Dobrý deň prajem všetkým maškrtníkom 😝 Používate aj iné druhy ako tradičný biely kryštálový, alebo je práve tento druh u vás doma stálicou? Radi by sme vedeli, či ste už vyskúšali aj nejaký netradičný cukor, napríklad hnedý, kandizovaný, alebo trstinový. Podeľte sa s nami o vaše tipy a nápady, ako využiť škálu rôznych druhov cukru pre vylepšenie chutí rozličných pokrmov!
Každý z cukrov exceluje v inej oblasti ...
My pouzivame doma najviac trstinovy pre jeho prijemnu jemne karamelovu chut. Obycajny krystalovy mame v mensom mnozstve v porcovanych sackoch kvoli niektorym navstevam, kandizovany som este neskusala. Cukor pouzivame do pecenia a v lete do miesanych napojov, kavu nesladime, caj sladime medom, tak nam chuti najlepsie. Ako dieta som milovala lizatka z paleneho cukru 🙂 Pekny den prajem.
My nepouzivame biely Cukor uz davno. Pouzivame trstinovy cukor, xylitol, Cukor z kokosovych kvetov, agave sirup alebo med, podla toho, na co to potrebujem (ci na pecenie, do kavy a pod.). Praskovy Cukor vyrabam doma z trstinoveho cukru a na pecenie pouzivam domaci vanilkovy Cukor trstinovy.
Mi pouzivame len nerafinovany trstnovy cukor ;) do kavy ... caju .. krupice...palacinky.... ;) potom ak robime torty ...tak tam len biely praskovy a vanilkovy... do cesta ;) Inac mame aj Steviu na osladenie ;) a med ;)
Trstinový všade, aj si ho meliem na práškový. Na palacinky, na rezence - polievame javorovým sirupom, príp. medom. 😉 Stévia mi nechutila, vo väčšom množstve sa mi zdala horká. 😝
my pouzivame med najcastejsie, obcas javorovy alebo Agave Sirup, obcas cukor z kokosovych kvetov alebo xylitol (brezovy cukor), a tak 2x do roka kupim krabicku kandizu ..
Vidím, že tu máme samé šikovné dámy, ktoré sú schopné si dokonca pripraviť aj práškový cukor v domácich podmienkach 🙂 Je fajn, že využívate širšie portfólio rôznych prírodných sladidiel. Inak lízatká z páleného cukru to je dobrota 😝 , pripomína mi detstvo 🙂
@maryah Ahoj maryah! Je perfektné, že používate v domácnosti rôzne druhy sladidiel, variabilita podnecuje chuť aj fantáziu 🙂 Zaujala ma tá myšlienka, že niekomu sa môže trstinový cukor zdať slabším ako biely. Je to naozaj vec chuti. Väčšinou ľudia vnímajú trstinový cukor ako aromatickejší a možno aj trošku sladší. Je to naozaj subjektívne. Čítam, že robíš aj džemy sirupy, musia byť výborné, teraz je sezóna, treba to využiť 🙂
kandizovany je aky? v com je iny? doma biely uz len kvoli navstevam, inak trstinovy alebo xylitol. uz sme si zvykli 🙂 ale mamka, ta sa klasiky nevzda teda 🙂 aj ked ho dava menej, ale je to klasika no.
@mimca77 Ahoj mimca. Trstinový cukor má naozaj fantastickú karamelovú chuť. Je úplne ideálny do letným miešaných nápojov. Hmm, také mojito...Aj keď ja teraz môžem len nealko verziu 😉 Hygienicky balený cukor je super vec, treba to mať doma, pôsobí to úhľadne a navyše človek presne vie, aké množstvo použije. Výhodu tiež je, že nemá tendenciu stvrdnúť a keď áno, stačí jednotlivé balenie jemne „pomačkať“ medzi prstami. Lízatká z páleného cukru, cukrová vata rovná sa detstvo. aj u mňa 🙂
@radovan_cukor ja mám doma klasický kryštálový, práškový, vanilínový, vanilkový, hnedý trstinový (prechádzame naň), a mali sme aj stéviový práškový cukor. No a samozrejme, nesmie chýbať med.... Od toho bieleho nejako postupne upúšťam...
