie... takze radsej si pozriet hoci aj drahsiu ale posluzi ti a naozaj ide o bezpecnost dietata
ked mal len 8 mesaicov, tak urcite kupte polohovatelnu, my sme taku do 36 kg dostali, aj sme zacali pouzivat, ked vyrastol z vajicka (tiez asi v tom veku), ale rychlo sme kupili polohovatelnu - nas maly v aute vacsinou zaspi a ja som sa nemohla divat na to, ako mu tam visi hlavicka, v takej, kde mu viem zmenit polohu, akoby lezi, cize hlavicka je podopreta, ked spi, my sme kupili 0 - 25 kg, da sa pouzivat aj ako vajicko pre novorodencov v protismere jazdy, aj pre vacsie v smere... ale neviem si predstavit, ze sa tam zmesti napr. 24 kg dieta... nas ma skoro 12 kg, je velky na svoj vek, aj dlhy a zda sa mi tak tak ta sedacka, neviem, ako to bude v zime, ked bude viac obleceny... polohovatelne su sa mi zda len do tych 25 kg, ale najlepsie ju vyskusat v obchode
A co hovorite na tie sedacky, ktore sa daju neskor rozdelit na podsedak a operadlo? Tie asi nebudu velmi polohovatelne, co?
ja len tolko, ze 8 mesacne dietatko je este velmi malinke a autosedacka v smere jazdy je nebezpecna... ale ked sa nezmesti, neda sa asi nic robit. Mozno este vezmite do uvahy otazku, ci nechcete dalsie dietatko, lebo od 1.1.2018 bude povinna autosedacka proti smeru jazdy a s isofixom do veku 15 mesiacov dietatka! Proste podla toho zvazovat investiciu 🙂
@vierkac Dobre pises 🙂 do smeru jazdy davat dietatko tak od 9 mesiacov, skor nie a musi same sediet (ja viem ze sedi 🙂), resp. musi sa vediet same aj posadit (nie len pasivny sed)... Aaa na sedacke nesetri, staci ist raz hoci aj kilometere a nestastie sa moze stat 🙂 radsej usetrite na inom a sedacku kupte dobru a kvalitnu, mozes sa poradit aj v skupinke kam ta pozvem 🙂
@anuskaaprazko no a o 2 roky nie 9 mesacne ale 15mesacne v protismere! Inak, ja si to neviem predstavit, nas dlho protestoval v aute, cestovanie boli galeje a ked sme ho 13mesacneho otocili do smeru jazdy, auto miluje 🙂 No ale bezpecnost prvorada...
@vierkac no nas bol v protismere tamer do 18 mesiacov 🙂 (v sedacke 0-18 kg)
@anuskaaprazko super ze tak dlho vydrzal. My mame vajco do 9kg tak druhe musi byt tiez mrnus aby min rok sluzilo v protismere...
@vierkac fuha ale to asi uz 15 mesacne bude trcat z takeho vajca nas by trcal u aj z nasho do 13 kg, pripadne potomdokupit vacsie vajicko 🙂
ani jednu...od 18-36
@certi asi si myslela 9-18, ci? 🙂
My sme nedávno kúpili túto autosedačku, nebola veľmi drahá a sme s ňou max spokojný, je od 9-25 kg, polohovateľná malej sa v nej veľmi páči, poťah je z veľmi kvalitnej látky, ja osobne si myslím, že sme kúpili veľmi dobre.
@anuskaaprazko myslela som, ze uz hladaju pre vacsie dieta, ak nie, tak jasne ze 9-18 a neskor 18-36....vsetko ostatne je blbost pre dieta
@certi 18-36 kategoria neexistuje.. Existuje 15-36 🙂 hladaju pre 8 mesacne...
@anuskaaprazko ozaj, 15-36, ja som stale v tom, ze od 18.........tak pre nich 9-18 to je jasne, inak sa v tom dieta utopi a nedrzi ho to poriadne
Pokial viem, u nas musi byt dieta v autosedacke do 12 rokov alebo 160cm, podla toho co nastane skor. Co statisticky zodpoveda 36kg do kolkych sa robia autosedacky. Existuju 2 typy upevnenia autosedacky: pasom nachadzajucim sa v aute (starsi system) alebo isofix (novsi system, ako tu uz bolo pisane kovove haky, podla testov bezpecnejsie). Sedacky s isofixom su vzdy o nieco drahsie ako sedacky bez isofixu. Co sa tyka kategorii autosedaciek existuje kategoria 0, I, co su vajcia, maximalne do 13 kil. Doporucuje sa, aby dieta bolo v tejto sedacke do 1 roka, lebo je proti smeru jazdy. Moji chalani sa nezmestili tak dlho. Potom je kategoria II, 9-18kg a kategoria III 15-36 kg, co su autosedacky a podsedaky. Existuju aj "zmiesane" sedacky spadajuce do viacerych kategorii, teda napr. 9-36 kg. Ja taku napr. mam, Britax evolva. Sedacku by som nikdy nevyberala podla ceny, ale podla certifikatu a testov. Aj na 5 kilometroch sa moze stat nestastie. Podsedaky napriklad nedoporucuju vobec, hlavne z hladiska bocneho narazu. Doporucujem pozriet testy nemeckeho autoklubu ADAC. Aj ked nevies nemecky je to celkom zrozumitelne. Vyberies si z ktoreho roku chces test a aky vek ma dieta. https://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersic...
Takej malej urcite len polohovatelnu do 18kg.take málé bábo este neposedi bezpecne vo vacsom.a nasa 4,5rocna este v pohode posedi v tom a aj pekne pospinká.no ale ona je malulinká.ma 15kil.závisy aj od vysky a vahy dietata,ale 8mesacnú by som nedala do 9-36.
Este pre vysvetlenie , autosedacka 9-36 nevyzera rovnako od 9 do 36 kil. Da sa zlozit na polohovatelnu sedacku kategorie 9-18kg kde je dieta zapnute doplnujucimi pasmi. Potom sa rozlozi na kategoriu 15-36 kg, kde uz je dieta priputane len klasickym pasom v aute a nie je polohovatelna. Teda aspon ta britax evolva je taka. Cize naozaj mas 2 kategorie v jednej sedacke. Ale stala vtedy skoro 300 euro. Taku mam len jednu, ostatne mam normalne podla kategorii.
kolko ma rokov tvoje dieta? a kolko asi kilov? a mate vobec auto s isofixom????