@nela_cukor 🙂 my sme mali hygienicky baleny hnedy cukor, ale nasi ani s tym neboli spokojni, jednoducho moze im clovek servirovat presso z Lavazzy s trstinovym cukrom, ked im aj tak urobi radost len popradska a biely 😀 ak by mal niekto recept na tie lizatka z paleneho cukru, tak by ma teda velmi potesil...a Nela, nic si z toho nerob, ja mozem aj alko verziu, ale viac mi to chuti bez rumu, taky som ja labuznik 🙂
@mawka - kandizovaný cukor sa získava extra pomalou kryštalizáciu, počas ktorej vznikajú veľké kryštály cukru. Vďaka tomu, že sa pomaly rozpúšťajú a majú krásnu medovo-hnedú farbu, alebo krištáľový lesk, vyniknú pri sladení nápojov vo veľkých nádobách. Napríklad vo varenom víne, punči, ale i v osviežujúcej limonáde.
V niektorých východných kultúrach radi pijú kávu napr. tak, že si dajú pár týchto veľkých kryštálov na jazyk a cez ne tú kávu popíjajú ...
Nedalo mi a podarilo sa najst 😀 @radovan_cukor @nela_cukor
http://www.ochutnaj.sk/recepty/cukrove-lizatka-...
@radovan_cukor sranda, ako je prirodzeny cukor, nerafinovany, nezbaveny vsetkych mineralov za netradicny. 🙂 Netradicnym by skor mal byt ten bieleny, hodnotovo prazdny, hm? 😉
Pouzivam zasadne trstinovy hnedy cukor, melasu alebo med.
@mimca77 - som sa z chuti zasmial, máme identickú situáciu doma. Popradská a biely cukor, najlepšie v kocke 😀 Ten recept na lízatká by sa hodil, kľudne sa dámy podeľte o svoje "receptíky" , pomôžete si tak navzájom 🙂
@radovan_cukor tu medovo hnedu farbu ziskava kandizovany cukor z coho? Nie nahodou karamelizaciou?
@mawka Ahoj mawka, nevšednosť kandizovaného cukru spočíva v jeho veľkých kryštáloch, ktoré sa dosiahli pomalou kryštalizáciou a len pomaly sa rozpúšťajú. Dostať ho v hnedej i bielej verzii. A dokonca aj v podobe cukrových paličiek, ktorými sa dá opakovane premiešať nápoj. Nápoj s kandizovaným cukrom sa bude krásne trblietať pri každom premiešaní, pričom efekt najkrajšie vynikne vo veľkej sklenenej nádobe. Nadnesene povedané „dodá luxusný nádych“ každému nápoju. 😉 Hodí sa preto, keď čakáme návštevu, alebo robíme oslavu. Ale aj pre chvíle, keď sa nikam neponáhľame a chceme si svoj nápoj vychutnať, teda nám nevadí, že sa cukor rozpúšťa len pomaly.
Pridať ho možno do horúceho punču, grogu, alebo vareného vína. V lete je výborný do bowle, alebo iného chladeného nápoja.
A pre nás ,,lenivé", prečo ešte nepredávajú trstinový práškový?😀😀 My použilvame len trstinový, sem-tam hroznový, javorový sirup a stéviu. No a med.😊
@radovan_cukor Agave syrup, obcas med, a Steviu, nic ine doma nemame co sa tyka curku/sladidiel. Podla mna velky rozdiel medzi bielym/hnedym/trstinovym/palmovym cukrom v obchodoch nie je. Ked uz pouzivat, tak radsej alternativy ako biely cukor, ale stale netreba s tym prehanat. Cukor sa dnes konzumuje v nenormalnych mnozstvach, bohuzial.
@edie63 Ahoj edie! Fíha, pozerám, že Ty si v ponuke sladidiel úplne zorientovaná. Priznám sa Ti úprimne, že ešte som sa nestretla s cukrom z kokosových kvetov. Ako chutí a do čoho sa dá použiť? (kupuješ ho asi v špeciálnej predajni, však?)
Tiež ma zaujalo, že si vyrábaš domáci vanilkový cukor. Aké dávaš množstvo cukru na jeden vanilkový struk?
@nela_cukor dakujem, uz viem, sak to som pouzivala 😀 vidis, ani som nevedela, ze to je kandizovany cukor. tu som to este u nas nezachytila alebo nevidela. zvyknem to v nemecku kupovat a do velkeho dzbana davat s cajom. fakt to vyzera dobre 🙂 a decka maju z toho pasiu.
@guinevre ba hej, je tam rozdiel. Ak mas klasicky trstinovy cukor, samozrejme prirodzene hnedej farby a nie ten ofajc s karamelizaciou, potom tam mas rozdiel v obsahu mineralov. Rafinovanim ich totiz cukor straca. Najhodnotnejsia z tohto hladiska je ta melasa, ta vznika ako odpadovy produkt prave pri spracuvani cukru do jeho finalnej podoby. To je ta zdraviu prospesna masa mineralov, ktore za normal okolnosti by boli sucastou curku. Trstinoveho. Ten dokonca sladi menej, je menej teda kaloricky. Biely, repkovy, rafinovany je kaloricka nadielka. Samozrejme, ak sa to s nim neprehana, zdraviu skodlivy nie je. Ako pises, presne - dnes je cukor, ta jeho najlacnejsia verzia ako kukuricny napr., napraskany doslova vsade.
No a jasne, med je ako druhy najzdravsi co sa sladidiel tyka. Nepancovany, neriedeny, neumelo dosladzany, pochybneho povodu ako casto vidat v nasich regaloch...ten nema konkurenta.
@veronikax Ahoj Veronika! Trstinový cukor má ozaj nesmierne veľa možností použitia. A nielen do sladkej kuchyne. Mne sa osvedčil aj pri omáčkach, alebo do červenej kapusty 😉 Do pečenia dávam aj ja biely a tiež vanilkový. Piškótové cesto sa mi najlepšie robí s bielym kryštálovým cukrom. Neviem prečo, mám takú skúsenosť, že sa mi s kryštálovým lepšie vyšľahá 🙂
doma používame najčastejšie ako sladidlo med (keďže sme včelárska rodina - i keď starká zase pripravuje včelám cukrovú vodu) inak máme odskúšané viacero druhov cukru, aj trstinový aj hnedý a aj kandizovaný. Nespomenuli ste však práškový cukor, ktorý používam do koláčov častejšie.. do nádoby si dám niekoľko otvorených použitých vanilkových luskov a domáci vanilkový cukor je na svete 🙂
@mimca77 Skúsime sa poobzerať po tom recepte 😉 Možno by aj dievčatá ocenili.
Inak s tou popradskou a bielym cukrom je to už raz tak 🙂 kto je ako zvyknutý. Priznám sa, že mňa na kávu naučila stará mama, keď som bola ešte dosť malá. Varila mi ju do porcelánovej šáločky, na spodu bola usadená káva a sladila som si ju kockovým cukrom z krásnej cukorničky s takými tými špeciálnymi klieštikmi. Dodnes mám najradšej takúto kávu s usadeninou a hustou penou (niekedy v nej aj chrúmu zrniečka zo zomletej kávy), do ktorej si musím dať aspoň jednou sladkú kocku 🙂
@mimca77 Perfekné! A môže to byť aj pekný originálny a ručne robený darček, alebo tiež na detskú oslavu. alebo na Valentína 😉
My v domácnosti používame nerafinovaný trstinový cukor. Používam ho všade, do koláčov, teraz som ho dávala do džemu a do sirupu. Čaj si manžel sladí medom, občas aj ja a aj syncekovi dám med alebo aj javorový sirup mávame. Ten si vieme dávať aj do vločiek, je výborný. No nájdete u nás aj klasický biely, kryštálový cukor lebo moja mamina a súrodenci sladia tým, trstinový sa im zdá slabý.